Wild on Svalbard


2441

innlogget

40217

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Wild on Svalbard

Karine Nigar Aarskog
31. mar 2008 10:00

Tre menn kledd i dameklær inntok i helgen Svalbards villmark. De trosset 20 kuldegrader og fikk opp temperaturen i Longyearbyen.

- Vi fikk en forespørsel fra Svalbard Event Support, og det syntes vi var fantastisk moro, sier Terje Schrøder (45).

Terje Schrøder (t.v.), Jonny Nymoen og Dean Erik Andersen i Great Garlic Girls besøkte Svalbard i helgen. Foto: Karine Nigar Aarskog.

Han sitter i sminkerommet bak scenen på det gamle samfunnshuset Huset i Longyearbyen sammen med kollegene Jonny Nymoen (43) og Dean Erik Andersen (37).

Alle lever til vanlig temmelig urbane liv i Oslo. Nå er det urbane byttet ut med store luer og votter, varme jakker, og en scene bygget i 1951 i verdens nordligste kinosal.

- Jeg har aldri vært her før, og alle sier at en tur til Svalbard burde alle ha, sier Andersen.

- Alle nordmenn bør dra til Svalbard, ikke bare til Syden, sier Schrøder.

- Og nå kan vi si at vi har hatt verdens nordligste dragshow, supplerer Nymoen.

De har jobbet med menneskene bak Svalbard Event Support tidligere og nå synes de det var på tide å komme til Svalbard og få røsket litt liv i innbyggerne i verdens nordligste familiesamfunn.

Et minimaraton

Schrøder og Nymoen har jobbet sammen i gruppa Great Garlic Girls i 25 år. Andersen ble medlem for 13 år siden.

- Han er babyen vår, sier Schrøder.

Dean Erik Andersen og Jonny Nymoen under lørdagens show. Foto: Karine Nigar Aarskog.

- Dere holder dere godt, hvordan klarer dere det?

- De 25 årene har gått så utrolig fort. Vi er ikke blitt noe tregere selv om vi er blitt eldre. Vi holder oss i form, for hvert show er som et minimaraton. Vi jobber mer backstage enn på scenen og har ikke påkledere, så vi gjør alt selv, sier Nymoen.

Rommet oser av parfyme, og i et hjørne står det stablet kofferter med kvinneklær og rekvisiter.

- Vi kunne egentlig bare ha med oss 20 kilo bagasje hver på flyet. Vi hadde 140, men vi fikk med oss alt til slutt, sier Andersen.

Gruvesamfunn

Det er over 20 år siden Great Garlic Girls var på Svalbard sist. I 1987 opptrådte Nymoen og Schrøder sammen med Olav Klingen, også da på Huset.

- Alle sa at de ikke skulle komme og se på oss, men plutselig var det smekkfullt. Folk var vettskremte de første 20 minuttene, men så begynte de å kose seg, forteller Schrøder.

Siden den gang har den største provoserende effekten av hva hvitløksdamene gjør på scenen blitt betydelig mindre, men de tenker likevel over at de skal opptre i et samfunn der machokulturen står sterkt og gruvemiljøet er dominerende.

Longyearbyen viste seg fra sin flotteste og kaldeste side da Great Garlic Girls besøkte byen. Her går sola ned over Adventtoppen og Adventfjorden. Foto: Karine Nigar Aarskog.

Longyearbyen ble grunnlagt som gruveby i 1906, og fortsatt er det gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani som er den største arbeidsgiveren. Damene frykter likevel ikke at showet skal bli dårlig mottatt.

- Det er blitt så stuerent det vi gjør at det nesten er for mye. Vi provoserer ikke så mye nå som i begynnelsen. Men det er det heller ikke lagt opp til, nå ønsker vi å underholde for enhver smak, sier Nymoen.

De tror også det har skjedd mye med Longyearbyen side forrige gang. Da opplevde de byen som en brakkeby, med stor dominans av gruvedriften, mens befolkningen nå er mer sammensatt med flere unge innbyggere.

Nå er alle gruvene i Longyearbyen nedlagt, og det er bare drift i Svea Nord, cirka fem mil fra Longyearbyen. Men forandringen er ikke avgjørende for at showet kan bli en suksess, også på Svalbard, mener de tre.

- Alle typer mennesker i alle aldre kan se på showet vårt. Vi spiller på alle typer steder, for både barn og voksne, sier Andersen.

