Fugleskremselet


2127

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Fugleskremselet

I dag er det 11 år siden Matthew Shepard døde etter å ha blitt ranet, slått og torturert av to unge menn.

Roger Grosvold
12. okt 2009 12:10

Mordet som sjokkerte verden og satte fokus på hatkriminalitet.

25. juli i år gikk det amerikanske Senatet inn for å føye til The Matthew Shepard Act til S. 1390.

Dette vil utvide loven omkring hatkriminalitet fra 1969 til å omfatte kriminelle handlinger begått som følge av offerets kjønn, seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller uførhet.

Men bak lovtillegget ligger historien om en ung mann hvis liv skulle få en brutal avslutning.

Trodde på likestilling

Matthew Wayne Shepard kom til verden 1. desember 1976 i Casper, Wyoming, som eldste sønn av Dennis og Judith Shepard.

Shepard ble tidlig interessert i politikk og deltok i sin første politiske kampanje i en alder av 7.

Han hadde sterke meninger. Dette bekymret moren, som fryktet han en dag ville utale seg til noen som ville gi ham en rett høyre tilbake. 

Matthew Shepard var en gutt med sterke meninger.

Foreldrene har beskrevet ham som en optimistisk og aksepterende ung mann. Han trodde på likestilling og stod opp for aksept for ulikheter mellom mennesker. 

Selv skulle Shepard oppleve både verbal og fysisk mishandling som følge av hans homofile legning. Under en skoletur til Marokko ble han banket opp og voldtatt.

Overgrepet resulterte i panikkanfall og depresjoner, og etter hvert ble han avhengig av beroligende midler.

Da republikaneren Jesse Helms som skulle holde valgtale på Catawa College i 1996, ble det iverksatt demonstrasjon. Blant studentene som ble intervjuet var Matthew Shepard. Intervjuet inngikk som en del av den Emmy-nominerte dokumentarfilmen «Dear Jesse» (1998). 

Etterlatt for å dø

Like etter midnatt 7. oktober 1998 møtte han to unge menn, Aaron McKinney og Russel Henderson, i en bar. De kom i prat med hverandre og Shepard ble tilbudt transport.

Men i stedet for å bli kjørt hjem, tok de ham med til det avsidesliggende området utenfor byen Laramie hvor han ble ranet, slått med pistol og torturert.

De bandt ham til et gjerde mens han tryglet for livet sitt, før de kjørte av gårde og etterlot ham hjelpesløs i den kalde nattelufta.

18 timer senere var Aaron Kreifels ute og syklet da han så noe han først trodde var et fugleskremsel. Men så ble han klar over at det var et virkelig menneske som hang på gjerdet.

Shepard var fremdeles i live, men i koma. Ansiktet skal ha vært dekket av blod, bortsett fra der tårene hans hadde vasket det vekk. 

Stedet hvor Matthew Shepard ble funnet av Aaron Kreifels. Gjerdet ble etter hvert fjernet av grunneieren og erstattet med et nytt.

Shepard hadde enorme skader på hode og hjerne som forhindret kroppens evne til å regulere hjerterytme, kroppstemperatur og andre vitale funksjoner. Han hadde også flere kuttskader i ansikt, nakke og på hodet. Skadene var for alvorlige til at han kunne opereres. 

Familien, som frem til da hadde oppholdt seg i Saudi-Arabia i forbindelse med farens arbeid, kom hjem til Statene tre dager etter overfallet hvor de oppdaget at mishandlingen av sønnen hadde resultert i overskrifter i alle medier.

Shepard ble liggende i koma inntil han døde 12. oktober.

Politiet arresterte McKinney og Henderson kort tid etter overfallet. De fant Shepards sko og lommebok i lastebilen guttene disponerte, sammen med pistolen som fremdeles var dekket av blod.

Homoseksuell panikk

Under rettssaken benyttet forsvaret seg av den såkalte «gay panic defense», som går ut på at den siktede hevder å ha begått den kriminelle handlingen i en tilstand av voldelig, midlertidig sinnssykdom grunnet en lite kjent psykisk tilstand som kalles homoseksuell panikk (homosexual panic). 

De tiltalte i mordet på Matthew Shepard. Russel Henderson (21), Aaron McKinney (22) og Chasity Vera (20) under rettssaken. Vera var kjæresten til Henderson. Hun ble dømt til to års fengsel for å ha hjulpet til med å dekke over drapet. Foto: AP.

På et senere tidspunkt hevdet McKinney og Henderson at de kun ønsket å rane Shepard og aldri hadde planlagt å drepe ham. 

De hevdet i tillegg å ha vært påvirket av narkotika da de mishandlet ham, en påstand som ble avvist av guttenes kjærester. Kjærestene hevdet også at guttene på forhånd hadde planlagt å rane en homse.

Henderson erkjente seg skyldig og sa seg villig til å vitne mot McKinney for å unngå dødsstraff. I stedet fikk han to påfølgende livstidsdommer.

