Lesbetoppen 2009


1745

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Lesbetoppen 2009

Anette Trettebergstuen, homopolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet og eneste åpne lesbiske på Stortinget. Foto: Ketil Randen

Redaksjonen
28. jan 2009 00:00

Øverst troner eneste offentlig åpne lesbiske stortingsrepresentant.

Kandidatene til Lesbetoppen 2009 er vurdert ut fra de samme kriteriene som på Homsetoppen 2009.

Det handler om evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofil kjærlighet. Det er ikke nok å bare være i posisjon eller i besittelse av formell makt. Kandidatene må også ha brukt sin rolle til å påvirke homofiles levekår på en positiv måte.

I år har vårt 1. valg falt ned på Anette Trettebergstuen. Hun er uredd og kompromissløs når spørsmålene handler om rettigheter for homofile og lesbiske i inn- og utland.

De som har falt ut fra fjorårets Lesbetopp er Anne Aasheim, Anne Holt og Linda Eide.

1. Anette Trettebergstuen (27)

Homopolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet. Fremdeles den eneste åpne lesba på Stortinget. Anette har brukt sin plass i Utenrikskomiteen bevisst for å sette LHBT-rettigheter internasjonalt på dagsordenen. Hun er uredd og kompromissløs når homofiles rettigheter står på agendaen.

Hun har engasjert seg i en rekke menneskerettighetssaker, blant annet arbeidet for å fjerne reiserestriksjonene for hiv-positive og for å få fjernet § 155, den såkalte HIV-paragrafen. Sammen med Håkon Haugli har Anette også satt fokus på unge homofiles helse. Opp en plass fra i fjor.

2. Sara Azmeh Rasmussen (35)

Skribent og samfunnsdebattant med muslimsk bakgrunn. Eneste offentlig åpne lesbiske muslim i Norge. Sara har vist i ord og handling at hun er villig til å gå langt i sin kamp mot undertrykking av muslimske kvinner og homofile. Under Skeive Dager i 2008 ønsket hun å symbolisere sine standpunkt ved å brenne en niqab.

Sara utfordrer tradisjonelle holdninger i de muslimske miljøene ved å provosere og ved å benytte saklig konfrontasjon. Hun har vært tydelig overfor Islams Råd Norge at deres syn på homofili, og at de ikke tar avstand fra dødsstraff, er totalitært og uakseptabelt.

Etter en periode med forvirring definerer Sara seg nå som transkjønnet. Ny på listen.


Foto: Siren Lauvdal

3. Vibeke Skofterud (28)

Langrennstjernen stod fram som lykkelig lesbisk i 2008. Etter å ha gått noen runder med seg selv valgte Vibeke å stå fram offentlig med sin legning, og nye kjæreste. «Jeg kunne bodd på en søppelplass bare jeg får lov til å være sammen med Line», har Vibeke uttalt. Hun markerer seg som et forbilde for unge homofile idrettsutøvere.

Vibeke ble for et par år siden kåret til Norges tredje mest sexy jente i herrebladet Mann. Ny på listen.


Faksimile fra www.vibekeskofterud.no

4. Gro Hammerseng (28)

Fremdeles en bauta i Norsk kvinnehåndball, og sammen med Katja Nyberg. Gros åpenhet inspirerte Are Grongstad til å stå fram.

Afterellen.com plasserte i 2008 Gro blant de 100 «hotteste» kvinnene i verden. Nettstedet utnevnte også Gro og Katja til årets internasjonale lesbiske par i kåringen  Visibility Awards. Hun ble også tildelt Casparprisen fra sin hjemby. Fremdeles den flotteste lesba på Toten, nei Gjøvik. Samme plassering som i fjor.

5. Bera Moseng (49)

Forskeren og rådgiveren for Helseutvalget har i 2008, sammen med fotograf og forfatter Lill-Ann Chepstow-Lusty og leder av Helseutvalget Rolf Angeltvedt, gitt ut boken Gay Kids - "kule barn som også finnes".

