Homotoppen 2009


430

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homotoppen 2009

Sanger, forkynner og bedehuskjendis Arnfinn Nordbø er kåret som nummer 1 på Gaysirs Homotopp for 2009.

Redaksjonen
21. jan 2009 00:00

Gaysir har kåret de ti homofile menn som vi mener har hatt størst evne, vilje og mot til å påvirke homofiles levekår i Norge det siste året. Øverst i år troner sanger, forkynner og bedehuskjendis Arnfinn Nordbø.

Det finnes mange forkjellige kriterier som kan benyttes når en persons innsats og betydning for homosaken skal verdisettes. Gaysir har valgt å vurdere kandidatene ut fra evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofil kjærlighet.

I år handler det mest om vilje, og om mot, til å vise synlighet i miljø hvor homofili tradisjonelt har hatt liten plass. Det er ikke nok å bare være i posisjon eller i besittelse av formell makt. Kandidatene må også ha brukt sin rolle til å påvirke homofiles levekår på en positiv måte. Dette har ført til tildels store utskiftninger i Homotoppen 2009.

Erling Lae har tronet på toppen av listen i 2006, 2007 og 2008, men er i år knepent forbigått av to unge modige menn.

De som har falt ut fra fjorårets homotopp er Knut Olav Åmås, Arve Juritzen, Per Sundnes, Per Østvold og Jon Reidar Øyan.

(Lesbetoppen kommer i neste uke)

1. Arnfinn Nordbø (24)

Arnfinn Nordbø ble rikskjendis da han i fjor vår gikk offentlig ut og fortalte om sin legning, og ble møtt med drapstrusler fra folk som han tidligere hadde oppfattet som sine venner. "Heller død enn homofil" har vært ett av budskapene.

Arnfinn har vært aktiv i Norsk Luthersk Misjonssamband. Etter at han stod fram var det ikke plass til ham i organisasjonen.

I kraft av sitt mot, sin stolthet og synlighet kan Arnfinn ha satt igang prosesser i de konservative kristne miljøene som på sikt kan flytte fjell. Han gir inspirasjon til unge kristne homofile.

2. Are Kristoffer Grongstad (20)

Norges første åpne homofile mannlige håndballspiller i Eliteserien. I likhet med Arnfinn, har Are utvist mot ved å stå fram i et miljø som av mange blir oppfattet som en lite inkluderende mannsbastion. Are har stilt opp for media, og gjennom å fortelle sin historie har han blitt et forbilde for mange unge homofile idrettsutøvere.3. Erling Lae (61)

Som byrådsleder i hovedstaden har han store muligheter til å påvirke homofiles levekår gjennom handlingsplaner og bevilgninger, men Erling gjør kanskje den største innsatsen ved å være tydelig på hvem han, i alle sammenhenger. I 2008 ble han 2. nestleder i Høyre.

4. André Oktay Dahl (33)

Den av de mannlige homofile toppolitikerne som er mest villig til å bruke sin posisjon for å forbedre homofiles levekår. André er leder av Akershus Høyre og sitter i Justiskomitéen. Han hadde en sentral rolle da Høyres stortingsgruppe med stort flertall stemte for en felles ekteskapslov.

André lar gamle partifeller og kollegaer på Stortinget møte motstand for sine konservative syn på ekteskapet og homofil kjærlighet. I 2008 mottok André Dixi-prisen for sitt bidrag til å skape større åpenhet rundt voldtekt av gutter og menn. André satt i Mannspanelet som ble nedsatt av Barne- og likestillingsdepartementet.5. Håkon Haugli (39)

Bystyrerepresentant og på 7. plass på Oslo Arbeiderpartis stortingsliste. I tillegg er Håkon leder av nettverket for homofile i Arbeiderpartiet. Han har i 2008 befestet sin stilling som politiker. Håkon setter stadig agenda i saker som omhandler homofile og lesbiskes rettigheter og helse. Håkon satt i Mannspanelet som ble nedsatt av Barne- og likestillingsdepartementet. Styremedlem i Gaysir.

6. Kjell Erik Øie (48)

Statssekretæren, som i inneværende Regjerings-periode, har sett flest statsråder komme og gå. I dag jobber han med Anniken Huitfeldt. Kjell Erik kan påvirke bevilgningene til de homofiles organisasjoner og hvilke prosjekter som skal få støtte. Han blir beskrevet som arkitekten bak den nye felles ekteskapsloven.

Kjell Erik fikk i 2008 æresprisen under Skeive Dager for sin mangeårige innsats for homofiles rettigheter.

7. Jan Thomas (41)

Elsket og hatet stylist og kjendisfrisør. Si hva du vil, men Jan Thomas er tydelig i forhold til hvem han er. Han er ikke redd for å dele av seg selv og sitt privatliv. Kjæresten, Christopher Mørch Husby, er sjelden langt unna.

8. Majoran Vivekananthan (31)

Initiativtaker og daglig leder av nettstedet og papirutgaven av Utrop, samt sentralstyremedlem i LLH. Majoran er opprinnelig fra Sri Lanka, og har over flere år påpekt at homofile med minoritetsbakgrunn møter negative holdninger fra etnisk norske homofile.

I 2008 var Majoran prosjektrådgiver for Mangfoldsåret ved Kultur- og kirkedepartementet. Han er tydelig i forhold til egen legning.


Foto: Henrik Kreilisheim/Utrop

9. Bjarte Hjelmeland (38)

Teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen. Bjarte er åpne om både legning, kjæreste og privatliv. I 2008 ga han ut countryplate som i følge hans eget utsagn er "dyppet i homoseksualitet".

