Ber Fritt Ord oss holde kjeft?


2453

innlogget

40592

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Ber Fritt Ord oss holde kjeft?

Håkon Haugli
5. mai 2009 00:00

Fritt Ords styreleder Francis Sejersted har svingt sin moralske pekefinger over homoaktivister og andre kritikere av Monsen. I Dagbladet på lørdag kaller han oss intolerante og etterlyser større sjenerøsitet.

Håkon Haugli.
Fritt Ord mener tydeligvis det er en rosverdig og modig bruk av det frie ord å si at homofile er mindreverdige, men en kritikkverdig "meningstvang" når vi tar til motmæle.

I dag får Nina Karin Monsen Fritt Ords Pris. Hun bruker nok sin takketale til å gjenta sine angrep på ekteskapsloven og påstandene om at hun blir forsøkt kneblet. I salen vil Sejersted og andre nikke samtykkende. For dette er en virkelighetsforståelse de har gjort til sin.

Det er grunn til å spørre: Hva slags ytringsfrihet er det egentlig Sejersted vil ha? En ytringsfrihet der minoriteter taust skal akseptere angrep? Er det det han mener med at vi burde være mer "sjenerøse"?

Kjernen i kritikken mot prisutdelingen er ikke Monsens meninger, men juryens begrunnelse, prisvinnerens debattform og prisvinnerens påstander om at hun er forfulgt og trakassert.

Det er enhvers soleklare rett å mene og si at homofile ikke burde få gifte seg og ikke bør ha barn. Problemet er at Fritt Ord har gitt en ytringsfrihetspris til en person som ikke tåler debatt, som hyler opp om trakassering så snart noen sier henne i mot.

Juryen kaller henne "gjennomreflektert og uavhengig". Hun er ingen av delene. Hun tilskitner debatter med henvisninger til demoner og nazisme, seksualatferd og kroppsvæsker.

De siste ukene har vi sett henne i fri dressur: På en førsteside i Dagsavisen kunngjorde hun at ingen ønsker seg homofile barn, hun har hevdet at barn av lesbiske blir skadet, og hun har sammenlignet homofile med psykisk utviklingshemmede.

Monsens uavhengighet er det også grunn til å sette spørsmålstegn ved. De fleste trossamfunn, et samlet bispekollegium, politiske partier som samler en av tre nordmenn, viktige deler av pressen, velorganiserte lobbyister og busslaster med demonstranter støttet hennes kamp mot ekteskapsloven.

Over lang tid har hun nærmest hatt fri tilgang til media. Og de siste ukene har hun fått nye venner: VG-redaktør Hanne Skartveit og andre tilsynelatende liberale pressefolk har kjøpt Monsens påstander om at hun er en forfulgt martyr.

Francis Sejersted har blåst av antydninger om at også nynazister kunne fått Fritt Ords pris. Men han svarer ikke på kjernespørsmålet: Hva er den prinsipielle forskjellen mellom Monsen og andre som tramper på minoritetsgrupper? Hvorfor er angrep på homofile uredde, mens like unyanserte angrep på andre minoriteter er diskvalifiserende?

Sejersted og Skartveit har begge hevdet at homofile har "vunnet kampen". Samme helg gikk et enstemmig landsmøte i Kristelig Folkeparti inn for omkamp om ekteskapsloven. Det samme vil FRP.

Og viktigere: Homokamp handler naturligvis ikke bare om ekteskap. Vi er en sammensatt gruppe. Selv om begge er homofile, er det forskjell på Per-Kristian Foss og den fortvilte 17-åringen som for noen uker siden ga uttrykk for håpløshet og fortvilelse i et leserinnlegg i Aftenposten.

Og hvem er den mektige homobevegelsen som Skartveit og Sejersted angriper? Er det de skarve 2.000 medlemmene i LLH, eller er det de 17 enkeltpersonene som Monsen lister opp under overskriften "Kjente homofile politikere og byråkrater" i sin bok?

Homobevegelsen har på ingen måte "vunnet kampen" mot bruken av skjellsordet "homo" i skolegården, forskjellsbehandling i arbeidslivet, mange trossamfunns fordømmelse, selvmordstall, hiv, rusmisbruk, levekårsforskjeller, vold og trakassering.

En av fire homofile gutter i Oslo-skolen har vært utsatt for så grov vold at de har måttet søke legehjelp. En av tre homofile er ikke åpen på arbeidsplassen. Islamsk Råd Norge greier ikke å ta avstand fra dødsstraff for homofile. Med dette bakteppet er Fritt Ords anklager om intoleranse og manglende sjenerøsitet vanskelige å fordøye.

