Sprinttalent med skjerpet fokus


1696

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Sprinttalent med skjerpet fokus

Kjartan Løvoll syntes det var litt skummelt å stå fram som homo. Men han har bare gode erfaringer med idrettsmiljøet. - Jeg har opplevd det som positivt å stå fram som homofil og har aldri hørt noe negativt, forteller han til Gaysir. Foto: Arve Andersen.

Arve Andersen
2. jun 2009 00:00

17 år gamle Kjartan Løvoll er åpen homofil og friidrettsutøver i norgestoppen. Han tror åpenheten kan gjøre ham til en bedre sprinter.

- Det kan godt hende at dette er en ekstra motivasjon. Jeg merker at jeg har blitt mer fokusert på det jeg skal gjøre. Nå bryr jeg meg ikke så mye om alt det andre, smiler unggutten som kom ut av det berømmelige skapet i fjor sommer.

- Jeg visste ikke hva folk ville si, så det var litt skummelt, røper Kjartan.

Han valgte å stå fram for foreldrene etter junior-NM i Stavanger i fjor. 17-åringen tok bronse på 400 meter hekk og kvalifiserte seg til senior-NM med tida 56,27.

Kjartan Løvoll sto fram som homo i fjor sommer. Foto: Arve Andersen.

- Da jeg tok bronsemedalje stod jeg fram, for da tenkte jeg at de var stolte av meg på grunn av dette og da ville de være stolte av meg uansett, sier han.

Det skulle vise seg at han hadde helt rett, og foreldrene syntes det var bra at han fortalte det.

Høyt nivå gir større aksept

Idretten har ofte hatt et rykte på seg som et miljø med mye homofobi. Kjartan har imidlertid gode erfaringer.

- Jeg har opplevd det som positivt å stå fram som homofil og har aldri hørt noe negativt. Kanskje det ikke har så mye å si i friidrett, undrer unggutten fra Klepp som går på idrettslinja på Bryne videregående skole.

Her går han i klasse med mange unge fotballspillere, men heller ikke fra dem hører han negative kommentarer.

- Tror faktisk at de synes det er litt kult at jeg er åpen, sier han.

Det hjelper trolig også å utmerke seg i idretten sin.

- Jeg tror nok at det hjelper med sportslig suksess. Man viser at man er flink, selv om man er homofil, fortsetter Kjartan.

Og sportslig suksess kan man trygt si at stortalentet har hatt. Denne helga deltok han på Mailekene i Haugesund og løp 200 meter på tida 22,38. Ny personlig rekord, nest beste tid på norgesstatistikken for menn senior i år, og bare 38 hundredeler fra kravet til jr-VM.

I tillegg ble han Norgesmester for junior på 4 x 100 meter stafett tidligere i mai.

Kjartan er friidrettsutøver i norgestoppen. I helgen løp han 200 meter på tida 22,38, som er ny personlig rekord. Foto: Arve Andersen.

Han har gode personlige rekorder både på 110 meter hekk (14,72) og 400 meter hekk (56,27). Sistnevnte var den 8. beste tida i Norge i 2008, inkludert seniorer, og Kjartan var bare 16 år da rekorden ble satt.

- Veldig kjekt å få det til. Kjekt å klare kravet til senior-NM, smiler kleppgutten som også satte norsk aldersrekord på 300 meter hekk med tida 38,91 i fjor.

Godt treningsmiljø

For selv om han også deltar i sprint, så er det hekkeløp som er førsteprioriteten. Han har drevet med friidrett siden han var seks år.

- Jeg har nok alltid hatt et talent for sprint og hekk, men jeg spilte også volleyball og fotball da jeg var yngre, forteller han.

Han startet i den lokale klubben på Klepp, men da de fleste kompisene etter hvert gikk over til å spille fotball, måtte Kjartan skifte klubb til Sandnes IL.

- Til å begynne med reiste vi i lokalområdet, men da jeg begynte i Sandnes ble det stevner rundt om i landet, blant annet Tyrvinglekene i Oslo, fortsetter talentet.

Kjartan skryter av treningsmiljøet i Sandnes. Hekkeløp er førsteprioritet. Foto: Arve Andersen.

