Idretten må ut av skapet


2468

innlogget

40592

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Idretten må ut av skapet


Fotballekspert Frode Olsens uttalelser i TV2 Zebra mandag om at det er ok å bruke ordet "homo" som skjellsord på fotballbanen har skapt debatt.

Det er bra Olsen har beklaget sin legitimering av homohets, men uttalelsen og reaksjonene, viser tydelig at det fortsatt er en vei å gå i forhold til holdninger i idretten.

For Arbeiderpartiets homonettverk er det viktig at man styrker og viderefører de prosjekter og det verdiarbeidet som foregår innen idretten.

I 2007 tok vi initiativ til oppropet "Fotball for alle".

Ti toppklubber forpliktet seg til å kjempe mot alle former for diskriminering og mobbing: Vålerenga, Start, Røa, Brann, Sandviken, Trondheims-Ørn, Strømmen, Bodø/Glimt, Stabæk og Fredrikstad.

I tillegg fikk oppropet viktig symbolsk støtte fra TV-laget Tufte med trener Erik Thorstvedt i spissen. Det er vårt inntrykk at klubbene har tatt arbeidet på alvor, og at det er økende bevissthet rundt homofili innen idretten.

Håkon Haugli.
Regjeringen Stoltenberg er den regjeringen som har satset mest på prosjekter og tiltak for økt livskvalitet og likeverd for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

Barne- og likestillingsdepartementet og Kulturdepartementet har prioritert tiltak drevet av frivillige organisasjoner, bl.a. innen idretten. Norges Idrettsforbunds og LLHs prosjekt "Med idretten mot homohets" er et viktig bidrag.
 
Ordet "homo" er ikke i seg selv problematisk. Når ordet brukes for å krenke, rammer det imidlertid dobbelt.

Det oppfattes som sjikane av den som mottar tilropene, og det sender samtidig et kraftig negativt signal til alle homofile.
Ole Henrik Grønn. Foto: Petter Ruud-Johansen.


Et ord som på en nøytral måte beskriver hvem vi er, brukes som skjellsord. Det bidrar til å skape tvil om hvor dypt "aksepten" for homofili faktisk stikker. Og det gjør at veien ut av skapet kan bli lang og tung.

Vi vet at det finnes mange skjulte homofile idrettsutøvere.

For mange av disse er redselen for reaksjoner fra lagkamerater, trenere og ledelse en medvirkende årsak til at man ikke ønsker å være åpen om hvem man er.

I kvinneidretten ser det ut til å være enklere enn blant gutta.

Gro Hammerseng er en enestående idrettsutøver og et enestående forbilde for unge homofile. Blant mannlige norske toppidrettsutøvere har vi i høst fått et positivt tilskudd gjennom Elverums Håndballs Are Grongstad.

Den unge håndballspilleren har spilt på lag med seg selv og fikk full støtte fra klubbledelsen og lagkamerater da han valgte å være åpen om hvem han er. Det er en sjelden solskinnshistorie innen herreidretten - og den er desto viktigere.

Med Are Grongstad har også Håndballforbundet fått det forbildet de og prosjektleder May Romundstad trenger for å vise at mannlige homofile er like dyktige på idrettsbanen som andre idrettsutøvere. I den grad noen fortsatt kan tvile på dét.

Arbeiderpartiets homonettverk mener det er viktig at regjeringen viderefører sin offensive satsning, og vi vil utfordre Frode Olsen til å ta aktiv del i arbeidet med å redusere alle former for hets og sjikane.

Vi mener alle idrettsledere har en viktig jobb å gjøre.

Barn og unge som lever i usikkerhet og redsel for å bli oppdaget og som ikke kan være seg selv, trenger voksne som er trygge, slår ned på krenkende atferd og snakker åpent om alle slags mennesker.

Mangfold er en styrke både i idretten og i samfunnet for øvrig.

Håkon Haugli og Ole Henrik Grønn, Arbeiderpartiets homonettverk

ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • ArveA

  17. nov 2008 10:37 Veldig bra at AP setter fokus på idretten. Jeg regner vel med at også Høyre, SV og de fleste andre partiene støtter dette. I tillegg er det ekstremt viktig at også f.eks. NFF (Norges fotballforbund) er tydelig på banen. Fotballforbundet sier at de ikke ønsker å være noen sinke i forhold til kampen mot homofobi, men nå må det vise det i praksis.
 • 2 a nice boy

  17. nov 2008 20:18 Når Frode Olsen sier at man ikke kan rope "neger" eller "mora di er hore" fodi dette setter dårlig eksempel for evt barn som er til stede, er vel ikke noe særlig bedre at barn oppfatte at "homo" er greit å bruke. Men det hadde vært morsomt å begynne å rope "jævla homofaen". Kanskje folk hadde skjønt hvor teit det egentlig er å bruke "homo"
 • moviemaker

  17. nov 2008 20:54 Idretten har kanskje et større problem enn kirken? Der tar i iallefall noen tak i problemet - og andre arbeider positivt med å løse utfordringen :)
 • kjetil1979

  18. nov 2008 11:00 Grunnen til at det med homo ikke er bra å bruke er jo at det da blir assosiert med noe negativt som ikke er noe særlig for barn eller folk som er skjult å høre. For de av oss som er mer åpne har det jo ikke et like stort problem, men det gjør jo at også vi vil være mer reserverte med å være åpne overalt. Forøvrig er det ganske dust å rope slikt mot spillere uansett. Tilskuere er da voksne selv om de er supportere av et lag. Hadde min pappa ropt noe slikt enten pga legning, hudfarge etc. ville det blitt et vanskelig far/sønn forhold. "apekatter" på tribunene bør komme seg bort og la folk som vil hygge seg og heie frem laget være de som dominerer totalt ;-)