- Takker Kim for at jeg kom ut av skapet


434

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Takker Kim for at jeg kom ut av skapet

Et engasjert publikum lyttet til Kim Friele på Metro. - Vi blir alle gamle, men de fleste homofile og lesbiske i min generasjon har aldri kommet ut av skapet. Det betyr at de har et veldig magert nettverk. Foto: Stine Aleksandersen.

Stine Aleksandersen
9. sep 2008 00:00

Etter en vellykket fagdag med foredrag om homofili for 500 skoleungdommer, var Kim Friele klar til debatt på et fullsatt Metro mandag kveld.

Innledningsvis forteller Friele om mange av sine besøk på ulike seniorsentre i blant annet Bergen og Oslo.

Selv har flere pensjonistforeninger forsøkt å verve henne, men homoaktivisten er sikker på at det ikke er noe for henne.

- Blomstrete kjole, hvit hatt og bingo er ikke for meg, spøker hun og legger til at hun har hatt stor glede av å besøke seniorsentre.

- Det er som å begynne med abc til barn. Jeg må begynne på nytt å forklare at det å være menneske er å være annerledes. Det blir veldig stille når jeg forteller at det sitter noen skruller og lesber blant dem også.

Hun har også sagt at det som står i "Kjærlighetens formørkelse" fra 1973, om at de fleste homoseksuelle dør etter fylte 40 år, ikke er sant.

- Det må være en ønskedrøm fra noen mørke sjeler. Det er aldeles ikke sant. Vi blir faktisk eldre, gråhåret og etter hvert gamle, forteller Friele og har dermed kommet inn på kveldens tema: eldre homofile.

Bedre skolering

Utgangspunktet for debatten var resultater fra LLH-rapporten "Gammel, grå og homo" fra 2006. Her kommer det fram at eldre homofile kvier seg for møtet med helsevesen og omsorgspersonell.

- Mange homofile er redde for hvordan helsepersonell vil reagere når de får vite hvilken legning de har. De føler at de må ta opp kampen på nytt - en lang kamp de allerede har vært gjennom for 30 år siden. Mange orker ikke det, forteller Friele.

Friele forteller videre at hun en gang ble oppringt av en eldre dame som nettopp hadde hatt besøk av hjemmehjelpen.

- Hun hadde et stort bilde av en vakker ung dame i 35 års alderen på veggen. Er det din datter, spurte pleieren. Nei, jeg har aldri vært gift. Det er et bilde av min kjæreste gjennom 30 år da hun var yngre, svarte damen.

Hjemmehjelpen reagerte ved å rase ut døra og sa at hun aldri ville ha noe mer med henne å gjøre.

Friele mener samfunnet har en kjempestor oppgave med å skolere helsepersonell slik at de kan legge bedre til rette for homofile og lesbiske.

Savner arenaer for eldre

- Vi blir alle gamle, men de fleste homofile og lesbiske i min generasjon har aldri kommet ut av skapet. Det betyr at de har et veldig magert nettverk. Kanskje har familien brutt med dem og de færreste har barn.

Videre trekker hun frem den ekstreme tosomheten som mange lesbiske og homofile par har levd i gjennom mange år.

- Vi to mot resten av verden. Når den ene partneren går bort, isoleres den som blir igjen. Det er ikke bare for eldre å gå på diskotek eller logge seg på Gaysir for å treffe folk.

- Det er ikke bare for eldre å gå på diskotek eller logge seg på Gaysir for å treffe folk, mener Friele. Foto: Stine Aleksandersen.

Spørsmålet Kim Friele sender videre til publikum er hvorvidt man kan skape en arena, et trygt møtested, hvor eldre kan treffe likesinnede.

- Vi er ikke tett i pappen og jeg tror ikke vi er så veldig fattige heller. De fleste av oss har noen grunker så vi kan finansiere oss selv. De trenger ikke lage vaflene til oss eller varte oss opp, men de kan skape en trygg arena, en plass hvor vi kan oppvarte oss selv.

Engasjert publikum

Etterpå overlot Kim Friele ordet til publikum. Og en av de som tok ordet var Arne, som benyttet sjansen til å takke Kim Friele for at hun fikk han ut av skapet.

- Jeg har vært ute av skapet i over 30 år. Det var en viss fru Kim Friele som var på turné i Trøndelag og holdt et vekkelsesmøte som dette. Hun talte så fantastisk at døra mi smalt opp og siden har den vært oppe. Jeg har ikke hatt anledning å si det før nå, men jeg er evig takknemlig.

Videre gikk diskusjonen hett blant de fremmøtte om hvordan man kan tilrettelegge bedre for de eldre homofile.

Alt fra bedre opplysning blant helsepersonell til møteplasser for eldre homofile ble diskutert.

Flere av de fremmøtte jobbet selv innen helsevesenet og stilte seg til disposisjon for å ta fatt på dette problemet.

- Herre virker faen meg etter hensikt!, ropte en overveldet Daniel Johansen etter at flere hadde meldt seg som frivillig.

Trenger vi egne møteplasser?

Kim Friele etterlyste innledningsvis arenaer hvor eldre homofile kan møtes på.

