Mange blir mobbet


975

innlogget

41123

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Mange blir mobbet

Redaksjonen
16. okt 2007 10:00

I ungdomstiden opplever mange unge at de blir mobba og mange kan føle seg liten og hjelpesløs i en slik situasjon.

I rapporten Bera Ulstein Moseng publiserte i september, på oppdrag fra LLH og Justisdepartementet, kom det frem at én av tyve lesbiske/bifile tenåringsjenter og én av fem homofile/bifile tenårings gutter oppgir at de har blitt utsatt for daglig mobbing det siste året i Oslo.

Mange som sendte inn spørsnål kunne fortelle om mobbing som har pågått i mange år, men at det har vært vanskelig å fortelle det til noen. Les de sterke historiene som kom frem i nettmøtet.

Bera Ulstein Moseng, Rolf Angeltvedt og Jon Reidar Øyan svarer.

Se også debattene:
Blir du mobbet?
Mobbing?


ANNONSE

Dette nettmøtet er avsluttet

Du kan lese alle spørsmålene og svarene under.

Mobbing

Innsendt av: E
Hei.

Jeg sliter med angst. Dette pga jeg har blitt mobbet på ungdomsskolen fra 8. klasse og til 10.klasse.
Jeg er veldig sjenert og ganske rolig så jeg klarer ikke alltid å ta igjen.
Når folk slenger bemerkninger er det veldig vondt. Selvom jeg opptrer som overlegen og alvorlig så har jeg det vondt innerst inne, men jeg viser det ikke offentlig, det skjer i hjemmet, alene. Jeg skader meg selv pga mobbing. Bedre å ha vondt på utsiden enn en udefinerbar smerte inni seg selv.

Nå går jeg første året på vgs og har gått her i ca 2 måneder og jeg hører allerede noen kalle meg; homo, femi osv.
Jeg klarer ikke å gjøre noe tilbake. Bare gjemme meg. Sitter alltid inne. Er redd for å gå ut, i tilfelle jeg skal få noen kommentarer.

Jeg har ikke tatt opp dette med noen på skolen enda. Men jeg vet ikke hva jeg skal si. Og jeg vet heller ikke hvordan skolens reaksjon vil være. Det er så forskjellig.

Hva skal jeg gjøre?

Hei, takk for din sterke historie. Dette er noe du ikke skal behøve å håndtere alene. Skal du fortelle noen på din skole hvordan du har det, vil kanskje helsesøster eller en rådgiver være den som kan hjelpe deg. Vi vil allikevel be deg være varsom med å stå åpent frem på skolen. Utifra det du forteller ønsker vi at du tar direkte kontakt med oss i Helseutvalget slik at vi sammen kan finne ut hva du kan gjøre for å bedre den situasjonen du er i.

Telefon 23357200 (10-16) eller epost samtale@helseutvalget.no
Vi har på lik linje med helsesøster og rådgiver taushetsplikt.

Mvh

Jon Reidar, Bera og Rolf

i 10 år

Innsendt av: aase
har jeg blitt mobbet for diverse ting. at jeg er stygg, er lesbe, masse annet dritt.
synes det var det verste med hele skolegangen på ungdoms-barne skolen. det var ikke en dag som jeg ikke gruet meg, jeg hadde ingen venner og lærerene grep ikke inn heller, de bare så på og syntes at det var ille, var redde for å gripe inn for det var flaut og skyødte på at det sikkert bare var en lek mellom oss. det var helt jævelig og noen mobber enda...

Kjære Aase
Det er trist å høre at lærerne på skolen din ikke har grepet inn. Det skal være nulltoleranse for mobbing i den norske skole. 10 år er lang tid. Dersom du fortsatt befinner deg i skolen anbefaler vi deg å kontakte helsesøster eller en voksenperson du stoler på.

Håper ting ordner seg. Hvis ikke, ta kontakt med oss.

Hilsen

Rolf, Bera og Jon Reidar

Innsendt av: Anonym
ble mobbet mye på skolen ja men hvorfor vet jeg jo ikke da.. riktignok tok det jo flere år før jeg skjønte att jeg var homofile men det kan jo hende andre hadde en viss anelse da..

Hei,
Det er mange grunner til at folk blir mobbet. Det handler ikke alltid om homofili. Noen er bare ekle og har ett behov for å tråkke på andre. Ekstra vanskelig blir det når mobbingen handler om den vi er og identiteten vår.

