Erling Lae søker jobb


2428

innlogget

41165

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Erling Lae søker jobb

Erling Lae gikk av som byrådsleder 23. september. Gaysir møtte Lae på 7-Eleven ved Oslo rådhus, et sted han har inntatt mang en lunsj. Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander
10. okt 2009 00:00

Etter ni år som byrådsleder gikk Erling Lae (62) av 23. september. Nå jakter han på ny jobb.

- Jeg vet at jeg ville fått innvilget AFP dersom jeg hadde søkt, men det ville være trygdemisbruk i mitt tilfelle, sier Erling Lae til Gaysir.

7/11 fem dager i uka

Gaysir møter en litt sørgmodig, men ivrig Erling Lae på 7-Eleven på Fritjof Nansens plass ved Oslo rådhus.

Det er lunsjtid og Lae mener han har lagt igjen et lite kommunebudsjett i kassa her opp gjennom årene. Favoritten er Olapakke og til middag tar han gjerne en blandet salat.

Han liker å komme seg litt ut av rådhuset og foretrekker en pustepause i ensomhet på 7-Eleven fremfor lunsj og middag i kantina.

- Jeg ble en gang spurt av en avis om å liste opp alle de fine middagene jeg har vært på i min tid, og da ramset jeg opp alle de salatene og gryterettene jeg selv har kjøpt på 7-Eleven og det ble mange.

Olapakka og salat har vært favorittene når sulten har meldt seg og han trengte en pause fra rådhuskontoret. Foto: Lene Wikander.

Erling Lae humrer og lener seg inntil ståbordet ved vinduet med en kopp kaffe. Han rekker akkurat opp.

Erling Lae er kanskje liten, men han har satt store spor i Oslo by etter tretten år i byrådet, der ni av dem har vært som hovedstadens øverste sjef.

En av de viktigste homopolitiske sakene han har vært med å jobbe frem, er blant annet Handlingsplanen mot diskriminering av homofile, lesbiske og bifile som ble vedtatt av et samlet bystyre i 2006.

Planen består av 40 punkter rettet mot blant annet skole, helsevesen og politi. Så var også gjennomføringen av denne planen noe av det siste Erling Lae ville sjekke fremgangen til før han gikk av.

- Det går veldig bra med implementeringen av handlingsplanen. Det jeg var mest opptatt av å finne ut før jeg gikk av, var hvordan punktene i planen blir fulgt opp. Noen jobbes det fortsatt med, men det viktige med denne handlingsplanen er at her må det rapporteres.

- Det er ikke sånn at man bare kan legge handlingsplanen i skrivebordsskuffen og fortsette som før. Jeg er ikke i tvil om at dette arbeidet vil fortsette. Jeg sitter jo fortsatt i bystyret og nå skal jeg bli en sånn som sier fra og passer på. 

Å jobbe fram homoplanen i Oslo var en viktig homopolitisk sak for Erling Lae. Her sammen med Christian Antoni Møllerop som var leder i LLH Oslo og Akershus da planen ble vedtatt i 2006. Foto: Petter Ruud-Johansen. 

Planlagt avgangen i tre år

Selve avgangen som byrådsleder har Erling Lae planlagt i hele tre år, men bare de aller nærmeste har visst det.

- Allerede da jeg tok gjenvalg sist, varslet jeg nominasjonskomiteen om at dette ble min siste valgkamp. Jeg har hele tiden visst at skulle jeg trekke meg, måtte det skje midt i perioden.

- Å trekke seg etter et år ville være for tidlig og på en måte være å lyve overfor velgerne. Lengre enn to år ville medført at den nye byrådslederen ikke ville få tilstrekkelig tid til å bli skikkelig kjent med jobben og det trenger han.

Erling Lae tar en slurk av det brune pappkruset med 7-Elevenlogo og innrømmer at han egentlig hadde tenkt å vente til jul med å gå av.

- Men jeg kom til at det ville bli feil blant annet fordi jeg da ville ha forhandlet frem det endelige budsjettet og da ville alt være låst for den nye byrådslederen, det ønsket jeg ikke.

- Alt har sin tid. Jeg har satt Oslo-rekord i byråd og ingen kommer til å slå den. Jeg kunne godt sittet en stund til, jeg har masse ideer og guts, men ikke fire hele år til.

Erling Lae innrømmer han hadde tenkt å vente til jul med å gå av som byrådsleder. Foto: Lene Wikander.

Som Høyres nestleder forsikrer Lae Gaysir om at han ikke har noen ambisjoner i partiet sentralt og mener Erna sitter trygt der hun sitter.

