Endelig!


2385

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Endelig!


Spontanapplaus fra publikumsgalleriet og Andre Dahl rørt til tårer da felles ekteskapsloven ble vedtatt i Odelstinget litt over klokken 1800 i kveld.

I strid med regelementet: Spontanapplaus på publikumsgalleriet da Odelstinget vedtok den nye ekteskapsloven.
Etter en lang debatt med mye følelser og krasse utspill, vedtok Odelstinget regjeringens forslag til ny felles ekteskapslov med stort flertall.

Som ventet stemte Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og enkelte representanter fra Senterpartitet og Høyre imot lovforslaget, men forslaget ble vedtatt med 84 mot 41 stemmer.

Gledesscenene fortsatte i vandrerhallen hvor LLH delte ut blomster til politikerene som stemte for loven. André Dahl var rørt til tårer.

Det betyr at homofile og lesbiske kan gifte seg på lik linje med heterofile, bli vurdert som adoptivforeldre og at lesbiske par kan få offentlig hjelp til assistert befruktning.

På to punkter ble regjeringens forslag til ny lov endret. Høyre og Venstre fikk flertall for at helsepersonell kan reservere seg mot å utføre assistert befruktning og assistert befruktning i utlandet må skje ved klinikker hvor sæddonor er kjent.

I Norge har barn krav på å få vite sitt biologiske opphav ved fylte 18 år. Det gjelder også for heterofile par som har behov for assistert befruktning.

Avtroppende og påtroppende LLH-ledere, Jon Reidar Øyan og Karen Pinholt, takket Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.
Regjeringen fikk forslag for at medmor får automatisk foreldreskap til ektefellens barn. Det betyr at man slipper en kronglete adopsjonsprosess og at barnet sikres to foreldre fra fødselen av.

Prester må følges Kirkens liturgi

Kirken blir gitt muligheten til å gifte homofile, men en presiseringen i lovforslaget om at den enkelte prest må følge Kirkens litturgi for at ekteskapet skal være gyldig, vil føre til at Den norske Kirke fortsatt vil være stengt for homofile som går med bryllupsplaner en god stund fremover.

Siri Hall Arnøy som i sin tid tok initiativet til en felles ekteskapslov mottok mange gratulasjoner etter avstemningen.

Historisk lov

- Vi tar ikke rettigheter fra noen. Vi gir rettigheter til noen, sa Olemic Thommessen fra Høyre om lovforslaget. Han støttet regjeringens lovforslag slik de aller fleste av Høyres representanter gjorde.

Han oppsummerte den nye ekteskapsloven slik:

- Ønsket om å bygge familiære relasjoner styrkes. Familien styrkes. En gruppe som historisk har vært satt på siden får muligheten til å inngå i tradisjonen.

Trine Skei Grande fra Venstre og Høyres Bent Høie fikk blomster av LLH-leder Karen Pinholt. De holdt begge to meget gode innlegg i debatten.
Trine Skei Grande, Kristin Halvorsen, Karita Bekkemellem, Andre Dahl, Anette Trettebergstuen, Bent Høie, May Hansen og en rekke andre stortingsrepresentanter betegnet loven som historisk og en seier for kjærligheten.

- Det er en historisk lov. Stortinget retter opp i en uverdig diskriminering, sa Karita Bekkemellem fra Stortingets talerstol.

Karita Bekkemellem og Wenche Lowzow.
Motstanderne av ny ekteskapslov mente at homofile var egoistiske og satte egne ønsker foran hensyn til barna. Homofile ekteskap ble sett på som en trussel mot ekteskapet som institusjon, og flere representanter pekte på viktigheten av å vokse opp med en mor og en far.

- Det er i hvert fall ikke min skyld at heterofile ekteskap går i oppløsning eller at barn vokser opp med enslige forsørgere, sa Per Kristian Foss til Gaysir etter debatten. 

Han reagerer på det han kaller en falsk argumentasjon fra motstanderne av den nye ekteskapsloven med deres sterke mor-far-barn argumentasjon.

- Argumentene deres rammer ikke først og fremst homofile, men alle enslige og aleneforsørgere.

