Nei til samarbeid med KrF


430

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Nei til samarbeid med KrF

- Jeg vil gå så langt som å si at KrF i enkelte saker er et ekstremt parti, sier Håkon Haugli, leder i Arbeiderpartiets homonettverk. Arkivfoto.

Maia Håland
13. feb 2009 00:00

Før forrige valg gikk Arbeiderpartiets homonettverk inn for rett til assistert befruktning, felles ekteskapslov og adopsjonsrett for homofile, og fikk gjennomslag. Nå vil de endre folks holdninger.

Arbeiderpartiets homonettverk hadde årsmøte denne uken. Blant vedtakene finner vi rett til eggdonasjon på lik linje med sæddonasjon, nei til samarbeid med KrF, fjerne straffeansvaret for hiv-positive og nei til statsstøttet diskriminering.

- Den største utfordringen nå er kampen for likeverdet. Å endre holdninger er en større oppgave enn å få på plass rettigheter, sier leder Håkon Haugli.

Homofile og lesbiske sosialdemokrater er Arbeiderpartiets nasjonale nettverk for homofile og lesbiske, og samtidig et lokallag i Oslo Arbeiderparti.

Store utfordringer

- Vi må ikke tro at homokampen er vunnet. Homofile har fått flere rettigheter, men som gruppe har vi fremdeles store utfordringer, sier Håkon.

Han er opptatt av at vi må holde "trøkket" oppe.

- Det finnes fremdeles partier som går til valg på å få fjernet ekteskapsloven, og miljøer som forsvarer diskriminering - så de negative holdningene til homofile er ikke utryddet.

- Å få endret måten det snakkes om homofile på arbeidsplasser, skoler og hjem er en svært viktig, men krevende oppgave, fastslår Håkon.

Som et lite skritt på veien mot å bli oppfattet som likeverdig av alle, ikke bare i forhold til loven, men også i praksis, har Aps homonettverk kommet frem til noen vedtak.

- Det vi har vedtatt er bare noen enkeltområder som vi synes fortjener fokus. Vi vet det er flere utfordringer. Derfor ønsker vi innspill fra homofile og lesbiske om spørsmål og saker som berører dem, sier Håkon.

Nei til homofobi og vold

Når det gjelder regjeringsalternativ, er homonettverket klar på at dagens regjerings-samarbeid er eneste alternativ.

"Homofile og lesbiske sosialdemokrater misliker sterkt signaler fra enkelte av våre partifeller som har tatt til orde for et nærmere samarbeid med KrF", står det i årsmøtevedtaket.

- På mange områder er KrF det partiet som står lengst fra Arbeiderpartiet, spesielt på områder vi er opptatt av. Jeg vil gå så langt som å si at KrF i enkelte saker er et ekstremt parti. Det ville vært et skritt tilbake i flere likestillingsspørsmål om de igjen kom i regjering, sier Håkon.

Videre oppfordres det til å ta hat-kriminalitet på alvor. Det har skjedd noe i forhold til hat-kriminalitet - straffeloven er skjerpet og politiet har lagt fram sin første omfangs-rapport.

- Men det er stor underrapportering. Hvis vi sammenligner med tilsvarende tall fra Sverige, kan det se ut som om hat-kriminalitet er 14 ganger mer utbredt i Sverige. Dette stemmer helt sikkert ikke, sier Håkon.

Blant de foreslåtte tiltakene finner vi kompetanseheving av politiet i forhold til hat-kriminalitet, og mer systematisk registrering, slik at det kan settes i verk mer forebyggende arbeid.

- Politidirektoratet må ta ansvar for å øke kunnskapen i politiet slik at folk anmelder, og anmeldelsene registreres riktig. Det er et alvorlig problem at folk ikke tør holde hender hjem fra byen uten å være redd for å bli banket opp, sier Håkon.

- Hiv-smitte er et felles ansvar

En ting homonettverket ikke fikk gjennomslag for i denne regjeringsperioden er opphevelse av § 155 i straffeloven.

Denne paragrafen sier at den hiv-positive alene bærer ansvar for at smitten ikke spres, og kan straffes hvis det praktiseres usikker sex - selv om den andre part ikke smittes.

- Den virker mot sin hensikt. Den gir hiv-negative en falsk følelse av trygghet, sier Håkon.

I dag spres sannsynligvis så mye som 50 prosent av hiv-smitten av personer som ikke selv vet at de er smittet.

- Vi ønsker å få flere til å teste seg, og loven bidrar ikke til dette. Det man er redd for er at noen bevisst sprer smitte, men i så fall kan disse straffeforfølges med hjemmel i andre paragrafer, sier Håkon.

Nei til statsstøttet diskriminering

Høsten 2008 avslo Fordelingsutvalget, et underliggende organ under Barne- og Likestillingsdepartementet (BLD), statstøtte til Frelsesarmeens ungdom.

Grunnen var at organisasjonen i vedtektene aktivt utelukker homofile og lesbiske fra å ha tillitsverv. Etter dette har Frelsesarmeen, andre organisasjoner og politiske partier klaget, og klagesaken er nå oppe i BLD.

