Obama - regnbuens gullgryte?


2405

innlogget

40222

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Obama - regnbuens gullgryte?

Under San Francisco Gay Pride i år satt smilene løst. Samtidig ble mye av paraden brukt til å ytre politiske standpunkter, særlig i forbindelse med den pågående ekteskapsdebatten. Foto: Synne Hall Arnøy.


Homojubelen sto i taket da resultatet fra presidentvalget ble klart den 4. november i fjor. Valget av Barack Obama representerte håp for mang en ikke-heterofil amerikaner. Endelig skulle kursen endres etter åtte år i revers.

Gaysir har tatt tempen på stemningen ett år etter festen.

Etter en årrekke med sjefer i det hvite hus som har vært milevis unna å prioritere seksuelle minoriteters sak, var forventningene til Barack Obama skyhøye.

Obama gikk til valg med en uttalt visjon om å gjøre USA mer inkluderende. I flere taler både før og etter valget, brukte han sin egen bakgrunn som bilde på viktigheten av å sørge for å gi alle amerikanere lik beskyttelse i lovverket. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Valget av Barack Obama representerte håp for mang en ikke-heterofil amerikaner. Pressefoto.

- At vi har en president som faktisk kommuniserer med LHBT-bevegelsen er oppsiktsvekkende i seg selv, sier Dennis Dison, kommunikasjonsdirektør i The Gay & Lesbian Victory Fund, en organisasjon som jobber for å øke antallet åpne lesbiske, homofile, bifile og transkjønnede politikere. 

Arven

Det er ingen hemmelighet at homorettslig progresjon var mangelvare i USA under Bush Jr.

Mer oppsiktsvekkende er det muligens at forgjengeren, Bill Clinton, undertegnet en rekke homofientlige lover, deriblant Defense of Marriage Act (DOMA) fra 1996. DOMA definerer ekteskap på et nasjonalt plan til å være en ”eksklusiv enhet mellom en mann og en kvinne”.

Loven bestemmer også at ingen stater er tvunget til å behandle et giftermål mellom to personer av samme kjønn som et ekteskap. Dette gjør at par som har giftet seg i en av de til nå fire statene som praktiserer kjønnsnøytrale ekteskap, ikke ansees som gift i de fleste andre stater.

Foto: Synne Hall Arnøy.

Clinton undertegnet også den mye omtalte loven ”Don’t Ask Don’t Tell” (DADT) i 1993. Før loven ble implementert var det ulovlig for lesbiske og homofile å tjenestegjøre i militæret.

DADT var et forsøk på kompromiss ved at den gir ikke-heterofile rett til å tjenestegjøre så sant de ikke ”viser en hang til eller intensjon om å begå homoseksuelle handlinger” eller ”avslører sin seksuelle orientering”.

For mange innebærer det sistnevnte å holde sin nærmeste familie skjult. Mistanke om ”umoralske handlinger” kan fortsatt medføre etterforskning og avskjedigelse. 

Langsom progresjon

Obama gjorde det klart før valget at han ønsket å reversere både DOMA og DADT, og at han ville minske diskriminering av LHBT-personer i loverk og hverdag.

Mange lot seg røre da han i sin aller første tale etter at valgresultatet var klart, foran millionvis av mennesker verden over, nevnte ”straight and gay” som symbol på et samlet USA.

Videre har han fra presidentstolen flere ganger addressert relevante saker for ”lesbian, gay, bisexual and transgendered people”. Men de store lovendringene har latt vente på seg.

Obama selv skylder den langsomme progresjonen på de store utfordringene i forhold til økonomi, krigføring og helsereform.

- Det er splittelse i homobevegelsens syn på Obama så langt. Mange er skuffa fordi lite har skjedd på papiret til nå, men vi kan ikke la være å anerkjenne atmosfæren han skaper. Vi kan ikke la være å anerkjenne verdien av synlighet, bemerker Dison.

- Samtidig er det viktig at vi uttrykker skuffelse når ting tar tid.

Adresserer hatkriminalitet

Den 11. oktober i år talte Obama, som den andre president i historien, til Human Rights Campaign, den største LHBT-organisasjonen i USA.

