London Pub 30 år


1662

innlogget

41337

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

London Pub 30 år

Med Håkon Karlsen i midten gleder både stamgjester og ansatte seg til å feire at divaen London Pub blir tretti år den 30. september. Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander
29. sep 2009 00:00

Elsket og hatet har London Pub i Oslo vært fast vannhull for Norges homser i 30 år. Onsdag 30. september feires det med stiletthæla i taket og tenna i vegg-til-vegg-teppet.

- Det blir sceneshow i ekte London-stil onsdag 30. september klokka 20.30 med enkel bevertning, Max Anus, Gledespikene, Anders Rogg og vår alles kjære Wenche, lover en hemmelighetsfull Håkon Karlsen, primus motor for jubileet.

Norske homsers storstue

Det har aldri vært de største divaene som har stått på Londons scene, de har som oftest sittet ved bardisken.

"Dritbrunt", "stødig", "trofast", "ekte", "voksent", "snuskete", "imøtekommende" og "Jurassic Park", er bare noen av de beskrivende ordene som brukes om London Pub når Gaysir tar en uformell spørrerunde i lokalet.

Samtlige vi snakker med er likevel enige om at London vil leve i minst tretti år til. 

Det sitter homohistorie i veggene på London Pub og selv om forandringene i homsemiljøet har vært store de siste tretti årene, er samtlige Gaysir snakker med, overbevist om at London vil leve i minst tretti år til. Foto: Lene Wikander.

- Det har poppa opp mer eller mindre hippe homosteder overalt i Oslo i løpet av åra, men alle har blitt nedlagt, bare London Pub består, sier Håkon Karlsen.

Han tror det har noe å gjøre med at London Pub ikke gir seg ut for å være hverken bedre eller verre enn stedet virkelig er.

Lillebror Sande Larsen som drev London i åtte år fra 1996 til 2004, er enig.

- London Pub har alltid vært alle norske homser storstue, mener han.

- London har vært samlingspunktet for alle. Stedet er kjent, kjært og brukt. Uansett hvor mange hippe fester og klubber folk har vært på tidligere på kvelden så ender de alltid opp på London til slutt

- Det handler om at London Pub er så dårlig at det blir bra, sier Lillebror og flirer.

- Skal du drive et sted for homser, kan du ikke lage det for perfekt og fint. Folk må jo ha noe å prate om og ikke minst klage over - homser trives med å klage over stygge stoler, slitte gulvtepper og kjipe telysholdere, mener han. 

Lillebror Sande Larsen drev London pub fra 1996 til 2004 og arrangerte blant annet pianobar, karaoke og temaparty hver søndag. Foto: Privat. 

Karbonaden, Grønska og Onanita

Da London Pub åpnet i 1979 var det ikke som homseklubb, men som Pub med britisk tema. Likevel tok homsene raskt over stedet selv om eierne ikke annonserte det utad.

Først rundt midten av 90-tallet ble London offisielt en homseklubb, men selv om homsene har dominert, har klientellet vært variert og karakterene mange.

"Karbonaden", "Grønska", "Bergljot Sengesett", "Celina Fullavfart" og "Onanita" er bare noen av de ruvende skikkelsene Jørn, alias Hjørdis (46), Trond, alias Sigrund (53) og Haakon, alias Storemor (40), husker når Gaysir slenger seg ned ved bordet.

Lillebror Sande Larsen sine søndagsparty på London skulle ha nytt tema hver gang og da måtte man være kreativ. Foto: Privat.

De tre har vanket her siden tidlig nittitall og Trond og Jørn må motvillig innrømme at de var innom her på 80-tallet også. 

- Men den gangen var London liksom litt snuskete husker jeg vi syntes. På 80-tallet var jo vi unge og på London var det bare "gamle griser". Nå er det vi som er de gamle grisene, ler Trond.

- Men Onanita var jo herlig da, sier Jørn.

- Hun var forresten en av tre faste Anitaer; Fiske-Anita, Hore-Anita og Onanita.

- Grønska fikk jo navnet sitt fordi han satt litt for mye på knærne i parken kan du si... Og Karbonaden, vel, han så ut som en karbonade i trynet etter å ha vanka her siden 79, flirer Jørn.

Vakkert har det aldri vært

Onanita var imidlertid kvinnelig prostituert får Gaysir vite, og ganske så formfullendt i følge Jørn.

- Jeg glemmer aldri da vi var på sydentur og Onanita stupte ut i bassenget. Problemet var bare at bassenget ikke var fylt med vann.

- Hun er død nå, forklarer Trond. - Men man kan vel trygt si at hun var ei skikkelig brakke. Da hun kreka seg opp av bassenget igjen var hun bare litt rødflambert foran siden hun var så godt polstra.

- London er et sted der du alltid treffer kjente eller blir kjent med folk, mener Jørn.

- Det er upretensiøst, brunt og slitent, men ærlig. Du trenger ikke late som på London, her kan du være den du er, men vakkert har det aldri vært.

Det blir enkel bevertning under jubileumsfesten onsdag 30. september. Foto: Lene Wikander.

Lillebror husker også en rekke karakterer og mener at det er mye klientellet som opp gjennom årene har satt sitt særegne preg på London Pub.

- Jeg glemmer aldri et par karer som gikk her fast. De drev et bilopphuggeri på Sørlandet, men en gang i måneden dro de fra kone og barn og booket seg inn på Grand Hotel i Oslo.