Bera har bred kunnskap om hvilke samfunnsmessige forhold som påvirker homofiles livssituasjon og helse. Denne kunnskapen deler hun gjerne. Samme plassering som i fjor.6. Christine Koht (41)

Er kjent fra TV, radio og scene, i tillegg som skribent. Christine deler mer enn gjerne av seg selv og sitt privatliv. I sine fredags-utfall i A-magasinet er hun tydelig i forhold til sitt samliv med forfatter Pernille Rygg.

Kanskje den lesba som er best på å alminneliggjøre homofil kjærlighet. Ned tre plasser fra i fjor.

7. Beate Gangås (45)

Likestillings- og diskrimineringsombud siden januar 2006. Tilbake i full kraft etter en sykdomsperiode. En pådriver i likestillings- og mangfoldsarbeidet i idretten. Som blant annet handler om nulltolleranse for seksuell trakassering, og konsekvenser for de som kommer med homofobe uttalelser.

Har også tatt til orde for at norske arbeidsgivere må bli flinkere til å inkludere homofile og lesbiske. Ned en plass fra i fjor.


Pressebilde fra LDO

8. Erna Bøyum (46)

Redaktøren i Blikk magasin vet å benytte sine ledere til å sette søkelyset på aktuelle saker. Hennes ledere hadde fortjent flere lesere, også utover Blikks abonnenter. Ned en plass fra i fjor.

9. Karen-Christine (Kim) Friele (73)

Kim kommer for all fremtid til å bli omtalt som hun som har gjort aller mest for homosaken. Hun har spilt en rolle helt fra 60-tallet og fram til i dag. Kim står kanskje ikke på barrikadene lenger, men når Kim snakker lytter folk.

I 2008 ble hun utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet. Samme plassering som i fjor.

10. Karen Pinholt (33)

Den nye lederen i LLH har sagt at LLHs neste store mål er at LHBT-spørsmål blir obligatorisk i alle deler av utdannelsessektoren. Hun ønsker også å «pushe» arbeidsgiverne i mer homovennlig retning. Plass på listen får hun fordi vi har store forventninger til hva hun kan utrette som leder av LLH. Ny på listen.


Foto: Jim Høyen

Makttoppen 2006

Lesbetoppen 2007

Lesbetoppen 2008

Homotoppen 2009

ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • kjetil1979

  28. jan 2009 09:56 Flott at Anette setter søkelyset på homofile i utlandet. Er viktig med ei som våger å ta opp tøffe saker og ikke koseprate med regimer og politikere med en homofientlig politikk. Håper at det gir utslag i praktisk politikk, for er vel ikke "bare bare" å få land som Iran eller afrikanske land til å endre sine holdninger pga en norsk parlamentsmedlem eller?
 • kjetil1979

  28. jan 2009 14:46 Et navn jeg kommer på er Liv Jessen (leder av pro senteret). Hun er jo synlig og åpen om sin legning. Sibeko er vel også et navn en kan ta med, siden også i vinden som forfatter :o)
 • slettet_RHeJoPi

  28. jan 2009 17:31 HEI! Dere kan virkelig ikke mene at Gro kommer på fjerde plass!?!?! Er for dårlig!
 • Cæsar

  28. jan 2009 18:28 Kim Friele fortjener all respekt. En fin liste btw.
 • Ganzolav

  28. jan 2009 21:02 Ja, er det noe vi er gode til så er det å fordømme utenlandske regimer samtidig som vi kaster penger etter de samme diktaturene. Sånn får vi sendt av gårde det vi har alt for mye av; moral og oljepenger
 • slettet_vFOYVeh

  30. jan 2009 09:00 Heia Sara Mats! Kjekt at flere enn LFTS er på banen i transesaker.
 • Mirromurr

  5. nov 2009 18:57 Karen Pinholt har absolutt ikke noe her å gjøre. Hun har sittet som leder i et drøyt år og man har henne med kun fordi hun har tanker om ditt og datt. Tull. Styret i LLH sentralt har disse tankene, ikke hun.

  Kim Friele er med, men har har plassert henne strategisk langt ned på lista. Etter ei langrennsstjerne og ei håndballjente. Den første nyklekket og de andre gammel i lesbetralten

  Christine Koht har vel også gått litt ut på dato.

  Da mangler vi bare Transpersonstoppen 2009. Kom med den også.