10. Ole Henrik Grønn (24)

Den unge Krf-politikeren ble landskjent da han valgte å gå ut offentlig med sin homofile legning, og i samme slengen forlot Krf til fordel for medlemskap i Ap og Aps Homonettverk. Han var velkommen i Krf så lenge han var singel.


Foto: Petter Ruud-Johansen 

Makttoppen 2006

Homotoppen 2007

Homotoppen 2008

ANNONSE

Kommentarer (24)

Ny kommentar ›

 • helterskelter

  21. jan 2009 08:39 igjen forbisees gaahl på gaysir, sanger i gorgoroth. passer ikke inn i alt det politisk korrekte?
 • TheStud

  21. jan 2009 08:54 Gaysir er flink til å følge med på hva som skjer :-) Ei bra liste! Grattis, Arnfinn og Are Kristoffer!
 • kjetil1979

  21. jan 2009 09:16 Ojoj :-D

  Gratulerer til Ole Henrik som er på topp 10 ;-)

 • slettet_H70kFAM

  21. jan 2009 09:32 Helt enig med Helterskelter!
  At Gaahl i Gorgoroth ikke er på listen eller ikke er nevnt av redaksjonen i Gaysir, har med deres redaksjonelle linje å gjøre.
  Intetsigende, tamt og uten noe form for "pondus".

  Mulig de har kanskje ikke fått det med seg.

 • slettet_PXgD4qe

  21. jan 2009 09:49 Hvordan jobber denne Gaahl for å forbedre homofiles livsvilkår, egentlig?
 • slettet_cfnezeh

  21. jan 2009 11:26 Ikke det at homotoppen er så utrolig viktig at det gjør noe, men at Jan Thomas skal være et av de norske homoenes forbilder er vås! Unnskyld meg, men han er MED på å skape fordommer! Botox, sminke, og jobber som stylist er ikke akkurat med på å få heteroene til å se noe bedre på oss. Jeg vet at en del jenter ser opp til han og at topp model ikke ville vært det samme uten hans utrolig langsomme kommentarer og suvurene coaching og evige skryt om hans glansdager i Hollywood. Men COME ON! Hvis han er i "homoeliten" er ikke homsene særlig seriøse!
  All ære til han som kom ut som homofil elitehåndballspiller, der har man en å se opp til, jan thomas er en c-kjendis som gjør alt for å beholde sine 15 minuts of fame.
 • kjetil1979

  21. jan 2009 12:12 Jeg ville nok hatt Erling Lae på første siden han ikke bare er åpen men også markedsfører uttad som i Berlin i fjor. Jan Thomas synes jeg ikke passer inn, selv om åpen om legning. Da kunne en like godt hatt Juritzen eller noe i den dur. Jan Thomas har da ikke gjort noe bra for homofiles levekår. Derimot synes jeg "En i Oslo" kunne vært på listen pga fokus på homofile og hiv. Arnfinn og Are Kristoffer er selvsagte pga de gjør noe for sine miljøer.
 • norgay

  21. jan 2009 12:50 Nå har NRK lagt denne saken på forsiden sin! Det er NRK Rogaland som har saksa saka fra Gaysir.
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.6442640
 • moviemaker

  21. jan 2009 13:31 slike lister er litt "se&hør", men flott når de viser positive rollemodeller. De to første kandidatene er svært viktige (og gode) sådanne.
 • Cæsar

  21. jan 2009 16:30 Andrè og Kjell Erik burde vært høyere opp på listen, fordi ekteskapsloven er noe av det største i norsk homohistorie. Ellers en bra liste. Men det har ikke skjedd mye på listen siden i fjor. Vi trenger flere profilerte homoer, særlig i idrett og kirke.
 • slettet_Nse9nfp

  21. jan 2009 18:43 Gaysir har kåret: dvs 1 person i redaksjonen har ramset opp 10 stk. de husket navnet på for å lage en sak om.
  ut i fra det jeg ser så er det bare 3 og 4 plass som har noe på den lista å gjøre.

  bare fordi ett atlet eller en kristen har stått frem som homo er ikke det det samme som at de skal hypes frem på en liste over folk som forandrer historien. Og hvor ble Kim Friele av? har hun liksom mistet sin verdi hun da?

 • kinko

  21. jan 2009 18:55 Helterskelter, KingCrimson, Rictus:
  Det er bokstavlig talt synd og skam at Black Metal artisten Gaahl hverken er på lista til Gaysir eller at homopressen inkl. Gaysir ikke har viet hans comming out større plass! .

  Det som gjør Gaahl så ekstremt viktig i sammenheng med en årets Homo kåring er at han virkelig er en som oppfyller avstemmingens grunnkriterie: Gaysir sier "I år handler det mest om vilje, og om mot, til å vise synlighet i miljø hvor homofili tradisjonelt har hatt liten plass".

  Gaahl kommer fra Black Metal miljøet - der er det liten plass for homoer kan jeg love! Ikke siden heavy bandet Judas Priests vokalist Rob Halford fant veien ut av skapet har en så profilert metaller brutt homotabuet.

  At Ultrablackmetaller Gaahl sto fram var like uventet som at den konservative Høyrepolitikeren Wenche Lowzow sto fram for snart 30 år siden. På mange måter er hans comming out like viktig - om enn på en litt annen arena. Gaahl har vist mot og vilje og skal derfor applauderes!

 • slettet_cPb38rY

  21. jan 2009 19:04 grunnen til at Kim Friele ikkje er med her er nok at dette er ei liste over homofile menn. eg nekter å tru at det ikkje er ei einaste kvinne som fortener ein plass på topp.

  kjem det ei slik liste?

 • slettet_ww4eyzh

  21. jan 2009 20:27 Nr 8 på lista - Majoran - for en mann!
 • slettet_MrrgaXX

  21. jan 2009 22:10 Imponerende!!
  Liker litt av hvert du når det gjelder typer....