Hilsen
Bera

Innsendt av: Anonym
Hei...
Jeg har det siste året motatt trusler av type du burde dø, trusler om juling o.l. Poenget er at jeg har valgt å ikke bry meg om dem siden jeg vet hvem det er som mener det. Uansett vet jeg aldri hvor jeg kan finne på å møte de her folka. Og det siste jeg vil er jo å gjøre det. Så jeg har valgt å ikke anmelde det. Fordi jeg føler meg tryggere jo mindre jeg må ha med disse folka å gjøre. Hvordan ville politiet gå frm i en sånn sak?

MVH Jente 15

Kjære jente 15

Trusler om vold og drap skal aldri aksepteres. I ditt tilfelle hvor du kjenner de som truer deg blir det ekstra vanskelig. Dessverre er du ikke alene om å oppleve vold og trusler fra folk som du kjenner eller står deg nær. I slike situasjoner er det viktig å ha personer som du kan betro deg til. En voksenperson som du stoler på vil kanksje kunne hjelpe deg med å håndtere den vanskelige livssituasjonen du befinner deg i.

Politiet tar slike trusler på alvor. Samtidig må du vite at i det du anmelder forholdet vil de som utsetter deg for truslene bli kjent med anmeldelsen.

Det er derfor viktig at du tenker igjennom konsekvensene av en slik anmeldelse, og at du har noen som kan ta vare på deg under denne prosessen.

Ønsker du å snakke fortrolig med noen i politiet om dette kan vi ordne kontakt.

Mvh
Rolf, Bera og Jon Reidar

på jobben

Innsendt av: Anonym
Hva skjer hvis man blir mobbet på jobb på grunn av sin legning av sine kollegar, og det verste, tenk om sjefen er også er homofob og blir likeså mobbet av han/henne.
Hvem skal man da si ifra til da for å få hjelp ....
mvh hilsen en som er anonym....

Hei,

Hvis man blir mobbet fordi man er åpen på jobb. Ta kontakt med verneombud, HMS ansvarlig eller tillitsvalgt. Det er dette bl.a. fagforeningene er til for. Dersom dette er vanskelig kan du kontakte Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Mvh

Jon Reidar

Er det ikke selforskylt?

Innsendt av: (Sitrus) Knut
jeg tror og er rimelig sikker på at mange av oss homser og lesber som blir mobbet er skyld i det selv. og med det mener jeg at vi noen ganger provoserer andre som er hetero og prøver rett og slett å flørte. Dette skjer fra tid til annen under påvirkning av alkohol. Jeg sto fram som 14 åring da jeg gikk i 8de klassen forran "hele" skolen av måpende elever og lærere. har aldri angret. Fikk bare enda flere venner og venninner. Og selv om det aldrihar forekommet, så er det så forsvinnende lite jeg har blitt mobbet og det har kun vært verbalt og ikke fysisk vold. Derfor har jeg ALDRI merket noe til problemet tross at jeg alltid har vært¨åpen.

Hei Knut

Så fint at du tilhører solskinnsiden av trussel- og mobbestatistikken. Det er imidlertid ikke alle som gjør det. Det å bli utsatt for trusler og vold er aldri selvforskyldt. Det er viktig at vi som har det bra ikke glemmer de som sliter med mobbing.

Du skal ikke tåle så inderlig vel....etc.

Mvh
Rolf

All ros

Innsendt av: Tom Helge
Hei! Vil bare rose Jon Reidar for det gode arbeidet han gjør for oss :) Og Bera skal oxo ha ros for at hun kom ut med denne raporten, det hjalp for nå har folk blitt mer klar over mobbing i skolene. Jeg opplevde mobbing når jeg gikk på ungdomsskolen, kom ut til klassen i 9kl og da begynte mobbingen. Men har ikke opplevd det på videregående skole pga at der er det 0 tolleranse for mobbing

All ros til alle tre og fortsett med det arbeidet dere gjør! :)

Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!
Det er godt å høre at mobbingen har tatt slutt for din del. Nulltoleranse mot mobbing skal være en selvfølge.

Mvh
alle tre

ikke akkurat mobbet

Innsendt av: Anonym
Føler ikke at jeg har blitt mobbet noen gang, har alltid klart meg bra, og får bestandig raskt venner. Men har opplevd å ha blitt fryst ut i noen sammenhenger hvor folk har fått vite det, f.eks ved skolestart og man skal finne nye å bli kjent med, og det kanskje kommer fram at jeg er homo, fordi kanskje noen spør om jeg har kjæreste. Og da føler jeg vel at det er mest fordi jeg tror folk (spesielt gutter) ikke er selvsikre nok, og kanskje redd for selv å bli sett på som homo dersom man blir venn med en homo i begynnelsen av et skoleår/klasseår hvor førsteinntrykket har mye å si. Men ellers har jeg opplevd noe negativt, det har mye med hvordan man oppfattes og er som person tror jeg. Eller hva sier undersøkelsen om dette?

