Karita og Håkon svarte leserne


352

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Karita og Håkon svarte leserne

Asbjørn
31. aug 2007 10:00

Mannsutvalget og felles ekteskapslov var i fokus på dagens nettmøte med Homominister Karita Bekkemellem og bystyrekandidat for Arbeiderpartiet i Oslo Håkon Haugli.

Høringsfristen for ny ekteskapslov går ut i disse dager, og statsråden ga kommentarer og svarte på spørsmål om den videre prosessen.

Hun har fått mye kritikk for sitt nye mannsutvalg hvor flere homofile er med, men hvor kritikerne etterlyser "ekte" mannnfolk. Hun og Håkon svarte på kritikken.

Også helsespørsmål og en rekke andre saker ble tatt opp av våre lesere, og de fikk mye ros for sitt arbeid. Les svarene under.

Homominister Karita Bekkemellem og bystyrekandidat for Arbeiderpartiet i Oslo Håkon Haugli i nettmøte på Gaysir. Foto: Jim.

ANNONSE

Dette nettmøtet er avsluttet

Du kan lese alle spørsmålene og svarene under.

Hva skjer med likestilling i landet?

Innsendt av: Ida
Hei Karita:)
Du gjør en formidabel jobb med ekteskapsloven. Det skal du ha. Men, jeg lurte på en ting: hvorfor kan ikke vi skeive gifte oss i kirken når det allerede er homofile prester her i landet? Og, de er jo sikkert gift de også, så hvorfor kan ikke vi andre få gifte oss? Dette burde ha vært innfrid for en god stund siden, men det er bra noen tar initiativ nå, ihvertfall:)

Hei Ida!
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding.
Det er opp til kirka å endre kirkens liturgi i forhold til giftemål.
Heldigvis så har det skjedd en svært positiv endring i den norske kirke bare på kort tid.
Min klare ambisjon og ønske er at kirke skal like narurlig vie homofile som hetrofile par.
Det skulle bare mangle!!

Karita og Håkon

Kult at du var på Jafnadhr!

Innsendt av: Sara
Det ga et signal om at Skeiv Ungdom er en organisasjon regjeringa ser nytteverdien av.

Hei Sara!
Jafnadhr var helt helt topp!!
Det var en sterk opplevelse med fantastisk flott ungdom.
Skeiv ungdom gjør en svært viktig jobb som vi må ta vare på også i framtida.

Hilsen
Karita og Håkon

Fortviler

Innsendt av: Anonym
Hva har dere som sitter i regjeringen tenkt å gjøre for utledninger som er kvalifisert til et arbeid, men får ikke jobben?

Kjære Anonym!

Kjempe viktig felt.
Staten har nettopp hatt et prosjekt hvor man måtte innkalle minst en med fremmedkulturell bakgrunn til intervju. Det viste seg at mange var svært godt kvalifiert og at 7000 faktisk fikk jobb i den 3 årsperioden prosjektet varte.
Ellers så har regjeringen lagt fram en handlingsplan om integrering og inkludering som vil legge vekt på arbeidsmarkedspolitikken for denne gruppa. Arbeidsgivere må også ta et selvstendig ansvar for dette! Arbeidsgivere går jo ellers glipp av viktig kompentanse.

Hilsen

Karita og Håkon

Utvidet utvalg med flere "menn" ?

Innsendt av: Anonym
er nok enig i at mannspanelet burde ha noen mere "reale mannfolk" som endel idioter har sagt.. Grunnen til dette er at utvalget bør ha legitimitet hos de som virkelig trenger et annet syn på kjønnsroller og seksualitet- nemlig turgåere som Sponheim.

Hva tenker du nå i ettertid å inkludere noen menn som kan få møte seg selv i døra? Fint at Se&Hør-generalen er med. Han er uredd og kan bringe til torgs fordomfulle holdninger. Det er jo ikke bare "ja-mennesker" et slikt utvalg skal prøve å påvirke?

btw. -utrolig hyggelig at en politiker som deg så uforbeholdent støtter vår sak for like rettigheter, og kanskje etterhvert aksept for vår medfødte legning :)

