Lesbetoppen 2008


434

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Lesbetoppen 2008

Redaksjonen
1. feb 2008 18:00

Øverst på lesbetoppen troner en dame i rødt.

Gaysir-redaksjonen har kåret de ti homofile kvinnene med mest makt i Norge akkurat nå. For andre året på rad inntar sjefredaktøren i Dagbladet toppen.

Anne Aasheim. Foto: Dagbladet.
Det er mange måter å vurdere makt på, men våre kandidater har blitt vurdert ut i fra følgende tre kriterier:

*Formell politisk, kulturell eller økonomisk posisjon

*Synlighet i det offentlige rom

*Vilje til å bruke posisjonen/synligheten til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofil kjærlighet

Nytt i vurderingen i år er vektleggingen av arbeidet med å bruke maktposisjonen sin på en måte som angår deg som homofil.

Det vil si at rikinger som knapt noen vet er homofile, når ikke opp på denne listen. Det samme gjelder personer som sitter i sentrale samfunnsposisjoner, men som ikke bruker makten sin i spørsmål som berører deg som homofil.

Anne Grete Preus og Gro Lindstad

Anne Grete Preus forsvinner ut av listen. Hun er et viktig ikon for mange, men ganske anonym når det kommer til bruk av posisjonen sin i denne sammenhengen.

Også blant maktmenneskene som jobber i kulissene, finner man mange lesber. Beate Barth-Nossum i Geelmuyden Kiese og  rådgiver i SVs stortingsgruppe Gro Lindstad er to gode eksempler. De har begge markert seg i spørsmål om homofiles rettigheter, men når ikke helt opp i denne runden.

Lesbetoppen 2008

1. Anne Aasheim

Sjefredaktøren i Dagbladet inntar førsteplassen på listen over lesber med mest makt i Norge for andre året på rad. Hun leder en mediebedrift med 900.000 daglige lesere på nett og en papiravis som fremdeles leses av beslutningstagere over hele landet.

Det er ingen tvil om at sjefsjobben i Dagbladet fremdeles oser makt. Anne Aasheim driver ingen kampanjejournalistikk for homofiles rettigheter, men det er nok ingen i Dagbladet som ikke vet at de har ei lesbe som sjef.

2. Anette Trettebergstuen

Eneste åpne lesbe på Stortinget som partiet (Ap) var så "snill" å plassere i Utenrikskomiteen. Men fra sin plass her har hun vært en drivkraft for å sette internasjonale homorettigheter på dagsorden. Presser på overfor norske utenriksstasjoner om å ta opp homofiles levekår i land som for eksempel Iran og Tyrkia.

Hun har også arbeidet godt overfor utenriksministeren og statsministeren i spørsmål om homofiles rettigheter og vært en døråpner for homofiles interesseorganisasjoner. Opp to plasser fra ifjor.

Anette Trettebergstuen, her i samtale med Jens Stoltenberg og leder i Arbeiderpartiets homonettverk, Håkon Haugli. Foto: David Nikolaisen.

3. Christine Koht

Christine Koht er sammen med Klaus Sonstad programleder i NRK1s nye fredagssatsning, "Showbiz". Christine Koht innehar ikke så mye formell makt, men er et ikon for mange og alminneliggjør lesbisk kjærlighet for et bredt fjernsynspublikum gjennom sin naturlige og likefremme måte å omtale seg og kjæresten Pernille Rygg. Beholder plassen fra ifjor.

Christine Koht og skal sammen med Klaus Sonstad lede "Showbiz" på NRK1. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
4. Gro Hammerseng

Kapteinen på det norske kvinnelandslaget i håndball er landets fremste åpne lesbe i idrettverden. En viktig funksjon og åpenheten om kjæresten Katja Nyberg gjør at sportsjournalistene i Akersgata også må forholde seg til lesbisk kjærlighet. Jobber ikke aktivit for homofiles rettigheter utover sin blotte åpenhet som lesbisk. To plasser ned fra ifjor.

5. Bera Moseng

Premissgiver for omtrent alt som finnes av homo-forskning. Med base i Nova og Helseutvalget for homofile er det ikke mange forskningsprosjektet som ikke har vært innom denne energiske og dyktige samfunnsforskeren. Opp en plass.