Dean Erik Andersen (t.v.), Jonny Nymoen og Terje Schrøder tok seg tid til å posere i det fri på Svalbard før forestillingen lødag kveld. I bakgrunnen ligger Longyearbyen med Hiorthfjell bak. Foto: Karine Nigar Aarskog.

FNs hederspris

Det er 27 år siden hvitløksdamene startet sin karriere på scenen.

- Det begynte på private fester, og folk syntes det var hyggelig å ha oss som lørdagsunderholdning. For å få PR skrev vi fiktive leserinnlegg til VG fra Astrid Pedersen på Oppsal, forteller Schrøder.

Gruppa fikk sitt gjennombrudd da de i 1986 var med i Grand Prix som dansere i melodien «Romeo» framført av Ketil Stokkan.

- Vi var gutter som kledde oss ut som jenter, og det ble ufarliggjort da vi deltok på Grand Prix. Da tok det helt av og vi ble allemannseie, og navnet vårt er nå kjent i flere generasjoner, sier Schrøder.

Siden har gruppa turnert mer eller mindre sammenhengende i både Norge og utlandet, og de har et tett program. Damene har over 250 reisedøgn i året.

Når de ikke turnerer med eget show leies, de inn til firmafester og av eventbyråer. Det mest eksotiske de har gjort, ved siden av å holde show på Svalbard, er å turnere i Libanon under krigen i 1990, noe de mottok FNs hederspris for.

- Vi spilte for alle forlegninger i hele Libanon. Det var moro og skummelt. Vi var til og med i en grotte og spilte for noen mullaher. Hadde de visst at vi var gutter hadde vi vel blitt steinet, sier Nymoen.

- Vi ser dønn lekre ut på scenen, mener Andersen. Foto: Karine Nigar Aarskog.

Kan dragshow

De har også bodd flere år i New York og hatt sine faste show på Manhatten.

- Vi gjør veldig mye forskjellig og kan skreddersy forestillinger etter hva folk ber om. Vi bytter stadig ut parodiene våre og tar inn nye artister for å holde oss oppdatert, sier Nymoen.

- Fjoråret var et rekordbra år for dere, hva tror dere er grunnen til det?

- Eventmarkedet i Norge har eksplodert. Vi har allerede begynt å booke jula, sier Andersen.

- Vi trenger ikke konsentrere oss så mye om profilering lenger, for vi er blitt en institusjon. Nå gjør vi halvparten offentlige jobber og halvparten eventjobber, sier Schrøder.

- Vi er også alene om å gjøre dette i Norge. Vi har parodiene og hurtigskiftene og kan spille mellom 45 og 60 artister på en forestilling. Showet går kjapt, og folk får ikke tid til å kjede seg. Også ser vi dønn lekre ut på scenen, smiler Andersen.

Parodiene og hurtigskfitene sitter etter 27 års sceneerfaring. Foto: Karine Nigar Aarskog.

- Det er få som kan dragbransjen. Vi gjør alt selv. Lyssetting, kostymer, alt, for det er viktig at alt passer sammen, legger han til.

- Det vi driver med er en illusjon, sier Nymoen.

De tror også at deres suksess henger sammen med oppblomstringen av stand-up-show i Norge.

Flere klubbscener er bygget, og klubbkonseptet er blitt mer innarbeidet i den norske befolkning. Men nå vil folk ha mer glam og glitter, ikke bare en person som står alene på en scene og forteller vitser.

Møtte isbjørn

Til Svalbard har damene med seg en egen fangjeng som samme helg har vært på guttetur med skuter.

Da Nymoen og Schrøder var på Svalbard forrige gang fikk de også oppleve Svalbard fra skutersetet, og Schrøder hadde nærkontakt med en isbjørn. Det var januar og mørketid, og han skjønte ikke med det samme hvilken fare han befant seg i.

- Olav Klingen og jeg ble satt av ett eller annet sted i villmarken, og der stod vi og syntes vi hørte fottrinn. Vi trodde det kanskje var en person, ingen av oss tenkte på at det kunne være isbjørn, forteller Schrøder.

Men da skuterfølget på ti kom tilbake, så de i lyset fra skuterlyktene at det stod en isbjørn bare sju meter unna.

- Vi hylte så høyt at de hørte oss til LA, sier Schrøder.

