Flere protest-aksjoner i USA


1674

innlogget

41189

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Flere protest-aksjoner i USA

Fra Join the Impact-demonstrasjon i Los Angeles. Foto: Damian Hopper.

Lene Wikander
27. nov 2008 10:00

Den 4. november i år ble ekteskap mellom homofile forbudt i California, Arizona og Florida. Nå intensiveres kampen mot Proposisjon 8.

I den dyreste kampen om et sosialt spørsmål i USA noensinne, vant de konservative folkeavstemningen om ekteskap mellom to personer av samme kjønn 4. november.

En kamp om grunnloven

Innføringen av proposisjon 8, som forbyr ekteskap mellom to av samme kjønn fordi man mener det er grunnlovsstridig, fikk umiddelbare konsekvenser for homofile i den nasjonale foregangsstaten California.

Der hadde 18 000 par allerede inngått ekteskap etter at det ble slått fast av høyesterett at dette var en konstitusjonell rettighet 12. februar i år.

En rekke advokater har vært engasjert på begge sider i kampen som til nå har kostet 73 millioner dollar.

Forkjemperne for homofilt ekteskap ble i februar hørt av Californias høyesterett som fastslo at et forbud mot ekteskap mellom to av samme kjønn, var på lik linje med det tidligere forbudet mot ekteskap mellom mennesker av forskjellig hudfarge - og dermed grunnlovsstridig.

Den 4. november annullerte altså høyesterett alle disse ekteskapsinngåelsene på grunn av folkeavstemningens resultat.

- Selv om vi er svært glade for det enorme engasjementet som nå har vokst frem som et resultat av Proposisjon 8, er det en tragedie at mer enn 18 000 ekteskap nå er over på grunn av denne inhumane proposisjonen, sier Willow Witte i Join The Impact til Gaysir.

Nettbasert homokamp

Join The Impact er en av de største, nettbaserte protestorganisasjonene mot Proposisjon 8 i USA, der LHBTI-aktivister har mobilisert til aksjoner via internett i en størrelsesorden man aldri tidligere har sett.

- Det at Proposisjon 8 ble vedtatt i California, har avstedkommet et voldsomt engasjement vi lenge har savnet i LHBTI-kampen her i USA, sier Witte.

- Jeg er svært glad for at folk nå har våknet opp og innsett at vi må kjempe for våre rettigheter i dette landet. Svært mange mennesker som aldri tidligere har vært engasjert, har nå involvert seg.

Det har de siste ukene vært arrangert en rekke demonstrasjoner og aksjoner i USA mot proposisjon 8, noe Willow Witte mener har vært en stor suksess.

- Det er en enorm bevegelse på gang nå, sier hun.

- Folk snakker om homofile rettigheter over lunsjbordene på jobben, middagsbordene hjemme og i klasserom over hele landet.

- At vi har oppnådd dette er en stor seier i seg selv. Våre protester har fått hele nasjonens oppmerksomhet og LHBTI-personer er nå blitt synligere enn de noen gang har vært i USA, mener hun.

En dag uten homofile

Witte kan også fortelle at det internasjonale engasjementet har vært stort.

- Bare i dag har jeg blitt kontaktet av organisasjoner og media fra Australia, Frankrike, Canada og dere i Norge.

- Internasjonal oppmerksomhet og støtte er viktig i denne kampen. Det er virkelig stort det som skjer nå. 

Join The Impact har mobilisert til flere, store, nasjonale aksjoner i den nærmeste fremtid.

Blant annet skal det arrangeres en stor marsj mot Washington DC den 10. januar, massesøknader fra homofile om ekteskapslisens og en dag der homofile ikke stiller på jobb eller handler i butikker over hele USA.

- Den 10. desember er det "Day Without Gay" der folk vil ringe jobben og si at de er "homo" i steden for "syke", ikke stille på kontoret og bruke dagen til frivillig samfunnsarbeid samt unnlate å handle i butikker, forteller Witte.

