Seniorene i Sveavägen


343

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Seniorene i Sveavägen

Kjell Öhman (73) har vært med å organisere seniorcaféen siden han gikk av med pensjon i 1995. Mellom 40 og 60 kaffetørste menn bruker å komme innom hver onsdag. Foto: Thomas Olsen.


Til neste år skal det satses på eldre homser og lesber i Norge. Svenskene derimot ligger noen hestehoder foran. Gaysir besøkte «gayseniorerna» i Stockholm.

Langbordet er dekket med kaffekrus, juleduker og blomster. Rundt femti eldre menn har funnet veien til Sveavägen 59.

Hver onsdag samles gayseniorene i lokalene til RFSL Stockholm for å prate og hygge seg.

Kjell Öhman (73), gråstenk i håret og ikledd hvit skjorte og elefantslips, tripper rundt bordet og skjenker kaffe. 

- Velkommen! Vil dere ha noen kondomer? spør han Gaysir og rekker frem en stappfull kurv.

Kjell har arrangert seniorcaféen siden han gikk av med pensjon i 1995. Men det populære tilbudet i Stockholm har eksistert helt siden 1987.

Her skal eldre homofile og biseksuelle menn fra 60 år og oppover kunne knytte kontakter og skape et fellesskap.

Gaysir ble ikke tilbudt kamferdrops til kaffen, men kondomer og glid derimot skulle det ikke stå på. Foto: Thomas Olsen.

Langt liv

Stemninga er avslappet og praten går løst over bordene. Kjell pludrer med alle, vitser og småflørter. Men det som nå virker som en selvfølge var lenge utenkelig for denne generasjonen.

- Vi som er her har et langt liv bak oss og har vært igjennom mye. Bare tenk på hvilken fantastisk utvikling vi har opplevd i løpet av 1900-tallet. På 50-tallet måtte vi møtes i all hemmelighet på byens konditorier, forteller Staffan (80).

- Når ble vi egentlig erklært friske? ler han sarkastisk og ser spørrende bort på Kjell.

- Det var i 1979 at det ble lovfestet at homoseksualitet ikke lenger er en psykisk sykdom i Sverige, svarer Kjell og himler med øynene.

Staffan forteller at de diskuterer og prater om gamle tider når de møtes på seniorcaféen. Selv kommer han hit hver uke.

- Det er som et fristed for oss. Her kan vi være oss selv og så er det veldig trivelig å møte gamle kjente.

Seniorcaféen i Stockholm har eksistert siden 1987. Kjell viser stolt frem bilder fra tidligere arrangementer. Foto: Thomas Olsen.

Populær julefest

- De fleste som kommer hit er stamgjester, forteller Kjell, men legger til at det hender at nye fjes dukker opp innimellom.

- Huset er åpent for alle, også for de litt yngre som liker å prate med eldre menn. For ikke så lenge siden var det en ung transseksuell som kom innom. Han var veldig sjenert da han kom, men vi klarte å gjøre han husvarm, smiler 73-åringen fornøyd.

Han forteller at gjengen også drar på utflukter sammen og at de hvert år arrangerer julelunsj.

- Da går vi ut og spiser på restaurant. Det er veldig populært og bruker å være «jättetrevligt».

På julaften er det også mulig å komme på huset i Sveavägen.

- Selv feirer jeg jul hjemme. Men det er mange som er ensomme og som kommer hit for å være sammen på julekvelden. Dette gjelder ikke bare for eldre, understreker Kjell.

Kjedelige Stockholm

Mange av de som er på seniorcaféen går ut og drikker øl i mindre grupper etter kaffehyggen. Men Lars (60) syns ikke det er så spennende å gå ut i Stockholm.

- Sammenlignet med byer som Montreal, Barcelona og Berlin er Stockholm kjedelig, sier han.

Han kommer innom seniorcaféen et par ganger i året og forteller at han ser igjen mange folk fra gamle dager.

F.h: Lars (60) stikker innom seniorcafeen kun et par ganger i året, selv om han bor rett nedi gata. Göran (73) derimot er på plass nesten hver uke. Foto: Thomas Olsen.

