Sverige fjerner sadomasochisme som sykdom


415

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Sverige fjerner sadomasochisme som sykdom

Grunn til å feire. 1. januar 2009 fjerner Sverige seks ulike diagnoser for seksuell adferd fra sykdomslistene. Dette gjelder transvestisme, fetisjisme, fetisjistisk transvestisme, sadomasochisme, kjønnsidentitetsforstyrrelse i barndommen og multiple forstyrrelser i seksuell preferanse. Her fra paraden under Stockholm Europride i august. Foto: Ida Næss Wangen.

Ketil Randen
18. nov 2008 00:00

Fra nyttår vil Norge være det eneste skandinaviske landet der sadomasochisme fortsatt regnes som sykdom, skriver LLHs Diagnoseutvalg, Revise F65, i en pressemelding.

Den svenske Socialstyrelsen fjerner fra 1. januar sadomasochisme, transvestisme og fetisjisme som sykdomsdiagnoser fra sin nasjonale utgave av diagnosesystemet ICD, International Classification of Diseases.
 
- Diagnosene stammer fra en tid da alt annet enn den heteroseksuelle misjonærstillingen ble ansett som seksuelle perversjoner, sier Lars-Erik Holm, generaldirektør i Socialstyrelsen til Dagens Nyheter.
 
- Socialstyrelsen vil med denne endringen understreke at dette er ikke er sykdommer og heller ikke perverst. Det er veldig viktig for disse individene at samfunnet godtar dem som fullverdige borgere, sier Holm.

Vil gå i dialog med fagmiljøene

Den norske helsedirektøren ser heller ingen grunn for å kalle disse diagnosene for sykdom.
 
- Vi ser jo nå når svenskene endrer på dette at det kan være noe vi også bør gjøre noe med, sier Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Nettavisen.

- Her er det flere seksuelle atferder som har diagnosekoder som kan medføre en sykeliggjøring av folk. Vi er helt åpne for å gå i dialog med fagmiljøene om dette. Det er ikke noe grunnlag i verken dagens samfunnsnorm eller helsefaglig tenkning for å kalle flere av disse diagnosene for sykdom, sier Larsen.

- Stor seier

Svein Skeid. Foto: Roger Grosvold.

- Dette er en stor seier for den 10 prosenten av befolkningen som fetisjister, transvestitter og sadomasochister utgjør, sier Svein Skeid, leder i LLHs Diagnoseutvalg Revise F65.

- Det er også en seier for vårt arbeid med å få flest mulig land til å avskaffe sine nasjonale fetisj- og BDSM-diagnoser.

- Allerede i 2003 leverte LLHs diagnoseutvalg ved daværende LLH-leder Tore Holte Follestad et brev til Helseministeren med anmodning om å fjerne de aktuelle diagnosene. Vi fikk aldri noe svar på henvendelsen.

- Derfor er det gledelig at norske helsemyndigheter nå vil gripe fatt i problematikken. Ikke minst i forhold til hiv-forebyggende arbeid er det viktig at gruppene det jobbes mot føler at de er noe verdt, at de har en positiv identitet. Derfor må sykdomsstempelet bort, sier Skeid.

Diagnoseutvalget Revise F65 i LLH startet allerede i 1997 det norske arbeidet med å fjerne fetisj, sm- og transvestitt-diagnoser fra det internasjonale sykdomsregisteret.

Danske helsemyndigheter fjernet sadomasochisme som diagnose allerede i 1995.

Dermed vil Norge fra nyttår være det eneste skandinaviske landet der sadomasochisme fortsatt regnes som sykt.

Fra arkivet:

(01.03.08)  Fra politirazzia til fetisjfest
(12.02.07)  Hva er en fetisj?
(28.10.05)  SM - myter og fakta


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • Decline

  18. nov 2008 15:23 Og Norge bør få fingern ut av ræva og følge eksempelet.
 • Decline

  18. nov 2008 16:35 rawr
 • Bruce Wayne

  18. nov 2008 19:39 Herregud, er dette fremdeles regnet som sykdommer? Like ille som at homofili var det i sin tid.
 • slettet_vFOYVeh

  18. nov 2008 21:55 Håper Norge snart kommer etter. Men en annen ting er jo hvorfor ICD-10 har med så mye sære ting som sykdommer sånn generelt.
 • slettet_Nse9nfp

  19. nov 2008 01:08 hvorfor er denne artikkelen frontet med bilder av lær/gummihomser?

  støtende, krenkende og forbanna trangsynt. nå m faen fise meg folk få opp øya sine å se at det er ikke bare lær/gummihomse som prktiserer SM

  hvorfor er det ingen andre enn lær/gumihomser som kan stå frem og vise sine sider..?? feige forpulte mørbanka SVIN!

 • Broski

  19. nov 2008 14:25 hallo? skjønner de andre, men e ikje kjønnsidentitetsforstyrrelse i barndommen en psyikisk sykdom??
 • Hanna K

  22. nov 2008 15:34 er ikke akkurat min "cup of tea" men jeg er glad for at Sverige fjerner det som en psykisk sykdom! Derimot bør Norge bør få fart på det samme også.

  Bare fordi det er en minoritet og ikke noe man ser hver eneste gang man går ut på gaten - betyr ikke at det ikke er normalt.
  gjetter på at hvis man studerer dyr finner man ut at noen av de liker noe i den retningen også.

  "what is normal anyways?"