Stonewall Inn - den moderne homokampens «fødested»


2465

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Stonewall Inn - den moderne homokampens «fødested»

Stonewall Inn, fotografert september 1969. På skiltet i vinduet kan man lese: We homosexuals plead with our people to please help maintain peaceful and quiet conduct on the streets of the Village.

Roger Grosvold
20. jun 2009 10:06

Fra mafiadrevet homobar, til nasjonalhistorisk landemerke.

Klokken 01:20 lørdag den 28. juni 1969 ble homobaren Stonewall Inn åsted for et opprør.

Dette opprøret har skrevet seg inn i historien som den avgjørende hendelsen som ledet til den moderne homokampen. Et resultat av flere tiår med frustrasjon og undertrykt sinne.

Homobarer drevet av kriminelle

Da første verdenskrig var et avsluttet kapitel, valgte flere menn og kvinner som hadde tjenestegjort i militæret å bosette seg i større byer.

New Yorks Greenwich Village og Harlem skulle med tiden bli hjemsted for et stadig økende antall homofile og lesbiske.

Se trailer fra dokumentarfilmen "Before Stonewall" (1984):

Beveger vi oss inn på 60-tallet, ser vi at det fantes svært få steder skeive kunne samles åpenlyst uten å risikere å bli trakassert eller arrestert.

De fristedene man hadde, var barer og utesteder, men også her løp man en sjanse ved å frekventere.

Til tross for at det fantes flere barer rettet mot et skeivt klientell, kunne ingen av disse stedene skilte med en skeiv eier.

Nær samtlige var drevet av organiserte kriminelle som serverte overprisede og utvannede drinker, og presset de mest velstående kundene for penger.

Enestående trekkplaster

Et av disse utstedene var Stonewall Inn, med adresse 53 Christopher Street, mellom West 4th Street og Waverly Place i Greenwich Village.

I likhet med flere andre etablissementer i nabolaget, ble utestedet styrt av den kriminelle Genovese-familien.

Opprinnelig var Stonewall Inn en nattklubb og restaurant myntet på et heterofilt klientell, men i 1966 investerte mafia-medlemmene 3.500 dollar på å forvandle stedet til en rendyrket homobar.

Stonewall Inn var den eneste baren hvor dansing var tillatt, og siden stedet ikke hadde skjenkebevilling, betalte man politimenn under bordet for at de skulle se gjennom fingrene.

Stonewall Inn var viden kjent som selve homobaren i New York på bakgrunn av beliggenhet, dansemuligheter og sammensetningen av mennesker.

Kundene var hovedsaklig menn, men også lesbene besøkte baren og klientellet besto av en solid blanding av hvite, sorte og latinamerikanere.

Lys signaliserte politi

I løpet av 60-tallet ble det gjennomført en rekke razzia mot homobarer i New York.

Politiet foretok arrestasjoner av menn utkledd som kvinner, men kvinner som ikke var ikledd minst tre feminine klesplagg, ble også tauet inn.

Se utdrag fra fra første episode av TV-serien "A Question of Equality" som tar for seg homofile og lesbiske i Amerika.:

Hvis man avla Stonewall Inn et besøk i 1969, ble man møtt av en dørvakt som sjekket an de besøkende gjennom et kikkehull i inngangsdøra.

Stedet hadde 18 års aldersgrense, og for å unngå at politi som jobbet undercover skulle slippe inn, måtte man enten kjenne dørvakta eller i det minste se skeiv ut.

Vel innenfor dørene fant man blant annet to dansegulv bekledd med mørke vegger og pulserende lys.

Hvis politiet ble observert, byttet man ut disse med hvite lys for å signalisere at man skulle slutte å danse eller berøre hverandre.

Stonewall Inn hadde allerede opplevd en razzia et par dager i forveien da politiet rykket inn gjennom dørene 28. juni 1969.

Men denne gangen ble det ledet av The First Divison of Public Morals, hvis mål var å stenge stedet for godt.

Scene fra filmen "Stonewall" (1995). Filmen skildrer en gjeng New York-homser i dagene før opprøret i 1969, og som slår tilbake mot politiet etter at de gikk til aksjon mot Stonewall inn samme dag som ikonet Judy Garland døde: 

Tvunget til barrikadering

Det er ulike beretninger om hva som til syvende og sist antente lunten og fikk flere hundre mennesker til å gjøre opprør mot politiet da de slo til mot Stonewall Inn.

Mange år med frustrasjon og sinne hadde bygget seg opp, og man ville ikke lenger la livet bli dominert av politiets arrestasjoner og uthenging i samfunnet.

Og da de brutale arrestasjonene på Stonewall Inn startet, tippet det over og opprøret var et faktum. 

Dette fotografiet var å finne på forsiden av The New York Daily News søndag 29. juni 1969. På bildet ser man gateguttene som var blant de første til å slå tilbake mot politiet.

Håpløst undertallige mot mellom 500 og 600 mennesker, ble politiet tvunget til å barrikadere seg innenfor utestedet og måtte til slutt hjelpes ut av terrorpoliti. 

Dagen etter kunne man på de forbrente og svarte ytterveggene på Stonewall Inn lese slagord som «Drag power», «They invaded our rights», «Support gay power» og, trass i stedets forfatning, «We are open».

Opprøret, som fortsatte rundt om i Greenwich Village i tre dager, skulle komme til å markere startskuddet for den moderne homobevegelsen verden over.

Se utdrag fra dokumentarfilmen "After Stonewall" (1999):

Uvitende om historien

Noen måneder etter opprøret ble Stonewall Inn stengt og gjennom de neste 20 årene ble bygningen okkupert av ulike etablissementer, blant annet sandwich-butikk, en kinarestaurant og en skobutikk.

Flere besøkende og nye innflyttere i nabolaget var uvitende om hvilken rolle bygningen hadde spilt en sen juninatt i 1969.

Men på begynnelsen av 90-tallet åpnet en ny homobar i den vestlige halvdelen av det opprinnelige Stonewall Inn.

Bygningen ble renovert og ble et populært utested for et ungt skeivt klientell, inntil det stengte dørene igjen i 2006 da eieren mistet leieavtalen.

Men Stonewall har vist seg å være et utested med mange liv, og i februar 2007 ble et ny-renovert Stonewall Inn gjenåpnet.

Et nasjonalhistorisk landemerke

Navnet Stonewall er for all ettertid meislet inn i historien.

Samtidig så man hvor mye som er skjedd de siste tiårene da New York i 1994 feiret 25 års-jubileet for opprøret, med en marsj som gikk forbi FN-bygningen og som endte i Central Park.

Man har anslått at nærmere 1,1 millioner mennesker deltok i marsjen. 

Dagens Stonewall er et populært reisemål for mange skeive turister som er innom New York.

I juni 1999 ble et areal som omfatter tidligere Stonewall lagt til det nasjonale registeret over historiske steder, det første med betydning for skeiv historie. 

Under en seremoni uttalte man følgende:

- La det for all tid bli husket at her – på dette stedet – sto menn og kvinner stolt og fast slik at vi kan være den vi er, jobbe hvor vi ønsker, leve hvor vi vil og elske den vårt hjerte begjærer.

Se musikalsk utdrag fra filmen "Stonewall" (1995):

 


Fra arkivet:

(27.09.08)  Harvey Milk: Homokampens Martin Luther King jr. 
(21.03.09)  Anita Bryant: At least it was a fruitpie 
(12.04.09)  Coretta Scott King: Brobygger, ikon og hatobjekt 
 


ANNONSE