Hei,

Jeg er medlem av mannspanelet og et ekte mannfolk! :-)
Dersom definisjonen på en mann er at han dreper dyr og går i skogen, har vi et problem. Jeg er imidlertid helt enig med deg i at mye av utfordringen ligger i å overbevise de som er skeptiske til likestilling om hva det egentlig handler om. Likestilling dreier seg om å gi hver enkelt mulighet til å leve det livet de ønsker, uavhengig av kjønn. På enkelte områder har menn utfordringer, selv om vi også har langt igjen når det gjelder kvinners situasjon i Norge.
Mannspanelet har mange forskjellige menn som medlemmer, og jeg tror derfor debatten vil dekke de mange syn som finnes på mannsroller i Norge. Pga. mannspanelet ser vi allerede nå en omfattende debatt i media om menn og mannsroller, det er i seg selv et viktig bidrag.
Hilsen,
Håkon

Heia Mannspanelet!
K:)

Blind homovold

Innsendt av: Rune
Hva skal dere gjøre for å få slutt på den blinde homovolden i Oslo?

Hei Rune,
Regjeringen tar dette problemet svært alvorlig. Hatvold er en trussel mot retten til å være annerledes og dermed mot demokratiet. Heldigvis har vi en justisminister som ser dette. Jeg samarbeider tett med justisministeren når det gjelder dette spørsmålet. Vi jobber for å skjerpe straffeloven på dette området, politiet har fått instruks om å registrere hatvold og vi har bevilget penger til LLH sitt hatvoldprosjekt. Det er i utgangspunktet grusomt å bli utsatt for vold, men blir du det i tillegg slått ned fordi du er homo, er krenkelsen om mulig enda verre.
Hilsen,
Karita

Hei,
Dessverre blir en altfor stor andel homofile utsatt for ulike former for vold, og særlig i Oslo. Dette er en kjempeutfordring som krever innsats på mange nivåer. Jeg mener Oslo kommune har en viktig rolle i dette, f.eks. når det gjelder holdningsarbeid på skolene, tilbud til voldsutsatte o.a. Jeg er personlig veldig opptatt av spørsmålet og lover å jobbe aktivt med dette om jeg blir valgt inn i Oslo Bystyret.
Vennlig hilsen,
Håkon

Karita Bekkemellem

Innsendt av: Anonym
Hvorfor kan ikke vi Homofile få gifte seg`?
vi kan ikke for at vi er den vi er, vi homofile føler oss ikke frie og vi lar Heteroer styre over oss. ekte kjærlighet er ekte kjærlighet uansett legning. hva skal til at vi homofile kan føle frihet?
vi burde få lov til å være dem vi er, og noen gjemmer seg bak en skjult maske, hvor en har det tøft med å ta det skritte og gå ut av skapet å stå fram som homofil. det burde ikke være sånt, det skader ikke å være medmenneskelig. så Karita, hva vill du gjøre for å hjelpe oss som er homofile både til ekteskapslov, føle seg trygg i samfunnet og ikke minst føle seg fri? hilsen en som lever skjult homofil.

Hei Anonym,
Regjeringen har nå lagt fram et høringsforslag om felles ekteskapslov. I disse dager kommer høringsuttalelsene inn. Det blir spennende å se, men jeg tror vi kan forvente at de spriker i alle retninger. Dette er fremdeles et kontroversielt tema, selv om vi har kommet veldig langt de siste årene. Det kommer til å bli mye debatt, og det vil komme noen sleivspark. Vi må ta dette med rak rygg og et smil. En ny undersøkelse viser at 60 % av alle nordmenn mener at homofile skal få adoptere. Det viser at vi er på riktig vei. Med mindre Stortinget stemmer ned forslaget om ny ekteskapslov, får homofile mulighet til å gifte seg, adoptere barn og lik rett til assistert befruktning.
Vennlig hilsen,
Karita og Håkon

Når kan vi gifte oss ?

Innsendt av: mann_55
For meg er partnerskap ikke noe alternativ, men en ren provokasjon. Vi har ventet siden 1989 på å kunne gifte oss. Når tror du det blir mulig "i praksis" ?