Det gikk ikke verre enn at han vant i første forsøk som 14-åring. Senere er det blitt flere gull i ungdomsmesterskapet. Han legger æren til det gode miljøet som fins i Sandnes.

- Jeg er i kjempegodt treningsmiljø, spesielt sammen med Hege Vold som tok sølv og bronse i NM i fjor, skryter Kjartan som har vært heldig og har unngått skader så langt i karrieren.

- I 2007 var jeg ute i fire måneder med kyssesyken, men jeg tror jeg hadde godt av den pausen, for jeg er mye sterkere nå, mener Kjartan.

Forbilde

Nå ser han fram til at klubben får ny innendørshall. Deretter skal Sandnes arrangere NM i 2010. Han har ikke tenkt på målsetninger for neste år ennå, men for årets sesong er ambisjonen klar:

- NM på Lillehammer og jr-NM i Bodø er to av de store målene i år. Der skal jeg også prøve å kvalifisere meg til U18-VM som går i Bressanone i Italia, lover Kjartan som håper at hans historie kan inspirere andre til å stå fram.

- Jeg håper jeg kan være et forbilde for noen, avslutter sympatiske Kjartan Løvoll.


ANNONSE

Kommentarer (28)

Ny kommentar ›

 • TheStud

  2. jun 2009 14:28 Veldig bra! Du kan være et forbilde for mange unge som lurer på om de er nødt til å velge mellom en idrettskarriere eller å være åpne homofile.
 • slettet_7ZFeV49

  2. jun 2009 14:44 Bra Kjartan!!!
 • starchild

  2. jun 2009 15:24 flinke kjartan. :)
 • slettet_yzHEBDS

  2. jun 2009 15:24 Flott initiativ! Synlighet er viktig!

  Gøy å se noen som setter seg høye mål, og som når dem!

  Lykke til videre

 • Malotru

  2. jun 2009 15:30 Kjempeflott. Stå på. Trenger flere slike som deg.

  Ønsker deg lykke til videre =)

 • Mr Viva

  2. jun 2009 15:39 Tøft!!
 • grimlinghausen

  2. jun 2009 15:49 ikke nødvendig å åpne seg ...jeg anbefale fortsett homser særlig unge homser å ikke komme seg volsomt ut av skapet ...alt for mange yngre som mener er ikke homoseksuell bli faktisk enda mer skremt og usikker om sine homoseksuelle andeler ...vennskaper blir ødelagt ...det er ikke bra å konfrontere dem direkte med sin seksualitet ...er det intressant om noen av dine heterovenner har kjæreste ller ikke er gift eller ikke ...hvis noen bli spurt hvordan hans leggning er så er det helt greit å si jeg er homser og det er bra så ...ikke tvinge folk opp å oute seg ...
 • sport

  2. jun 2009 15:58 Glimrende. Idretten trenger åpne utøvere. Gleder meg til å heie på deg!
 • slettet_HtsQUmt

  2. jun 2009 16:01 Dette var jo en solskinnshistorie. Og det til og med på mitt eget hjemsted. Bedre kan det ikke bli. Bare vær deg selv du Kjartan og konsentrer deg om å bli best mulig. For talent har du tydeligvis mer enn nok av.

  ps er det noen som kan gi han grimlinghausen et kurs i rettskriving?

 • syver

  2. jun 2009 16:14 Way to go!
 • bebe6

  2. jun 2009 16:34 Kjartan ja, det er en flott gutt, han gjør mye bra alltid:)
 • slettet_HfpAIzF

  2. jun 2009 16:41 Kjempe bra.

  Håper talentet hans ikke blir overskygget pga ens legning.

 • slettet_HwnXRMW

  2. jun 2009 17:24 Kjempebra, Kjartan.
  Stå på : )
 • kjetil1979

  2. jun 2009 19:54 Flott han stod fram og viser det er mulig å være aktiv i idrett og åpen homo. Lykke til! Håper du blir OL vinner om tre år :-D
 • Torkel

  2. jun 2009 21:40 Solskinnshistorier er til for å nytes :-)