Enorm interesse for homominnesmerke


2160

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Enorm interesse for homominnesmerke


Tysklands første offisielle homominnesmerke, laget av Ingar Dragset og Michael Elmgreen, ble avduket i går.

Tårer, applaus og lettelse stod på dagsorden da Elmgreen og Dragset avduket minnesmerket over de forfulgte homofile under andre verdenskrig i Berlin tirsdag ettermiddag.

Den danske «Festen»-regissøren Thomas Vinterberg har regissert den første videoen som vises i kunstverket til Elmgreen og Dragset. Det er et uendelig langt og inderlig kyss mellom to unge menn. Foto: Thomas Olsen.

En grå steinblokk, litt på skrå, står i utkanten av Tiergarten i Berlin. Gjennom vinduet i betongklossen vises et endeløst kyss mellom to menn på video.

Det er det første offisielle monumentet over forfølgelsen av homofile i Tyskland. Og hundrevis ville få med seg avdukningen.

- Det er et stort øyeblikk. Vi har gått fra å være på siden av samfunnet til bli synlige i offentligheten, sa en av de fremmøtte tydelig rørt til Gaysir.

Stor interesse

Et massivt presseoppbud møtte de inviterte gjestene fra tyske og internasjonale LGTB-organisasjoner, tysk kulturliv og politikk.

På første rad. Berlins borgermester Klaus Wowereit overvar åpningsseremonien av minnesmerket ved siden av kunstnerduoen Michael Elmgreen (midten) og Ingar Dragset. Foto: Thomas Olsen.

Berlins borgermester Klaus Wowereit var også til stede og understreket sin takknemlighet overfor den dansk-norske kunstnerduoen.

- Endelig har vi fått et monument som hedrer minnet til de myrdede homofile under andre verdenskrig. Det var på tide. En stor takk rettes til Elmgreen og Dragset for deres kraftfulle kunstverk, sa Wowereit til stor applaus fra de mange fremmøtte.

Linda Freimane fra International Lesbian and Gay Association (ILGA Europe) sa i sin tale at hun håpet Berlins borgermester og tyske regjeringsrepresentanter fra nå av vil ta med sine utenlandske gjester til minnesmerket når Berlin skal vises frem.

Linda Freimane fra International Lesbian and Gay Association (ILGA Europe) takket de norsk-danske kunstnerne og tyske myndigheter for å ha skapt et minnesmerke som kjemper i mot «de mørke kreftene» i blant oss. Hun minnet om at det fortsatt er flere land i Europa hvor homofile ikke kan få vanlige jobber som lærere og politi på grunn av sin legning. Foto: Thomas Olsen.

Det evige kysset

Kunstverket fikk ros for sine vellykkede referanser til både fortiden og nåtiden.

- Vi ville bruke et positivt bilde av homoseksualitet som også unge homofile i dag kan gjenkjenne seg i. Kysset er et bilde som passer til både fortid og sannsynligvis også fremtid. Vi regner med at folk vil fortsette å kysse, ler Dragset.

Han understreker at kysset står i kontrast til monumentets harde overflate. Videoen, som ble spilt inn der minnesmerket står, er regissert av den danske "Festen"-regissøren Thomas Vinterberg og filmet av Robby Müller.

Som et resultat av den omstridte diskusjonen rundt hvorvidt lesbiske ble ignorert i minnesmerket, skal videoen byttes ut hvert annet år.

Nysgjerrigheten var stor da de første gjestene fikk se videoen av de to kyssende mennene inne i betongklossen. Foto: Thomas Olsen.

Cruising i parken

Kunstnerduoen er svært fornøyd med beliggenheten til kunstverket ved enden av den nordøstlige delen av Tiergarten, den store grønne lunga midt i Berlin.

- Det har alltid vært et møtested for byens homofile. Jeg har hørt rykter om cruising i området rundt minnesmerket, men det har jeg selvfølgelig aldri prøvd selv, ler Dragset og himler overbevisende med øynene.

Ingar Dragset. Foto: Thomas Olsen.

Elmgreen og Dragsets steinblokk, som er oppført på motsatt side av gaten til Eisenmans verdenskjente Holocaustmonument, er forvekslende lik de 2711 betongklossene som den amerikanske arkitekten tok i bruk.

- Det var en bevisst avgjørelse å kopiere Eisenmans visuelle uttrykk. Vi ville skape en forbindelse mellom ofrene, understreker Dragset.

I sammenligning med Eisenmans rakryggede betongklosser er steinblokken til Elmgreen og Dragset en smule større og skeivere.

Lik, men allikevel ulik var den gjennomgående tolkningen av budskapet til de skandinaviske kunstnernes verk.

Berlin er best

Kunstnerduoen kom til Berlin på 90-tallet, da de også privat var et par, og har for lengst etablert seg i den tyske hovedstaden.

- Det er utrolig viktig å få flere offisielle tegn på homoseksualitet i Berlin. Det fins nesten ingen visuelle spor etter de 300.000 lesbiske og homofile som bor i byen. Det var en av grunnene til at vi ble med i konkurransen, forteller Dragset.

Det hersket glede blant berlinerne da minnesmerket for forfulgte homoseksuelle under andre verdenskrig ble avduket i Tiergarten-parken. Foto: Thomas Olsen.

Han er kjapp med å legge til hvor fantastisk Berlin er.

- Det er den beste byen å være homo i.

- Trenger Norge også et homominnesmerke?

- Absolutt! Akkurat som minnesmerket i Berlin ikke bare skal hedre de som mistet livet under andre verdenskrig, men også sende et signal ut til verden i dag. Det er viktig med tanke på situasjonen til homofile i Russland, Polen og i muslimske land.

Se alle bildene fra avdukningen her.


ANNONSE