- Mange har vært gift og har nå blitt enkemenn, forteller han og legger til at kafeen, til tross for at Gaysir ble tilbudt kondomer ved inngangen, ikke er noen sjekkearena.

- Men hva som skjer når de går på byen for å drikke øl etterpå aner jeg ingenting om, flirer Göran (73), som er på plass i Sveavägen hver uke.

Etter at alle gjestene er gått tar Kjell frem fotoalbumet og viser bilder fra dragfester på 60-tallet, sin gamle «pojkvän» og det første paret som fikk inngå partnerskap i 1995.

- Seniorcaféen handler om å komme sammen og hygge seg, sier han og legger til at damene også har et lignende tilbud. De kaller seg «Golden Ladies» og er en treffgruppe for homofile og biseksuelle kvinner over 40.

Norsk eldre-satsing

Også hjemme skal de eldre på dagsordenen.

- Vi er i oppstarten på en eldresatsing. Dette er helt klart et felt som det må jobbes mer med, sier Hanne Børke-Fykse, prosjektleder for LLHs helseprosjekt Rosa Kompetanse.

Et møte med Rosa Kompetanse, LLH Trøndelag, forskningsinstituttet SAFO og flere personer innenfor helseomsorgen er satt til begynnelsen av januar i Trondheim.

Det går med mange liter kaffe når gayseniorerna møtes hver onsdag i lokalene til RFSL Stockholm. Nå kan det også bli et lignende tilbud i Oslo. Foto: Thomas Olsen.

- Vi håper å få til et nasjonalt pilotprosjekt med midler fra departementet. Men først må vi utarbeide rammene for eldreprosjektet. Dette regner vi med å ha i boks etter møtet på nyåret, forteller Daniel Johansen, leder i LLH Trøndelag.

- Det er viktig å kurse folk i helseomsorgen på at likekjønnet tiltrekning eksisterer i like stor grad hos eldre som hos unge. Det er ikke snakk om noe stort kompetanseløft, men det er utrolig viktig for dem det gjelder, understreker Johansen.

I hovedstaden planlegger LLH å etablere en seniorgruppe.

- Det er flere engasjerte eldre i LLH Oslo og Akershus og første skritt er å samle alle på nyåret. Seniorcaféen i Stockholm virker som et spennende alternativ. Hvis det er nok oppslutning om dette i Oslo vil vi gjennomføre lignende tiltak også her, sier leder for LLH Oslo og Akershus, John Trygve Tollefsen.


ANNONSE

Kommentarer (53)

Ny kommentar ›

 • TomHeyerdahl

  21. des 2008 11:13 Ja, Svenskene ligger alltid forran oss i Norge:)
  Senior gruppe vil jeg gjerne være med på og håper noen i LLH ser mitt innlegg og kontakter meg.
 • slettet_sYVoxJe

  21. des 2008 11:41 Jeg vil ikke bli gammel
 • moviemaker

  21. des 2008 11:49 En fin reportasje om en litt glemt gruppe. Må være forferdelig for eksempel å havne på et aldershjem hvor kunnskap og aksept for homofili er null
 • Jaddå

  21. des 2008 14:03 Eg blir utruleg flau... Skamfull...
  Ein ting er at pensjonistane faktisk tilbyr kondomer og glidemiddel. Ein annan ting er at gaysir.no drar dette fram som eit "morsomt"(?) poeng i ein ellers så potensiell koselig reportasje.
  Alle fordommer mot homofile slår herved til med voldsom kraft. Eg føler snart for å leve eit liv som hetero. Koste kva det koste må.
 • Misse Moped

  21. des 2008 15:36 Flott artikkel :) Jeg fikk nesten litt lyst å besøke de gutta å kanskje få høre litt homohistorie.

  Ærlig talt, noen av dere som kommenterer burde tenke dere litt om. Å tilby kondomer og glid har ingen ting med sexfiksering å gjøre. Det har med å synliggjøre den store krisen som spesielt homser fortsatt er utsatt for, nemlig hiv. Fy skam til dere som ikke er voksne nok til å se poenget !

