Fortsatt støtte til Rosa Kompetanse


400

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Fortsatt støtte til Rosa Kompetanse

Prosjektleder i LLH, Hanne Børke-Fykse. er strålende fornøyd med at Helsekomiteen går inn for fortsatt støtte til prosjektet Rosa Kompetanse. Arkivfoto: Bodil Torneberg.

Lene Wikander
7. des 2009 00:00

Flertallet i Helsekomiteen går inn for fortsatt støtte til prosjekt Rosa Kompetanse i helsevesenet.

Helsekomiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, går alle inn for å prioriterer ressurser til å sikre helsearbeideres kompetanse om homofili.

Etterspørsel etter undervisning

- Når Stortinget legger denne type føringer, bør det bety at Prosjekt Rosa kompetanse får tilsvarende midler på det nye budsjettet som de fikk i år, sier en fornøyd Bent Høie (H) til Gaysir.

Landsforeningen for Lesbiske og homofile (LLH) har hatt prosjekt Rosa Kompetanse i tre år og Helsekomiteen uttaler at den mener det har vært svært vellykket. Flertallet mener at det fortsatt er behov for å videreføre prosjektet.

Prosjektleder for Rosa Kompetanse, Hanne Børke-Fykse i LLH er strålende fornøyd.

- Det er voldsom etterspørsel etter mer kompetanse om seksuell identitet og stort behov for kunnskapsøkning blant helsepersonell, sier hun til Gaysir.

- Bare forrige uke har prosjektet holdt foredrag i Trondheim, Bergen og Oslo. Og forrige torsdag underviste vi for eksempel legestudenter ved Universitetet i Oslo, forteller hun.

- Helsekomiteens innstilling betyr at Helsedirektoratet, som allerede har finansiert prosjektet i tre år, vil sikre midler til videre drift.

- Vi har så stor etterspørsel etter undervisning, at vi håper å kunne utvide prosjektet fra en til en og en halv stilling, men det vet vi ikke sikkert om vi får til ennå, sier Børke-Fykse.

Store fremskritt på tre år

Bent Høie (H) mener at prosjekt Rosa Kompetanse har oppnådd viktige resultater de siste tre årene.

- Det viktigste resultatet er at flere tusen helsearbeidere så langt har fått et reelt kompetanseløft på lesbiske og homofiles spesielle helseutfordringer, mener han.

- De er blitt trent i å møte sine pasienter med utgangspunkt i at de kanskje ikke er heterofile.

- Det gjør dem i stand til å handle inkluderende og forstå sammenhenger som de kanskje ikke var oppmerksomme på før. Dette arbeidet bør en prioritere videre, fordi det fortsatt er mye ugjort, mener Høie.

Bent Høie (H) mener Rosa Kompetanse bør prioriteres videre. - Det er fortsatt mye ugjort, mener han. Foto: Tomas Moss, icu.no.

Prosjektet har over en treårsperiode undervist svært mange på helsefaglig grunnutdanning og flere tusen helsearbeidere som tar videreutdanning; både leger, psykologer, helsesøstre og jordmødre.

- I tillegg har alle landets familievernkontor også vært på kurs hos oss, forteller Børke-Fykse.

- Rosa Kompetanse har bygget opp et helsefaglig nettverk med over tretti fagfolk som gir innspill og som kvalitetssikrer prosjektet.

- I disse dager er Rosa Kompetanse blant annet også i ferd med å utarbeide en brosjyre som skal distribueres til fastleger og psykologer over hele landet, forteller prosjektlederen.

- Det er den enkelte helsearbeiders ansvar å legge til rette for at det blir naturlig for pasienten å åpne seg.

- Hvis pasienten ikke tør å fortelle om sin seksuelle identitet, kan viktig informasjon gå tapt, og pasientens møte med helsevesenet kan bli dårlig, avslutter Børke-Fykse.


Fra arkviet: 

(06.07.07)  Homo-skolering av familievernet   


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • slettet_LIg87UW

  7. des 2009 12:50 så bra:) Jeg liker den jobben som Hanne gjør^^ Stå på!
 • slettet_s1DkYvp

  7. des 2009 15:43 Stå på Hanne, du er tøff! Jeg husker deg,
  og heier på deg.
  Maria
 • Mirromurr

  7. des 2009 16:04 Kjempeflott. Har hørt Hanne mange ganger og vet at ette er et viktig felt å satse på og å bygge videre på alle de erfaringene man har fått. Her gjøres det en formidabel jobb som vil gi ringvirkninger inn i framtiden.
 • slettet_zD1ubLQ

  7. des 2009 19:45 Hurra for Hanne!
 • BjørnS

  7. des 2009 21:20 Gratulerer, Hanne!

  (Godt å se at alle partier bortsett fra FrP gikk inn for dette.)

 • Bruce Wayne

  8. des 2009 01:25 Flott tiltak! (Selv om jeg fremdeles irriterer meg GRØNN over at ROSA liksom skal være = homo. Stereotypisk og stigmatiserende.)
 • BjørnS

  8. des 2009 05:37 Til Bruce Wayne: ...eller kanskje bare nok et eksempel på at homofile griper tak i stereotypier og stigmaer og vrir og vender på dem og ufarliggjør dem?