Homopolitiker presset ut av Oslo Ap


1637

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homopolitiker presset ut av Oslo Ap

Erlend Bronken
21. nov 2006 00:00

Gjennom sine mange utspill i homosaker har Ragnar Kværness blitt  en kjent figur for mange av Gaysirs brukere. Han sitter som representant for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre  og er styremedlem i Homofile og lesbiske sosialdemokrater.

Blant Oslopolitikere er han blant de mest aktive i media. Kværness er ikke innstilt for renominering til kommunevalget i 2007. Dette skjer etter en nominasjonsprosess som virker suspekt, blant annet fordi den omstridte politikeren Mohammed Abdi Mohammed sitter i nominasjonskomiteen.

Mohammed Abdi Mohammed ble suspendert fra partiet etter at han i 2001 kalte partifelle Saera Khan for en "hore" og truet med "å ta henne etter bystyremøtet". Han gjorde seg også bemerket ved å kalle Shabana Rehman en samfunnsfiende. 

Skviset av nominasjonskomiteen

Mohammed har jobbet seg inn i partiapparatet igjen og har blitt tildelt betydningsfulle verv, noe det har vært debatt om i partiet. I denne debatten har Kværness vært blant de tydeligste kritikerne.

Ragnar Kværness er skviset ut av Oslo Arbeiderparti, mener artikkelforfatteren.

Kontroversen mellom de to kulminerte i april med at Mohammed på et representantskapsmøte fremførte trusler overfor Kværness, lignende dem han fremførte overfor Khan. Kværness sendte en klage til styret i Oslo Arbeiderparti, som han stadig venter på svar på.

Det er rimelig å hevde at Mohammeds deltagelse i nominasjonskomiteen gjør denne inhabil i sitt vedtak om å kaste Kværness.

Det virker merkelig at nominasjonskomiteen velger å gjøre dette til tross for inhabilitetsperspektivet. At det er aktiv kasting, fremgår av at listen ikke engang er maksimalt fylt opp. Det er altså ingen kø for å komme inn på listen, men likefullt har man ikke funnet plass til Kværness.

På forespørsel om en redegjørelse for komiteens bakgrunn for å kaste Kværness, viser sekretæren, Rune Tokle, kun til at det er de lokale partilagenes forslag, samt høringsrunden mellom første og andre utkast, som danner grunnlag for komiteens arbeid.

Avgjøres i dag

Når undertegnede så spør hvor mange partilag som har foreslått Kværness', tilføyer Tokle at "innmeldingene fra lagene er ment som en pekepinn for nominasjonskomiteen, men at komiteen selvsagt må ta en selvstendig vurdering selv også".

De aktuelle tallene vil han ikke oppgi, da disse ses på "som et internt arbeidsdokument".

Undertegnede har tatt en ringerunde rundt til partilagene, og sitter med informasjon om at lagene som har foreslått Kværness både er betydelige i antall og størrelse, samt at to av dem i høringsrunden protesterte mot hans manglende kandidatur.

Det har også fremkommet at det faktisk er kandidater på listen som ikke er foreslått av noen partilag i det hele tatt, hvilket forsterker inntrykket av at komiteen har utført en svært "selvstendig vurdering" i denne saken.

Man kan bare beklage at indre stridigheter og kritikkverdig behandling av demokratiske spilleregler i dette tilfellet tilsynelatende har gitt oss homofile en representant mindre til det kommende kommunevalget.

Nominasjonskomiteens endelige forslag skal behandles på Oslo Arbeiderpartis nominasjonsmøte i dag, tirsdag 21. november, og man kan bare håpe at de der vil ta et oppgjør med hvordan nominasjonsprosessen har foregått.

Trøsten for vårt vedkommende er at åpne homofile politikere likevel er bedre representert enn ved forrige valg, med både Håkon Haugli (13), Per Gunnar Dahl (51) og Kristin Bergersen (16) fra Homofile og lesbiske sosialdemokrater plassert på listen.


ANNONSE

Kommentarer (20)

Ny kommentar ›

 • TheStud

  21. nov 2006 11:57 Interessante meninger og teorier :-) Jeg syns det er flott at noen partier lar offentligheten få større innsyn i nominasjonsprosessene enn det som her er tilfelle.
 • moviemaker

  21. nov 2006 12:03 Det er bra med søkelys på dette- enten det er homofile eller fremmedkulturelle som blir holdt utenfor av "grumsete" grunner.

  Det må imidlertid ikke være slik at fordi en er homo, kvinne eller mørkhudet så blir alt som ikke går den veien en ønsker stemplet som undertrykking.