- Vi føler oss sikre på at vi vil vinne denne kampen til slutt. Dette handler om menneskerettigheter regjeringen og vår nye president er nødt til å adressere.

- Kampen fortsetter og allerede nå ser vi at enkelte stater ser ut til å vedta rett til homofilt ekteskap eller partnerskap i den nærmeste fremtid, avslutter Witte.


ANNONSE

Kommentarer (12)

Ny kommentar ›

 • aleks8888no

  27. nov 2008 13:35 Håper at dette tullete lovforslaget forsvinner da det etter min mening strider mot den Amerikanske grunnloven.
 • indiancowboy

  27. nov 2008 14:01 Om noen hadde satt i gang en folkeavstemning om hvorvidt svarte skal få gifte seg, enten seg i mellom eller med hvite, og flertallet hadde gått inn for denne innskrenkninga av ekteskapet, så skulle man altså akseptere dette som en del av demokratiet?
 • indiancowboy

  27. nov 2008 14:06 Noe ironisk er det jo at det var blant svarte velgere man fikk mest støtte til proposisjon 8 i California. Mellom 75 og 80 prosent av dem stemte mot homoekteskap. Blant hvite velgere var det et flertall for mulighet til homoektskap.
 • polarboy

  27. nov 2008 14:38 "Day Without Gay" hadde vært noe her hjemme også. I hvert fall hvis den hadde fått bra oppslutning. :D
 • Reidar K

  27. nov 2008 16:55 "Day Without Gay" kunne blitt en viktiog kjempemarkering her også, dersom vi klarer (vil?) organisere oss. Jeg er med! Er du ?
 • slettet_9RKHZpg

  27. nov 2008 21:07 "Day Without Gay" virker som et smart påfunn, men jeg tror ikke at det er noe vi burde gjennomføre akkurat nå... Spar det til etter at FRP har kommet til makten! Da kan det hende at vi faktisk trenger noe i den duren.
 • slettet_fyyfjHU

  27. nov 2008 21:18 drit i den amerikanske grunnloven, det strider mot FN menneskerettigheter... disse lovene kommer til å bli mer og mer vanlig nå, og virker som ett stort sløseri av penger og tid for å motkjempe disse.. jeg blir så irriterte på folk som blander seg inn i saker som ikke angår livene deres i det minste.. HAU!!!
 • slettet_pYiVKC0

  27. nov 2008 23:25 Vær så snill og fjern bindestreken fra overskriften. Kan ikke for det, men den irriterer meg grønn..
 • Northwestern

  28. nov 2008 06:40 USA, landet Hitler hadde vært stolt av å bo i!
 • slettet_ODLhL1H

  28. nov 2008 10:24 Å gjøre dette i Norge nå, vil ikke påvirke USA i det hele tatt.
  Derimot bør vi som andre har nevt "spare" denne aksjonen til FRP/KRF kommer med et reverseringsforslag mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. (Det kommer. FRP lovet dette fra talerstolen da loven ble vedtatt.)

  Angående overskriften syns jeg bindestreken er atskillig bedre enn
  "protest aksjon."

 • Tedd92

  28. nov 2008 14:25 Eg synes at folk i USA burde skjerpe seg! Tenk å forby noen å gifte seg fordi de elsker feil kjønn?!
 • moviemaker

  29. nov 2008 12:23 USA er mangfoldig og valgdagen var prop8 ikke den beste nyheten en fikk. Vi får være glade at det amerikanske folk har sagt sitt i hvordan landet skal ledes og at Obama & co får til alle de endringene som skal til slik at likeverd gjelder alle :) Dette er forhåpentligvis et tidsspørsmål hvor fornuft og natur seirer. De konservative mørkemenn må nok uansett kontinuerlig bekjempes som ugrass i Edens hage :) -en får bruke deres egen retorikk mot dem og avkle de syke innbitte argumentene deres.