Mannlige sexarbeidere er usynlige


1724

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Mannlige sexarbeidere er usynlige

Andrès Lekanger og styreleder i PION, Astrid Renland, ledet debatten Kriminalisering av prostitusjon - fra et skeivt perspektiv i Pride Park fredag. Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander
30. jun 2009 00:00

Synliggjøring og oppheving av sexkjøpsloven ble trukket frem som viktig under debatten om mannlig prostitusjon fredag.

Den nye sexkjøpsloven ble sterkt kritisert da Skeivt Forum og PION (Prostituertes interesseorganisasjon i Norge) arrangerte debatt om mannlig prostitusjon under Skeive Dager fredag.

Sexselgere med i dragsuget

- Da debatten om den nye sexkjøpsloven gikk, var prostitusjon blant menn og transpersoner fullstendig ekskludert, sa Morten Sortodden fra PION.

- Vi eksisterte liksom ikke og jeg følte at jeg var den eneste herfra til Mars som jobbet med dette.

- En synliggjøring er viktig, særlig med tanke på helseutfordringer mange mannlige prostituerte står ovenfor.

- Vi ønsker at sexarbeidere skal beskyttes av rettigheter og ikke møtes med straff og forbud slik den nye sexkjøpsloven bidrar til. Den er ment å ramme kundene, men sexselgerne blir også dratt med i dragsuget, mente Sortodden. 

I panelet satt Surang Janyam (f.v.) fra SWING, Morten Sortodden i PION, Olav Elvestuen (V), psykolog Ragnar Kværnes og Annika Rodriguez i LLHs internasjonale utvalg. Foto: Lene Wikander.

Han fikk støtte fra Annika Rodriguez i LLHs internasjonale utvalg, Ola Elvestuen (V) og psykolog Ragnar Kværnes, som også satt i debattpanelet.

I tillegg stilte Surang Janyam i den thailandske organisasjonen SWING (service-workers in group), til debatt.

Janyam har jobbet med sexarbeideres rettigheter i en årrekke, og mottok 8. mars i år den thailandske menneskerettighetskommisjonens pris som menneskerettighetsforsvarer.

Dobbel stigmatisering

- Noe av hovedproblemet i Thailand er at samfunnet ikke anser mannlige og transseksuelle sexarbeidere for å eksistere, sa Janyam.

- Siden de offisielt ikke eksisterer, finnes det heller ikke noe helsetilbud eller andre tilbud til dem.

- Mannlige sexarbeidere opplever også en dobbel stigmatisering. De blir stigmatisert fordi de selger sex og fordi de gjør det til andre menn.

- Mannlige sexarbeidere i Thailand har rett og slett ingen steder å henvende seg. Noe av det vi jobber mest med er synliggjøring slik at alle sexarbeidere skal bli anerkjent som fullverdige mennesker med de rettigheter det medfører, sa Janyam.

Surang Janyam i den thailandske organisasjonen SWING fikk ros for sitt arbeid. Foto: Lene Wikander.

Hun fikk ros for sitt arbeid av Ola Elvestuen (V) som understreket at arbeidet for sexarbeideres rettigheter i Thailand dreier seg om basale menneskerettigheter.

- Jeg vil understreke at Venstre var mot den nye sexkjøpsloven og at vi er det fortsatt, sa han.

- Det er naivt å tro at sexmarkedet kan reguleres ved en slik lov. 

- I dag har vi to grupper i samfunnet som er helt usynlige: Rusmisbrukere og prostituerte. Når det gjelder mannlige prostituerte er det enda vanskeligere.

- Hovedproblemet er usynligheten og det at vi kanskje helst ikke vil se dem, men vi trenger mer kunnskap - både i det politiske miljøet og i samfunnet for øvrig, mente han.

Homobevegelsen må tørre

Debattens ledere, Andrès Lekanger og styreleder i PION, Astrid Renland, stilte blant annet spørsmål om hvorfor den organiserte homobevegelsen ikke har tatt tak i problemstillingene rundt mannlig prostitusjon.

- Jeg tror vi i homobevegelsen har vært så opptatt av å bli godtatt og anerkjent av det streite samfunnet at vi har lagt mye av vårt fokus i å fremstå streitest mulig selv, mente Annika Rodriguez.

- Vi har rett og slett ikke ønsket å bli assosiert med et tema som mannlig prostitusjon.

- Når det gjelder usynligheten til mannlige sexarbeidere, bidrar jo selve sexkjøpsloven også til den.

- Riktignok er selve lovteksten kjønnsnøytral, men i debatten rundt den har det utelukkende vært fokusert på kvinnelige selgere og mannlige kunder, mente hun. 

Debattlederne stilte blant annet spørsmål om hvorfor den organiserte homobevegelsen ikke har tatt tak i problemstillingene rundt mannlig prostitusjon. Foto: Lene Wikander.

