Homofil, muslim og lykkelig


357

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homofil, muslim og lykkelig


Tyrkiske Bahri brøt ut av sitt heteroseksuelle ekteskap og flyttet til Berlin for å kunne være seg selv. Til Gaysir forteller han om drømmen som til slutt ble virkelighet.

I over ti år var Bahri gift med en kvinne, fikk en datter, gikk regelmessig i moskeen og prøvde å overbevise seg selv om at det bare var i fantasien han hadde lyst på menn.

For seks år siden skilte han seg, og flyttet til Berlin for å kunne leve åpent som homofil.

- Jeg er lykkelig nå, sier han.

Bahri er en slank mann i 40-årene med kortbarbert mørkt hår, ring i øret og en karakteristisk ørnenese. På gebrokkent tysk forteller han åpent om sin dramatiske livshistorie.

Trygt fristed

Vi treffer Bahri i gangen på utestedet SO36. Stedet ligger midt i hjertet av Kreuzberg, også kalt «Lille Istanbul» fordi det er mange tyrkere som bor her.

En tykk dør skiller gangen fra dansegulvet, og her ute kan man så vidt høre bassen fra den orientalske musikken.

SO36 er bydelskoden for Kreuzberg, og navn på det legendariske punk-stedet som huser Gayhane hver siste lørdag i måneden. Her har bl.a. Einstürzenden Neubauten og Dead Kennedys spilt, og David Bowie og Iggy Pop vanket her i sine Berlin-dager. Foto: Thomas Olsen.

Klubben Gayhane feirer i kveld sitt 10-årsjubileum og den legendariske punkklubben, som har vært vert for muslimenes eget homodisko siden starten, er fullpakka. 

Gayhane er et diskotek for homofile og lesbiske med tyrkisk eller arabisk bakgrunn. Men arrangementet er åpent for alle, og religion spiller ingen rolle her. 

I 10 år har Gayhane, hvor navnet er satt sammen av "gay" for "homo" og tyrkiske "hane" for "hus", blitt arrangert én gang i måneden. For mange, som ellers ikke kan leve ut sin seksualitet, er festen et fristed og pustehull. I så måte representerer Bahri et unntak.

Vaske seg og glemme alt

- Jeg går ut på gata i Keuzberg og er stolt over å være homofil. Jeg trenger ikke å gjemme meg, selv om jeg ofte får kommentarer slengt etter meg, sier han til Gaysir. 

- Enkelte bekjente prøver å overtale meg til å leve med en kvinne, men egentlig tror jeg mange syns det er artig med en homofil venn. Jeg har vært heldig som aldri har blitt slått eller utsatt for vold, mener Bahri.

Men Bahri har ikke alltid vært åpen om sin homofile legning. Lenge ville ikke Bahri innse det han innerst inne alltid hadde visst, at han var homofil. I så måte ble hans første tur til Berlin en sterk opplevelse.

- Istanbul var det nærmeste jeg hadde vært en storby, og selv om det eksisterer et skeivt miljø der, kan det ikke sammenlignes med Berlin.

- Det homofile miljøet her overrumplet meg fullstendig. Frem til da hadde jeg trodd at min homoseksualitet bare var en fantasi, eller en drøm jeg hadde i hodet mitt. Men her skjønte jeg ganske fort at det ikke var situasjonen. Det var vanskelig å akseptere til å begynne med. Jeg ville bare vaske meg og glemme alt det jeg hadde opplevd og sett, forteller han.

Interiørbilde fra Gayhane. Foto: Thomas Olsen.

Ut av skapet

Bahri dro tilbake til kona og datteren sin, som på den tiden bodde i Bulgaria. Han prøvde å føre et vanlig familieliv, som han selv sier. Men fasaden slo fort sprekker, og han bestemt seg for å komme ut av skapet.

- De tre første månedene var veldig vanskelige for henne, sier Bahri og sikter til tiden etter at kona fikk vite at han er homofil.

Bahri forteller at forholdet til sin ekskone nå er problemfritt og at deres 17 år gamle datter har akseptert at hun har en homofil far. 

- Hun kommer og besøker meg i Berlin til våren, forteller Bahri stolt.

I to år etter at han kom ut av skapet pratet ikke søsteren med han, men etter at hun flyttet til Frankrike og fikk se at homofili ikke er så uvanlig som hun hadde trodd, tok hun opp kontakten med broren igjen.

Tatt på fersken

- Moren min hadde nok en mistanke hele tiden, forteller Bahri og smiler matt. Hun kunne ofte komme med en skarp kommentar, for så og flire av det. Men Bahri visste at hun visste. Og hun visste at Bahri visste at hun visste.