Det å bli fryst ut er også en form for mobbing. Du har helt rett i at det gjerne er unge gutter som ikke helt har fått heteroseksualiteten sin på plass som har mest negative holdninger til homofili. Disse holdningene endrer seg når guttene/jentene blir eldre og tryggere på seg selv. Det kan du lese mer om i min rapport Vold mot lesbiske og homofile tenåringer som finnes på LLH sine hjemmesider. (www.llh.no)

Mvh
Bera

Hvordan forhindre?

Innsendt av: blindside
Jeg er ikke åpen enda for mine kolleger eller medelever, men må si at statistikken skremmer meg. Har opplevd mobbing tidligere, så er redd for at det kan skje igjen. Hva bør man gjøre i en slik situasjon? Jeg tror mange vil si seg enig at å si ifra til en "voksen" eller autoritær person ikke hjelper. Så hva skal man gjøre da? er man helt hjelpeløs?

Hei,
Det er viktig at du er trygg og har et avklart forhold til din identitet før du står åpent frem.
For oss er det viktig å ikke presse noen ut av "skapet" allikevel er det vår erfaring at det går bra med de fleste, særlig for de som har passert 18-19 år. Helseutvalget har forskjellig tilbud for lesbiske og homofile som befinner seg i din livssituasjon. Sjekk vår aktivitetskalender på www.helseutvalget.no.

Det er vår erfaring at mange har hatt stor nytte av å snakke med en voksenperson som man stoler på.

Mvh

Rolf, Jon Reidar og Bera

Innsendt av: Anonym
Hvorfor lesbiske mobber homser? De som spiller menn og som mobber gays. Vi er i det samme gruppe som homofil.

Hei!
Mobbing foregår også i homofile miljøer. Det er for meg et paradoks at vi har slike motsetninger innad i vårt miljø. Lesber mot homser, unge mot gamle. Straight acting mot skruller. Hvis vi skal kreve respekt av "heterosamfunnet" må vi også kunne respektere mangfoldet i vårt eget miljø. Det at vi som gruppe opplever undertrykking, velger å undertrykke hverandre er forkastelig.

Mvh
Rolf og Jon Reidar

Andre nettsider

Innsendt av: Anonym
Hei
Jeg ble mobba i 9-ene klasse da jeg kom ut som homse, og ble trua med bank av en som var et år eldre....
Det var en veldig tung tid, for og si det sånn.
Men jeg lurer på en ting:
Er det andre steder enn gaysir man kan treffe homser på nettet??
Er bare 15år så jeg kan ikke lage profil.

Mvh. Gutt 15

Hei,
det er fælt å høre at du har blitt mobba og har hatt en tung tid.
I dag er det slik at gaysir har 16-års grense for å bli medlem. Vi vet ikke av noen andre chattesider i Norge som vi kan anbefale. Men du kan prøve på www.qx.se som er Sveriges svar på gaysir. Det er det også mange norske ungdommer som er medlem.

Mvh. Bera

Gymmen og dusj

Innsendt av: Anonym
Jeg kan jo allerede se nå, at homofile blir mobbet. Spesielt når det kommmer til gym og dusjing.

De driver og løper rundt og fleiper om det. Jeg ser jo at andre som de tror er homofile, eller som er åpne homofile blir mobbet, og frøset ut. Skolen gjør ikke noe med det.

Da lurer jeg på, er det noe som egentlig kan gjøres eller er det bare og gi opp?

Hei,
ikke gi opp!

Jeg opplevde selv når jeg gikk idrettsfag på videregående mye av det samme. Dette har noe med modenhet å gjøre. Selv var jeg den største homofoben selv før jeg stod frem, slik at ingen skulle forstå at jeg var homo. Dersom du opplever dette som veldig vanskelig vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesøster eller en lærer du stoler på. De har taushetsplikt.
Du kan også ta kontakt med Skeiv Ungdom der du bor for å treffe likesinnede. Se mer på www.skeivungdom.no

Mvh. Jon Reidar

Bare takk i grunn

Innsendt av: Anonym
For en sju år tilbake var jeg ganske pjusk og langt nede. Da tok jeg kontakt med en ungdomssekretær eller noe i LLH, og selv om jeg nok var lett å pushe, fikk jeg meg et dytt i riktig retning.