Ragnar Kværnes mente den nye sexkjøpsloven presser prostituerte enda lengre ut i mørket og at homobevegelsen må tørre å adressere problemstillingen rundt mannlig prostitusjon.

- Vi i homobevegelsen skal i hvert fall ikke være dem som bidrar til å skyve denne gruppen enda lenger unna, mente han.

- Homobevegelsen må også tenke på skeive norske menn og kvinner som reiser til utlandet og kjøper sex, understreket Morten Sortodden fra PION.

- Vi må også huske at sexarbeidere ikke bare er prostituerte, men også strippere og andre som jobber i industrien.

- Dette er et tema homobevegelsen må være åpen om og tørre å diskutere i langt større grad enn den gjør i dag, avsluttet han.


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • kjetil1979

  30. jun 2009 12:29 Vet om to fra Thailand som jeg kjenner til som reiser til Norge for å være mannlige prostituerte. Det er nok flere av de, for jeg er ikke av de som kjenner for godt til livets "skyggesider".

  Ellers forstod jeg ikke debatten etter å ha lest her. Hva mener en? Mener en at en skal godta prostitusjon for å vise aksept for de homofile som driver med å selge sex? Er det sneversynt å mene at det å kjøpe og selge sex er galt?

  Jeg har endret mening og er nå for forbud. Jeg tror ikke at det er mer vanskelig å ta kontakt om vold f.eks skulle skje. Det å være prostituert er nok uanett tabubelagt, og neppe noe en skryter av. Er sikkert variasjon der, men de jeg vet om gir inntrykk av at de driver med noe helt annet som f.eks masasje. Dette for å gi et bedre inntrykk av seg selv utad. Jeg forstår de godt.

 • slettet_A7SsZv9

  30. jun 2009 13:18 Jeg klarer ikke helt se det positive i menneskehandel.
 • Chris_X_Badseed

  30. jun 2009 15:27 Det er liksom mer populært å fremstille kvinner som ofre og menn som hensynsløse rovdyr. Jeg sier ikke at disse eksemplene ikke finnes men jeg synes det er i overkant for mye fokus på det i motsetning til andre veien.
  For noen er det nærmest ett uhørt fenomen at kvinner kjøper seksuelle tjenester mens menn tilbyr dem... i det hele tatt er det for noen fjernt at en kvinne kan begå overgrep mot andre, menn som kvinner. Iallefall blir det sjeldent dratt fram i lyset. Det er f.eks nok av menn som blir utsatt for voldtekt men som ikke anmelder det og dermed forblir det i "skyggen"...og hva med eldre kvinner som gjør seksuelle framstøt mot mindreårige? Slik jeg ser det er det mange som ser det som mer akseptert enn i motsatt tilfelle (at en eldre mann gjør fremstøt mot ei yngre jente) og noen glorifiserer til og med settingen som en pirrende, seksuell fantasi, kanskje grunnet hvordan sexobjektiviseringen skifter vinkling? Ingenting vondt å si om det; jeg synes det er bra at vi bryter ned flere seksuelle barrierer, skaper tolleranse og slutter å dra alle under en kam som ofre for utnytting og overgrep. Det er kanskje noe å tenke på at det sikkert er nok av dem som føler seg misforstått når de blir stemplet som ofre også.
 • TomHeyerdahl

  30. jun 2009 15:44 Mannlige sexarbeidere er usynlig?? Ikke her på Gaysir i hvertfall:)

  Ja, Kjetil denne gutten/mannen kommer fra Patong Phuket og kjenner han svært godt og når han er Norge i 3 mnd så bor han hos en billettkontrolør som skryter av hvor mye han tjener og sender til Thailand!

  Han sender hjem ca. kr 100 000,00 hjem til Thailand så han reiser til Norge med glede og skryter av hvor dumme vi Norske mannfolka er.

  jeg bor i syndens Tempel her i Patong hvor alt omtrent dreier sex om salg av sex, massage etc.

  Det er så "søtt" å se norske 30-75 gamle mannfolk gå og leie en Thaigutt/jente på 20:)

  Det er ikke mye tvang i bildet, de første tilbudene får man alt på flyplassen om man ikke er for sliten etter 13 timer på flyet da:)
  Jeg har bodd her i 10 år snart, men de har gitt opp meg for jeg trives ikke sammen med en tynn gutt på 20.

  Hva hadde dette landet Thailand vært om de ikke hadde sex turistene og alltid er mannfolka som blir hengt ut:(

  Hva med kvinnene som reiser til Gambia og Ghana for å kjøpe sex fra fattige unge gutter der))

  Jeg har jobbet i turristnæringen i så mange år nå så har vel sett og hørt det meste!

  Det fåregår da også salg av sex her på Gaysir også det går nesten ikke en uke uten jeg får en mail fra en asiat som tilbyr sine tjenester.

  De som tilbyr sine tjenester er ikke noen forsakte gutter, men svært ressustjerke gutter/menn!!

