Homostrid i Pinsemenigheten


2418

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homostrid i Pinsemenigheten

Skaper strid: I mars ble Dan-Elias Brevig sparket ut av Filadelfia Drammen, og saken ble snappet opp av flere medier. Det har fått ringvirkninger og skapt splid i pinsemenigheten. Foto: Maia Håland.

Maia Håland
4. jun 2009 00:00

Da Dan-Elias Brevig (18) ble kastet ut av Filadelfia Drammen grunnet sin homofile legning, ble han tatt i forsvar av pastorparet Syvertsen i Veggli, broren og brorens kjæreste. Det har de alle fått svi for.

I mars skrev Gaysir, og flere andre medier, om Dan-Elias Brevig som mistet vervet som leder av lovsangkoret i Filadefia Drammen fordi han ønsket å leve ut sin homofile legning.

Dette opprørte pastorparet fra pinsemenigheten Betania i Veggli, Dan-Elias' hjembygd.

- For oss er et veldig viktig poeng med en menighet at alle skal være velkommen, uavhengig av sivil status, sosial status, kjønn, farge og legning. Det tror vi er Guds vilje, sa pastorkone Siri Syvertsen til Gaysir den gang.

Like etter ble pastor Reidar Syvertsen intervjuet av pinsemenighetens egen avis, "Korsets seier", hvor han fremmet det samme synet.


Leserne raser

Etter intervjuet kom det flere sinte leserinnlegg på trykk i "Korsets seier", hvor det blant annet sto at pastoren var en skam for alle i pinsemenigheten.


- Reaksjonene kom nok fordi dette er en uvanlig ytring i pinsemenigheten, sier pastor Syvertsen til Gaysir.

Leder for pinsebevegelsens leder-råd, Ola Emil Sprakehaug, fortalte til Gaysir i mars at den gjengse praksis i pinsemenigheten er å godta homofile så lenge de lever i sølibat.

- Problemet oppstår først hvis de får en partner av samme kjønn, sa han. Da blir de uønsket i pinsemenigheten.

- Vi finner rett og slett ikke dekning i bibelen for å mene noe annet, mente Sprakehaug.

Det har derimot Syvertsen funnet dekning for.

- Vi er ikke så opptatt av hva andre mener. Vi er opptatt av å være tro mot bibelen, og det mener vi at vi er, sier Syvertsen.


Får ikke holde konsert

Etter planen skulle koret til Betania Veggli, Numedal Gospelkor, holde konsert i Modum kommune til høsten. Denne konserten har blitt avlyst av Modum Pinsemenighet Betlehem.


- Vi fikk en e-post fra lederskapet i Modum hvor det sto at de avlyste på bakgrunn av "den høyt profilerte homofilisaken" og uttalelsene til Reidar Syvertsen i "Korsets seier", forteller Lars-Erik Brevig.

Han er en av to ledere av koret og far til Dan-Elias.

- Det var ikke noe hyggelig å få en e-post fra en nabomenighet om at vi ikke var ønsket på grunn av våre synspunkter på homofili, sier korleder, og Dan-Elias' far, Lars-Erik Brevig. Foto: Privat.

Ledelsen i Betania Veggli ble overrasket over e-posten, men hisser seg ikke opp.

- Nå har vi valgt denne løypa får vi stå løpet ut. Noen liker det ikke, og det får være deres sak. Vi ønsker ikke å kritisere andre, og selv uten den konserten har vi nok å gjøre, sier Syvertsen.

- Dette er ingen enkel sak, og den har flere sider, sa leder i Modum Pinsemenighet, Halvor Gjøystdal til Bygdeposten i forrige uke.

Utover det ønsket han ikke å uttale seg.


Ikke opptatte av legning

Pastor Syvertsen forteller at de har flere homofile i koret.


- Vi har vel minst et homofilt samboerpar. Når du har et kor på 40 til 60 stykker så er det naturlig at noen er homofile, sier han

I utgangspunktet tillegger verken pastor Syvertsen eller korleder Brevig legning så mye vekt.

- Vi har hatt åpne homofile med siden vi startet voksenkoret i 1992. Jeg husker en av de første åpne homofile spurte meg om han skulle slutte, slik at vi ikke fikk problemer. Det forundret meg. For meg har andres legning aldri spilt noen rolle, sier Lars-Erik Brevig.

- Alle er forskjellige, og jeg liker ikke tanken på at vi skal klassifisere grupper i forhold til verdighet, sier Syvertsen.