Det må være lov å debattere med Monsen uten å bli stemplet som intolerant. Prisvinneren er verken forfulgt eller marginalisert.

Hun møter saklig motstand. Burde ikke Fritt Ord - i ytringsfrihetens navn - applaudere debatten, ikke forsøke å kvele den med anklager om intoleranse og meningssensur?

Håkon Haugli, stortingskandidat og leder av Aps homonettverk

ANNONSE

Kommentarer (39)

Ny kommentar ›

 • slettet_Hj00YEe

  5. mai 2009 10:41 Bra!
 • Temperance

  5. mai 2009 10:50 Veldig bra sagt!
 • Kenneth Edward

  5. mai 2009 10:51 Kjempe bra, Sejerstad gjorde en ynkelig forestilling på NRK igår og famlet for å forsvare Monsen. Men det er hele Fritt Ord sitt styre som bør innse at dene prisen er gitt til feil person . De burde gått av!!
 • JK

  5. mai 2009 10:53 Flott skrevet!!!

  Endelig noen som viser til at hun IKKE står alene, og som viser til at urett fortsatt skjer ovenfor de homofile. Utrolig trist at en så flott pris, nå har helt mistet sin verdi - ikke bare grunnet deres vinner i år, men også deres talsmann for juryen.

  Sammen skal vi stå av denne bølgen!
  Husk å hjelpe og verne om dine
  venner som ikke står like støtt.

 • Sir Celebro

  5. mai 2009 11:04 ekstremt godt skrevet.
 • Real og grei

  5. mai 2009 11:15 SÆRDELES BRRRRAAAAA !!!!!!!!
 • slettet_j0mkSqI

  5. mai 2009 11:16 Håkon, Tusen takk for ditt leserbrev !!!! God info som viser at " homo kampen " er langt fra over !
 • BjørnS

  5. mai 2009 11:21 Godt poeng!
 • 007FIRST

  5. mai 2009 11:28 Veldig bra skrevet!
 • Chris_X_Badseed

  5. mai 2009 11:37 Fritt Ord kan jo ikke akkurat beordre noen til å holde kjeft, med mindre man er evneveike tullinger som ikke skjønner at vi har rett til å ytre hvilken mening vi vil, og samtidig tåle at den ytringen kan bli møtt med en annen ytring.
  Selv har jeg ennå ikke lest NKMs bok (ennå) men de fleste av kronikkene hennes har jeg lest, og tross i at jeg langt ifra er enig i alt hun sier synes jeg at så absolutt mye av det er velformulert og til tider gjennomtenkt. Det er bare at hun mister grepet om det gode poenget hun først hadde fordi hun plutselig beveger seg over på ett felt hun ikke kjenner særskilt til.
  Selv mener jeg ikke hun fremstår som homofob siden hun aldri fokuserer på homofile i det hun skriver. Det virker ikke som om det er innenfor hennes interessefelt siden det hun sier om oss kommer fra ett fjernt perspektiv som kun en som ikke kjenner en eneste homofil kan gjøre. Men det er ikke dermed sagt at jeg synes noe videre om det hun sier for hun har så absolutt ett nedlatende syn på både homofile og barn av homofile.
 • Chris_X_Badseed

  5. mai 2009 11:38 Slik jeg ser det sammenlikner hun oss ikke med psykisk utviklingshemmede, slik mange har tolket det. Men hun snakker nedlatende om homofili og homofil kjærlighet. Hun mener at vi syter over det minste og aldri blir fornøyde...og når jeg ser hvordan denne debatten har utviklet seg er jeg ikke langt ifra enig i akkurat den påstanden.

  Avslutningsvis; jeg sier ikke at vi skal holde kjeft og godta dritt men jeg synes man bør bruke ytringsfriheten med kløkt. Det er alltid greit å vite at det man angriper NKM med stemmer overens med fakta og ikke en forvridd, misforstått mediekilde.

 • Tedd92

  5. mai 2009 11:38 Topp kvalitet på dette leserbrevet. Det viser de forskjellige meningene på en objektiv måte, og kommer med gode argumenter for at Monsen ikke skulle fått prisen.
 • slettet_yzHEBDS

  5. mai 2009 11:50 Sterkt og velskrevet innlegg!
 • Dhalgren

  5. mai 2009 12:40 "Fritt Ord mener tydeligvis det er en rosverdig og modig bruk av det frie ord å si at homofile er mindreverdige.." skriver Haugli.

  Det er nok ikke mange som tror på det. Jeg tror ikke Haugli tror på det selv engang. Så da må man selv tenke ut grunnen til at han sier det.

 • Mia80

  5. mai 2009 12:51 Vanvittig bra innlegg :)