Hei mann_55,
Da partnerskapsloven kom, var den en veldig viktig milepæl. Det må være at paradoks - for kirken - at homofile i dag banker på kirkedøra og ønsker kirkens velsignelse av et forpliktende samliv. En oppslutning om ekteskap for alle, burde være en positiv ting for kirken. Vårt forslag om felles ekteskapslov, vil sannsynligvis kunne bli behandlet av Stortinget til våren 2008. Hvis det går gjennom, er det ikke lenge til homofile kan få gifte seg i Norge. Et videre trykk og engasjement, er viktig for å gjennom saken i Stortinget.
Hilsen,
Karita og Håkon

Ekteskapslov

Innsendt av: Anonym
Hva synes du selv om forslaget om å skille det 'juridiske' fra det 'sermonielle' ved ekteskapet, slik at prester ikke lenger har vigselsrett? Prester er vel bedre på de sermonielle sidene enn på de juridiske?

Hei,
Dette er en del av høringsrunden som pågår nå. Regjeringen har ikke konkludert. Når vi legger fram forslag for Stortinget, vil vi foreslå den løsningen vi mener er best.
Hilsen,
Karita

Ikrafttredelse, bryllupsplanlegging og barnefødsler

Innsendt av: Silje
Jeg lurer på når, hvis den blir vedtatt, lovendringen med felles ekteskapslov kan forventes å tre i kraft? Med andre ord; når kan vi planlegge bryllupet til, og når er det trygt å føde uten at kona risikerer å måtte adoptere sitt eget barn?

Dessuten er jeg utrolig fornøyd med innsatsen til denne regjeringen i forhold til homofiles rettigheter! Ikke hør på den grinete opposisjonen som ikke gjorde noe som helst da de hadde sjansen! Keep up the good work! :D

Hei Silje,
Tusen takk for godordene! Vi er helt enige med deg i beskrivelsen av opposisjonen. :-) Vi håper forslaget om ekteskap, adopsjon og lik rett til assistert befruktning kan bli behandlet våren 2008, da vil det ikke ta lang tid før det trer i kraft. Hold ut!
Hilsen,
Karita og Håkon

hva bør vi stemme?

Innsendt av: Anonym
først vil jeg si takk for at du gjør en kjempe jobb!
hva bør vi stemme for at vi skal få samme rettigheter som hetrofile?

ARBEIDERPARTIET ARBEIDERPARTIET ARBEIDERPARTIET ARBEIDERPARTIET

Og tusen takk! :-))

Innsendt av: Per
Stolt av jobben du gjør Karita! Lykke til videre

Kjære Per,
Kjempeinspirerende for meg å få sånne tilbakemeldinger! Det varmer mitt homopolitiske hjerte veldig! Tuuuuuuuusen takk! :-)))
Klem fra Karita

HØ?

Innsendt av: Anonym
Har me fått oss ein homominister???
Trudde hu hadde ein annan post eg....

Hehehe... Jeg er kvinne og klarer derfor å gjøre flere ting på en gang..... :-)

Jobben min med å være både barne- og likestillingsminister henger godt sammen med å være homominister. Det handler om like rettigheter og muligheter, og mange av de spørsmålene som opptar homofile handler om barn og familie.

Hilsen,
Karita

Ja..

Innsendt av: Anonym
Hva skjer i grunnen med ekteskapsloven? Har vi noen sjans? Og har det egentlig noentingsomhelst med kommunevalget å gjøre?

Hvis lovforslaget blir nedstemt nå, kan man fremme det igjen? Og hvor mange ganger kan ett lovforslag fremmes?

Hei,
Det er Stortinget som vedtar lovene. Vi håper lovforslaget blir behandlet til våren. Homopolitikk er absolutt et tema som også bør diskuteres i kommunevalgkampen. Det handler om hvordan folk har det der de bor. Vi ser dessverre at mange homofile fortsatt føler at de må flytte til byen for å kunne leve et "normalt" liv. I Oslo er utfordringen annerledes. Her ser vi at mange unge er overrepresenterte på negative statistikker, f.eks. når det gjelder rus og psykiatri. Samtidig er det viktig å huske at de aller fleste homofile har det bra. På samme måte som det er viktig med kvinner i lokalpolitikken, er det også viktig med åpne homofile i kommunestyrene. Dette handler om rollemodeller, om å bli hørt og om demokrati.
Hilsen,
Karita og Håkon

Innsendt av: Anonym
Er det riktig å bryte inn i statskirka, i en religion, og tvinge de til å la homofile gifte seg i kirka - selv om det strider med den kristne læren? Åpner ikke dette debatten for et skille av kirke og stat?

