Kritisk til diskriminerende asylpraksis


390

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Kritisk til diskriminerende asylpraksis

Lene Wikander
23. nov 2009 00:00

Håkon Haugli (Ap) peker på krenkende uttalelser fra Utlendingenemda, og LLH mener norsk asylpraksis diskriminerer homofile.

spørsmål fra Håkon Haugli (Ap), svarer Justisminister Knut Storberget at homofile som risikerer forfølgelse kan få asyl i Norge.

- Svakheten ligger i at man ikke har klart for seg hva slik forfølgelse innebærer, mener Haugli.

Krenkende uttalelser fra UNE

Spørsmålet er jo hva som skal defineres som forfølgelse, og det er der diskusjonen ligger, sier Håkon Haugli til Gaysir.

- Lovverket slik det er i dag hjemler for at homofile som trenger beskyttelse i Norge kan få det, men de vedtakene jeg har sett tyder ikke på at dette alltid er praksis.

- Utlendingenemda (UNE) avdekker manglende kunnskap i flere vedtak, mener han.

- Spørsmålet er jo hva som skal defineres som forfølgelse, og det er der diskusjonen ligger, sier Håkon Haugli. Foto: Lene Wikander.

- I enkelte tilfeller uttrykker man ting som er helt hårreisende, som for eksempel at det finnes parker hvor den homofile kan gå og møte andre homofile og at det derfor ikke er noe problem å leve som homofil i hjemlandet, sier Haugli.

- På den måten reduserer man det å være homofil til et spørsmål om sex, og slike uttalelser går jo stikk i strid med det norske myndigheter forfekter om åpenhet og er en krenkelse av homofile som gruppe.

- Med slike uttalelser viser man manglende forståelse for hva homofili er og avdekker behov for større kunnskap, mener Haugli. 

Skuffet over Storberget

Leder i LLH, Karen Pinholt, er skuffet over Storbergets svar til Haugli.

- Her er det ingenting nytt, sier hun til Gaysir.

- Justisministeren svarer ikke på hvorfor lesbiske og homofile asylsøkere ikke har det samme vernet i Norge som politisk forfulgte eller mennesker som forfølges på grunn av sin religion, mener hun.

LLH-leder Karen Pinholt er skuffet over justisministerens svar til Håkon Haugli. Akrivfoto: Jim Høyen/Gaysir.

Pinholt er likevel forsiktig optimist etter at Storberget i Stortingets spørretime onsdag 18. november - på spørsmål fra Geir Jørgen Bekkevold (Krf) - svarte at han lovet å følge UNE og UDI sin praksis nærmere på dette området.
 
- Når omgivelsene i hjemlandet krever at heterofilt ekteskap må inngås og fullbyrdes, innebærer det tvangsekteskap for homofile og lesbiske, med seksuelle overgrep og voldtekt som en del av hverdagen, understreker Pinholt.

- Asylmyndighetene ber ikke politisk opposisjonelle om å dra tilbake og fortie sine meninger. Det er alvorlig når norske myndigheter likevel krever at homofile asylsøkere skal fortie og leve på tvers av sin egen identitet hele livet, mener hun. 

Må konkretisere forfølgelsesfaren

Håkon Haugli tar Storberget på ordet når han sier at han vil se nærmere på norsk asylprakis ovenfor homofile.

- Jeg tar Knut Storberget på ordet når han sier han vil se nærmere på dette. Det er viktig at retningslinjene er klare på hva som vil utgjøre forfølgelsesfare for homofile.

- Det er uakseptabelt at utlendingsmyndighetene i dag sammenligner heterofiles tilpasninger i bekledning med den alvorlige krenkelsen det er for en homofil å måtte leve resten av livet som heterofil.

- Jeg har håp om at vi kan få en bedre praksis på dette, men det vil jo naturligvis ikke bety at alle som er homofile vil få asyl. Vi må sikre at de som risikerer reell forfølgelse får bli i Norge, mener Haugli.

