Ulv, ulv og spådommer om katastrofe


1750

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Ulv, ulv og spådommer om katastrofe

Håkon Haugli, Ap
8. okt 2008 00:00

Høyres André Dahl kaller regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 en "katastrofe" for arbeidet med hatkriminalitet. Samtidig omtaler han alt annet LHBT-arbeid som "å slenge noen millioner her og der".

Jeg reagerer på bruken av ordet "katastrofe" og på André Dahls bagatellisering av en rekke tiltak av stor betydning.

Regjeringen har lagt fram et godt budsjett. Aldri før er det foreslått å bruke så mye penger på arbeid på formål som direkte bidrar til å forebygge diskriminering, styrke arbeidet for likestilling, og øke kunnskapen om LHBT-gruppens livssituasjon.

Arbeidet med holdninger i minoritetsmiljøer, innen idretten, på skolene, i arbeidslivet og innen helsevesenet handler ikke om "å slenge millioner her og der".

Det er tiltak av stor betydning for enkeltmennesker.

Selv om jeg kan forstå hans jakt på partipolitiske markeringssaker og overskrifter, synes jeg André Dahl - som jeg ellers har stor respekt for - går altfor langt. Man bør ha større respekt for sterke ord.

Det er en fornærmelse mot ungdom med selvmordstanker, homofile med rusproblemer, eller innvandrerungdom som risikerer tvangsekteskap eller utstøtelse, å kalle tiltak for å bedre deres situasjon for "å slenge millioner her og der".

Rekordmange politifolk

André Dahls hovedpoeng ser ut til å være at økningen til politiet ikke er stor nok. Det må han gjerne mene.

Men Regjeringen øker faktisk politibudsjettet med 216 millioner kroner (789 millioner kroner nominelt) i 2009. Det betyr 250 nye årsverk i politiet. Det utdannes også flere politifolk en noen gang.

Håkon Haugli (t.v) forsvarer justisminister Storbergets innsats mot hatkriminalitet.
Den sittende regjeringen arvet en stor utfordring fra Bondevik II: En stor mangel på folk i politi- og lensmannsetaten. I 2007 og 2008 ble det derfor tatt opp rekordmange nye studenter på Politihøyskolen. Det foreslås en ny økning i 2009. Høyskolen får dermed det høyeste opptaket siden den ble etablert.

I perioden 2006-2009 vil opptaket ved Politihøgskolen være på til sammen 1.776 studenter, over 600 flere polititjenestekvinner- og menn vil uteksamineres enn under forrige regjering.

Prioriterer hatkriminalitet

Regjeringen har gjennom hele perioden prioritert kamp mot hatkriminalitet. Mens man i Sverige har registrert slik kriminalitet i 20 år, er det først under denne regjeringen noe tilsvarende skjer i Norge. 

Fordi Knut Storberget har prioritert dette området som justisminister, begynner vi endelig å få et bilde av omfanget av hatkriminalitet i Norge. I fjor finansierte Justisdepartementet en omfangsundersøkelse om vold som ble gjennomført av Bera Ulstein Moseng i NOVA.
 
Funnene var dramatiske - og overraskende. Andelen lesbiske og homofile ungdommer som har vært utsatt for alvorlig vold, var mange ganger høyere enn tilsvarende for heterofil ungdom.

I fjor foreslo Storberget en straffeskjerpende bestemmelse i Straffeloven for hatmotivert kriminalitet. Den er nå på plass.

Stolte, men ikke fornøyde

Gjennom forslaget til felles ekteskapslov, prioriteringene i utenrikspolitikken, en dobling av midlene til LHBT-formål, og - ikke minst - i kampen mot hatkriminalitet, har regjeringen vist i praksis hva den står for.

I Arbeiderpartiets homonettverk er vi stolte, men ikke fornøyde. Fortsatt er mye ugjort, men å kalle statsbudsjettet for en "katastrofe" vitner om dårlig vurderingsevne.

Håkon Haugli, bystyremedlem i Oslo (A) og leder av APs homonettverk


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

  • slettet_boYiM61

    8. okt 2008 16:32 Dette blir vel litt spørsmål om å bruke penger på forebygging, eller på å håndtere hendelser etter at de har inntruffet. All den tid vi ikke har et fullt ut tolerant samfunn, og enkelte individer utsettes for hatkriminalitet, må det være lov å forvente at politiet tilføres ressurser til å håndtere slik kriminalitet. Det er riktig av Dahl å påpeke dette, og det må Haugli tåle, uten å bortforklare med at midlene brukes annet sted.
  • slettet_j2NLJbW

    8. okt 2008 16:40 Whist: Det hadde vel ikke skadet at representanten Dahl, som aktivt selv har sett at det gjøres mye godt arbeide i både å avdekke problemet rundt hatkriminalitet og at det faktisk settes inn store ressurser på området, hadde klart å løfte seg så høyt og ikke bare hamret løst for at politiet har begrensede ressurser. Arbeidet med hatkriminalitet vil og må ligge på ett litt annet plan en bare å skrike opp om mere politi. Selv om det også er viktigt, blir det helt meningsløst uten at en tar ondet ved roten
  • slettet_j2NLJbW

    8. okt 2008 17:22 Har vel liten tro på at vi er så uenig hr Dahl om hva som skal til av virkemidler, men jeg synes du burde ha porsjonert ditt skyts litt mere varsomt i en tid da vi virkelig har fått til noe innen feltet "hatkriminalitet" Det bør vi være enige om. Jeg er like mye enig i deg om at politiet må styrkes mere enn hva som er kommet i årets budsjett. Det er ingen katastrofe, men ett svakt budsjett i styrkningen av politiet på dette feltet