Homotoppen 2008


397

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homotoppen 2008

Asbjørn Jørgensen
25. jan 2008 10:00

Gaysir-redaksjonen har kåret de ti homofile menn med mest makt i Norge akkurat nå. Øverst troner byrådsleder i Oslo, Erling Lae, men nedover listen har det skjedd mange interessante endringer siden i fjor.

Byrådsleder Erling Lae troner øverst på Homotoppen 2008. Foto: Gaysir
La oss ta det med en gang. Det finnes mange former for makt og mange ulike definisjoner. Vi påstår ikke at vi har funnet den eneste rette, men våre kandidater har blitt vurdert ut i fra følgende tre kriterier:

*Formell politisk, kulturell eller økonomisk posisjon

*Synlighet i det offentlige rom

*Vilje til å bruke posisjonen/synligheten til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofil kjærlighet

Det vil si at rikinger som knapt noen vet er homofile, når ikke opp på denne listen. Det samme gjelder personer som sitter i sentrale samfunnsposisjoner, men som ikke bruker makten sin i spørsmål som berører deg som homofil.

Skancke, Foss og Sveaas ikke inne

Det betyr at ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finansdepartementet som trolig er landets øverste åpne homofile embetsmann, går ut av listen, og at nestleder i Høyre, Per Kristian Foss, ikke kommer inn. Det samme gjelder investor og livsnyter Christen Sveaas.

Alle tre er symboler på at homofile kan nå samfunnstoppen, men det har etter hvert blitt såpass akseptabelt å være homofil i Norge at ikonene må vike plass for dem som aktivt gjør noe for å fjerne b-lags stemplet homofile historisk har hatt.

Mange bakmenn

En annen gruppe homofile med mye makt er de anonyme bakmennene. Dette er homofile som gjennom sitt virke påvirker utvelgelsen av folk til ulike posisjoner i kultur, underholdning, media og politikk.

Det kan være teatersjefer, næringslivsledere, sekretærer/rådgivere i de politiske partiene eller homofile som sitter i en posisjon hvor de er med på å bestemme hva og hvem du ser på tv eller leser om i avisene.
 
Disse personene har ofte mer makt enn deres formelle posisjon skulle tilsi, og en del av dem arbeider ganske bevisst for å synliggjøre homofile, men deres egen synlighet er liten.

Et par eksempel fra denne gruppen er Terje Fredrik Birkman (agent for kjendisene) og Geir Bie (fjernsynsprodusent i Dynamo) og Ole Morten Geving og Øyvind Slåke fra politikken. De er statssekretærer i henholdsvis Finansdepartementet og Næringsdepartementet.

Men nok om dem som ikke kom inn på listen i år. Her følger de ti norske homofile menn som Gaysir-redaksjonen mener innehar mest makt i 2008:

Homotoppen 2008

1. Erling Lae

Troner for tredje gang på toppen av makttoppen. Byrådslederen i Oslo er uredd, offensiv og åpen både om sitt privatliv og i sitt politiske virke. Lot ikke som sin partikollega Erna Solberg Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet bestemme i homo-politikken. I Oslo ble homo-planen enstemmig vedtatt.

Ærespris av LLH og i Berlin er blant trofeene han har kunnet hente hjem i 2007. Gjenvalgt som byrådsleder i høst til tross at kollegaen hadde en "tante" i Sveits. Sitter han perioden ut vil han ha vært byrådsleder i Oslo i totalt 10 år.

2. Håkon Haugli

Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo. Leder av nettverket for homofile i Arbeiderpartiet. Har fått justisministeren, utenriksministeren, kulturministeren og statsministeren på banen i spørsmål om homofili. Jobber bredt og systematisk. Styremedlem i Gaysir.

Håkon Haugli i samtale med Jens Stoltenberg. Foto: David Nikolaisen.
3. Kjell Erik Øie

Statssekretæren til Manuela sitter på pengesekken når det kommer til det organiserte homolivet i Norge. Ansvarlig for ekteskapsloven og adopsjonsspørsmål. Saker som nå ligger i Stortinget. Hemmes av å måtte jobbe innenfor regjeringens mandat - tapt kirkelig vielse og får ikke gjort noe med den skammelige praksisen homofile par (menn) blir utsatt for når det gjelder adopsjon.

