Rødgrønn uenighet om assistert befruktning


349

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Rødgrønn uenighet om assistert befruktning

Magne Henriksen
23. nov 2006 10:00

Homoforsker får full støtte fra fagfolk. Det uakseptabelt at lesbiske må reise ut av landet for å få adgang til assistert befruktning. Men i regjeringen er saken sprengstoff.

Norge er det eneste landet i Skandinavia hvor assistert befruktning for lesbiske er forbudt.

- Det er ingen vitenskaplige holdepunkter for å opprettholde denne diskrimineringen. Det er nedverdigende at lesbiske må dra til Danmark for å få adgang til assistert befruktning, sier doktorgradstipendiat Sigrun Saur Stiklestad til Gaysir.

Sigrun Saur Stiklestad. Foto: Magne Henriksen

Hun er banebrytende med sin forskning på barn i lesbiske familier i Norge. Tidligere har det kun vært internasjonal forskning på temaet.

Takket være hennes nysgjerrighet på lesbiske familieforhold, fikk man endelig vite noe om hvordan det er å vokse opp med lesbiske foreldre her hjemme. Og resultatene er kanskje ikke så uventet. Det er som i kjernefamilien.

Fagfolk endrer syn

Lars Ødegård.

Debatten om assistert befruktning har blusset opp fordi regjeringen arbeider med en felles ekteskapslov for homofile og heterofile.

Bioteknologinemdas leder Lars Ødegård er helt tydelig på at seksuell orientering ikke skal avgjøre hvem som bør få tilbud om assistert befruktning.

- Internasjonal forskning viser at barn som har vokst opp med homofile foreldre, ikke har det dårligere enn andre barn. Tvert imot viser forskningen mange tilfeller at de har bedre toleranseevne, sier Ødegård til Gaysir.

Og Ødegård legger til han ikke blir overrasket om det er flertall i nemda for å anbefale regjeringen å endre loven på dette området. Sist nemda behandlet spørsmålet var han i mindretall.

Likestillingsdepartementet opplyser til Gaysir at regjeringen utreder spørsmålet samtidig med loven om felles ekteskapslov.

- Vi jobber med en helhetlig pakke. Dette kommer tidligst i 2008, sier politisk rådgiver Marthe Lund i Ap til Gaysir.

Ingen menneskerett

Anette Trettebergstuen.

Assistert befruktning for lesbiske er omstridt både i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Ingen av partiene har noe vedtak på dette.

Dersom flertallet i Ap går inn for dette, binder det hele gruppen. Sp har tradisjon for å fristille representanter.

- Klart det er omstridt i Arbeiderpartiet. Men jeg er ikke i tvil om at et stort flertall i stortingsgruppa vil vedta dette, sier stortingsrepresentant for Ap, Anette Trettebergstuen, til Gaysir.

Hun legger ikke skjul på at hun helst hadde sett at spørsmålet kom i forbindelse med revideringen av Bioteknologiloven, men stiller seg bak det regjeringen har bestemt.

Anonyme kilder i Senterpartiet som Gaysir har snakket med, bekrefter at temaet er omstridt i partiet. Ingen vil stå frem siden saken ikke er ferdigbehandlet i partiet.

- Holdningen til mange av våre stortingsrepresentanter er at det ikke er noen menneskerett å få barn, sier en sentral, anonym kilde i stortingsmiljøet til Gaysir.

- Dette er ikke holdbart. Påstanden om hva som er en menneskerett er hentet fra løse lufta for å unngå å si at man egentlig er imot at lesbiske skal få tilbudet. Assistert befruktning tillates jo i dag for heterofile par, sier Stiklestad.

Siri Hall Arnøy

Homoaktivist og tidligere stortingsrepresentant for SV, Siri Hall Arnøy, mener også at slik argumentasjon er usaklig

- Det er ingen menneskerett å få barn. Men det er en menneskerett  ikke å bli utsatt for usaklig forskjellsbehandling. SV er helt tydelig på dette området, sier Arnøy til Gaysir.