Opplevelsen har tydeligvis ikke satt så dype spor at han ikke turte å komme tilbake.

Denne gangen er det imidlertid stort sett bare Longyearbyens vannhull de har saumfart. De har vakt oppsikt både med og uten kvinneklær, og mer enn én mann har snudd seg etter de tre langbeinte skjønnhetene.

Guttene iførte seg kvinneklær og tok en runde på den lokale puben noen timer før showet. Her er de i sminkerommet bare noen minutter før de skal på scenen.

- Når vi er private er det noen som kjenner oss igjen, men ikke alle. Vi er så heldige at vi har en maske på scenen. Men vi merker at folk er mye mer imøtekommende og personlige her enn i New York, for eksempel, sier Schrøder. 

Stor suksess

Og når sceneteppet i den gamle kinosalen på Huset endelig går opp for de tre damene er det full jubel i salen fra første sekund.

Nymoen kaster pelsen og åpenbarer en sexy og lettkledd kvinnekropp, og jubelropene vil ingen ende ta.

Publikum får servert smakebiter av tidligere rockedronninger, men også de mer tidsriktige, som Amy Winehouse, Anastasia, Christina Aguilera og Kylie Minouge.

Noen parodier over kongehuset og kvinnelige politikere er det også plass til.

Dean Erik Andersen overbeviste som en drita full Amy Winehouse. Foto: Karine Nigar Aarskog.

- Jeg synes det var kjempebra, det er tydelig at de liker det de holder på med, sier Roar Mordal Hilde, som bor i Longyearbyen, etter forestillingen.

- Det er annerledes å se dem her på gamle ærverdige Huset, enn i Oslo, fordi de representerer noe veldig urbant, og kontrasten blir stor både for dem og for den enkelte her. Men det er den kontrasten som gjør det artig, sier Jan Sverre Sivertsen, som også bor i Longyearbyen.

- Hun som var flinkest til å danse var en meget sjarmerende dame, sier Mordal Hilde og viser til Jonny Nymoen.

- Jeg har storkost meg. Dette har vært en time borte fra skutereksos, småunger og isbjørnjakt, fleiper Sivertsen.

Og damene selv er storfornøyde med responsen.

- Fra vi entret scenen kjente vi energien og varmen med en gang, sier Andersen.

- Det var kjempegøy, et kjempepublikum. Det var sånn som det skal være, sier Nymoen før han avslutter: - Det varmet virkelig silikonpuppene.

Mange ble revet med da Dean Erik Andersen, alias Cher, entret scenen i dette antrekket. Foto: Karine Nigar Aarskog.
En glitrende forestilling er over, og de tre damene vinker entusiastisk til publikum. Foto: Karine Nigar Aarskog.

ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • Mirromurr

  31. mar 2008 18:31 Jeg har sett dere i Oslo, Tønsberg og Sandefjord. Dere er utrolige. Ingen av dere får lov til å gi dere før dere er åtti år gale. Nyyyyyyyyydelig.
 • Bøtta Pedersen

  31. mar 2008 19:53 :-))))
 • Duojeg

  31. mar 2008 21:25 Denpeneste er fortsatt Johnny ingen blir vakrere som kvinne enn du.
 • Neverland

  1. apr 2008 00:11 Dere er LEKRE damer! ;-)
 • slettet_a37WQOR

  1. apr 2008 11:04 dere er enestående,er stålt av dere;)
  stor klem
 • slettet_kDpQvbk

  1. apr 2008 13:50 har sitt deia før fy afen så løye..:P spess cher:P
 • fab5

  1. apr 2008 22:25 håper dem kommer til østfold det hadde vært gøy. sist dem var her var i 2000...

  dean er bare utrolig lekker

 • slettet_pHNq7eW

  2. apr 2008 06:14 Puhh, damer, jeg må si dere står på!!! Godt jobba!!!
  For det er jo tross alt det dere kan;-))
  Men hva med å gi seg mens man er på topp..???

  Klart at en del folk i utkantstrøkene synes fortsatt at GGG er hysterisk morsomt, og det er vel derfor de må reise rundt i grisegrendte strøk for å få fullsatte saler også..
  Er vel ikke så mange som har bodd i Oslo en del år som hadde giddet og gått og sett på forestillingen deres lenger... Sett det før liksom....

  Men lykke til damer i alt dere gjør!!!!!

  Klem Lars