Diskuterer Hiv og lovverk i FN


2120

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Diskuterer Hiv og lovverk i FN

Anette Trettebergstuen (Ap)

Lene Wikander
26. okt 2009 00:00

Anette Trettebergstuen (Ap) er i New York som FN-delegat til Generalforsamlingen.

Hver høst samles FNs Generalforsamling i to måneder for å diskutere verdens viktigste problemer som nedrustning, klima og konflikten i Midtøsten. Hvert år sender den norske regjeringen FN-delegater til møtet, og i år er Anette Trettebergstuen en av dem.

Stigmatisering av Hiv-positive

Trettebergstuen skal tilbringe tre uker i New York, og etter en drøy ukes opphold har hennes fokus vært LHBT-spørsmål og internasjonale perspektiver. Temaer hun føler hun har et særlig eierskap til som politiker.

I tillegg til de faste møtene i Generalforsamlingen, har Trettebergstuen tatt initiativ til møter utenfor programmet.

Blant annet hadde hun tirsdag forrige uke et møte med UNAIDS og Unicef.

- Vi snakket mye om stigmatisering og diskriminering av Hiv-positve gjennom lovverket, sier hun til Gaysir.

- Selv om paragraf 155, den såkalte Hiv-paragrafen, her hjemme har vært gjenstand for oppmyking, lener likevel justisdepartementet seg tungt på UNAIDS når det kommer til en eventuell lovendring.

- UNAIDS nedsetter nå en kommisjon som skal utrede hvordan forskjellige lands lovverk virker både diskriminerende og mot sin hensikt ovenfor spredningen av Hiv og AIDS.

Spikeren i kista for § 155

- Dette arbeidet vil være enormt viktig både i forhold til den norske paragraf 155 og andre lands lovgivning på området, mener Trettebergstuen.

- Jeg er ikke i tvil om at denne komiteens arbeid vil være spikeren i kista for paragraf 155, sier hun.

- Denne paragrafen er ekstremt diskriminerende ovenfor Hiv-positive og de må bære meg ut av Stortinget hvis de vil kvitte seg med meg før den er fjernet.

Trettebergstuen mener også det ser ut som at Hiv- og aidsarbeidet nå får en ny giv i FN.

- Det er meget positivt og skyldes i stor grad det paradigmeskiftet USA har stått for med valget av Obama som ny president, mener hun.

- Dette er viktig særlig når vi nå ser at verden opplever en alarmerende utvikling når det gjelder spredningen av Hiv og Aids.

- Man har overhodet ikke den kontrollen med spredningen som man trodde man skulle ha på dette tidspunktet og tilgangen til medisiner er langt dårligere enn forventet

Møte med Stuart Milk

Med Obama skrev også USA til slutt under som et av 66 land på Norges uttalelse om diskriminering av LHBT-personer for en tid tilbake, noe som er et viktig signal, mener Trettbergstuen.

- Det er likevel viktig å understreke at klimaet for internasjonalt LHBT-arbeid er meget dårlig for tiden, sier hun.

- Vi opplever at land som Uganda og Rwanda strammer inn og innfører sterkt diskriminerende lovverk samtidig som vi ser den samme trenden i deler av Øst-Europa.

- Som man har sett før, er det minoritetene som får lide først i nedgangstider, mener Trettebergstuen som neste uke skal ha et møte med Stuart Milk - nevøen til den berømte, amerikanske politikeren og homo-aktivisten Harvey Milk.

Stuart Milk og Barack Obama

Harvey Milk var den første folkevalgte i California som var åpent homofil og ble drept av en annen politiker 27. november 1978.

Stuart Milk har fortsatt onkelens arbeid for LHBT-rettigheter gjennom en egen stiftelse og mottok i august i år en utmerkelse fra president Obama på onkelens vegne.

- Jeg ser frem til møtet med Stuart Milk og håper jeg kan få i stand et samarbeid med ham og hans stiftelse, avslutter Trettebergstuen som ser frem til tre nye, travle uker i New York.


ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • slettet_JoSceUu

  26. okt 2009 12:47 Tettebergstuen er veldig dyktig, og jeg gleder meg stort til hun skal komme på skolen vår for å snakke politikk generelt, hvordan det er å være homofil og stortingsvalgt og Homofiles rettigheter. Blir bra!! :)
 • slettet_56wxf1w

  26. okt 2009 13:34 Bra artikkel. Og bra å vite at saken fra Norges side, virkelig er i de aller beste hender.
 • slettet_SZJpnbJ

  26. okt 2009 14:05 En veldig fin artikkel :)

  ER godt å se engasjementet fra alle hold. Anette er utrolig flink slik som det har syns i allefall. Å som artikkelen her skriver så har hun selv tatt inisjativ til å møte bl.a Unicef.

  Hun formidler kravet om rettigheter og politik på en fantastisk fin måte.
  Og i tilleg til det så er hun en vakker dame.

  JEg er gangske så sikker på at vi vil få se mer til henne i årene som kommer..

 • HivSøkende

  26. okt 2009 20:01 Du varmer (igjen) mitt hjerte Anette. Stor takk igjen for ditt ektefølte engasjement, og for din forståelse for hvorfor § 155 oppfattes som diskriminerende, og gir næring til å opprettholde fordommer mot hiv+. Du er dyktig, du er en type som handler, som virkelig får utrettet saker. Takk også til journalisten, som gjør en bra sak her!
  STOR KLEM!
 • Wilde

  26. okt 2009 21:29 Hvordan er paragraf 155 "stigmatiserende og diskriminerende"? Å fjerne paragraf 155 fordi den "oppfattes diskriminerende" er som å kun straffe promillekjørere når de har skadet noen. Loven er en påminnelse at å sette uvitende medmennesker i en risikosituasjon er uakseptabelt.

  Fjerning av §155 har kun én hensikt - at HIV-positive skal slippe å opplyse sine sexpartnere om at det er visse ting man ikke bør gjøre - samt noe man absolutt bør bruke. Det er ikke god nok grunn for å fjerne loven.

 • Stor kuk

  27. okt 2009 01:06 Paragraf155Paragraf155Paragraf155Paragraf155Paragraf155Paragraf155

  Artikkelforfatteren sier ikke ETT ENESTE ORD om hvordan denne paragrafen lyder, akkurat som om det skulle være en selvfølge at alle vet det.

  Jadddddddda.....kan sikkert google det, spørre naboen e.l. - men det burde vært unødvendig!

  Ellers en god artikkel.
  Trettebergstuen gjør en veldig god og viktig jobb!!