- Homofile og lesbiske sosialdemokrater inviterer i denne forbindelse til medlemsmøte om homofile asylsøkere mandag 14. desember kl. 19.00 på Stortinget

- Det å risikere å måtte leve resten av livet som homofil i et tvangsekteskap og aldri kunne være deg selv, må defineres som alvorlige identitet- og menneskerettighetskrenkelser og reell forfølgelse etter min oppfatning, sier han.
 
LLH har også bedt om et møte med Storberget for å diskutere asylpraksisen.

- Vi har bedt om et møte med Storberget for å diskutere situasjonen for homofile asylsøkere og kommer til å fortsette å legge press på utlendingsmyndighetene i dette spørsmålet, avslutter Pinholt.


Les også:

(19.11.09)  Homofile asylsøkere trenger beskyttelse
(05.11.09)  Tenåringer dømt til døden for homofili i Iran
(17.10.09)  Norsk asylpolitikk diskriminerer homofile
(14.10.09)  Dødsjakt på homofile i Irak


ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • slettet_Nse9nfp

  23. nov 2009 10:38 hvorfor skal såkalt homofile asylsøkere prioriteres på noen som helst måte? når ble homser mer verdt enn ett annet menneske? Er det likestilling eller Human Overlegenhet LLH ønsker for homser, lesber, bi og trans?
 • 2 venner

  23. nov 2009 11:57 Er det mulig å lese dette som at homofile og lesbiske skal prioriteres framfor heterofile asylsøkere??? Det en snakker om, er at homofile og lesbiske asylsøkere ofte får avvist søknaden sin fordi UNE mener de kan leve skjult eller møte andre homofile i parker i hjemlandet. Det er et ganske spesielt menneskesyn og ikke verdig Norge!
 • østermann

  23. nov 2009 12:37 Helt enig i det du skriver 2amis, men det finnes overaskende mange homofobe homofile som ser som sin oppgave å slå ned på kampen for homofiles rett til likeverd.
  Antakelig bunner dette innerst inne i usikkerhet, komplekser og problemer med å akseptere sin egen legning.
  Hvis vi alle går inn i oss selv og stiller oss spørsmålet:
  "Er min legning, mitt liv som homo, mitt evt. samliv like mye verdt som det mer "normale" heterolivet ?"
  Selvsagt vil de fleste av oss svare ja, men allikevel...
  Innerst inne tror jeg de fleste av oss ikke er like bekveme i absolutt alle settinger.
  Det er heller ikke så unaturlig da det stadig blir hintet om at vi ikke er helt likeverdige..
  Disse hintene kommer fra både politikere, kirken, sports- og andre arenaer ute i samfunnet - og fra egne rekker her i Gaysirs kommentarspalter.
  Og fremdeles er vel "homo" et av de mest sårende skjellordene blant norske skoleelever..
  Og enda er det noen av oss som mener vi "prioriteres" ..? Hmmmm ....
 • slettet_Nse9nfp

  23. nov 2009 17:41 bjf: tror ikke du skal uttale deg noe som helst om meg og mitt liv som du ikke vet det minste om. Men om det å være HOMO fremfor menneske betyr mer for deg enn noe annet så kan jeg si at vi ikke sitter på samme gren og jeg sager gladlig over den grena du sitter på.
 • ivan

  23. nov 2009 18:14 Til activate: Jeg beundrer din manglende evne ( eller vilje?) til å få med deg meningen med det som skrives. Homofile asylsøkere skal IKKE prioriteres på noen som helst måte. Og det er ingen i artikkelen overfor som har fremmet hverken krav eller ønske om det. Homofile skal likebehandles med andre asylsøkere. En politisk aktiv som blir forfulgt i sitt hjemland blir IKKE bedt om å reise tilbake og skjule sin politiske oppfatning. En religiøs person som blir forfulgt i sitt hjemmland fordi makthaverne ikke aksepterer hans religiøse ståsted/tro blir IKKE bedt om å reise tilbake og skjule sin tro. Homofile asylsøkere blir bedt om å reise tilbake til sitt hjemland og skjule deres sexuelle legning SELVOM det medfører at de blir tvangsgiftet hetrofilt. Slikt kaller vi for forskjellsbehandling. Og det er særdeles alvorlig når det er norske utlendingsmyndigheter som forskjellsbehandler. Slik forskjellsbehandling må bringes til opphør snarest! All ære til de som er med i den kampen.
 • slettet_ERsy3bC