Per Kristian Foss mener kritikerne av ekteskapsloven rammer enslige og aleneforsørgere vel så mye som homofile.
Lagtinget skal behandle loven i neste uke. Selv om det blir debatt også her, er det lite trolig at Lagtinget ikke vil godkjenne Odelstingets vedtak. Skulle det mot formodning skje, blir loven sendt tilbake til Odelstinget.

Les også:
(11.06.08) Alle er like, men noen er likere
(11.06.08) Kakefest på Løvebakken
(11.06.08) Alle ville være med å feire

Det var lang kø for å komme inn på publikumsgalleriet.
Flere hadde pyntet seg i anledning dagen.
Bård Nylund, Gro Lindstad, Wenche Lowzow og Kim Friele på galleriet. Bak sitter Terje Nilsen i Fabelaktiv og filmer det hele til en dokumentarserie om norsk homohistorie for NRK1. Serien skal etter planen sendes på nyåret.
Siri Hall Arnøy og Jon Reidar Øyan i vandrerhallen på Stortinget. Anette Trettebergstuen i bakgrunnen.

ANNONSE

Kommentarer (42)

Ny kommentar ›

 • slettet_qgn3wWY

  11. jun 2008 19:05 Endelig:) Dette er så utrolig på overtid, og så uvirkelig bra!!
 • mandel

  11. jun 2008 19:15 Endelig! :-)
  Gratulerer alle sammen!

  Jeg har vært ute og heist det vakre flagget vårt, etter å ha fulgt debatten på nett-tv drøye fire timer i dag!

  Takk til alle flotte og rause politikere som kom med flotte, inkluderende og gode innlegg i løpet av debatten!

  Mandel/Knut Olav

 • slettet_VuR8GZA

  11. jun 2008 19:18 * - Det er forskjell på far og mor. Nå får vi et system der far blir redusert til en sædcelle i en sædbank (Ulf Erik Knudsen, Frp)

  Endel av innslagene under dagens debatt var riktig underholdene.

 • travellingmax

  11. jun 2008 19:18 Gratulerer med dagen alle sammen. Vi får flagge den 11 juni de nærmeste årene, og passe på å legge våre brullup til denne store dagen.

  Det er godt at regjeringen lar handling følge ord.

 • slettet_5wi2bY9

  11. jun 2008 19:23 Det var spennende og ikke minst ganske avslørende å følge debatten på NRK NettTV idag. Høibråtens offer-rolle var patetisk og FRPs Knut Erik Knudsens "statistikk" om vold i lesbiske parforhold var debattens absolutte lavmål. Mannen eier tydeligvis ingen skam. Mens selveste "homominister´n", Anniken Huitfeldt var fantastisk, klar, tydelig og skarp. Grattis til oss alle !!!
 • senag

  11. jun 2008 19:33 Alt hva lesbene har kjempet, homsene har grætt...

  Takk, Norge!

 • senag

  11. jun 2008 19:33 Alt hva lesbene har kjempet, homsene har grætt...

  Takk, Norge!

 • slettet_vFOYVeh

  11. jun 2008 19:36 KIK: hva mener du? hvilket forslag kom de med?

  Stemmer det forøvrig at saka ikke er helt avgjort før tirsdag?

 • slettet_J40El9Y

  11. jun 2008 19:56 Stiller meg i gratulantenes rekker..........................
 • slettet_rs6ilFS

  11. jun 2008 19:57 Gratulerer alle. En stor seier for oss..
 • slettet_vFOYVeh

  11. jun 2008 19:58 Sjøl om det skal veldig mye til før det ikke blir noe av lova er det fortsatt to uklare punkter (reservasjonsrett for helsepersonell + kriterier for godkjenning av klinikker). Dessuten er det ikke angitt noen dato for iverksetting av lova enda....
 • slettet_q5NjvEn

  11. jun 2008 20:06 Gratulerer alle sammen!!!! <3<3<3
 • slettet_qjtSYNY

  11. jun 2008 20:06 Gratulere folkens=)
 • hoythoyt

  11. jun 2008 20:10 hur hur!
 • slettet_Si6bibb

  11. jun 2008 20:27 gratulera norge med en endelig felles ekteskapslov;D;D