G19

Hei G19,
Innenfor kristendommen og i statskirka er det ulike syn på om homofile skal få gifte seg. Min erfaring etter å ha stått midt i denne debatten siden partnerskapsloven kom i 1993, er at kirkens tolkning har endret seg. Husk at den norske kirke i dag opererer med to likeverdige syn. Det er faktisk noe av det viktigste som har skjedd. Min spådom er at kirka ender der jeg er allerede. :-)
Hilsen,
Karita

Nasjonal satsning mot hiv smitte.

Innsendt av: Per Eidspjeld
Hva tenker Karita Bekkemellem og Håkon Haugli om hiv tiltak nasjonalt som UNAIDS har rettningslinjer som vi i Norge ikke følger?
Rettningslinjene fra UNIAIDS er å satse nasjonalt nettopp for å få ned smittetallen nasjonalt, så gir vi bort 140 millioner til Bill Clinton og har ikke penger til drift her hjemme det rimer ikke.
Hva tenker Dere å gjøre for denne nasjonale satsningen?
Dette er dårlige signaler å sende fra en bistands nasjon , er det ikke?

Hei Per,
Du tar opp et veldig viktig tema. Med den utviklingen i hivtallene vi ser i dag, er det åpenbart at vi ikke har gjort nok i Norge. Jeg lover å ta opp dette spørsmålet med min kollega Sylvia Brustad. Såvidt jeg vet, har Helsedepartementet tatt invitiativ til en helhetlig gjennomgang av det hivforebyggende arbeidet i Norge. For meg er det ingen konflikt mellom å bekjempe AIDS nasjonalt og internasjonalt.
Hilsen,
Karita

Riktig fokus ang helse!

Innsendt av: JE Dahl Christensen
Hei Karita og Håkon,

Dere gjør en solid og bra jobb begge to. Gratulere med framlegg av forslag om felles ekteskapslov, Karita. Lykke til med fast plass i bystyret, Håkon. Vi er mange som skal stemme på deg.
Jeg er fornøyd med det dere gjør på homofronten i ditt departement, karita!

Det jeg imidlertid savner fra regjeringen, er en tydeligere satsning på helse. Jeg tror det er helt avgjørende for myndighetene å sette seg bedre inn i problemstillinger knyttet til helse blant homofile. Spesielt tenker jeg på hiv. Jeg har jobbet med statistikk i mange år, både i norge og utlandet. Og også analyser og strategier i forhold til fremtidscenarier på bakgrunn av den statistikken man leser. Hvordan kan vi si noe om hva situasjonen er om noen år på bakgrunn av det vi ser i dag. Folkehelsas tall er spennende, og hvis ikke drastiske tiltak blir satt i verk vil prosenten hivsmittede i homomiljøet om få år være høyt. Jeg vil anslå over 20%. Det er nok lenge til det blir en heteroepidemi, Håkon!

Hei JE,
Tusen takk for kjempehyggelig tilbakemeldig!
Homohelse er en utfordring. Det store flertallet av homofile har det heldigvis veldig bra, men dessverre er det en altfor stort mindretall som sliter med f.eks. hiv, rus og psykiske problemer. Med de hivtallene vi ser blant homofile nå, er det åpenbart at vi ikke har gjort nok. Dine anslag er skremmende. Vi må se på årsakene til at vi nå får et tilbakeslag i kampen mot hiv, slik at vi kan sette inn tiltak som virker. Vi tror dette handler om at hele samfunnet har hatt for lite fokus på hiv. Vi trenger en nasjonal dugnad for å sette nytt fokus på hiv. Dette er ikke et homo vs. hetero-spørsmål, men noe som angår alle.
Hilsen,
Karita og Håkon

Aps homonettverk

Innsendt av: Anonym
Eg tykkjer dykk gjer mykje bra i homonettverket, og kan tenkja meg å melda meg inn. Korleis går ein fram for å gjere det? Er det ope for medlemmar frå heile landet?

Hei Anynom,
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Veldig hyggelig at du vil bli medlem! Du finner mer informasjon og kan melde deg inn på våre hjemmesider www.homonettverket.no. Homonettverket er et nasjonalt nettverk for homofile i AP, men formelt også et lokallag i Oslo AP. Vi har medlemmer i alle norske fylker og lokale nettverksgrupper i Bergen, Oslo og Trondheim. Velkommen som medlem!
Hilsen,
Håkon

Innsendt av: Anonym
Hvorfor er det viktig å velge inn homser og lesber i kommunestyrene? Kun fordi de er homser og lesber, liksom?

