Liker å bestemme


2378

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Liker å bestemme

Åpen homofil: Håvard kom gradvis ut som homofil i løpet av årene på Oslo Katedralskole, og synes det gikk veldig fint. -Jeg har inntrykk av at det er mer homofob mobbing på ungdomsskolen, men når noen først mobbes på videregående er det ofte mer alvorlige tilfeller, sier Håvard. Foto: Maia Håland.

Maia Håland
27. mar 2009 00:00

Leder i Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus (19), liker å bestemme, men liker ikke det spillet som er i maktkretser.

- Jeg har allerede blitt fortalt hvem jeg burde drikke øl med klokka tolv for å komme meg opp og frem, sier Håvard.

- Dette er ikke noe ni til fire jobb, forsikrer Håvard idet vi trer inn i hans overfylte kontor.

Da han i fjor ble valgt inn som leder i Elevorganisasjonen, og utvalget for likeverdig opplæring, var han 18 år gammel. Han er dermed det yngste medlemmet som noen gang er blitt oppnevnt til et offentlig utvalg i statsråd.
Mye å gjøre: Dette er ingen ni til fire jobb, forteller Håvard Vederhus (18) om jobben som leder av elevorganisasjonen. Foto: Maia Håland.
- Jeg hadde vært leder i Elevorganisasjonen i Oslo før, og jeg tror landsmøtet ville ha en som nylig hadde gått ut av skolen selv og visste hva det ville si å være elev, sier Håvard.

Selv om han har lange arbeidsdager synes han jobben er variert og spennende, og han får oppleve mye som ikke er alle 19 åringer forunt.

- Det kan være alt fra møte med statsminister og dronning, til å holde foredrag for 1000 mennesker eller debattere på tv. Ellers har jeg hele tiden tett kontakt med kunnskapsministeren og leder et kontor på 16 medarbeidere, sier Håvard.
Utålmodig og perfeksjonist: Håvard betegner seg som både utålmodig og perfeksjonist. Det er kanskje den utålmodige Håvard som rydder pulten? Foto: Maia Håland.

Homofil i bispedømme


I tillegg til ledervervet i Elevorganisasjonen sitter Håvard i ungdomsrådet i Oslo bispedømme.

Hvordan reagerer de på at du er homofil?

- Jeg vet ikke. Jeg er åpen om legningen min, men jeg skriker det ikke ut heller. Så jeg har ikke gått til biskopen og sagt "Hei du. Visste du at jeg er homo?", sier Håvard.

Han sitter i styringsgruppen for et reformprosjekt i Oslo-kirken sammen med både biskopen og Valgerd Svarstad Haugland.

- Jeg har jobbet med homofilisaken i den norske kirke. Det er en viktig sak, sier Håvard.

Kjemper du litt ekstra for de homofile gjennom ledervervet i elevorganisasjonen?

- Hmmm. Jeg er veldig opptatt av det psykososiale miljøet i skolene, at ingen skal forskjellsbehandles eller mobbes. Dette går ikke bare på legning, men også kjønn, etnisitet og så videre, forklarer Håvard.

Selv opplevde han at det gikk fint da han selv kom ut av skapet på Oslo Katedralskole for et par år siden.
Øl og søvn: Å drikke øl med de rette personene kan, i følge Håvard, hjelpe deg opp og frem i politikken. I tillegg mener han det er en fordel å kunne sove hvor som helst og når som helst. Foto: Maia Håland.

Fobi mot gummistrikk


Med en mor i fornyingsdepartementet og en far landsbruksdepartementet, ble Håvard nærmest født med byråkrati på beina.

Hva er din drømmejobb?

- Jeg er vel stort sett åpen om det meste, men noe som er veldig privat og hemmelig er drømmejobben min og musikken jeg hører på, sier Håvard.

Det går ikke å få lokket drømmejobben ut av Håvard. Vi får imidlertid vite hans største fobi, og den er visst nesten hemmelig.

- Jeg har veldig fobi mot gummistrikk. Jeg klarer ikke å se på dem en gang, så det er en streng policy her på kontoret om at det holder vi oss unna, forklarer Håvard.

Så du lekte aldri med sprettert som liten?

- Nei, jeg var veldig hyperaktiv som liten. Foreldrene mine var bekymret for om jeg hadde ADHD, men jeg har ikke det altså, sier Håvard.

Han er unektelig en kar med mange jern i ilden også i dag.

- Ja, jeg drikker aldri kaffe. Det er et bevisst valg, for jeg vil ikke ha i meg noe kunstig oppkvikkende, sier Håvard.

Liker å bestemme


- Snill, stresset, arbeidsom, utålmodig og uheldigvis perfeksjonist, slik beskriver Håvard seg selv.

