- Vi har jo kysset før


656

innlogget

41928

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Vi har jo kysset før

Roger Grosvold
15. feb 2008 00:00

Rolf Kristian Larsen og Ole Christoffer Ertvaag til Gaysir om skeiv kjærlighet, forventninger og seksuell preferanse.

Ole Christoffer Ertvaag og Rolf Kristian Larsen er aktuelle i filmen "Mannen som elsket Yngve". Gaysir møtte de to guttene til en filmprat. Foto: Roger Grosvold.

I dag er det premiere på filmatiseringen av Tore Renbergs roman "Mannen som elsket Yngve" fra 2003, en bok som ble en av tiårets mest leste norske bøker, og Gaysir har møtt de to hovedrolleinnehaverne. 

Kort fortalt handler "Mannen som elsket Yngve" om skoleleven Jarle Klepp som i november 1989 har alt: Verdens beste kjæreste, den kuleste kompisen og det tøffeste punkbandet i Stavanger, Mattias Rust Band.

Men alt forandrer seg den dagen han møter Yngve. Plutselig vet ikke Jarle lenger hva han skal gjøre, det eneste han vet er at han ikke kan la være å treffe Yngve.

I de to bærende rollene finner vi Rolf Kristian Larsen, kjent fra "Fritt vilt" (2006), og Ole Christoffer Ertvaag som i rollen som Yngve gjør sin spillefilmdebut.

Tore Renbergs "Mannen som elsket Yngve" ble en av tiårets mest leste norske bøker, og solgte over 100.00 eksemplarer. Renberg skrev også manus for filmen. Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge.

Kjærlighet og vennskap

En forblåst februarkveld sitter "Jarle" og "Yngve" i en sofa på Litteraturens hus med hver sin varme kaffekopp mens de forteller hva det var ved historien som fikk dem til å ville være med i "Mannen som elsket Yngve".

- Det handler om kjærlighet. Det er en levende historie hvor jeg personlig kjenner meg veldig godt igjen i personen Jarle Klepp når det kommer til det å være forelsket og hvor man glemmer alt annet i prosessen, forteller Rolf Kristian.

- Og det flotte med denne historien er at det ikke nødvendigvis handler om homofili, det er den ubegrensede kjærligheten som står i sentrum, skyter Ole Christoffer inn.

- Den er så sterk at uansett person eller kjønn så tar den jo hele oppmerksomheten til Jarle. I tillegg er det er en film om vennskap, som jo også er en form for kjærlighet, legger Rolf Kristian til.

Fra bok til film

Er det "skummelt" å skulle gjøre en karakter mange kjenner fra boken og har dannet seg et bilde av på forhånd?

- Man er jo klar over at folk har et forhold til Jarle fra før, men jeg har ikke tenkt så mye på det. Men jeg vil jo at folk skal bli like glad i Jarle slik han er på filmen, jeg har brukt meg selv i rollen. Liker de ikke Jarle så liker de jo ikke meg så godt heller, smiler Rolf Kristian.

- Mange har for eksempel dannet seg et bilde av forholdet mellom Jarle og Yngve, og det vil alltid være folk som sier at det var ikke slik de hadde sett det for seg. Men det er en sjanse man må ta når man filmatiserer en bok, sier Ole Christoffer.

- Jeg har venner som gruer seg til å se filmen fordi de ikke vil få ødelagt det bildet de har laget seg etter å ha lest boken, og det sier noe om hvor sterk historien er, legger han til.

Yngve Lima spilles av debutant Ole Christoffer Ertvåg. Høsten 2007 begynte han på sin tre-årige skuespillerutdannelsen ved Statens Teaterhøyskole. Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge.

Homo eller hetero?

Tenker dere noe om hvordan et skeivt publikum vil synes om deres fremstilling av Jarle og Yngve på lerretet?

- Som med alle andre som har lest boka så har også skeive sitt eiendommelige forhold til Jarle Klepp, og man søker jo automatisk etter å kjenne seg igjen i hva man ser og hva man leser. Men jeg har jo merket meg at mens de homofile jeg har snakket med er overbevist om at Jarle er homo, så er de heterofile jeg har snakket med overbevist om det motsatte, sier Rolf Kristian og smiler.

- Jeg personlig mener han ikke er det fordi jeg ikke er det, og jeg har jo mitt eget eiendommelige forhold til Jarle, fortsetter han.

- Filmen og boken er for min del ikke et debattinnlegg for homofili. Samtidig prøver vi jo heller ikke bortforklare at det handler om to gutter i filmen. Det handler om kjærlighet, ikke homofili.

- Men det er jo ingen tvil om at det vil ligge et streif av homoerotikk i enkelte scener, og jeg personlig mener Yngve er homofil, sier Ole Christoffer.