Hei,
Ja, akkurat derfor! :-)) Dessverre opplever homofile fortsatt at de ikke kan stå fram og være seg selv rundt omkring i kommunenorge. Derfor mener vi det har betydning at vi også får synlige lesbiske og homofile i politikken lokalt. Det handler om at homofile er en like vanlige som alle andre. Homofile finnes - og skal finnes - blant direktører, politikere, bussjåfører, butikkansatte, i alle yrkesgrupper uansett.
Hilsen,
Karita og Håkon

Utsatt høringsfrist

Innsendt av: Stian Antonsen
Hvorfor har noen bispedømmeråd fått utsatt høringsfrist?
Betyr dette at lovforslaget også blir utsatt, eller blir det votering i stortinget til våren?

Hei Stian,
Arbeidet med odelstingsproposisjonen går som planlagt selv om noen har fått utsatt frist. Vår plan - som ligger fast - er å legge fram forslag slik at Stortinget får behandlet lovforslaget til våren.
Hilsen,
Karita

Senterpartiet

Innsendt av: Anonym
Hvorfor sverter så mange Senterpartiet som faktisk har stilt sine representanter frie i saken om felles ekteskapslov?

Hei,
Vi er helt enige. Senterpartiet har vært veldig konstruktive. All ros til dem i denne saken!
Hilsen,
Karita og Håkon

Likestilling? Bare for de lesbiske?

Innsendt av: Ståle Ovenberg
Vil mannlige homofile par få de samme rettighetene som lesbiske til å få hjelp fra helsevesenet til å få egne barn (surrogatmor)?

Da jeg tror dette ikke er tilfelle ville jeg gjerne høre likestillingstatsrådens begrunnelse for at dette ikke vil være noe som lovendringene vil føre med seg.

Hei Ståle,
Bruk av surrogat er ikke tilltatt i Norge, og regjeringen legger ikke opp til å endre politikk på dette. Når det gjelder bruk av surrogat, er dette et vanskelig etisk landskap.
Vennlig hilsen,
Karita og Håkon

Ekteskapsloven

Innsendt av: Thomas Dahl
Takk for din evinnelige kamp på området! Som du vet finnes også motstand mot ekteskapslov i homomiljøet da dette er et svært sammensatt "miljø" av naturlige grunner. Vi har tross alt lite annet enn legning, en noe skummel ungdom, og et og annet kjøtthue man snubler over fra tid til annen til felles. :)

Dog dreier kampen seg aldri om hverken retten til å gifte seg eller vurderes som adoptivforeldre, men om prinsippet om å aldri dele samfunnet inn i a- og b-puljer, der ulike mennesker har ulike rettigheter og plikter.

Og utifra dette prinsippet ber jeg det fortsette din kamp, uavhengig av eventuelle meningsmotstandere, selv fra mitt "miljø". Dette prinsippet er større enn oss alle, og signalene i et framtidig Norge må alltid være at alle er likeverdige og skal ha samme muligheter.

Hei Thomas,
Tusen takk for koselig tilbakemelding! Jeg skal fortsatt stå på!
Klem fra Karita

Hva med muslimene?

Innsendt av: Anonym
Hei.

Det er fint at vi som vil gifte oss i kjerka skal kunne få gjera det, men hva med de homofile muslimer? Skal de kunne få gifte seg i moskeen?

Hei,
Høringsforslaget legger opp til at trossamfunnene gis rett, ikke plikt, til å vie homofile. Jeg er imidlertid svært opptatt av homofile muslimers livssituasjon. Derfor prioriterer vi nå for første gang prosjekter direkte rettet mot denne gruppen.
Hilsen,
Karita

HEIA HEIA

Innsendt av: Anonym
Hei Karita og Håkon!

Syns dere begge gjør en formidabel innsats politisk for oss homofile. TAKK, og stå på!! :)

Heia tilbake!!! Og tuuuuuuuuuuuuuusen takk!
Klem fra Karita og Håkon

Levekår blant lesbiske og homofile i Norge

Innsendt av: Anonym
Vil du gå inn for en ny levekårsrapport lik den NOVA gjorde på slutten av 90-tallet. Ville det ikke være interessant å se hordan levekårene blant våre målgrupper har utviklet seg nå ti år etter? hva har skjedd? Hvilke tiltak fungerer etc.