Det var vanskeligere med faren. Bahri forteller at han var en svært autoritær mann, som man automatisk hadde respekt for. Han ville aldri ha akseptert at han hadde en homofil sønn. Faren døde før Bahri skilte seg. Men han visste om Bahris legning.

- Første gang jeg hadde sex med en annen mann, var med mannen til min kones beste venninne. En ettermiddag var vi hjemme alene hos meg, og vi havnet i seng med hverandre.
 
- Etterpå lå vi i hverandres armer, da døra til soverommet plutselig gikk opp. Det var min far. Han så forskrekket på oss og lukket døra etter seg. Men han spurte meg aldri om det. Aldri, sier Bahri stille.

Homofili - En ærekrenkelse

Fatma Souad, Gayhane arrangør, transperson og dragqueen, mener at muslimer som kommer ut av skapet, alltid må regne med konsekvenser og sterke reaksjoner fra sitt nærmeste omfelt.

- Hvis de kommer fra veldig strenge hjem, med konservative foreldre, kan de oppleve å bli utstøtt eller forlatt av familiene sine. Noen opplever å bli straffet og motarbeidet på verst mulig måte.

- Å ha en homofil i familien kan bli oppfattet som en ærekrenkelse, og det kan få fatale konsekvenser, sier Fatma.

Fatma Souad har vært med å arrangere Gayhane fra starten i 1998. Med et eget dragshow har Fatma også vært med på å underholde Gayhane-gjestene. Foto: Thomas Olsen.

Gayhane støtter derfor også diverse politiske og sosiale prosjekter. Blant annet har de samlet inn penger til transvestitter i Istanbul og voldtatte tyrkiske jenter.

- Fundamentalister og fascister er våre fiender. Derfor er det viktig å støtte alt fra anti-fascistiske til anti-rasistiske og anti-sexistiske holdninger, mener Fatma Souad.

Guds hus er tomt

Gayhane arrangøren, som har bodd i Berlin siden 1984, er skeptisk til hvordan hun kan forandre på holdningene til mennesker, som i utgangspunktet ikke er interesserte i å forandre seg.

- Hvorfor skal jeg prate med dem da? spør hun og rister på hodet.

- Hvilken rolle spiller religion for homofile muslimer?

- Religion er alltid et vanskelig tema for homoseksuelle, uansett trosretning, fordi homofile i kraft av sin legning, sprenger rammene for det som er «normalt» og «akseptert». Selv er jeg ikke religiøs og jeg vil ikke ha noe med religion å gjøre. De fiendebildene som religiøse ledere ofte konstruerer er ikke min verden, sier Fatma.

Bahri var i moskeen for aller siste gang i 2005.

- Gud burde elske alle, og ikke bare noen utvalgte, avslutter Bahri før han setter kursen mot dansegulvet.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Vestlandet1964

  6. feb 2008 15:02 "Bahri var i moskeen for aller siste gang i 2005."

  - står det til slutt i artikkelen. Men i overskriften blir han presentert som muslim. Her er det vel noe som ikke er helt logisk.

 • Vestlandet1964

  6. feb 2008 20:07 hvorfor er det så viktig å understreke at han er muslim da? det irriterer meg. Heretter skal vi tydeligvis først og fremst settes i bås etter hvilken religion forfedrene våre tilhørte.....hvorfor ikke "Homofil, tyrkisk og lykkelig"? For eksempel.
 • Keep in Touch

  6. feb 2008 21:27 Har bodd i Berlin i hele 6 år, men snakker fremdeles gebrokkent tysk??!
  Jaja.....blir ikke veldig imponert over denne mannens manglende interesse for å bli integrert..

  Men saken er vel sannsynligvis at han kun omgås tyrkere i den tyrkiske ghettoen i Berlin (det er forresten altfor mange av dem der..), og da skjer det jo neppe noen utvikling.

  -En liten ting:
  Hvorfor er det ikke noe bilde av ham her? Han er jo ikke skjult, og ørnenesa kan vel ikke være sååå skjemmende?!

  Forøvrig en god og balansert artikkel:-)

  Calaf:
  1. Tidspunktet man sist besøkte en moské, har ingen innvirkning på om man regner seg som muslim eller ikke. (På samme måte som frekvensen av kirkebesøk ikke avgjør om man er kristen eller ikke.

  2. Det er selvsagt viktig å understreke at han er muslim fordi det er dette som har gjort det så utfordrende å være homofil. Det at han er tyrker, har mindre med saken å gjøre.

  -g-

 • a-ha

  7. feb 2008 12:16 Keep in Touch: Bahri hadde ikke noe problem med å la seg avbilde, men det var fotoforbud på festen, vi respekterte det og la igjen kameraet hjemme. Bildene som er brukt i artikkelen er tatt samme kveld, men noen timer før festen startet.