Jævla homo er det vanligste skjellsordet


2816

innlogget

41344

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Jævla homo er det vanligste skjellsordet

Maia Håland
28. feb 2009 00:00

19. juli 2017: Toppbildet er fjernet. Finnes i internt digitalt arkiv.

"Jævla homo" er det mest brukte skjellsordet i norske skoler. - Å få bukt med homofob erting krever nasjonal dugnad, sier leder for Skeiv Ungdom, Stian Antonsen. Denne helgen skal det diskuteres tiltak i Stavanger.

Forrige uke kom regjeringen med et manifest mot mobbing.

«Barn og unge skal ikke bli utsatt for krenkende ord eller handlinger som mobbing, vold, rasisme, homofobi, diskriminering eller utestengning», står det på manifestets forside.

- Det er selvfølgelig bra, men dette forplikter veldig. Nå må det følges opp av tiltak, slik at det ikke bare blir med de gode intensjoner, sier Stian Antonsen til Gaysir.

Han synes det er viktig at flere presser på for at intensjonene skal føre til noe. Derfor har Skeiv ungdom konferanse i Stavanger denne helgen, hvor nettopp homofob mobbing skal diskuteres.

Målet er å komme opp med en mobbekampanje med konkrete forebyggende tiltak, og en plan for hvordan det skal arbeides videre.

Høye mål: Leder Stian Amadeus Antonsen (25) og resten av Skeiv Ungdom har konferanse i Stavanger denne helgen. Der diskuterer de tiltak mot homfob mobbing. Det langsiktige målet er en helt fordomsfri skole. Foto: Maia Håland.

- Da Skeiv Ungdom ble stiftet i 2004 satt vi oss to hovedmålsettinger: felles ekteskapslov og en skole fri for homofob erting, forklarer Stian. Det første målet er nådd, men det andre er langt vanskeligere.

- Dette er ikke noe vi kan oppnå om en uke eller et år. Likevel må vi ikke la være å jobbe mot det fordi det tar tid, sier Stian.

Homofobe skolegårder

"Erru homo eller?" og "Jævla homo". På skolene hagler det med homofobe skjellsord.

- "Jævla homo" ble mye brukt, både mot meg og mange andre. Det var nok ekstra mye mot meg, fordi jeg var tynn og likte å tegne bedre enn å spille fotball, sier Sindre (18) om livet på ungdomskolen.

Han sto frem som bifil da han var 16.

- Selvfølgelig tenkte jeg en del på det. Jeg kunne jo ikke si til de i klassen at jeg var skeiv, for jeg ble jo mobbet for det allerede selv om jeg ikke hadde stått frem.

- Jeg ble heller defensiv og sa; nei, jeg er ikke homo, men det var mest for å stoppe mobbingen, sier Sindre.

Karl Magnus Nyeng (22) opplevde mobbing både på ungdomskole og videregående.

Siste året på videregående sendte han et brev hvor han påla skolen et ansvar for å motvirke homofobi og diskriminering av homofile.

Skrev Brev: Karl Magnus Nyeng (22) ble mobbet på både ungdomsskole og videregående. Han skrev et brev til skolens ledelse hvor han oppfordret dem til å ta ansvar. Foto: Maia Håland.

- Det var ikke bare fordi jeg ble mobbet selv, men også fordi jeg kjente til andre som ble mobbet eller ikke turte å stå frem fordi de var redd for reaksjonene, forteller Karl Magnus.

Resultatet ble at rektor ble svært interessert i dialog, støtte-erklæringene ble mange, men mobberne ble også flere.

Bryter med kjønnsrollene

I dag trives Sindre og Line Halvorsrud (18) godt på Lillestrøm Videregående skole. De synes begge det er for dumt at en legning er et skjellsord.

- Jeg skjønner ikke at det skal bety noe for noen hvem jeg er forelsket i. Med mindre jeg er forelsket i vedkommende og den sjansen er svært liten, sier Line.

Hun tror ikke det er "forelsket i samme kjønn"-elementet som de heterofile synes er mest skremmende.

- "Jævla homo" er nok et symptom på noe annet. Folk reagerer på at man bryter med normalen når det gjelder kjønnsroller. Det er skremmende fordi det er fremmed, og det er litt spennende fordi det er veldig "fy", sier Line.