Hei,
Svaret er ja! Det kommer en ny levekårsundersøkelse.
Hilsen,
Karita

Veien videre?

Innsendt av: Jon Reidar Øyan
Heisann Karita!
Takk for sist!

Flott at du stiller på nettmøte igjen.
Utredningen dere har sendt ut på høring om ekteskapsloven,adopsjon og assistert befruktning er veldig bra!
I tillegg vil jeg si at det løftet dere har gitt homoarbeidet i Norge er formidabelt.
Utover det bra arbeidet dere har gjort frem til nå, hva vil dere gjøre videre og hvordan vil dere styrke homoarbeidet ytterligere?

PS: Høringssvaret vårt sendes i posten idag :-)

Kjære Jon Reidar,
Takk for sist, selv! Det var hyggelig. Jeg er veldig glad for at du og LLH har sansen for høringsforslaget. Det betyr mye. Deres synspunkter vil for meg stå i en særstilling.
Det er dessverre fortsatt behov for en sterk homopolitisk innsats på mange samfunnsområder. Jeg skal sørge for at også mine kolleger følger opp dette.
Jeg gleder meg til å se høringssvaret deres. :-)
Klem fra Karita

Tilbakevirkende kraft?

Innsendt av: Rose-Lill
Kommer den nye eventuelle loven til å ha tilbakevirkende kraft, eller må de allerede fødte partnerskapsbarna fortsatt bli stebarnsadoptert?

Hei Rose-Lill,
I høringsforslaget foreslår vi at det er parets sivilstand ved barnets fødsel som er avgjørende. Det betyr at det blir noen få som må stebarnsadoptere også etter at loven har trådd i kraft. Jeg vil likevel ikke anbefale dere å vente med å få barn. Vi trenger alle barn vi kan få. :-)
Hilsen,
Karita

ekteskapslov

Innsendt av: camilla
Hva skjer videre med ekteskapsloven?

Hei Camilla,
Se svarene over. Lykke til!
Vennlig hilsen,
Karita og Håkon

Adopsjon

Innsendt av: Andreas
Hei Karita:)

Er det sansynlig at homofile får adoptere i fremtiden da ingen av landene man får adoptere fra ser ut til å godta to foreldre av samme kjønn?

Hei Andreas,
Mange adopsjoner i Norge skjer når barn mister sine foreldre og slektninger eller fosterforeldre har mulighet til å adoptere. I dag er f.eks. homofile tanter og onkler som lever i parforhold avskåret fra å adoptere sammen. Det gjør vi noe med nå.
Når det gjelder utenlandsadopsjon, er det ingen land som Norge har avtale med som tillater at homofile par adopterer. Jeg tror at dette vil endre seg.
Hilsen,
Karita

Å være anerledes..

Innsendt av: Frode
Kjemperos til deg Karita for den jobben du gjør!
Føler mange ganger at det ikke skulle vært nødvendig å kjempe for noe som er en selvfølge slik jeg ser det, men slik er det dessverre ikke. Syns også det er ille at jeg fremdeles må tenke meg om før jeg kan gå hånd i hånd med min kjære uten at det føles vanskelig. Tror fordommer må jobbes med både utenfor og inni oss selv.

Hei Frode,
Tusen takk til deg! Jeg har lyst til å si at de tilbakemeldingene og støtten jeg får fra deg og mange andre, gjør noe med meg personlig. Jeg blir grepet av de mange historiene jeg hører fra homofile, deres familier og andre. Dette er også med på å skape det engasjementet jeg har i saken. Jeg er helt enig i det du skriver om fordommer og synes det er trist at homofile i Norge ikke kan vise følelser offentlig uten å måtte tenke seg om. Jobben vår er ikke gjort før det er like naturlig som at jeg gjør det.
Hilsen,
Karita

Oslo-valget

Innsendt av: Anonym
Hva mener du er den viktigste saken for Oslo nå? Og hva skiller partiene i denne saken?