- Når Erna en gang sier at nå har hun sittet lenge nok, så erstatter man jo heller ikke henne med en som er mye eldre. Jeg er tross alt 62 år nå.

Da byrådslederens avgang var et faktum sto avisene i kø i noen hektiske dager.

Lae sa til både Aftenposten og Dagens Næringsliv at han nå søkte jobb og at det bare var å ringe dersom noen mente de kunne bruke ham til noe. Telefonen har ikke stått stille siden.

- Men jeg har bare måttet ringe tilbake og be dem være så snille å gi meg fire uker. Jeg er nødt til å få summet meg litt. Jeg var veldig opptatt av å være hundre prosent til stede og toppmotivert som byrådsleder til siste sekund, så hva jeg skal gjøre nå har jeg ikke rukket å tenke mye på. 

Homser kan være overforsiktige

- Jeg har aldri visst hva jeg skulle bli når jeg ble stor, flirer Erling Lae og bevilger seg en rosinbolle til 7-Eleven-kaffen.

På vei bort til disken kommer han i snakk med sin faste skjorte-maker og samtalen levner ingen tvil om at Lae er vemodig over å slutte som byrådsleder.

Han er utdannet lektor, men yrket som lærer sier han at han absolutt ikke ønsker å gå tilbake til.

- Jeg vet ikke helt hva jeg vil gjøre nå, men noe må man vel kunne brukes til, jeg er jo opptatt av så mye. Det er vel sånn at det som minner mest om politikken er organisasjonslivet, men så har jeg liksom hatt politiske interesser i alt fra sosialpolitikk til miljøvern og byutvikling så spennvidden er stor.

Hadde Gaysir spurt ham hva han ville bli da han var syv år, hadde imidlertid Erling Lae hatt svaret på rede hånd; nemlig togfører.

Da han var ferdig med gymnaset var det helst landmåler han ville bli, og da han avsluttet militæret ville han bli lege.

- Jeg vet ikke helt hva jeg vil gjøre nå, men noe må man vel kunne brukes til, jeg er jo opptatt av så mye. Foto: Lene Wikander.

- Jeg kom ikke inn på medisinstudiene i Oslo, men jeg kom inn i Østerrike. Likevel turte jeg rett og slett ikke dra dit for å studere. Det var for fremmed og ukjent så jeg viste ikke det brevet til noen, la det i skuff og ble filolog i stedet.

- Jeg har vel ikke angret siden jeg gjennom de valgene jeg tok, endte opp med å bli sjef for Oslo i ni år. Det hadde jeg neppe blitt hvis jeg ble allmennlege.

- Men det har jeg lært, og det er noe jeg vil at homser skal merke seg; Homser kan av og til være sånn at de skal safe og være litt overforsiktige av seg. Ikke vær det. Gjør det du ikke tør! Det er da du opplever mestring. 

Norsk Rødt Fe

Selv mestrer Erling Lae litt av hvert. Han har blant annet skrevet en universitetsoppgave om Samenes rettigheter, inspirert av sin bestefar som var prest i finnmark og måtte lære seg samisk. I tillegg er han ekspert på gamle ku-raser.

- Fjord-fe, Døle-fe, Telemarkskua...Erling Lae begynner å ramse opp navnet på en rekke drøvtyggere som i dag svært sjeldent kan observeres i det norske kulturlandskapet.

Riktignok mener han at han alltid har vært minoritetenes forsvarer og har sagt at Oslo skal være minoritetenes by, men utdøende ku-raser?

- Dette har med barndommen å gjøre. I min oppvekst forsvant flere gamle ku-raser, blant annet den vakre Telemarkskua. Disse ble erstattet med de sosialdemokratisk kjedelige NRF-dyrene. Det opprørte meg og jeg utviklet en interesse for de estetisk nydelige, gamle ku-rasene.

Erling Lae er opptatt av å bevare ku-raser. Telemarkskua sto faktisk en stund på FNs liste over utrydningstruede dyrearter. Linda Eide gjorde Telemarkskua til en turistattraksjon i "Norske attraksjoner" i 2007. Foto: NRK.

Oppvokst i Wilhelmsgate som han er, stiller Gaysir seg likevel undrende til hvor mange kyr som kunne observeres i Oslo sentrum på 1950-tallet. Riktignok er det et halvt århundre siden, men så lenge at jordbruksamfunnet dominerte hovedstaden er det vel ikke?

- He,he, nei, det har nok sammenheng med min barndoms ferier på Golsfjellet, oppklarer Lae, men understreker likevel at Sørkedalen kunne skilte med nesten like mange kyr på 50-tallet som golfballer i dag.