- Tros- og ytringsfrihet er kjempeviktig, men ingen skal kunne diskriminere i troens navn. Dette er offentlige penger og det er helt riktig at staten stiller krav, sier Håkon og fortsetter;

- En kan jo tenke seg hvordan dette hadde blitt hvis det hadde vært snakk om rasediskriminering, og enkelte organisasjoner bevisst utelukket de som ikke er etnisk norske. Det tas lettere på diskriminering av homofile, så her mener jeg at vi må tenke prinsipielt og ikke gi etter for klagene.

Homofiles muligheter til å få barn

Eggdonasjon på lik linje med sæddonasjon og debatt rundt surrogat, står også i referatet.

- Vi ønsker en offentlig utredning (NOU) og en debatt om ulike måter å få hjelp til å få barn på. En bør se samlet på surrogat, eggdonasjon, assistert befruktning og prøverørsbarn, sier Håkon.

Han mener både prinsipielle og praktiske sider bør vurderes, samt omfanget av bruk av ulike metoder for barnløshet.

- For eksempel kan en enslig bruke surrogat i utlandet uten vanskeligheter, mens barn av homofile menn kan få problemer med folkeregistrering og annet, sier Håkon.

Nytt valgår, nye muligheter

Moderpartiet skal vedta sitt partiprogram i april, og homonettverket skal jobbe for å gjøre dette så homovennlig som mulig.

- Denne fireårs-perioden har vært fantastisk i en homopolitisk sammenheng, og vi håper det vil fortsette slik, sier Håkon.

I forrige programprosess følte Håkon at de nådde fram med sine saker. Assistert befruktning, felles ekteskapslov og rett til adopsjon var tre av homonettverkets kampsaker den gang.

- Når det gjelder rett til assistert befruktning var det nøyaktig vår formulering som havnet i Arbeiderpartiets program, som igjen var grunnlaget for Soria Mora. Det gir energi og motivasjon å se at politisk arbeid gir resultater, sier Håkon.

Nå er det nytt valgår og nye muligheter til å påvirke.

- Homokampen og kampen for likeverd og sunne holdninger er en kontinuerlig kamp, og vi skal gjøre det vi kan, avslutter Håkon.

Les også:
(04.02.09)  Samlet homofront i Stortinget

ANNONSE

Kommentarer (12)

Ny kommentar ›

 • Real og grei

  13. feb 2009 18:04 Alt vel og bra botsett fra hivparagrafen. Mener det er uansvarlig om en hivpositiv ikke skal straffes om han ikke sier fra på forhånd eller har usikker sex . Ingen vil vel kunne føle full trygghet så lenge hiv eksisterer men det gir mer trygghet å vite at den som har hiv kan strafffes om han ikke sier fra eller tar forholdsregler. Da vet den hivpositive at enten er han ansvarlig , dvs sier fra eller har sex med en annen hivpositiv og tar forholdsregler eller han risikerer fengsel om han gir faen. Den hivnegative har uansett også ansvar for å beskytte seg. Det må ellers finnes andre og gode grunner for å få folk til å teste seg enn at en evt hivsmittet ikke skal straffeforfølges om han gir faen .
  Jeg er så naiv at jeg tror det er en fordel å teste seg uansett.. er en negativ vil en passe på å fortsette med å være det og er en hivpositiv må en snakke med lege for å få gode medisiner for å holde sykdomsutbruddene på så lang avstand som mulig og dermed unngå unødig lidelse og kunne forlenge livet med flere år !!!
  Hva om det gjaldt tubercolose eller hepatitt ? Skal de også kunne ha sex uten å si fra og så slippe straff ? Hallo i luken våkn opp !
 • Tedd92

  13. feb 2009 21:59 Eg e av den meining om hiv-paragrafen at fengselstraff ska være unødvendig vesst det ikkje e skjedd noen skade. Greit me bøter førr risikoen ve ikkje å sei ifra, men slik paragrafen e no e den feil. Sånn e det!
 • slettet_nanQ5SZ

  13. feb 2009 23:08 Snikreklame for Ap... Fler andre parti har like gode formålsparagrafer.
 • Keep in Touch

  14. feb 2009 01:15 Hvis Håkon Haugli refereres rett i artikkelen ovenfor,(og det HENDER jo at man finner journalister som ikke vrir og vender på alle ting,)sier den mannen ganske mye feil.

  Bl.a. at Frelsesarmeen utelukker homofile og lesbiske fra å ha tillitsverv. Dette stemmer ikke. Frelsesarmeen,og de aller fleste andre kristne organisasjoner,utelukker mennesker som lever i homofile parforhold å ha tillitsverv. Samtidig gjør ikke Frelsesarmeen noen stor sak ut av dette. DET gjør derimot en del andre kristne organisasjoner,men disse slipper unna..

  I artikkelen kan man få inntrykk av at KrF er det partiet som står lengst borte fra Ap når det gjelder homopolitikk, -men hva med FrP? Det partiet er jo ikke nevnt med et eneste ord!! Greit nok at det aldri under noen omstendigheter ville vært aktuelt for Ap å gå i regjering med FrP,men likevel..