- Der pyntet de seg med kjole og parykk og kom på London for å drikke champagne. Det var nok ikke først og fremst noe seksuelt for dem, men London var stedet der de kunne være seg selv - om ikke annet så en gang i måneden. 

30 X 365 dager med homohistorie

Det sitter homohistorie i veggene på London Pub.

Her har homser fra hele Norge samlet seg da det var utenkelig å stå fram i bygde-Norge, mens AIDS-frykten raste og det sto "pest" på alle avisforsider, mens kampen for ekteskapsloven ble kjempet og altså fortsatt nå når den er vunnet.

- Fra åpningen til i dag har ikke London Pub vært stengt en eneste dag, forteller Håkon Karlsen.

- Vi holder åpent 365 dager i året og serverer til og med stamgjester julemat hvert år. Det er et sted å komme hjem til, å være trygg, å høre til og ikke minst et sted du alltid kan være deg selv.

Håkon Karlsen har vært involvert i underholdningen på London Pub siden 1996. Foto: Lene Wikander.

- Ja, det kan være snuskete, ja, det kan være grisete, ja, folk ha knulla i chesterfield-sofaen i indre bar, sugd hverandre under bordene og cruisa på dass, men ikke bare det.

- Det også, kan du vel si, flirer Håkon som mener London Pub nå kan feire sitt jubileum som den ekte, gamle divaen hun er: For voksen til å skjemmes over feil, lyter og tilløp til hengeræv, for ung til å ikke å kneise med nakken og fortsette dansen på bordet.

- London er et fristed for alle som har funnet seg selv, drømmer om å finne seg selv og prøver å finne seg selv. Enten de er homo, hetero, bi eller trans.

- Jeg håper så mange som mulig vil komme på onsdag, kose seg, le, mimre og minnes alt som har vært, de som fortsatt er og de som er borte.

- Men først og fremst håper jeg folk vil komme og feire at London fortsatt er et sted som gir varme til mange, avslutter Håkon Karlsen.

Gjennom tretti år har klientellet på London vært variert og karakterene mange, men stedet har alltid vært alle norske homsers storstue, mener Lillebror Sande Larsen som drev stedet i mange år. Her underholder Berit Bislet. Foto: Lene Wikander.
Uansett hvor mange hippe fester og klubber folk har vært på før på kvelden, ender alle opp på London til slutt, mener Lillebror Sande Larsen. Foto: Lene Wikander.
Cabaret Høy hårfaktor ble i sin tid startet av Håkon Karlsen og Lillebror Sande Larsen og opparbeidet seg raskt et omdømme som landets dårligste, mest obskøne og morsomste dragshow. Foto: Lene Wikander.
Bakrommet på London Pub fungerer som garderobe for artister, lager og flom-sone når det regner for mye i Oslo og vannet kommer opp gjennom slukene her. Foto: Lene Wikander. 
Flere kjente personer har stått på Londons scene, her synger Tezz Karlsen, kjent fra bl.a. "Det store korslaget" duett sammen med Håkon Karlsen. Foto: Lene Wikander. 

London Pub har også sine egne nettsider: www.londonpub.no


ANNONSE

Kommentarer (22)

Ny kommentar ›

 • slettet_54NVbNS

  29. sep 2009 14:38 Gratulerer.
 • Neverland

  29. sep 2009 14:49 Det er fint å være homo og å ha et sted å gå til. Men hva har det med store ekle dildoer og menn i kvinneklær å gjøre? Hvorfor skal homo være synonymt med ekstremt vulgært?
 • Mirromurr

  29. sep 2009 15:33 Ja, det er ekkelt altså. Alt burde være helt vanlig, helst i fargene sort, brunt, grått og mørkeblått og ikke noe som gjør at man majer seg ut eller stikker seg ut. Neida, skli inn i mengden.

  One needs a hint of color. Husk det. :-)

 • _madeleine

  29. sep 2009 15:39 Hvem er hun lekre, høye transa?
 • slettet_8nweVqH

  29. sep 2009 16:33 Elsker å gå på london når jeg er i Oslo. gratulerer med dagen og jeg håper på fortsatt drift i nye 30.
 • 1luring

  29. sep 2009 17:36 Gratulere med dagen og lykke til videre :-))
 • Namaste

  29. sep 2009 17:43 Jeg kommer en tur :)
 • Oslojuhuu

  29. sep 2009 19:55 Blir kult med en fest i morra :-)
 • slettet_FiOEsE1

  29. sep 2009 20:14 *grøss*
 • Maxim

  29. sep 2009 20:30 Tenna i vegg til vegg-teppet? Med tanke på hva det teppet består av...Nei takk.
 • prince67

  29. sep 2009 20:38 :)Gratulere London med 30års drift:)ja det blir vel 30år til:)
 • slettet_qxDWyBC

  29. sep 2009 22:20 FELIZ CUMPLEAÑOS,...gratulere med dagen .... "carlitos"..komer i morgen ..hihi..
 • HeWolf

  30. sep 2009 00:37 grattis grattis! og henning så nydelig du er hihi
 • slettet_tYgkPMe

  30. sep 2009 01:08 Går jo bare på London, så kan trygt kalle det stamsted for min del. Og kommer nok på 30 års jubileet ja :)
 • Bøtta Pedersen

  30. sep 2009 06:58 Store gratulasjoner her fra Bangkok. Keep it up :-))))