Ole Christoffer Ertvaag (v.) og Rolf Kristian Larsen startet sine skuespillerkarrierer ved Rogaland Teater hvor de har spilt mot hverandre i flere stykker, blant annet "Romeo og Julie". Foto: Roger Grosvold.

Har kysset før

Er det noe vanskeligere å skulle skildre følelser mellom to gutter realistisk på film?

- Nei, jeg er så glad i Kristian at det ikke var noe problem, svarer Ole Christoffer raskt og ler.

- Når jeg for eksempel spilte i "Fritt vilt" så var min karakter forelsket i Ingrid Bolsø Berdal og da fokuserte jeg ikke på at det handlet om heterofil kjærlighet. Man portretterer forelskelse og man spiller følelsen som man så projiserer på en person, sier Rolf Kristian, før han fortsetter:

- Vi har jo kysset før! På scenen vel og merke, i en oppsetning av Romeo og Julie.

Manne som elsket mye

Men er "Mannen som elsket Yngve" en skeiv film?

- Filmen er ikke noe debattinnlegg, og det prøver den heller ikke være. Jeg mener personlig at filmtittelen er misvisende, regissøren foreslo å bruke "Mannen som elsket for mye" og jeg syns det er mer treffende for han elsker jo jenta si også.

Han tar en slurk av kaffen før han fortsetter.

- Men kan den få fokus på homosaken i forhold til for eksempel homsers rett til å gifte seg så er det ikke noe som er bedre enn det. Men ting tar jo forferdelig lang tid!

Jarles kjæreste, Katrine Halsnes, spilles av Ida Elise Broch. Hun debuterte i snowboardactionfilmen "Switch", og er for øvrig halvsøsteren til Nicolai Cleve Broch. Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge.

Nå skal Mannen som elsket Yngve sendes ut på kinoer, hvordan føles det å skule bli evaluert og gitt karakter i riksdekkende medier?

- Det er vanskelig å forholde seg objektiv til sin egen rolleprestasjon, men man håper jo selvfølgelig at kritikerne, og ikke minst kinopublikum, vil like filmen. Men jeg føler vi har en solid film her, svarer Ole Christoffer.

- Det jeg syns er mest spennende er å lese på ulike forum, som for eksempel Gaysir, og se hva folk skriver om både filmen og meg. Så jeg følger med, avslutter Rolf Kristian mens han smiler lurt.


ANNONSE

Kommentarer (15)

Ny kommentar ›

 • slettet_h2p1AJ2

  15. feb 2008 09:31 Synes filmen virker kjempe bra, og gleder meg til å se den :) har ikke lest boka, men for min del tenker jeg det e en fordel, for hvis jeg har lest boka kan det hende jeg synes filmen ødlegger boka.. derfor leser man boka etter på :)
 • slettet_UsvIJ9B

  15. feb 2008 10:35 Jeg var på premieren i går, og filmen var kjempebra!!
  Og på festen etterpå spilte Mattias Rust Band. :0)
 • slettet_pJf3a9Y

  15. feb 2008 13:00 Rolf Kristian Larsen <3
 • slettet_3mEfkb1

  15. feb 2008 14:46 Litt synd at folk har et behov for å definere legningen til Jarle da. Kanskje befinner han seg i begge leire? Uansett tøft gjort at skuespillerne ikke gidder legge så mye fokus på kjønn i filmen, det tror jeg er holdninger som samfunnet kunne hatt godt av å adoptere.

  Gleder meg til å se den :)

 • slettet_NSCdFEI

  15. feb 2008 15:22 gggggggggggoooooooooooooooooooooooooo
  olek=)=)=)=)
 • wf

  15. feb 2008 18:18 Gled dere, filmen handler om mye godt og vondt den, men mest handler det om kjærlighet. Jeg er så enig med en lenger ned i kommentarfeltet, denne filmen handler så lite om homo/hetero. Nyt filmen og glem legningen, les boken og bli overbevist, kjærligheten er sterkest:-)
 • Bruce Wayne

  15. feb 2008 21:25 Tore Renbergs bok er fantastisk flott, og filmen har blitt utrolig bra den også! Den første norske filmen jeg har sett som har vært skikkelig god. Skuespillerne, regissøren, manusforfatteren (Tore Renberg som også skrev boka) - alle har vært dyktige. Rolf Kristian Larsen og Ole Christoffer Ertvaag er et funn begge to, de er perfekte for rollene som Jarle og Yngve!