Hvorfor uheldigvis?

- Det er en del ganger du bør tenke: "Her er vi ferdige, la det ligge". Men perfeksjonist tenker: "Her må vi jobbe litt mer". Som leder må man kunne kunsten å kombinere flere ting og få gjort mye, og det kan perfeksjonismen stå i veien for, sier Håvard.

I tillegg liker han å ha lederverv.

- Jeg vil ikke si at jeg er maktsyk, men jeg liker å bestemme, sier Håvard.

Så drømmejobben din er kanskje statsminister?

- Hehe, nei, det ville jeg ikke si. Jeg kunne på en måte tenkt meg å bli politiker, men på en annen måte ikke, forteller han.

Nær makten: Håvard har kontor like ved regjeringskvartalet, og jobber tett med kunnskapsminister og kunnskapsdepartementet. Foto: Maia Håland.

Viktig å drikke øl


Maktkampen og spillet er grunnene til at han vegrer seg.

- Jeg er blitt fortalt av flere hvem jeg burde drikke øl med klokken tolv og hvem jeg burde spise middag med for å komme meg opp og frem. Det er helt klare oppfatninger om det i politiske miljøer, sier Håvard.

Så det er i alkoholrus klokken tolv at man legger inn de beste søknadene?

- Ja, det er delvis det. Det er en grunn til at det drikkes mye øl i organisasjonslivet, smiler Håvard.

Så du mener at det ikke er de dyktigste som kommer seg opp og frem?

- Jeg mener at det har mye med ansiennitet å gjøre og å kjenne de riktige menneskene. Og det kan være en fordel å ha drukket øl med, og brukt tid på, riktige mennesker, sier Håvard.

Foruten å omgås de rette personene, er det en litt spesiell egenskap som Håvard mener er viktig for å komme seg helt til topps.

- Det å kunne sove hvor som helst og når som helst, sier han.

Hvorfor det?

- Hvis du har en tøff jobb er det en fordel å kunne sove litt for å hente seg inn. De fleste statsledere vi har hatt, både i Norge og Internasjonalt, er personer som kan sove når de har behov for det, avslutter Håvard.

ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • slettet_boYiM61

  27. mar 2009 12:13 Spennende at GS finner plass til å profilere nye up-and-comming samfunnstopper. Håvard virker som en tøff fyr som kan nå langt.
 • slettet_oJ5ZarR

  27. mar 2009 12:39 Heia Håvard! ^^
 • slettet_7d6Fq4N

  27. mar 2009 13:06 heia homoer fra katta!
 • grisegutt

  27. mar 2009 14:10 jeg tror ikke folk som drikker mye alkohol, kan holde ut lenge i politikken. de uformelle samtalene ved et glass eller to er vel like viktige der som overalt ellers, men kaffe eller appelsinsaft kan også gjøre nytten.
 • slettet_sFQ7xkg

  27. mar 2009 14:10 Gudameg. Jeg drikker jo som en svamp, suger i meg alt jeg kommer over. Men jeg har altså ikke gjort det sammen med de rette menneskene. Deilig å få forklart hvorfor det har gått så katastrofalt redselsfullt med meg som det har gjort.

  Det er nok sent for grandtante Tragica, men alle dere forfyllede småfrø med planer for livet, drikk med de rette. Og alle dere som ikke drikker, dere må ta dere virkelig sammen.

  Deilig å få forklart så klart og tydelig hvordan foreningslivet fungerer.

 • slettet_HtsQUmt

  27. mar 2009 19:15 Det å sette fokus på at en liker å bestemme er ikke nødvendigvis positivt. Dersom man liker makt, men samtidig er i stand til å begrense seg selv, såkalt makthemming, da kan det være bra. Men å være glad i makten i seg selv er slett ikke alltid av det gode.
 • cfsn

  27. mar 2009 20:09 shit jeg gikk på barneskole med den gutten/mannen :p
 • slettet_REnZRei

  28. mar 2009 00:22 Stå på Håvard.....min sønn var nylig på elevtinget....han gav deg veldig bra skussmål..en kjempegutt sa han
  :-)
 • slettet_ktN9xp6

  28. mar 2009 01:43 Juhuu, kattahomoer!
 • MannPolar

  28. mar 2009 21:56 hva er profilnavnet til Håvard Vederhus? hadde jo vært kjekt å chatte med ham!
 • Amadeus

  29. mar 2009 14:12 Har du vært på Zara Håvard?
 • slettet_oSOf1Dg

  4. apr 2009 18:43 Tror jeg gikk på samme ungdomskole som Håvard faktisk...
  Det er noe kjent med det fjeset
 • slettet_qpF0JtR

  19. aug 2011 02:38 RIP Håvard Vederhus