  23. nov 2009 18:55 Det er akkurat det jeg har sagt i flere måneder! Men selvfølgelig bedre formulert. :-) Hurra for Haugli!
 • slettet_1gsXpYa

  23. nov 2009 19:01 aktivate.hmmm,liker du ikke invandrer da?
 • østermann

  23. nov 2009 19:05 .. da jeg er BÅDE homo og menneske så blir rettighetene som kan gi oss rett til et åpent og ærlig liv ganske viktig..
  "Sage over greina" kan den gjøre som vil tilbake til en tid med forfølgelse, straffelover og "diagnoser".. Eller som med hånda på hjertet stortrives lengst inni det mørke skapet.
  Jeg syns disse negative uttalelsene om homokampen er beklagelig, men er redd de er et symptom på egenforakt som bunner i all "nedladenhet" som vi homoer stadig blir gjenstand for.
 • slettet_SUSKLSj

  23. nov 2009 19:21 [EDIT:]
  Oi, jeg kommenterte på den første posten. Min feil, beklager. :3
  Enig i alle de andre, som sa det samme som jeg sa. X'3
 • Tellus

  23. nov 2009 20:34 Håkon Hauglie kommer ifølge Dagavisen idag mest sannsynlig til å si ja til EUs datalagringsdirektiv til tross for sin egen skepis.

  Det er absolutt ingen sympatiske homopolitiske grep som kan rette opp i denne kommende fadesen. Ingen.

 • slettet_RA3dyxi

  23. nov 2009 21:06 Hvis "activate" har forstått hva dette dreier seg om, tolker jeg det tidhen han har det greit nok som lever i Norge, og stort sett driter i andre. Med muligheter for en dasj rasisme.
  Det er jo behagelig å sitte på berget å skumme fløten.

  La oss for guds skyld håpe han ikke forstår det.

 • Tellus

  23. nov 2009 21:24 Er det ikke diskriminerende å anta at samtlige norske borgere er kriminelle jamfør EUs datalagringsdirektiv?

  Arbeiderpartiet har mistet all mulig respekt etter forsøket på å kriminalisere religionskritikk i Norge. Nå skal samtlige norske borgere kriminaliseres inntil det motsatte er bevist. Diskriminerende etter mitt skjønn.

 • slettet_jeFCucA

  23. nov 2009 23:31 Til Weinachtsbaum: Når man er flyktning, er det svært vanskelig å velge hvilket land man ender opp i. Det avhenger oftest av tilfeldigheter og/eller flaks. Dermed er det ikke spesielt mange som kommer seg helt til Norge, og pågangen er ikke så vanvittig stor. Ergo: De som lyver på seg homofili, er en svært liten gruppe.

  Og jeg ser det heller på den måten at det er viktig å prioritere hjelp og asyl til forfulgte asylsøkere, enn å automatisk anta at de bare lyver det på seg. Voldtekter og kriminalitet begås jo også av massevis av nordmenn, og det å lyve på seg en seksuell legning man ikke har, betyr ikke at man nødvendigvis begår kriminelle handlinger i ettertid. Har du egentlig lest mer enn kommentarene her?

  Dessuten: Poenget med hele artikkelen er at asylpolitikken skal likestilles. Det finnes sikkert de som lyver på seg religiøse overbevisninger eller politisk motstand også.

  Grunnlaget for forfølgelse skal tas like mye på alvor uansett om det gjelder politisl opposisjon, religion eller homofili!!