  Jeg vil gi Mannen som elsket Yngve terningkast 6. Filmen er veldig morsom, samtidig som den er var og vakker og sier masse fint om vennskap, kjærlighet, ungdomstid, identitet og det å finne se selv. Anbefaler virkelig å se filmen og lese boka. Og soundtracket er skikkelig kult!

  Angående legningen til Jarle og Yngve så har jeg alltid vært sikker på at begge er homofile, i alle fall bifile. Håper på en lykkelig slutt der de ender opp sammen, men der er jeg kanskje litt for mye romantiker av meg!;)

 • slettet_5wi2bY9

  15. feb 2008 22:06 Renberg og Larsen har akkurat vært på "Grosvold" og blitt intervjuet om boka/filmen. Ikke en eneste gang ble det referert til Jarle Klepps forelskelse i Yngve. Tilfeldig ? I think not. Det minner faktisk litt vel mye om debatten rundt "Brokeback Mountain", en film mannlige filmanmeldere benektet handlet om homofili. Og her trodde jeg at homofili nettopp handlet om kjærlighet mellom to av samme kjønn....
 • slettet_vFOYVeh

  15. feb 2008 22:33 Jeg kan forstå at både Tore Renberg og folkene i/bak filmen ikke ønsker å gjøre dette til ei "homosak", men hvis man forelsker seg i begge kjønn kalles man ofte for bifil :)
 • slettet_jIxlMSC

  15. feb 2008 22:46 Har aldri värt noen stor tilhenger av norsk filmkunst pga. vår sterke teatertradisjon - med kunstige replikker og fremförelse av disse som resultat. Men jeg får vel glötte litt på den her - om ikke for noe annet så for å få med meg sjarmtrollet Rolf. hehe "Over my league" sa han om dama si på Grosvold på fredag. Tviler på at folk flest er så enige i det - men visst er hun kjempesöt. ;)
 • slettet_CxOedEK

  16. feb 2008 00:25 Den filmen er rå bra!!:D

  Så den nå i kveld.. Kjempe bra film som jeg råder alle til å dra å se!!:D

 • bella ballerina

  16. feb 2008 01:03 Knall bra film, elsker boka!Så den i kveld og er kjempefornøyd. Men spiller det egentlig noen rolle om hvem som er homo eller ei?Kjærlighet er jo kjærlighet, trenger jo ikke å sette noen merkelapper.Syns boka og filmen skildrer 80tallet ganske så bra.Var litt usikker på om jeg ville se filmen, ettersom jeg likte boka så godt,lest den tre ganger og var litt redd for at jeg ville miste de bildene jeg har fra før av.Men det var absolutt verdt det! får lyst til å lese boka en gang til...Filmen og boka anbefales på det sterkeste=)
 • stipe

  16. feb 2008 12:10 "Det handler om kjærlighet, ikke homofili" Og homofili er...?
 • deuce

  17. feb 2008 14:41 Filmen var dritt i forhold til boka. Jeg blei veldig skuffet! Filmen er nesten litt homofobisk. Jeg mener, de kan vise hetero sex scener, men den vakreste scenen fra boken, når Jarle og Yngve er nakne, og Jarle gir Yngve tapen, og de klemmer hverandre er ødelagt! Scenen i filmen er IKKE som i boken! Og en scene med faren er også ødelagt. Det at faren kom drita hjem til Jarle og moren, var heller ikke med i filmen! Skjønner ikke hvordan det er mulig, det er jo viktig for å fostå hvorfor Jarle klikker på faren.. Sukk, jeg gir filmen 3. De som ikke har les boken først synes sikkert den er bedre...
 • Bruce Wayne

  18. feb 2008 01:28 Det at de kuttet ned på Jarles familieforhold med alkohlisert far og skilte foreldre synes jeg ikke er så ille, for da kunne de fokusere mer på Jarle og hans forhold til Yngve, Katrine og Helge. Det kommer sikkert en filmatisering av Kompani Orheim også, og der blir det nok med fokus på faren.

  Skjønner at de de må forandre på ting og kutte ned en del når bok skal bli film, de kan jo ikke springe like mye i tid f.eks. For min del kunne filmen godt ha vart i f.eks. 2 timer og ikke 1 time og 39 minutter. Men jeg er enig i forhold til den scenen i boka der begge er nakne og Jarle gir en gave til Yngve. De kunne ha tatt med den i filmen og beholdt den slik som den var i boka.

  Alle som ser filmen og ikke har lest boka må passe på å få lest den! Beskrivelsen av Jarles fascinasjon for/forelske i Yngve, som når Jarle ser Yngve for først gang f.eks., er vanskelig å overføre på samme måte til film. Derfor har de foretatt noen forandringer. Filmen er selvsagt en filmatisering av boka, men den står på egne ben som kunstnerisk produkt.