I dag er mitt største problem hvordan jeg skal få tid til alle vennene mine, samtidig som jeg satser mot verdenstoppen i verdens kuleste sport!

Life is great.

Dere trenger egentlig ikke å svare på dette, eller legge det ut, vile bare gi dere en liten tommel opp for arbeidet dere faktisk gjør. Det hjelper kanskje ikke alle, men det hjalp meg!

Hei!
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding.
Dersom du tror du har noe å bidra med, ta kontakt med prosjektet "Med idretten mot homohets". Se mer på LLH sine nettsider.

Lykke til med karrieren!

Mvh. Bera, Rolf og Jon Reidar

Machokultur

Innsendt av: André
Hei! Jeg blir ikke mobbet selv, men er relativt offentlig utolerant ovenfor fordommer mot min seksualitet, samtidig som jeg ikke er spesielt feminin. Når jeg da vet om andre mer feminine homofile som jeg støtt og stadig hører negative ting om, lurer jeg derfor på om mobbing på bakgrunn av seksualitet forsterkes av "machokulturen", hvor menn skal være "ekte mannfolk"? I så fall vil det vel være vesentlig å motarbeide denne kulturen.

Hei!
Det finnes pr. i dag ingen representativ forskning som dokumenterer en sammenheng mellom homofobi og machopregede kjønnsroller.

Mvh. Bera

Hva gjør dere?

Innsendt av: Anonym
Gjør LLH noe i det hele tatt for å få slutt på mobbinga i skolen?

Hei!
LLH driver for tiden på med et voldsprosjekt i samarbeid med justis- og politidepartementet. Voldsrapporten som ble offentliggjort i september var første halvdel av dette prosjektet. Nå skal vi igang med tiltaksdelen. Her ønsker vi selvsagt også innspill fra alle dere på gaysir om hva dere tror er viktig. I tillegg driver Skeiv Ungdom og LLH med informasjonsarbeid rundt om på skolene i landet.

Mvh. Rolf, Bera og Jon Reidar

Innsendt av: Anonym
Gutt her som føler at jeg bare klarer å komme i kontakt med jenter. Er mer redd for å komme i kontakt med gutter. Har dette noen med at jeg er homse å gjøre?

Hei!
Utifra de opplysningen du gir er det veldig vanskelig for oss å avgjøre dette for deg.

Hvis du trenger noen å prate med om dette, ta kontakt:
Helseutvalget, samtale@helseutvalget.no eller 23 35 72 00.
Homofiles Ungdomstelefon på 810 00 277.

Mvh. Bera, Rolf og Jon Reidar

:)

Innsendt av: Anonym
hei :) ville bare si at dere gjør en god jobb. jeg selv sliter ikke med mobbing. de jeg holder meg med syns det er helt greit at jeg er lesbisk.har heller ikke mottat noe negativt fra andre ukjente:) det blir bare mer og mer vanlig at folk "kommer ut av skapet" tror jeg. :)

Hei!
Flott å høre!

Mvh. Rolf, Bera og Jon Reidar

Strukturell mobbing.

Innsendt av: Gutt på 23
Jeg ble aldri mobbet direkte for min legning, rett og slett fordi ingen visste om den da jeg var tenåring. Jeg ble en mester i selvfornektelse og trodde at ting skulle gå over.

Når jeg ser at folk har blitt mobbet, og ser min egen situasjon så tenker jeg først og fremst at det ligger en hel struktur rundt det. At alt fra foreldre til elever til samfunnet generelt rundt det lever sine standardiserte liv, som innebærer en god del homofobi, en så sterk kulturell enveiskjøring at mange føler seg satt utenfor, eller rett og slett blir satt utenfor.

Hva kan man gjøre for å bryte opp i denne kulturelle monotonien? Denne helt klart ubegrunnede strukturelle homofobien, som ødelegger manges liv.

Hei!
Et av problemene i samfunnet vårt er at vi ikke klarer å sette pris på mangfold og kulturelle forskjeller. Det å bli tatt for å være hetero uten å klare å korrigere dette gjør noe med oss og opprettholder den seksuelle entydigheten. Resultatet av dette gjør oss små og usynlige.

Det å fornekte seg selv er et vanlig fenomen blandt lesbiske, homofile og bifile.
Gjennom ditt reflekterte spørsmål virker det som om du forstår den situasjonen du har vært i. Ikke la denne strukturen få ødelegge ditt liv.

Dette var dessverre det siste spørsmålet vi rakk denne gang. Ønsker du å følge debatten videre, se forumsdiskusjonene her inne på gaysir.

Mvh. Jon Reidar, Bera og Rolf