Kjemper for det tredje kjønn


2415

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Kjemper for det tredje kjønn

LHBTI-forkjemper Sunil Pant er på Norgesbesøk. I dag deltar han i paneldebatten

Lene Wikander
23. okt 2008 00:00

Nepal er det første landet i verden som har anerkjent det tredje kjønn. Nå er parlamentsmedlem og LHBTI-forkjemper Sunil Pant (35) på Norgesbesøk.

To personer i Nepal har allerede fått utstedt identifikasjonspapirer der de under rubrikken kjønn er registrert som "begge".

- Og flere søknader er under behandling, forteller Sunil Pant til Gaysir.

LHBTI er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksuelle.

Ikke mann eller kvinne

- For meg er det merkelig å komme til Vesten der transpersoner og interseksuelle nærmest har vært et stebarn i homokampen, sier Sunil Pant til Gaysir før han inntar paneldebatten "Hvor mange kjønn?" på Litteraturhuset i Oslo torsdag 23.10.

- Når det gjelder det tredje kjønns rettigheter har et land som Norge mye å lære av Nepal, mener Pant.

Det tredje kjønn definerer han som alle mennesker som ikke anser seg selv for å være mann eller kvinne.

I Norge må man enten være mann eller kvinne for å få juridisk bindene identifikasjonspapirer.
 
- De fleste transpersoner i Nepal ønsker ikke en kjønnsoperasjon, de er fornøyde med kroppene sine som de er, men ønsker likevel å få anerkjent sin kjønnsidentitet, sier Pant.

- Dette er en kjønnsidentitet som de ikke opplever som rent mannelig eller rent kvinnelig, men begge deler og dermed noe helt annet; et tredje kjønn.
To personer i Nepal har allerede fått utstedt identifikasjonspapirer der de under rubrikken kjønn er registrert som "begge" forteller Sunil Pant. Foto: Lene Wikander.

6000 år med et tredje kjønn

- Hos oss er det transpersoner og interseksuelle som har frontet kampen for skeives rettigheter og det er jeg stolt av, sier Pant som selv er det første åpent homofile parlamentsmedlemmet i Sør- Asia.

- I vår kultur har vi en mer en seks tusen år lang tradisjon både innefor hinduismen og buddhismen der det tredje kjønn spiller en sentral og akseptert rolle, sier Pant.

- Nå kjemper vi for at det tredje kjønn ikke bare skal aksepteres, men også respekteres og ha de samme rettighetene som heterofile har.

- Det er imidlertid mye vanskeligere for oss å vinne aksept for at vanlige, maskuline homofile som meg selv skal få de samme rettigheter som heterofile i Nepal i dag, sier han.

LLH støtter skjønnhetssalong i Katmandu

Sunil Pant er initiativtakeren til menneskerettighetsorganisasjonen Blue Diamond Society som ble stiftet i 2001.

I dag har organisasjonen vokst til en rettighetsbevegelse som omfatter hele Nepal.
 
Det er tredje gang Pant er i Norge og han benytter anledningen også denne gangen til å drive politisk lobbyvirksomhet for sin sak.

- Jeg har akkurat vært i et møte med NORAD og skal senere treffe representanter for utenrikskomiteen, forteller han.

LLH har støttet Blue Diamond økonomisk, noe som blant annet har ført til opprettelsen av en skjønnhetssalong i Katmandu der transpersoner læres opp til å bli frisører, sminkører og hudpleiere.

- Dette prosjektet er svært viktig fordi fattigdommen og arbeidsledigheten rammer disse marginale gruppene ekstra hardt, sier Pant.
- Fortsetter land som Norge å heve stemmen angående LHBTI-spørsmål internasjonalt, har jeg ingen grunn til ikke å se lyst på fremtiden, sier Sunil Pant. Foto: Lene Wikander.

Ny grunnlov

Da statsbudsjettet ble lagt frem i Nepal i år trakk finansministeren særlig frem at homofile og transpersoner nå er blitt et eget punkt på budsjettet, noe Sunil Pant er svært fornøyd med.

- Dette betyr jo at finansministeren er stolt av det regjeringen har fått til, smiler Pant, men understreker at Nepal fortsatt har en lang vei å gå.

- Vi har en stor jobb igjen å gjøre og vi trenger fortsatt støtte fra det internasjonale samfunnet, sier han.

- Politikere fra progressive land som Norge må adressere LHBTI-spørsmål direkte i sine bilaterale samtaler med Nepal, sier Pant som mener landet går inn i en kritisk fase de neste tre årene når en ny grunnlov skal forfattes.

Nepal var i borgerkrig fra 1996 til 2006 da monarkiet ble styrtet. Sunil Pant ser likevel lyst på fremtiden.