 • _Elysion_

  21. des 2008 15:41 Det beste vernet mot HIV og AIDS er å vera seksuelt fråhalden. Ålment sagt.
  Det er sexfikserande å koma med ei stappfull korg med kondom og glidemiddel og seia slikt.
 • Misse Moped

  21. des 2008 15:47 Abyss, du er helt på jordet !
 • slettet_cmnTceC

  21. des 2008 15:48 Slutt med sutringa!
  Hvorfor skal alltid gamle være koselige og aseksuelle?
  RFSL er en organisasjon som fronter kondombruk og homohelse og når møtet avholdes i deres lokaler er det vel ikke så spesiellt at man blir tilbudt kondomer..
  Play safe!
 • _Elysion_

  21. des 2008 15:54 Haha, det er allstøtt løye å sjå på gamlingane som irriterer seg over utsegnene mine. xD
  Kor mange samlingar for heterofile gamlingar har folk som deler ut kondom til deltakarane?
 • Misse Moped

  21. des 2008 16:00 Takk Rory !

  Jeg ser at Abyss fortsetter med sine merkelige og tanketomme utsagn. Vel, dette er jo ikke fantastiske forum, så mine gamling-kommentarer er herved avsluttet.

 • Inner10

  21. des 2008 16:00 At det går an å henge seg så mye opp i en kurv med kondomer. Er det bedre å late som at det slett ikke finnes folk med "homoseksuelle tilbøyeligheter" i en samling for homser? Skal man skamme seg over at man har sex? Jævla kjerringer!
 • Jaddå

  21. des 2008 16:12 Eg skammer meg over at folk trur at eg, som homofil, fokuserer på sex i det daglegdagse. Mitt liv består av så mykje meir, og viktigare ting. Eg vil difor ikkje kome innunder eit stempel som ikkje passer meg, berre fordi eg elsker ein gut.
  Kall meg gjerne gamaldags, eller argumenter for at dette vert gjort for å bekjempe HIV. Men for min del blir dette uansett feil.
  Eg er ikkje einig med paven om å forby kondomer, men eg synes heller ikkje at fri utdeling av kondomer er den riktige måten å bekjempe HIV på. Opplysning og forståelse er det viktigaste. Ein bekjemper ikkje HIV ved å oppfordre til meir sex. Spesielt ikkje i slike settinger som dette verker som (med nye, og gjerne ukjente, partnere).
  Hadde eg kome til denne gjengen og blitt møtt med ei korg med kondomer i døra, då hadde eg absolutt ikkje kopla det opp mot HIV.

  Og til slutt: HIV/Aids vert ikkje nemnt med eit ord i denne nokså så, til gaysir å vere, lange reportasjen...

 • moviemaker

  21. des 2008 16:13 Kommentarene her viser jo i alle fall noe av utfordingen: At unge mennesker synes det er ekkelt å tenke på at noen over 30 skulle ha behov for et følelsesliv som kanskje oxo inneholder ønske/behov for sex....
 • _Elysion_

  21. des 2008 16:17 Eg er heilt samd med Jaddå.

  Og til moviemaker: Eg tykkjer det er ekkelt at folk i alle aldrar har sex. Skuld på konservativ kristendom.

 • Inner10

  21. des 2008 16:33 Kondomer burde bare vært gitt ut på resept, det ville helt sikkert fått ned HIV-tallene...For det kan jo faktisk virke som du sier at fri utdeling av kondomer fører til at flere får HIV, siden det visstnok oppfordrer folk til mer sex.

  Pisspreik.

  Det oppfordrer vel heller til å ha sikrere sex enn mer sex ved å tilby kondomer. Om du hadde koblet en kurv med kondomer til HIV eller ikke er fullstendig likegyldig, poenget er at du hadde hatt kondomer TILGJENGELIG, hvis du skulle ha bruk for det utover kvelden.

  Jeg kan forøvrig ikke se noe som helst galt i å oppfordre til å ha mer sex, så lenge det er snakk om sikker sex. Det er en naturlig del av de flestes liv. Ut i fra det du skriver, så virker det som du har et anstrengt forhold til både din egen og andres seksualitet.