4. Knut Olav Åmås

Debattredaktøren i Aftenposten bidrar til den politiske agenda og setter homofili spørsmål på den politiske agenda.

5. Arve Juritzen

Få homofile kan rydde forsiden i VG. Arve kan hvis han må. Engasjerer seg sterkt i saker som angår han selv og er en politisk kraft i seg selv. Gir ut Gudmund Vinlands bøker og annen litteraur mange homofile finner interessant.
Andrè Oktay Dahl og David Kolstad inngikk partnerskap i november 2007. Foto: Gaysir.
6. Andrè Oktay Dahl

Drivkraften i Høyre når det gjelder homofiles rettigheter. Taler gjerne Inge Lønning midt imot. Tør å ta politisk risiko ved å fronte homofiles rettigheter høyt til tross for en del motstand i eget parti.

7. Per Sundnes

Den store lille mannen som har svingt seg opp etter at han fortalte alle at han er homofil, og ikke bare shoppingvenninne til Mette Marit. Men hva har han gjort med Melodi Grand Prix?

Per Sundnes. Foto: Mark Earhty/SVT.
8. Jon Reidar Øyan

LLH-lederen går av til våren, og faller naturlig noen plasser på det. Har gjort en god jobb med å synliggjøre LLH

9. Per Østvold

Forbundslederen som sitter i SVs sentralstyre og i LOs sekretariat. Sjef i mannsbastionen Norsk Transportarbeiderforbund.

10. Bjarte Hjelmeland

Teatersjef på Den Nationale Scene i Bergen og et flott forbilde for mange. Åpne om både legning, kjæreste og privatliv.

Bjarte Hjelmeland. Foto: Bjørn Lecomte.

De ti lesbiske med mest makt i Norge akkurat nå kommer neste uke. Følg med!

ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • slettet_vCZlbx8

  25. jan 2008 11:22 Christen Svaas er øverst på min liste...... men han falt jo ut.. men hvem er det som sitter i jurien for denne kåringen da ?.. og det er jo noen som burde vært nevnt på denne listen.. men de er vel ikke åpne nok for en sånn liste.. nevner ikke navn ..
 • slettet_KuTM9BN

  25. jan 2008 16:06 Per Sundnes på homotoppen??? Jaja.....
 • slettet_nw0QK5s

  25. jan 2008 16:13 Takk, det var en lettelse at også kvinner ble sett som verdige å bli med på den erværdige listen, selv om vi må vente......

  Flott med karene, uansett.

 • slettet_rW6Zp5h

  25. jan 2008 19:32 Er det strengt tatt korrekt å si homofile historisk har hatt et 'B-lags-stempel'?
 • Keep in Touch

  26. jan 2008 15:50 Synes lista er OK, og særlig de to som står øverst, har fått to fortjente topplasseringer!

  Imidlertid synes jeg Kjell Erik Øie burde ha vært plassert en god del hakk ned, mens André Oktay Dahl burde ha klatret opp noen plasser.

  Sjokis:
  I det tyrkiske parlamentet finnes det minst én (hvis ikke to?) åpne, muslimske homser.

  I Norge ligger vi litt etter. Her finnes det ikke en eneste åpen, muslimsk homofil. (Det har vel kanskje litt sammenheng med at de fleste norske muslimer dessverre er langt mer konservative og fundamentalistiske enn i Midtøsten.)

  Men som Rothko håper jeg det snart vil bli realitet også her på berget:-)

 • slettet_lPC72KU

  27. jan 2008 12:35 Programleiaren for Melodi Grand Prix er med på lista td. Men Per Kristian foss og Christen Sveaas manglar. Underleg prioritering.
 • G 87

  29. jan 2008 19:50 Hva med Hagen?
 • Freddy Kalas

  18. jul 2008 11:59 Denne kåringen er jo full av skruller.
  Det er vel bare listetoppen her som har noe å fare med når det gjelder makt og innflytelse.