Synliggjort

Motstandere av assistert befruktning eller adopsjon for lesbiske og homofile har argumentert med at barna kan bli mobbet. Stiklestad finner ingenting som tyder på dette

- Ingen av de barna og ungdommene som jeg har intervjuet har blitt mobbet fordi mødrene er lesbiske. Men man har jo ingen garanti for noe her i livet, unger kan bli mobbet på grunn av alle mulige ting, sier Stiklestad.

Imidlertid fant forskeren ut at ungdommene hun intervjuet var veldig engasjerte i debatten om assistert befruktning og adopsjon. De følte at deres stemme ikke ble hørt, og at de mest negative i debatten ikke hadde peiling. Ingen spurte dem. En av de hun intervjuet sa: "Folk må tro oss på at vi har det bra."

- Det handlet om deres oppvekst og mødrene deres. Selve livet. De har hele tiden følt at de har måttet forsvare seg selv. Adopsjonsdebatten har bidratt til å synliggjøre disse familiene.

For å få en saklig og verdig debatt ber forskeren både motstandere og tilhengere av assistert befruktning om å lese og sette seg inn i hva forskningen sier.

Misforstått Barneombud

For to år siden gikk barneombud Reidar Hjermann ut med at han var imot at homofile skulle få adoptere barn. Det fikk homoaktivister og lesbiske mødre til å se rødt. Stiklestad synes det er trist om barneombudet fortsatt mener dette, fordi det stigmatiserer barn i homofile familier.

- Barneombudet har nå mulighet til å være tydelige på hva han mener. Jeg utfordrer Barneombudet til å komme med sitt syn i saken, sier Stiklestad til Gaysir.

Barneombudet opplyser at de arbeider for levende barn, og derfor verken tar stilling til abortspørsmålet eller assistert befruktning. De føler seg misforstått i adopsjonssaken.

- Vi mener at alle, også homofile par, skal kunne vurderes som adoptivforeldre. Barnets beste skal være utslagsgivende i vurderingen. Barn må aldri brukes som middel i kamp for voksnes rettigheter, presiserer nestleder hos Barneombudet Knut Haanes til Gaysir

Entydig forskning

Sigrun Saur Stiklestad. Foto: Magne Henriksen.

I 2003 avsluttet Stiklestad hovedoppgaven hvor hun dybdeintervjuet ni ungdommer i alderen 13 - 25 år som har vokst opp med lesbisk mor. Samtlige av barna var født inn i heterofile forhold der mor har stått fram som lesbisk i ettertid.

-  De barna som var småbarn da mor sto frem synes det er helt naturlig at mor var lesbisk. De eldste barna hadde en "komme ut prosess", noe tilsvarende den mor hadde. Alle har det greit.

I doktorgradstudien intervjuer hun 17 mødre og åtte barn i alderen 3 - 13 år. I motsetning til utvalget i hovedfagstudien, er alle barna i doktorgradstudien født inn i planlagte lesbiske familier.

Halvparten av barna er unnfanget ved assistert befruktning mens halvparten har kjent far, de fleste homofil far.

- Resultatene er entydige. Seksuell orientering har ingenting å si for om barna får et godt liv. Funnene mine stemmer godt overens med det som er gjort i Sverige, Storbritannia og USA, avslutter Stiklestad

I dag skal hun innlede om dette på et åpent seminar på Folkets Hus i regi av Bioteknologinemda


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • Mina-

  23. nov 2006 12:46 Et ubetinget JA til assistert befruktning!!

  Men et ubetinget NEI til anonym sæddonor: alle barn skal ha rett til å vite om sitt biologiske opphav.

  Hilsen en som selv er mor.

 • Ginandtonic

  24. nov 2006 09:33 Sier denne forskningen noe om hvilken innvirkning anonym sæd-donor har på et individ.

  Jeg mener alle bør ha rett til å vite sitt biologiske opphav.