Noen mente at de hadde sine egne møteplasser hjemme hos hverandre og at det var nok, mens andre søkte mer offentlige arenaer der de kan møte nye folk.

- Jeg har hatt mye hygge i dette lokalet, men nå er det sjelden. Jeg har fått gammelmannshørsel og klarer ikke høre samtalene på grunn av den høye musikken. Jeg kommer innom en sjelden gang for å ta en øl, men så er hodet mitt fullt, fortalte Arne.

- Jeg tror min egen aldersgruppe har egne nettverk og syns det er like trivelig. Jeg utelukker ikke at møteplasser trengs, men min aldersgruppe som er åpen og som har vært åpen lenge, synes kanskje det er like greit å møtes hjemme hos hverandre, påpekte han.

- Jeg har et brukbart kontaktverk, men syns ikke det klarer seg med hjemmebesøk, mente Jørgen.
 
- Jeg syns det er hyggelig å møte nye folk selv om man har venner fra før. Nye folk treffer jeg ikke hjemme hos meg. Jeg vil gjerne ut å treffe andre voksne homsepar, men jeg er ikke fan av kjønnsdeling. Jeg syns det er like artig å møte Eli som det er å møte Anders, sa han.

De yngre representantene som var til stede, var veldig klar på at de også ville møte eldre folk.

- Jeg har venner fra 16 år til 75 år, og jeg syns det er kjempeartig å ha kontakt med alle sammen fortalte Erik på 33 år

- For meg virker det veldig trist at eldre har sine tiltak og yngre sine tiltak. Jeg syns det er viktig å lage en arena der yngre kan treffe eldre og eldre treffe yngre. Ikke en egen danseplass for lesber, pub for de på 65 +, diskotek for unge homser og så videre, men at vi har kvelder der alle kan komme. Jeg vil gjerne bidra med det, sa han.

- Dette har levd opp til mine villeste, våteste fantasier! Leder i LLH Trøndelag, Daniel Johansen var svært fornøyd med kveldens debattmøte. Foto: Stine Aleksandersen.

- Utrolig fruktbart

Lederen i LLH Trøndelag, Daniel Johansen, var overveldet over oppmøtet og over entusiasmen som publikum viste.

- Dette har levd opp til mine villeste, våteste fantasier! Mange har meldt sin interesse for å bidra aktivt, og jeg håper enda flere tar kontakt dersom de ønsker å bidra, sa LLH-lederen.

- Jeg er klar over at vi har en lang vei å gå. Det er mye vi må bli enige om oss i mellom i forhold til segregering, inkludering, vil vi oppløse segregeringen fullstendig og eventuelt når og hvordan og så videre, men dette er hvert fall et riktig skritt på veien.

Videre oppfordrer han eldre homofile i Trøndelag til å vise seg frem.

- Noe av motivasjonen min da jeg tok over som leder i LLH Trøndelag, var å forsøke å få en oversikt over situasjonen for de eldre homofile, men jeg har oppdaga at det er veldig vanskelig. Vi har få medlemmer over 65 og ikke ser vi dem i våre fora. De må vise oss hvem de er, slik at vi kan komme i kontakt med dem, oppfordrer LLH-lederen.

Se www.homouka.no for informasjon og program utover uken.

ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Sola 37

  9. sep 2008 21:29 Det her er toppers!
  Hvorfor ikke.eldre er jo en kjæmpe ressurs og kan hjelpe oss unge til å forstå at det ikke har hatt det så eldre. tenk på de som ikke har noen besteforeldre lenger som kan få det og få nye venner!
 • slettet_q5NjvEn

  9. sep 2008 21:36 Hmm... kansje man burde fått til noe sånt i alle byer... homogena for eldre^^
 • ArveA

  9. sep 2008 23:50 Fantastisk bra tiltak og all honnør til Homouka og LLH Trøndelag som har fått til dette.
 • slettet_tDbexTj

  12. sep 2008 10:10 Jeg vil gjerne få gratulere homouka og LLH Trøndelag for at dere har fått til dette! Det er ikke bare de eldre dette vil hjelpe, det vil også vært en kjempe fin mulighet for oss yngre til å få høre om hvordan det var for de eldre å finne ut om seg selv og sin egen legning! Og jeg håper at det blir egne møteplasser hvor alle fra 16-90 kan komme og snakke med hverandre, for vi trenger å få vite hvordan det var før og hvordan det var for de og komme ut, og de trenger å få vite om hvordan det er å være homo i dag. Jeg håper virkelig at dette her blir et landsomfattende prosjekt, for de eldre homofile har sittet i skyggen altfor lenge!
 • slettet_rEp1dhJ

  22. sep 2008 15:45 Kim Friele er som alltid god, hun treffer spikeren på hodet.
  Når det gjelder oss gamle er det ikke alltid så lett å få venner på tvers av generasjonene. Gjør vi en henvendelse her inne på Gaysir til et yngre menneske, selv om vi forteller at vi er ute etter å slå av en prat, ja, den går de ikke på, "du er en gammel gris"! Jeg skulle ønske at jeg kunne få inn i hue på den yngre generasjon, at ikke alt dreier seg om sex, men rett og slett kammeratskap, det er en mangel blandt homofile.