Stian er enig.

- Jeg snakket om dette på Holmlia skole forrige uke. Alle var enige om at "jævla homo" var det vanligste skjellsordet til gutter, mens jenter ble kalt "jævla hore".

- Dette ble brukt om gutter og jenter som brøt med kjønnsnormalen i kledning og/eller oppførsel.

Redde i dusjen

Line og Sindre tror guttene har mest homofobi.

- Jeg har gått i klasse med gutter som sier: "hvis jeg blir homo skal jeg ta livet av meg", sier Sindre.

Han tror gutter ser på homofile som en seksuell trussel i større grad enn hva jenter gjør.

- Mange gutter har det bildet av homofile at du kan ikke bøye deg i dusjen engang. Hvis du står naken foran en homofil, kan han kaste seg over deg, sier Sindre.

- Da tenker jeg; hvor irrasjonelle og lite realistiske er disse guttene. Hvis det er en guttedusj med en homo og 15 andre, så er det sikkert homoen som er mest redd. Han blir redd for å se feil sted, sier Line.

- Ja, jeg har vært det. For å si det på en frekk måte, så har jeg vært veldig redd for å få ståpikk i fellesdusj, sier Sindre.

Homoene har vi ikke sett

"Jævla pakkis" er ikke greit å si. Da har lærerne er umiddelbar ryggmarksrefleks og vet at dette må slås ned på.

Å komme med homofobe utsagn tenker både elever og lærere mindre over.

- De ser ikke problemet. For det går jo ingen homoer i klassen deres. Homoer, det er noen fremmede folk som helst bor i Oslo og går på London, sier Line.

- Ja, og så ser man dem på tv, sier Sindre.

- Jeg husker lærerne snakket fjernt om det. "Altså de homofile da. De kan inngå slike partnerskap", sier Line.

- Det husker jeg også. Man snakket alltid om "de homofile". Litt på samme måte som når man snakket om samene, sier Sindre.

Begge hadde homofili som et av diskusjonstemaene i seksualundervisningen på ungdomsskolen.

- Vi ble delt inn i fire diskusjonsgruppen: Abort, kjønnssykdommer, HIV og homofili, og så skulle vi diskutere vårt tema. Det er veldig vanlig å dele det inn slik, forteller Line.

At homofili ble puttet sammen med så lite lystige temaer, mener hun bidrar til å styrke myten om at homofile er et problem.

- Og så blir problemstillingen: er dere for eller mot homofili? Og det spørsmålet skjønner jeg ikke en gang. Skal andre diskutere om de er for eller i mot om jeg forelsker meg i jenter. De kan jo ikke gjøre noe med det uansett, sier Line.

- Seksuell orientering burde inn i lærerutdanningen, mener Stian Antonsen. Foto: Maia Håland.

Nasjonal dugnad

Som et første steg mot målet tenker Stian at det må bli mer informasjon om legning, både til elever og lærere.

- Seksuell orientering burde inn i lærerutdanningen, sier Stian.

Line håper regjeringens manifest kan føre til noe.

- Alle tiltak mot mobbing er bra, men politikerne har snakket om dette før uten at mye har skjedd. Jeg er ikke så opptatt av hva de sier eller skriver, men hva de gjør og hva de gir pengestøtte til, sier Line.

Det optimale målet om en helt fordomsfri skole krever nemlig at flere tar i et tak.

- Det krever en nasjonal dugnad fra både foreldre, lærere, elever og politikere, sier Stian.

Sindre er litt skeptisk til alle tiltakene, og frykter at det skal bli som uhjelp til de homofile.

- Jeg vil ikke at fokuset skal bli: "stakkars de homofile. De trenger hjelp", sier han.

- Men noe må gjøres. De som har veldig homofobe holdninger kommer ikke plutselig til å våkne opp en dag og tenke; " jeg synes egentlig de homofile er litt all righte. Jeg tror jeg skal slutte å mobbe og banke dem opp", sier Line.

Fra arkivet:

(27.06.05)  Karl Magnus Nyeng: - Angrer ikke


ANNONSE