  Håper ansvarlige, og ellers inkluderende, Ap-politikere klarer å løse denne situasjonen og slår ned på det som umiddelbart synes å være en personstrid basert på fordommer..

 • slettet_M7scl2C

  21. nov 2006 12:53 Nå er jo nominasjonskomiteen bare en komite som legger frem et anbefalt forslag... Hvis det er slik at mange partilag ønsker kværness, og de er av betydlig størrelse, da er det jo bare for nominasjonsmøtets delegater å overkjøre komiteens forslag. Og dermed fremme kværness som kandidat. Hvis det er mange nok som ønsker ham, da har jo ikke komiteen noe de skulle ha sagt...
 • Rampegutten

  21. nov 2006 14:54 ... og elendig politikk! :/
 • slettet_HtsQUmt

  21. nov 2006 15:14 Mulig jeg blir beskyldt for å være rasistisk. Vi skal integrere minoritetsgrupper, ingen forskjellsbehandling takk. En skulle da tro at en med minoritetsbakgrunn var tolerant overfor andre minoritetsgrupper, men da tok jeg visst feil.
 • Aasmund

  21. nov 2006 16:05 Mohammed Abbi Mohammed syn på homser og lesber hva er det?... ...men kritiser du samme person er du rasist...henger dette på greip?? jeg bare spør.
 • Zironix

  21. nov 2006 16:40 studboy: Meninger og teorier? Hva får deg til å si det?

  Hvis dette er tilfellet er det gravalvorlig - og Mohammed er inhabil i saken så visst.'

  Synd AP ikke lar offentligheten får større innsyn i nominasjonsprosessen da.... de har tydeligvis sine svin på skogen de også...

 • slettet_hfzThL0

  21. nov 2006 16:52 Han duden var litt fin:)
 • slettet_vZ5PUb0

  21. nov 2006 17:19 "......... både Håkon Haugli (13), Per Gunnar Dahl (51) og Kristin Bergersen (16) fra Homofile og lesbiske sosialdemokrater plassert på listen."......
 • tomcat

  21. nov 2006 22:54 En kan kommulere, men ikke stryke.
 • slettet_Mpjtkix

  21. nov 2006 22:58 Som jeg læser teksten, kan der kun være tale om krænkelse af demokratiet og ytringsfriheden. Synd for Norge, at det har udviklet sig sådan.
 • 1LofotKar

  22. nov 2006 01:36 Så var Ragnar Kværness skviset fra lista. Veldig veldig synd! Hele listeforslaget fra nominasjonskomiteen gikk enstemmig igjennom (iflg VG) i nominasjonsmøtet ikveld.

  Men gratulerer til Håkon Haugli, Per Gunnar Dahl og Kristin Bergersen fra Homofile og lesbiske sosialdemokrater som er å finne på lista.

 • småsnax

  22. nov 2006 02:22 Dene Mohammed Abdi har da ikke sittet i komiteen alene. Og er komiteen inhabil til å vrake Kværness' kandidatur kun fordi de to har hatt en kontrovers? Folk innad i partiet må jo også ha valgt denne Mohammed Abdi som medlem av nominasjonskomiteen.
  MEN, at en som er ekskludert fra partiet med en slik bakgrunn som er nevnt ikke er politisk død, det må man jo kunne undre seg over. Han bor ihvertfall få et par spørsmål om sine meninger og holdninger, slik at Oslo AP kan vurdere om dette er en person de ønsker å ha med i komiteer etc i framtiden!
 • slettet_NYf1sxX

  22. nov 2006 02:34 Hvem er forfatter av dette svineriet og hva ømsker han å oppnå? Merkelig måte å skrive en artikkel på, må si jeg synes forfatteren mere ønsker å ta partiet enn å sette fokus på det triste i at en dyktig tillitsvalgt ikke får fortsette.

  Men en nominasjonsprosess kan være ganske tøff og det er mange ting som må klaffe. Godt det fortsatt finnes åpne homofile på lista, og vår oppgave må være å få dem oppover på lista og inn på sikker plass.

 • Oslofyr

  22. nov 2006 10:35 Forfatter er Erlend Bronken, Harald. Det står en ganske tydelig byline.
  Det er uansett ikke en nyhetssak, men en kommentar han skriver.

  Når det er sagt, er det vel ingen hemmelighet at Arbeiderpartiets nominasjonsprosesser sjelden har likt/tålt offentlighetens lys. Tom Pape ble kastet fordi han avvek fra Den Riktig Meningen i ambassadesaken.

  At Arbeiderpartiet holder seg med homofobe politikere er en velkjent sak for alle andre enn Karitas pudler i gaysir-redaksjonen.

  Godt valg, alle sammen