Sterke historier i nytt format


2461

innlogget

40588

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Sterke historier i nytt format

Fra venstre: Trond Winterkjær, Ivan Gasparini og Jan Dalchow

Roger Grosvold
22. jun 2008 00:00

Norsk filminstitutt lanserer Trond Winterkjær, Jan Dalchow og Ivan Gasparini sine filmer på DVD: "Jeg elsker hvem jeg vil", "BE - skitne, syndige meg" og "100% menneske".

Lanseringsfesten er søndag 22. juni kl. 16.30 på Filmens Hus. Enkel servering. Alle er velkommen.

Trioens selskap, GWD Production, er muligens et ukjent navn for mange, men filmene har like fult gitt oss noen av de sterkeste øyeblikk i norsk dokumentarfilmhistorie.

Selskapets første film, "Jeg elsker hvem jeg vil" fra 1996, var samtidig den første dokumentaren hvor man skildret det å være ung og homo i Norge.

"Jeg elsker hvem jeg vil" ble nominert til Amanda og Gullruten da den kom i 1996. Her er Henrik André Olsen sammen med sin daværende kjæresten Mauritz.

"BE - skitne, syndige meg" fra 2000 setter søkelyset på kirkelig undertrykkelse og dens konsekvenser. Filmen mottok Gullruten for beste dokumentar. 

I 2002 produserte de "Fremragende timer", Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens internasjonalt anerkjente og prisvinnende kortfilm.

Hopper vi så frem til 2005 finner vi "100 % menneske". Her følger vi Monica som bestemmer seg for å kirurgisk korrigere kroppen slik at den passer til hennes egentlige kjønn. Filmen ble påbegynt av GWD og avsluttet av Dalchows verden, etter at GWD gikk hver til sitt.

Da regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobseb laget kortfilmen "Fremragende timer", utfordret han samtidig det allmenne synet på at sex med mindreårige tenåringer alltid er et overgrep. GWD produserte filmen.
Nå er omsider filmene tilgjengelig på DVD.

Produsent Ivan Gasparini, regissør Trond Winterkjær og regissør/produsent Jan Dalchow er mennene bak GWD og de kan se tilbake på en karriere med avisoppslag, kritikk fra kristne trossamfunn og TV-kanalenes dobbeltmoral. Og det begynte med drømmen om homofilm fra Portveien 2.

Diagnose: Homo

- Opprinnelig hadde vi skrevet Portveien 2-episoder (NRKs barne-tv-serie fra midten av 80-tallet) som skulle komme innimellom de ulike segmentene i "Jeg elsker hvem jeg vil", minnes Jan Dalchow.

- Disse skulle utgjøre en føljetong hvor Terje Strømdahl var syk og hvor Eli Rygg skulle hjelpe ham. Poenget var at sykdommen skyldtes at han var homse og at det ikke kunne kureres. Lyset skulle gå opp for dem når doktor Trond Viggo Torgersen kom og tok et oppgjør.

- Vi var til og med i studio og spilte inn en sang med Eli. Men til slutt ble planene avviklet, det ville uansett ikke blitt plass til innslagene. Men vi fikk da to Dagbladet-forsider ut av det hele, smiler han. Samtidig er han takknemmelig for at de stilte opp den gangen.  

Jan henter noen velfylte permer med utklipp, bilder og presseskriv til de enkelte filmproduksjonene. Han åpner opp den ene og viser frem en artikkel fra Dagbladet datert 1995 hvor overskriften "Lager homofilm fra Portveien 2" står skrevet med krigstyper.

På bildet står "onkel" Terje og "tante" Eli smilende ved et hvitt stakittgjerde mens det lille røde huset troner i bakgrunnen.  

- Du kan jo tenke deg hvordan det vakte forargelse i de kristne miljøer da dette ble kjent, skyter Ivan Gasparini inn med et stort smil.
"Jeg elsker hvem jeg vil" var den første dokumentarfilmen som viste hvordan det var å være ung og skeiv i Norge.