  Man får også inntrykk av at man automatisk er homofob om man er imot kjønnsnøytral ekteskapslov og adopsjonsrett for homofile,og i den forbindelse sier Haugli:

  Det finnes fremdeles partier som går til valg på å få fjernet ekteskapsloven,så de negative holdningene til homofile er ikke utryddet.

  Hva da med Ap (og SV,SP,Høyre & Venstre) i perioden 1993-2008? Hele 15 ÅR gikk det fra Partnerskapsloven var vedtatt til vi fikk en kjønnsnøytral ekteskapslov.

  Var dette KrF sin feil?

  Siden man først i fjor fikk på plass en kjønnsnøtral ekteskapslov,må vel det bety at Stortingsflertallet faktisk ikke ønsket en slik lov før nå.

  Ganske ekstremt..

 • slettet_zssLx9E

  14. feb 2009 01:55 Er dette journalistikk eller reklame?
  Selvom jeg må si at både FrP og KrF er parodipartier fult med lavereintelligente stereotyper, så virker det som at budskapet i denne artikkelen er at Ap er det beste og eneste alternativet.
 • slettet_TXc2rCX

  14. feb 2009 02:19 Det er da godt å se at de politiske vrangforestillingene lever videre i beste velgående blant gaysirs medlemmer som hos resten av befolkningen. Dersom man følger med på sammensetningen av nye partiprogrammer for våren, vil man legge merke til en drastisk endring i høyrefløyens syn på homofiles rettigheter
 • slettet_fyyfjHU

  14. feb 2009 03:38 real fyr: det er som det staar ovenfor, at de fleste som sprer hiv vet ikke at de har det selv.. selv om man tester seg en gang i aaret, kan det ta opptil 12 uker foer hiv vises paa blodproever... saa selv om du tester det, kan du vaere i "luken" for at du har hiv, men det vises ikke.. vi har alle ett ansvar for aa beskytte oss selv!! slike lover stigmatiserer hiv, og jeg synes iallefall det er kjempebra tiltak aa fjerne denne loven...
 • Real og grei

  14. feb 2009 11:18 TomAS82 ; Ja, det er sikkert mange mørketall ute og går og mange kan smitte andre uten å vite at de er smittet selv , men dersom en person vet han har hiv, vet han også at han har et farlig/dødelig virus som kan smitte andre og dersom han fritt kan smitte andre uten straff stemmer det ikke med min rettsfølelse. Det blir nesten som å si at den som har blitt frastjålet noe må dele skylden med tyven eller en voldtatt må ta sn del av skylden . Tyveri, voldtekt, mangel på informasjon fra en hivpositiv før sex bør straffes . Hvis en person har tubercolose eller hepatitt eller andre smittsomme sykdommer fritt skal kunne ha sex uten å si fra først vil det være riv ruskende galt. Og kan ikke se at det er anderledes med hiv. Det bør ikke være lov å skade andre . Samtidig er det idioti å ikke beskytte seg i situasjoner hvor en ikke vet om den andre er hivpositiv eller ikke . Men spør deg selv er det greit å ha sex med en som er smittet av hepatitt og som ikke sier fra ? En kan også spørre dem som har fått hiv om det var greit for dem at de som smittet dem ikke sa fra .
 • slettet_nanQ5SZ

  14. feb 2009 11:22 KIK: Tåler du ikke at andre mener noe annet? :-) Jeg stemmer ikke ut fra legning men det gjør nok du. Hvis man setter seg inn i partienes partiprogram for våren, vil man, som "Ida Christine" skriver, legge merke til store endringer i høyrefløyens syn på homofiles rettigheter.
 • frida

  16. feb 2009 16:31 Synes ikke at Hiv- positive skal unngå straff, hvis de vet at de har HIV selv!

  Synes egentlig at straffen burde være strengere!! De utgjør jo en fare for andre!! Heller mer infomasjon om HIV, og hva slags skade den utfører. Tydlig vis vet ikke folk dette!!

 • Real og grei

  17. feb 2009 09:58 Flere skal testes ? Da må terskelen for å teste seg ned og etter mitt syn må det satses på døgnåpne tjenester, på hurtigtester og på anomyme tester og hjemmetester. Det må samtidig opplyses hvor det er døgnåpen hjelp å få om noen skulle komme ut av balanse. Så må folket opplyses hvorfor det er viktig at flest mulige tester seg.. og kanskje må det til et samarbeid med et reklamebyrå for å få budkapet ut . I samme slengen kunne reklamebyrået også opplyse generelt om homoseksualitet at det ikke er farlig eller smittsomt for det virker som veldig mange norske heteroer ikke vet hvordan de skal forholde seg, og "jævla homo" er dessverre fortsatt et av de mest brukte skjellsord i norsk skole. Derfor viktig med mer folkeopplysning .
 • Kenneth1

  27. feb 2009 20:41 hvis noen sier at et sammarbeid mellom ap og krf ikke fungerer så har ap og krf sammarbeidet om å lede Arendal kommune i snart 4 perioder
  og det har fungert så langt så at et sammarbeid for ap med arbeiderpartiet ikke fungerer er rett og slett LØGN