En fullsatt sal var vitne til det mange hevder er den mest homoprogressive tale holdt av en amerikansk president noen gang. Likevel hersket det frustrasjon i salen i etterkant. Etter gjentatte løfter om handling syntes ikke ord lenger å være tilstrekkelig.

(Se talen her:)

Det var derfor en kjærkommen lovending som ble undertegnet av Obama den 28. oktober. The Matthew Shepard and James Byrd, Jr. Hate Crimes Prevention Act vil straffe hatkriminalitet rettet mot personer grunnet deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.

Lovinitiativet har blitt oppkalt etter Matthew Shepard, en 18 år gammel gutt som ble myrdet på brutalt vis for 11 år siden fordi han var homofil.

Loven har møtt sterk opposisjon særlig fra religiøse grupper, med begrunnelse i at den kan være til hinder for fri religionsutøvelse.

- Å signere den nye loven er det mest betydningsfulle Obama har gjort for LHBT-personer så langt, hevder Dison.

Minneord til Matthew Shepard fra LHBT-museet i San Francisco. Foto: Synne Hall Arnøy.

I etterkant av signeringen påpekte Obama at endring finner sted ”ikke bare ved å endre lover, men ved å endre hjerter”. Det var dog en tydelig lettet president som endelig kunne sette et viktig kryss på lista over løfter om lovendring transformert til handling.

Joe Solmonese, leder for Human Rights Campaign, understreket at “denne loven hedrer våre lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede brødre og søstre som fikk livene sine forkortet på grunn av hat”.

To dager etter lovsigneringen, undertegnet presidenten et lovinitiativ påbegynt av Bush-administrasjonen. The Ryan White HIV/AIDS Act sørger for at hivsmittede personer ikke lenger nektes adgang til landet. 

Evaluering på vent

En samlet LHBT-bevegelse venter på at flere valgløfter skal innfris. Det pågår for øyeblikket en intens kamp i flere amerikanske stater angående samkjønnede pars rett til å gifte seg, og mange etterlyser Obamas støtte.

Obama har tidligere uttalt at han anser ekteskap for å være mellom en mann og en kvinne, men i sin tale til Human Rights Campaign uttalte han at ”vi vil se et USA der vi anerkjenner forhold mellom to menn og to kvinner akkurat like mye som vi beundrer forhold mellom en mann og en kvinne”. 

Love has no bounderies. I flere amerikanske stater pågår det en intens kamp for lesbiske og homofile pars rett til å gifte seg. Her fra en demonstrasjon i San Francisco. Foto: Synne Hall Arnøy.

- Obama har selv sagt at han ønsker å bli evaluert for det han faktisk gjennomfører, ikke for taler eller løfter. Men han har minst tre år igjen som president. Man kan ikke sette en karakter på noen før prøven er over, avslutter Dison.

Til tross for mange løfter og viktige ord gjenstår det altså å se hvilken plass Obamas engasjement for den ikke-heterofile amerikaner får i framtidige historiebøker. 


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • Vestlandet1964

  7. nov 2009 12:40 Skal denne valgkampen aldri ta slutt? Og hvor lenge har dere tenkt å fotsette med sytingen om Bush?
 • slettet_3Ivphxl

  7. nov 2009 13:32 Dritbra artikkel med viktig tema! :) takk!

  La oss forandre hjerter :)

 • slettet_JRhZUSk

  7. nov 2009 16:23 Jeg ser ikke på dette som syting, men en viktig oppdatering...
  Jeg har trua!!
 • slettet_XKGeynA

  7. nov 2009 16:57 Takk Synne! Kjempebra artikkel fra dette fascinerende landet. Obama gjør klokt i å litt og litt jobbe for å få med alle. Jeg har troa på at han vet hvor han vil - jeg tror ikke - jeg VET resten av America vil komme etter.

  Cause if you fight love, you´re allways a loser!

 • Amadeus

  7. nov 2009 18:09 Velskreven og godt fundamentert artikkel!
  Noen burde gi ham en boa naar han kommer til Norge i desember,:)
 • Keep in Touch

  8. nov 2009 00:12 Obama er vel omtrent like homofob som de fleste andre amerikanere.
  -Men i forhold til Bush virker han sikkert litt mer oppegående..

  Artikkelen var velbalansert og godt skrevet:-)

 • slettet_zGScuSF

  8. nov 2009 22:32 cool, takk for analysen Synne!