Striden med NRK

I "Jeg elsker hvem jeg vil" møter vi et knippe skeive ungdommer som illustrerer stolthet mens de forteller oss om de fordommer de kjemper mot i dagliglivet. Samtidig er det en film om å finne seg selv og komme ut. En viktig film som NRK forsøkte å gjemme bort.

- NRK sa at de kun ville vise den på NRK2, og som kompromiss vise den to ganger i løpet av samme døgnet. Med tanke på at NRK2 den gangen kun nådde ut til 30.000 så ble vi selvfølgelig forbanna, minnes Ivan.

NRK satte filmen til slutt opp på moderkanalen i tillegg til den ene visningen på NRK2, men da først klokken 23:15. Et tidspunkt Ivan fremdeles følte var et dårlig kompromiss.

- Man ødela jo for de unge ved å sende den på et så ugunstig tidspunkt.

"BE" ble om ikke annet sendt på TV2 fire år senere  i en langt bedre sendetid?

- Da var det gått såpass mange år at det var blitt mer stuerent, men selv TV2 hadde problemer tilknyttet "BE", forteller Jan.

- Vi laget postkort for egen regning som sto rundt omkring i Oslo. Bakpå kortet var flere homo relaterte sponsorer nevnt samt ulike hjelpenummer, og på fronten var det skrevet at den skulle vises på TV2. Men TV2 ville ikke ha selve logoen sin på kortet fordi det ble ansett som for politisk. Dette var jo i 2000 og det hadde nok ikke forekommet i dag. Så det er jo skjedd noe med mentaliteten.

"100% menneske" er en dokumentar om Monica, en ganske vanlig jente som har havnet i en uvanlig situasjon.
"100 % menneske" ble vist på kino og TV2 da den kom i 2005, og det var ikke noe problem. Dalchow mener det ikke bare skyldes at tidene forandrer seg.

- Jeg tør påstå at transer og transseksualitet er mer gangbart i de kontroversielle miljøene, hevder Jan mens han ser over på Trond Winterkjær som er enig med ham.

- I deres øyne så gjør de jo noe med det om de bekrefter kjønnet sitt. Dermed blir de heterofillydige borgere. Det truer ikke kjernefamilien på samme måte, hevder Winterkjær med et smil.

Valgerds non-aksept

Utgangspunktet for "BE - skitne, syndige meg" er historien om Bjørn Erik som forsvant fra sitt hjem 20. oktober 1992.

Han etterlot seg en dagbok hvor alt tyder på at han begikk selvmord fordi han ikke klarte å forene sin kristne tro med sin homofile legning. Filmen gjør den dag i dag et like sterkt inntrykk som da den ble vist første gang på TV2 i mars 2000.

- Filmen kom på rett tidspunkt der den slo ned som en bombe i kirken. Humanetisk forbund kunne fortelle om telefonstorm etter visningen, og flere meldte seg ut av statskirken i protest, minnes Jan.

Da "BE - skitne, syndige meg" ble vist på TV2 i 2000, opplevde Homofiles Ungdomstelefon telefonstorm. To av tre innringere var gutter.
På den tiden Bjørn Erik forsvant var Anders Gåsland-saken (KrfU-leder som sto frem som homofil under Lørdagsrevyen på NRK høsten 1992) og partnerskapsloven brennhett stoff.

Stortingspolitikere kastet seg inn i debatten og blant disse var Valgerd Svarstad Haugland som uttalte at hun ikke kunne akseptere at homofile fikk leve ut sine følelser.

Da GWD gikk i gang med forarbeidet til filmen, tok Ivan den enorme oppgaven med å gå gjennom alt materialet de fikk fra arkiv tilhørende Kim Friele, NRK, TV2 og TVN.