McKinney ble funnet skyldig i overlagt drap, men unngikk dødsstraff etter at foreldrene ba om nåde. I stedet fikk han dobbelt livstid uten mulighet for benådning.

Engler til kamp

Drapet på Matthew Shepard og den påfølgende rettssaken fikk bred oppmerksomhet i amerikansk presse og vekket sterke reaksjoner.

Ikke minst hos anti-homofile Westboro Baptist Church, som under ledelse av Fred Phelps gikk til aksjon under både begravelsen og rettssaken med skilter hvor man kunne lese utrop som «Matt Shepard råtner i Helvete», «AIDS dreper homser» og «Gud hater homser». 

Fred Phelps sammen med sine trosfrender i Westboro Baptist Church utenfor rettslokalet i april 1999.

På et tidspunkt forsøkte Phelps å få gjennomslag i byrådet om å sette opp et nesten to meter høyt monument i marmor med en bronseplakett med fotografi av Matthew Shepard og påskriften; 

"MATTHEW SHEPARD, Entret Helvete 12. oktober 1998, etter strid med Guds advarsel: 'Du skal ikke ligge med menn som med en kvinne, det er en styggedom.' Tredje Mosebok 18:22." 

De fikk ikke medhold i søknaden.

Som et motsvar til Fred Phelps, organiserte en venn av familien en gruppe mennesker som ikledd hvite kjortler og gigantiske englevinger spredte seg ut i sirkel omkring Phelps gruppe for å blokkere de ut.

Gruppen har senere blitt omtalt som "Engler for fred" og "Engleaksjon".

Kampen for ny lovgivning

Tiltalen mot Henderson og McKinney kunne ikke kategoriseres under hatkriminalitet siden ingen av Wyomings vedtekter la til rette for en slik anklage.

Drapet på Matthew Shepard reiste derfor debatt og etterspørsel etter nye lovgivninger rundt hatkriminalitet, spesielt fra de som hevdet Shepard var blitt angrepet på bakgrunn av seksuell orientering.

Judy Shepard har i løpet av årene etter sønnens død blitt en velkjent forkjemper for skeives rettigheter, spesielt i saker som berører skeiv ungdom. Her taler hun i en film fra Human Rights Campaign om hatkriminalitet:

President Bill Clinton forsøkte i 1999 å fremme et forslag på nasjonalt nivå om å utvide hatkriminalitet til også å omfatte blant annet homofile og lesbiske, men fikk ikke flertall.

I mars 2007 kom et nytt forslag om beskyttelse mot hatkriminalitet: ”The Matthew Shepard Act”.

Forslaget ble vedtatt av Kongressen i september 2007, men daværende president George W. Bush antydet at han vil legge ned veto hvis dette havnet på bordet hans. Forslaget ble til slutt skrinlagt.

Men kampen var ikke over. 29. april i år nådde forslaget overskriftene etter debatt i Representantenes hus.

I løpet av debatten uttalte representanten for South Carolina, Virginia Foxx, fra talerstolen at mordet på Matthew Shepard var et resultat av et tragisk ran og at lovforslaget som var oppkalt etter ham bare var en spøk. Judy Shepard var selv til stede i salen.

Virginia Foxx' uttalelser om drapet på Matthew Shepard. Foxx har senere unskyldt seg med dårlig valg av ord.

Foxx skulle vise seg å tilhøre mindretallet da Representantenes hus stemte for loven med 249 mot 175 stemmer.

Ted Kennedy og Patrick Leahy tok det med videre til Senatet, og 15. juli i år ble The Matthew Shepard Hate Crimes Prevention Act inntatt som tillegg til S. 1390 med 63 mot 28 stemmer.

Minnet om Matthew

Mordet på Matthew Shepard har blitt gjenstand for en rekke kulturelle skildringer.

Låtskrivere som Elton John, Melissa Etheridge og Cyndi Lauper har latt seg inspirere av historien, og i 2000 kom Moisés Kaufman med teaterstykket «The Laramie Project». Stykket baserer seg på blant annet flere hundre intervjuer gjort med innbyggere i Laramie.

To år senere overførte Kaufman stykket til film, og «The Laramie Project» skilter med navn som Christina Ricci, Laura Linney, Peter Fonda, Steve Buscemi og Joshua Jackson på rollelisten.

Andre filmer er «The Matthew Shepard Story» (2002) og «Laramie Inside Out» (2004).

Etter sønnens død har Dennis og Judy Shepard viet seg til kampen for skeives rettigheter. I 1998 opprettet de Matthew Shepard Foundation.

Stiftelsens uttalte mål er å erstatte hat med forståelse, medfølelse og aksept.


Judy Shepard minnes sin sønn ti år etter hans død:

Elton John og Bernie Taupin skrev sangen «American Triangle» som er dedikert Matthew Shepard. Sangen finnes på albumet «Songs from the West Coast» (2001). Rufus Wainwright bidrar med bakgrunnsvokal. I denne videoen vises klipp fra filmen «The Laramie Project» (2002). 


Relaterte saker fra arkivet som er verdt å lese en gang til:


ANNONSE