 • sport

  24. nov 2006 10:08 Jeg syns det er helt utrolig hvilke argumenter folk bare slenger opp, uten å tenke på hvilke videre konklusjoner disse medfører. Hvis man påpeker at det ikke er en menneskerett å få barn, så gjelder dette også for de heterofile som per idag får assistert befruktning, som er like ute av stand til å få barn uten en donor som ethvert lesbisk par. Dette er altså et tilleggsgode, og det å gi et tilleggsgode til en gruppe og ikke en annen, hva kalles det? Diskriminering, naturligvis. Nei, det er ikke en menneskerett å få barn, men det er en menneskerett å ikke bli diskriminert!
 • SylviasKanonbar

  24. nov 2006 11:04 Adresseavisen skriver at bioteknologinemda anbefaler å lovliggjøre assistert befruktning for lesbiske par, noe som er fantastisk.

  Men homofile som fortsatt er ute av stand til å få barn, f.eks to menn eller en steril kvinne som lever i et homofilt forhold, har store problemer. Den letteste veien å gå er å adoptere innenfor slekta, men dette skjer svært sjelden. Utenlandsadopsjon er uaktuelt, fordi adopsjonsloven slår fast at kun en person med en samboer av motsatt kjønn kan bli vurdert som adoptivforelder.
  Spørsmålet om å likestille loven for å unngå diskriminering av homofile har blitt diskutert i stortinget. Dette har blitt nedstemt, fordi mange land som adopterer bort barn har slått fast at de vil nekte adopsjon til Norge dersom homofile par kan adoptere.
  Hva er viktigst? Skal et barn risikere å bli fratatt muligheten til å komme til et av verdens beste land fordi homofile absolutt ikke skal diskrimineres? Er diskriminering av homofile så forferdelig at man må få likestilt loven og la barna bli værende der de er, uten muligheten for å vokse opp i paradiset Norge?

 • Toffin

  24. nov 2006 14:03 En del av argumentene som her bringes til torgs, - om hva som er "naturlig" eller ikke, oppleves som et gufs fra en kald fortid.
  At noe ikke er "naturlig", er jo på en prikk den samme påstanden vi som homser og lesber har vært møtt med av de som har ønsket å usynliggjøre oss og plassere oss i båsen "uønsket"
  Det får da være grenser for å bringe inn kristenfundamentalistenes og de homofobes argumenter!!!!

  Igjen, i et menneskerettslig og demokratisk fundert samfunn er det kun èn ting som gjelder. Lovverket skal omfatte ALLE og beskytte ALLE uavhengig av etnisitet, religion, kjønn eller seksuell orientering.

  Derfor, et "JA" til assistert befruktning og et like tydelig "NEI" til anonymiserte donorer.

  Selv vokste jeg opp med verdens mest omsorgsfulle, snille og forståelsesfulle far, -og han var homo. De fleste unger på min alder (den gangen) misunte meg en far som deltok i livet mitt, som var tilgjengelig og som virkelig satte ungene sine først.

  Det er naturlig for folk å ønske seg unger og det er like naturlig å få unger, selv om familiestrukturen ikke er den som mørkemenn med en tvilsom religiøs tilnærming ønsker seg.

 • slettet_NpLkPno

  24. nov 2006 17:02 Det er det sletteste menneskesyn at du skal kjæpe sperm og få barn. Det er det ikkje en menneskerett å få barn. Det som å kjøpe en hund. Det er en egoistisk tankegang som bare digger å få tilfredstillt seg selv, å bli mor og å velge vekk faren, Tenk om ikke dere vistge om deres biloigiske foreldere?
  Nei slutt å tulle slik håper at dette blir ett unntak i loven

  Arvid

 • slettet_vFOYVeh

  24. nov 2006 20:49 Det blir aldri i verden lov med verken eggdonasjon og surrogacy FØR lesbiske får mulighet til sædinseminasjon. Folket takler bare så mye omstilling om gangen. One step at a time people :)