6. Beate Gangås

Beate Gangås er kvinnen som utvidet likestillingsbegrepet i Norge. Etter over 30 år med likestilling som ensbetydende med kjønnslikestilling, har vårt første likestillings- og diskrimineringsombud etablert begrepet som noe som omhandler langt flere grunnlag enn bare kjønn i det statlige virkemiddelapparat. Er for tiden sykemeldt, men Likestillings- og diskrimineringsombudet videreføres i hennes ånd. Opp en plass fra ifjor.

Beate Gangås under lanseringen av LLHs antidiskrimineringskampanje i fjor. Foto: Gaysir

7. Erna Bøyum

Redaktøren i Blikk Magasin sitter med mye makt når det gjelder å sette enkeltsaker på dagsorden. Gang på gang har Blikk tatt opp saker hvor homofile har blitt diskriminert eller dårlig behandlet. En uredd og dyktig journalist som har lang fartstid i norsk presse. Ny på listen.

Erna Bøyum er ny på listen. Foto: Blikk.
8. Anne Holt

Forfatter, men også kjent som politiker, journalist og advokat. Kan media, og bruker sin makt når hun har noe å meddele. I hennes forfatterskap er politiromanene om den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen særlig kjent. Anne Holt er registrert partner med forlegger Tine Kjær. De har en datter sammen.

9. Kim Friele

Homo-dronningen har inntatt fjellheimen men når hun åpner munnen så gir det gjenklag såvel i  Dovreheimen, Jotunheimen og Stortinget. Har vært homo-aktivist siden midten av 60-tallet og er i dag kanskje den viktigste premissgiver når norsk homohistorie skrives. Ned en plass fra ifjor.

10. Linda Eide

I grilldress har vossingen Linda sjarmert hele det NRK-seende folk med suksess-serien "Norsk attraksjon". Jobber i disse dager med en ny runde av serien. Sier om seg selv at hun tilhører den nynorskskrivende lesbiske minoriteten. Nylig mottok hun prisene "årets homo" og "årets entertainer" under Bergen Gay Galla. Ny på listen.

I NRKs programserie viste Linda Eide fram attraksjoner du garantert ikke finner i guideboka. Foto: NRK-foto.

Les også: Homotoppen 2008


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • slettet_boYiM61

  1. feb 2008 08:15 Her er det bare å bøye seg i støvet, og GRATULERE ti kjempedyktige jenter!
 • slettet_GNuw6g8

  1. feb 2008 08:58 Amen!
 • delRio

  1. feb 2008 11:18 Vilt bra liste!:D
 • slettet_SnI9Q3T

  1. feb 2008 13:11 Det er interessant at denne listen er vesentlig tyngre enn den mannlige. Her er det bare Anne Holt jeg ikke skjønner hvorfor er med. Blant mennene var det flere lettvektere og påfugler.
 • slettet_lPC72KU

  1. feb 2008 14:13 Einig med Frank i at denne lista er tyngre.
 • pøbel

  1. feb 2008 16:24 Gratulerer til alle sammen, men først og fremst til Anne Aasheim. Du gjør en kjempesterk jobb og har en drivkraft og ildsjel som journalist-Norge har glemt hvordan skal markedsføres. Stå på:-)
 • karl2

  1. feb 2008 16:44 det er bra det er noen som står på for dei som har det vanskeligt Og ikkje kan leve sitt eget liv.
 • T-Bear

  2. feb 2008 02:05 Klaus Sonstad er jævli søt!;)*blush*
 • moviemaker

  2. feb 2008 10:23 Viktig med synliggjøring av stolte, flotte (og åpne) kvinner som dette ! :)
 • J STRYKER HSUND

  2. feb 2008 13:56 Ti flotte kvinner. Denne lista var mer interresant og bedre enn enn honotoppen. Gratulerer til alle sammen.
 • Mirromurr

  4. feb 2008 19:25 Flott liste ingen tvil om det. Linda Eide fortjener det veldig. Hun er en person som klarer å lage slappstickhumor av gråstein og fossefall. Men som én skriver her. Hva Anne Holt har her og gjøre forstår jeg ikke. Kvinnen som forbeholdt seg retten til et privatliv, men som har skumma fløten av de rettighetene alle de andre på lista har gitt henne. Da hører jammen heller Gro Lindstad til her. Hun har da virkelig gjort en kjempeinnsats for Lesber og sådant mere. Merkelig å veie årevis med homokamp og nå denne kampen i SV med ei dame som har skrevet noen halvlesbiske krimromaner. UT MED ANNE, INN MED GRO.

  Hilsen en av Gros meddebatanter på tidligere landsmøte(r) i llh.