- Jeg har forresten tatt grunnleggende feil i førti år og det var det Gaysir som lærte meg, skyter Erling Lae raskt inn mens UB 40 og "Looking in Your Big Brown Eyes" strømmer ut av 7-Eleven sine høyttalere.

 - Jeg trodde nemlig denne interessen for kyr var et veldig maskulint trekk som jeg var ganske alene om å ha, men så viser det seg altså at dette er en homsegreie.

- Det er jo selvfølgelig bare homofile menn som er mer opptatt av det estetetiske ved hvordan kyr tar seg ut i terrenget, enn av melkeproduksjon og dyrehelsevern når det kommer til kvegdrift. 

- Bla over et nytt blad i boken nå, Erling...

Når Erling Lae nå skal se tilbake på sin politiske karriere, mener han at et av de sterkeste, personlige øyeblikkene var da han mottok Regnbueprisen i Berlin i 2007.

- Det var en triumf, både personlig og politisk. Jeg fikk jo den prisen blant annet på bakgrunn av arbeidet vi har gjort med handlingsplanen i Oslo, men også det mer indirekte, homopolitiske arbeidet jeg har gjort ved å være den første åpne, homofile topplederen i en Europeisk storby.

Erling Lae mener det er virkningsfull homopolitikk å være åpen om legning.

Dette har han også benyttet seg av under besøk i utlandet. Særlig skapte hans besøk i Vilnius tidligere i år stor oppstandelse i Litauen fordi han da bevisst valgte å ta med seg sin livspartner Jens Torstein Olsen.

Erling Lae i Berlin sammen med sin livspartner Jens Torstein Olsen. Foto: Thomas Olsen.

- Det skapte mye mer debatt enn man var klar over her hjemme. Dette var forsidestoff i Litauen en hel uke etter vårt besøk. Det viser viktigheten av det vi gjorde, mener han.

På tross av ny ekteskapslov og handlingsplan for Oslo, mener Erling Lae likevel at homokampen langt i fra er vunnet.

- Dette er et evig arbeid. Flertallet vil alltid definere det normale i sitt bilde. Vi homofile er få og usynlige. Det betyr at fordommer kan gro opp som ugress hele tiden, derfor må vi alltid fortsette kampen for menneskerettighetene - både nasjonalt og internasjonalt.

- Men vi må ikke slå inn åpne dører, understreker Erling Lae som mener det viktigste vi gjør er å se fremover.

- Jeg sier det til meg selv også nå, selv om jeg kommer til å savne menneskene og tempoet som byrådsleder: Se fremover, se deg aldri tilbake. Bla over et nytt blad i boken nå, Erling - foran deg ligger det mange muligheter.

Lunsjen er over, rådhusklokka slår og Erling Lae tusler over Fritjof Nansens plass i retning Karl Johan og nye muligheter. 

Skyggen han kaster over brosteinen er kortere enn de andre som haster forbi, men før han rekker å runde hjørnet, blir han stanset med en klem. Erling Lae klemmer tilbake: En stor, liten mann i storbyen.


Vi har hentet fram noen bilder av Erling Lae i Gaysirs arkiv:

Erling Lae har vært en flittig deltaker i hovedstadens Skeive dager. Her fra homoparaden i 2004. Foto: Kristine S. Dufey.
- Vi skal ta det som et kompliment at Europride valgte Oslo eller at Oslo valgte Europride. Det betyr at det er en åpen by. En by der det er lov å være annerledes, sa Erling Lae da han åpnet Europride i 2005. Foto: Kristine S. Dufey
- It's a lovely day, a lovely day to be gay, sprudlet skuespiller Ian McKellen da han deltok i Europride-paraden sammen med Erling Lae i 2005. Foto: Kristine S. Dufey. 
Erling Lae holdt takketale på tysk da han mottok Regnbueprisen i Berlin i 2007. Han delte den 11. Regnbueprisen med Berlins populære og åpent homofile borgemester Klaus Wowereit. Prisen ble utdelt under Stadtfest, en årlig gatesfest for lesber og homser i bydelen Schöneberg. Foto: Thomas Olsen. 
Erling Lae fylte 60 år i 2007. I et intervju med Gaysir fortalte han at han opplevde det å være åpen homofil i Høyre som uproblematisk. - Jeg har vært åpen siden Jens flyttet inn. Det var i februar 1983, sa Lae.
3 x Høyre: Erling Lae var konferansier sammen med Karita Bekkemellem da Gaysir og LLH arrangerte folkefest på Operataket for å feire den nye ekteskapsloven i 2008. Ordfører Fabian Stang og stortingsrepresentant André Oktay Dahl var med på feiringen. Foto: Petter Ruud-Johansen.

 


ANNONSE