- Man visste jo hva for eksempel Valgerd mente, men det er vanskelig å få satt det på henne. Derfor føltes det enormt deilig å finne klipp hvor hun sier det rett ut under en debatt på TVN. Vi brukte klippet to ganger for å understreke det i løpet av filmen, forteller Ivan før han fortsetter.

- Jeg syns det er trist at offentlige personer ikke ser slagkraften i de uttalelsene de kommer med. Jeg er ganske sikker på at Bjørn Erik lot seg kraftig påvirke av de negative uttalelsene i Gåsland-debatten.

- Gåsland kom ut ca en måned før Bjørn Erik forsvant, og Valgerds uttalelse kom kun et par uker før han gikk hjemmefra for siste gang. Det var mye homohets i mediene på denne tiden, noe som neppe gjorde det enklere for ham. Og det var jo det vi ønsket å si i filmen, at politikere må tenke at det de sier tas inn av andre mennesker, forteller Trond.

- Det er ikke bare å plapre i vei og så komme i ettertid for å ta det tilbake når man er blitt klokere, slår Ivan fast.

Stor etterspørsel

"100 % menneske" skulle i 2005 bli deres siste påbegynte film sammen. GWD Production ble oppløst og de tre gikk hver til sitt.

Trond Winterkjær jobber som selvstendig næringsdrivende innenfor TV-produksjon gjennom sitt selskap Winterlove, mens Ivan Gasparini er tilknyttet Norsk Filminstitutt. Sammen med Kent Jensen styrer han produksjonsselskapet Screenquest.  

Jan Dalchow har gjennom sitt selskap Dalchows verden også produsert dokumentaren "USA vs Al-Arian" (2007). I tillegg er han en av Norges mest etablerte reklamestemmer.  

Med DVD-utgivelsen er et nytt kapitel i GWD Production skrevet. De er tydelig stolte over å kunne tilby filmene i et oppdatert format og med oppdatert ekstramateriale.

- Det er veldig deilig at de nå er i et format som er i vår tid, så får vi se om vi sender de ut på Blue-Ray om noen år, smiler Jan.

- Det har vært stor etterspørsel etter spesielt "Jeg elsker hvem jeg vil" og "BE" på filminstituttet ved at skolene benytter de i undervisningssammenheng, forteller Ivan.  

- Nå som de fleste skolene ikke lenger har VHS-spiller så har det jo lenge vært spørsmål om når filmene kommer på DVD. Slik det fungerer nå så har Norsk Filminstitutt en katalog med informasjonsfilmer som skoler kan bruke til ulike emner, og på homofili dukker disse filmene opp. De har vært flittig brukt, derfor er det flott at vi nå har de i et mer passende format, avslutter han.
Winterkjær, Gasparini og Dalchow med noen av utmerkelsene filmene har mottatt. Fra venstre: Gullruten ("BE - Skitne, syndige meg"), Tribeca Film Festival ("Fremragende timer") og Teddy-prisen ("Fremragende timer"). Foto: Roger Grosvold.
Les også:

(02.06.08) Med rett til å elske hvem man vil

ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • slettet_cPb38rY

  22. jun 2008 12:35 Folkens møt opp! :) Eg hadde gjort det om eg var i Oslo - GARANTERT!! :)
 • moviemaker

  22. jun 2008 12:38 Stor heder til dere som har kjempet en vanskelig kamp for å få oppmerksomhet rundt homofili på TV. Vet hvor betent temaet har vært.
 • slettet_WofiMrG

  22. jun 2008 14:53 så kult! gratulerer! er mange som har ventet på dvdpakken!:)
 • slettet_vFOYVeh

  22. jun 2008 19:09 Husker godt "Jeg elsker hvem jeg vil" - kom ut et år etter at den blei vist på tv. Var stort. Det, og lesbekona til Ross i Friends! :)
 • Bøtta Pedersen

  22. jun 2008 21:35 :-))))
 • Ataroa

  24. jun 2008 11:40 Wow! For en deilig mann...Jan Dalchow:-) Nydelig fyr!