- Støtten fra LLH og andre internasjonale sponsorer har ført oss dit vi er i dag.

- Fortsetter land som Norge å heve stemmen angående LHBTI-spørsmål internasjonalt, har jeg ingen grunn til ikke å se lyst på fremtiden, avslutter han.

ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • Bombinghills

  23. okt 2008 10:37 interseksuelle kanskje?...duno
 • Heit

  23. okt 2008 10:45 Hvordan omtales disse personer af begge kjøn. Han? hun? Haun?
 • Miche

  23. okt 2008 11:00 Tror det defineres som "hin". Skal ikke si det 100% sikkert, men ja.
 • pøbel

  23. okt 2008 11:05 Heit + Michy, jepp. Tar jeg ikke feil, er "hin" oppe til diskusjon hos norsk språkråd.

  Og sånn ellers, hurra for Sunil Pant!

 • slettet_GaRLUWx

  23. okt 2008 12:40 LHTBI

  The Leather & Hide Trades Benevolent Institution

 • Kamanico

  23. okt 2008 13:15 andrian: For deg finnes det en grense, men ikke for de dette gjelder. Andres rettigheter skal ikke sinkes av ens egne grenser.
 • moviemaker

  23. okt 2008 18:17 Et viktig tema Sunil jobber med. Spesielt bra at LLH støtter slikt arbeide i utlandet. En kamp for egen identitet må aldri stoppe når en selv har fått det som en ønsker for egen del, men må stadig drives framover for å få likeverd for alle :)
 • slettet_mpwUdmZ

  23. okt 2008 20:23 Jeg husker når jeg var liten og tenkte veldig på at jeg kanskje var litt jente og mest gutt, en slags 25/75 mix. Så husker jeg uttrykket til folk når jeg spurte dem om det. Det uttrykket bygde skapet mitt, dyttet meg inn i det, og låste døra i ti år. Norge trenger å trekke hodet opp fra enten/eller-boksen og innse at det finnes gråsoner i alle livets sider!

  Hvis det hadde kommet en tredje boks for kjønn på offentlige papirer, vet jeg ikke om jeg hadde brukt den, men jeg ville blitt veldig glad! Heia Pantemann!

 • slettet_oJ5ZarR

  23. okt 2008 22:18 Jeg støtter dette fullt ut! Det forskes for lite på kjønn. Vi vet jo at de fleste har enten en manne- eller kvinnekropp, men manhar jo oppdaget at forskjellene mellom manne- og kvinnehjerner også varierer med legning. Altså at homsehjerner har likhetstrekk med heterofile kvinnehjerner osv osv osv. Dette er litt spennende og vi vet altfor lite om det! :P

  Jeg har aldri helt følt meg komfortabel med å være en gutt siden jeg alltid har hatt typiske jenteverdier osv. Og nå ser vi jo at disse typiske jente- og guttetingene sklir inn i hverandre jo mer åpenheten kommer. Men de generelle tendensene ivaretas og det tror jeg er fordi de er der naturlig. Men hvem vet, kanskje er jeg halvt "kvinne" i hjernen? Hadde vært gøy å finne ut av. :p

 • mugglesque

  25. okt 2008 04:00 Syns dette er fint. Folk må få være seg selv, uansett. Tommelen opp!
 • slettet_JjQ6dTk

  25. okt 2008 09:27 Umiddelbart slår dette meg som overflødig. Må det vere så mykje forventinger og stereotypier som følger med å ha eit kjønn? I praksis er det jo definisjonen berre om alle "deler" er på plass. Mikroorganismer, til dømes, har ikkje kjønn, berre + og -.

  At ein skal byrje å klusse med eit tredje kjønn fordi nokon kanskje føler at dei havner litt i mellom er individualistisk pisspreik, etter mi meining. Dersom alle skal passe ei form, er nok ikkje løysinga å skape nye former. Det me treng er mindre fordommer mot folk som skil seg ut, ikkje eit tredje begrep for å skille dei ut ytterlegare.

 • Jan28

  25. okt 2008 11:48 Kan vi ikke bare kalle oss skeive? Eller reagerer transene på det?
 • slettet_wfj1cwD

  30. okt 2008 23:09 Et tredje kjønn? Hvorfor ikke?Det skader jo ikke noen.

  Yoshi_: Mye av den forskningen er dårlig forskning, med snevert og usikkert forskningsmateriale. Resultatene fra de ulike forskningsprosjektene er som oftes motsridende. Og en forskjellene innad i en gruppen er mer forskjellig enn en eventuell forskjell mellom gruppene. Og når det gjelder hva som regnes som jente og gutteverdier varierer disse sterkt opp igjennom historien og mellom forskjellige kulturer.