Da Dan-Elias Brevig ble kastet ut av Filadelfia Drammen, gikk pastorparet Siri og Reidar Syvertsen offentlig ut og støttet ham. Dette er det mange i pinsemenigheten som har reagert på. Foto: Privat.

Han mener dette går helt i mot det bibelen og kristendommen handler om.

- Hvis jeg avviser deg, så vil det si at jeg tror jeg er bedre enn deg. For meg handler ikke kristendommen om å opphøye seg selv, men heller å gjøre seg ydmyk og hjelpe andre opp og frem, forklarer Syvertsen

- Dette handler til syvende og sist om bibeltolkning. Jeg tenker at du må ha et visst historisk perspektiv når du leser bibelen. Du kan ikke tenke at eldre menn som tok yngre gutter som elskere fordi det gav status på Jesu tid, er det samme som homofil kjærlighet mellom to likeverdige i dag, sier korleder Brevig.


Angrende pinsevenner

En av damene i Numedal Gospelkor tok kontakt med en av lederne i Modum og fortalte akkurat hva hun mente om begrunnelsen for avlysningen av konserten. Litt senere kom en ny e-post, med en unnskyldning.


- Det viste seg at meningene i menigheten var delt, sier Lars-Erik Brevig.

Numedal Gospelkor.

Konserten er fremdeles avlyst, men Numedal Gospelkor har fått en invitasjon til å komme og synge en selvvalgt lørdag.

- Jeg tror det er best at saken får litt ro, sier Lars-Erik Brevig. Som er åpen for at de kan holde en konsert, men ikke med det første.


Føler seg utstøtt

Det er flere som har fått merke konsekvensene av å gi sin støtte til Dan-Elias.


- Jeg gikk ut og støttet Dan-Elias i Drammens Tidende i mars, og det likte ikke ledelsen i menigheten der jeg kommer fra, forteller Marita Moen (17).

Hun er kjæreste med Dan-Elias' bror, Alexander Brevig (20).

De var begge aktive i Betania Mjøndalen, og Marita var både ungdomsleder og leder for en lovsang-gruppe.

- Jeg er oppvokst, velsignet og døpt i menigheten, forteller hun.

Både hun og foreldrene er sterkt tilknyttet Betania Mjøndalen.

Marita Moen ble kastet ut av Betania Mjøndalen fordi hun gikk offentlig ut og støttet Dan-Elias. Foto: Privat.

- Jeg ble kalt inn til møte med pastoren og en av lederne i påskeferien. Da ble jeg fortalt at jeg ikke lenger kunne ha lederverv fordi vi var uenige i homofili-spørsmålet, forteller hun.

Hun kan fremdeles komme i menigheten, men kan ikke lenger ha noe innflytelse eller verv.

- Jeg tror de er redd for at hun skal påvirke andre til å bli homovennlige, sier Dan-Elias.

Marita selv er målløs. Etter påske har verken hun eller kjæresten Alexander vent tilbake til Betania Mjøndalen.

- Jeg føler meg veldig uønsket, sier Marita.


Skummelt tema

- Det er veldig drøyt at det går utover de som støtter meg, sier Dan-Elias.


Han tror mange i pinsemenigheten vegrer seg for både å vise ham støtte og å ta avstand, spesielt hvis det er fare for at synet offentliggjøres.

 - Folk er redde for å straffes innad i menigheten hvis de støtter homofile, sier Dan-Elias. Samtidig tror han at å ytre et homofiendtlig syn også vil gjøre deg upopulær hos mange.

- Det er en tap-tap situasjon. Det er mange som ikke ønsker å mene noe fordi dette er et skummelt tema. Heldigvis har man slike som pastor Reidar Syvertsen som tør å si det de mener, sier Dan-Elias.

Mange har blitt sinte på Dan-Elias for hans uttalelser i mediene.

Å støtte Dan-Elias kan fort føre til "straff" fra menigheten. - En ting er at jeg ble skviset ut, men jeg synes det er enda verre at de som støtter meg blir skvist ut, sier Dan-Elias. Foto: Maia Håland.

- Homofili er et tema som er pinsemenigheten liker å ha under teppet, slik at ikke det blir noe styr rundt det, sier Dan-Elias.

Nå er det runde to med medieskriverier. Kommer det nye "straffer"?

- Det er ikke så mye de kan få gjort. De som er sinte blir vel enda sintere, og så vil de anklage meg og Reidar for å spre vranglære, sier Dan-Elias.
Fra arkivet:

(12.03.09)  Kristen homostrid opprører mange


ANNONSE