 • sea gull

  1. jul 2009 00:28 Jeg vet lite om sexarbeidere i Norge, men i Bangkok finnes det en rekke flotte tilbud til sexarbeidere, både Silom Community Clinic og Red Cross har gratis helsesjekk og counselling service for sexarbeidere. Jeg kjenner overlegen på SCC godt og hun er en fantastisk dame som har brukt mye tid og krefter på å skape et tilbud til denne gruppen, og jobber iherdig med å skape både aksept og spre kunnskap. Og alt er gratis. I tillegg finnes diverse organisasjoner som jobber med sexarbeidere, hiv-positive og andre som har behov for kunnskap og hjelp til å takle sin legning. Dette er sikkert ikke godt nok, det trengs helt sikkert mer, men ikke glem alle de fantastiske mennesker som idag gjør en strålende jobb, de fortjener ros og vår støtte!
 • ARBRE

  2. jul 2009 17:44 Jeg skjønner ikke hvorfor homofile skal være noe mer opptatt av denne "problemstillingen" enn det andre er.
 • slettet_2CPosd4

  3. jul 2009 11:55 Jeg er helt enig med ARBRE, hvorfor skal "homobevegelsen" ta stilling til mannlig prostitusjon? Eller prostitusjon overhodet? Hvorfor skal alltid sexrelaterte problemstillinger fortæres av homobevegelsen som en kakesulten bingokjærring på Youngstorget? Selv om man er mannlig prostituert og selger sex til menn så er det ikke en selvfølge at man er homofil! Temaet som her debateres er viktig selvfølgelig og det er flott at det er mennesker som engasjerer seg. Men prostitusjon er prostitusjon og ikke homobevegelse! Jeg foreslår at debattlederne fortsetter den gode intensjonen om å gjøre verden bedre, men ikke fra et skeivt perspektiv.
 • kjetil1979

  6. jul 2009 00:28 Godt poeng. Er jo rart at det å selge og kjøpe sex skal gjøres til en homosak. Som om det å være homo og selge/kjøpe sex er så mye annerledes enn om ei jente selger sex. Er litt det samme om fetisjme (som gud forby ikke skal forbys), men også det gjøres ofte til homospørsmål, selv om det er minst like relevant for heterofile som deler samme fetisj.
 • kjetil1979

  8. jul 2009 22:03 Hva menes med solidaritet? Å godta kjøp og salg av sex? Det er ikke solidaritet mener jeg. Det beste er jo å tilby de som selger sex gode alternativer. De jeg vet om som har solgt sex har skjult det de driver på med og kamuflert det utad med at de driver med masasje eller forretninger etc. Dette for å ikke miste ansikt går jeg ut ifra - siden de forbinder det de gjør med skam. Men er det å fjerne skammen noe mål i seg selv? Er det bra om flere selger sex? Nei, mener jeg. Men en skal selvsagt ikke se på prostituerte som bare det - men som mennesker som er forskjellige og med ulike sider enn bare det å selge sex.
 • slettet_2CPosd4

  9. jul 2009 09:04 Er ikke usynlighet nødvendig hvis man skal drive prostitusjon? Hvis det er noen som burde debattere om sine rettigheter så burde det vel være de prostituerte selv? Å være prostituert handler om å selge sexuelle tjenester til andre hva har det å si om man er homo eller hetero? man har jo en ting til felles, at man er prostituert. Hvorfor skal det være av betydning hvilken legning man har? Hvis jeg skulle ha kjøpt sex av en mann så hadde det ikke hatt noen betydning hvilken legning han hadde. Om han tilfeldigvis var homofil så hadde jeg ikke tenkt at nå har jeg kjøpt sex av en homofil prostituert, men en prostituert!
 • slettet_Y7Iw1kv

  13. jul 2009 14:48 Jeg synes det har blitt sagt mye fint i debatten her på Gaysir om prostitusjon. Noen har sagt at de uansett er i mot kjøp og salg av sex. I en ideell verden kanskje, men ikke så lenge ressurser og makt er så urettferdig fordelt. Dessuten er det et viktig poeng for oss i PION at mennesker har selvbestemmelse over sin egen kropp. Det er det mange som glemmer. Sex-arbeidere kan ta egne valg, og der hvor tvang er med i bildet har vi et lovverk og menneskerettigheter som skal beskytte oss. Uansett om vi er sex-arbeidere eller ikke.
  Vi er imot sexkjøpsloven, selv om den i utgangspunktet var ment for å ramme kundene, så er det bestandig selgerne som blir forfulgt og trakassert av politiet.
  Når det gjelder om dette temaet er av særinteresse for homobevegelsen så mener vi at det angår alle. Vi i PION synes vi har fått en veldig god mottagelse i homobevegelsen og at denne debatten er fin. Hvis en vil debattere mer kan en også gå innn på våre hjemmesider: www.pion-norge.no og bruke debattforumet der.