Hei,
Jeg er veldig glad i Oslo, men byen har også store utfordringer. Det kan høres ut som en floskel, men mye handler om vi skal satse på fellesskapet eller om hver enkelt skal måtte klare seg selv. Det betyr f.eks. at vi ikke løser problemer ved å jage narkomane og tiggere fra gate til gate. Det burde også være en selvfølge at alle som har behov for sykehjemsplass eller barnehage får det. Slik er det ikke i dag. Jeg synes det er vanskelig å svare bare én sak, fordi det er så mange utfordringer. Stem på et parti som setter fellesskapet først.
Vennlig hilsen,
Håkon

mannspanel igjen

Innsendt av: Bjørn
takk for svar om sammensetning av mannspanelet. Ja jeg og andre kan nok synes at både du, Håkon, og andre der er "nok mannfolk"- det dere ikke svarte på er den kommunikasjonsmessige utfordringen som uansett står igjen. - Vil menn med fordommer har tillitt til et slikt panel dersom det ikke er flere som "dreper levende dyr" med? Jeg tror en gruppe menn bare vil fnyse av panelet og henge seg på de overskriftene tabloidpressen har rundt "skjev" fordeling i panelet. dermed blir det ikke en fruktbar debatt som kan gjøre at menn generelt sett vil bli mer bevisst på sin trangsynte kjønnsrolletolkning. Bare et lite tankekors fra en som lever av kommunikasjon...

Hei igjen, Bjørn,
Jeg tror den videre debatten vil vise at mannspanelet også har medlemmer som oppfattes som "ekte mannfolk" også av dem som er mest skeptisk. Jeg ser ikke bort fra at det kan være en og annen snusbrukende dyredreper i panelet allerede.... :-D
Hilsen,
Håkon

Felles ekteskapslov og adopsjon av egne barn

Innsendt av: dame
Vi er to damer (skal gifte oss først) som planlegger barn sammen. Med den nye ekteskapsloven kunne man forvente at vi skulle bli likestilt med heterofile ektepar.

Hvorfor i all verden må vi da fortsatt adoptere vårt eget barn?

Må mannen i et heterofilt ektepar adoptere sitt eget barn når de har fått donorsæd?
Hvorfor får ikke et lesbiske par i Norge donorsæd?


PS: Vet at du jobber godt for oss, Karita, men noe av det viktigste gjenstår å få gjennom (total likestilling). Holdninger skapes gjennom lovregulering.

Hei,
Etter lovendringene vil dette endre seg. Vi jobber for full likestilling, det kan vi love!
Hilsen,
Karita og Håkon

Økonomisk støtte til LLH

Innsendt av: Karl-Sverre
Hei Karita!
Tusen takk Karita for et fantastisk arbeid du regjeringen gjør for å gjøre hverdagen bedre for homofile.
Du og regjeringen har også økt den statlige støtten til bl.a LLH. Det er veldig bra, men jeg sier ikke at det er nok. Så her sette jeg min lit til at det blir fulgt opp med økte bevillinger i kommende statsbudsjett.
I den anledning er det en liten bønn fra meg; Vil du og regjeringen gi statlig støtte til fylkeslagene av LLH, eller mener du det er et kommunalt / fylkeskommunalt ansvar? Grunnen til at jeg spør er at mange fylkeslag sliter og det er bare frivillighet som gjør at lagene er i drift og det kan man ikke basere det på i lengeden. Tillitsvalgte sliter seg rett og slett ut. Nordland som jeg er leder i, er at langstrakt fylke som det er dyrt å reise i og som gjør kostnadene til drift veldig store. Så gi også støtte til fylkeslagene!

Mvh
Karl-Sverre

Kjære Karl-Sverre,
Dere gjør en fantastisk arbeid i LLH, både sentralt og lokalt. Derfor har jeg valgt å øke støtten deres så mye som jeg har gjort. Fordelingern internt i LLH, må dere klare selv. :-) Men jeg oppforderer naturligvis fylkes- og kommunepolitikere til å bidra med så mye de kan. (Også en god grunn til å bruke stemmeretten ved kommunevalget.)
Klem fra Karita

Tusen takk for alle de gode spørsmålene! Dette har vært utrolig inspirerende og morsomt for oss begge. Selv om vi nå får på plass en felles ekteskapslov, viser spørsmålene at det fortsatt er svært mye å jobbe for. Vi er ikke i mål og trenger både den enkelte sitt engasjement og en sterk homobevegelse. God helg og godt valg!

Vennlig hilzen,
Karita og Håkon