Menn er mest skeptiske til homofili


1671

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Menn er mest skeptiske til homofili

Ketil Randen
17. des 2008 00:00

Flertallet av nordmenn generelt har positive holdninger til lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen er en kartlegging av nordmenns holdninger til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner og er gjennomført av førsteamanuensis Normann Anderssen og forskningsmedarbeider Hilde Slåtten ved avdeling for samfunnspsykologi ved universitet i Bergen.

95 prosent av kvinnene svarte at de har nøytrale eller positive holdninger til lesbiske og homofile.
 
Mennene derimot er mer negative. For menn er de tilsvarende tallene 85 prosent i forhold til lesbiske, og 72 prosent i forhold til homofile menn.

Men når deltakerne i undersøkelsen blir bedt om å ta stilling til konkrete utsagn, endrer dette bildet seg.
 
29 prosent av mennene sier seg enige i utsagnet: «Når jeg tenker på homofile menn, grøsser jeg», mens tilsvarende tall for kvinner er 10 prosent.

28 prosent av mennene sier seg enige i "Jeg synes homofile menn er frastøtende". Her er tallet 8 prosent for kvinner.

Det at menn er mer negative enn kvinner, går igjen i så å si alle spørsmål.

44 prosent av mennene i undersøkelsen sa seg enige i utsagnet "Sex mellom menn er ganske enkelt feil". Illustrasjonsfoto: istockphoto.com

Landsomfattende

I alt 1246 personer i alderen 16-80 år over hele landet har deltatt i undersøkelsen som ble gjennomført via internett i perioden april-mai i år.

Det ble stilt 180 spørsmål og rapporten som nå foreligger viser svarfordelingene på tretten temaer. Hovedsakelig med utgangspunkt i kjønn, aldersgruppe, utdanning, by-land, religiøsitet og grad av støtte til tradisjonelle kjønnsroller.

- Svarene viser sannsynligvis at et stort flertall ser det som en verdi å ha en tolerant holdning til lesbiske og homofile. Generelt kjenner man seg tolerant og ønsker å være tolerant, men i mer konkrete spørsmål viser det seg mer negative reaksjoner, sier Normann Anderssen til På Høyden, Nettavis for Universitetet i Bergen.
 
- Svarene vi har fått gjenspeiler en verdi i Norge nå, om at lhbt-personer er ok. Folk viser det ved å krysse av for denne verdien. Men i et konkret møte, er det trolig andre sider ved folks holdninger som kommer fram, sier han.

Kjønn skiller

Undersøkelsen viser at kjønn skiller. 

Menn er mer negative enn kvinner, spesielt overfor homofile menn, bifile menn og mannlige transpersoner, og til det å gi lesbiske og homofile samme rettigheter til å bli foreldre.

Blant mennene var det mer negative holdninger hos de eldre, de med lav utdanning, fra mindre urbane strøk, de mest religiøst troende og de som mest støtter tradisjonelle kjønnsroller.

Blant kvinnene var det mer negative holdninger blant de eldre, de religiøst troende og de som mest støtter tradisjonelle kjønnsroller.

På over halvparten av temaene var det flere med negative holdninger til lhbt-personer blant de som bodde i ikke-urbane strøk.

Du kan laste ned hele rapporten her

Les også:
Kvinner minst skeptiske til homofili (På Høyden)


ANNONSE

Kommentarer (35)

Ny kommentar ›

 • Indecent

  17. des 2008 14:48 Javel! Det har vi visst hele tiden!
 • allegra

  17. des 2008 14:53 Heia Hilde. ;)
 • slettet_nj0oFdc

  17. des 2008 16:36 Hurra for provinsen!
 • slettet_fyyfjHU

  17. des 2008 16:49 BOMBE!!! hvor mange fag-hags er det per homofil? haha
 • PQRST

  17. des 2008 17:28 Dette kunne jeg fortalt dere for lenge siden! GRATIS!
 • Karal

  17. des 2008 17:40 hm... ja det er jotlig vell kjent, men det jeg synes var litt rart at det var 44 prosent som sier at sex mellom men var feil... hm... det er sikkert sant, men en hetrofil man tror jeg respekterer det, selv om de mener at det er feil for dem, ikke sant?
 • slettet_tHK7KPI

  17. des 2008 18:38 Synes menn med negative holdninger virkelig at den mannlige kroppen er så "frastøtende" og betyr det kanskje også at de hater sin egen kropp?
  Det har jeg lurt på en del ganger.
  Kunne kanskje vært et relevant spørsmål i rapporten.
 • Chris_X_Badseed

  17. des 2008 18:56 Når det gjelder statistiske resultater så kommer man vel aldri fram til noe annet enn flertallsmeninger, og det hjelper vel ikke på noe som helst, det skaper bare mer uvitenhet og dårskap. Det vil ALLTID være noen der ute som ikke tollererer eller aksepterer deg for den du er men de kan man også velge å gi faen i
 • Intravenøs

  17. des 2008 19:59 Velkommen etter...
 • Klem

  17. des 2008 20:08 Jøss...trodde agurknyheter hørte til sommerferien jeg.
 • frida

  17. des 2008 20:13 Dem får skjerpe seg!
  Lurer på om jeg skal bli hertofob! Hadde hatt litt store problemer, da vel!
 • slettet_Dps4GL5

  17. des 2008 20:22 blinded by the newsflash....

  ser egentlig ikke vitsen med sånn forskning.

 • souly

  17. des 2008 20:23 No shit, Einstein?
 • slettet_vFOYVeh

  17. des 2008 21:20 Dette forklarer kanskje hvorfor dyke-hags'ene mine uteblir.
 • Reinholdt

  17. des 2008 22:14 ikke noe sjokk akkurat da:p