- Tar ikke homo i sin munn


1767

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Tar ikke homo i sin munn

Trygve (tekst) og Jim (foto)
13. okt 2006 01:00

Rundt 70 stykker hadde tatt turen innom naken for å høre paneldebatt om homofile og idrett torsdag kveld. Det ble lite reell debatt.

- Alle som burde vært her er ikke her, og alle som er her burde ikke vært her, sa Anders Hornslien og mente alle i panelet var ganske enige om både problemstilling og mål.

- Det er et paradoks at vi alle kan komme på kjente homofile politikere, mediefolk og samfunnstopper, men at man ikke kan komme på en eneste homofil toppidrettsutøver, sa Trond Giske i åpningstalen. Han påpekte at det er langt frem til reell likestilling for homofile, også på idrettsbanen.
I panelet satt Erik Thorstvedt, Tufte-trener og tidligere landslagskeeper, Anders Hornslien, programleder i Kanal24, Heidi Eng, forsker og idrettssosiolog, Øivind Brevik, Raballder Håndball, Stine Rofeldt, Norsk Fotballforbunds inkluderingsutvalg. Ordstyrer var Kristin Bergersen, bystyremedlem i Oslo og nestleder i Homofile og lesbiske sosialdemokrater.

Forsker og idrettssosiolog Heidi Eng var opptatt av at initiativet måtte komme fra topp, og mente det ville føre til verdiarbeid fra bunnen og oppover klubbene. Hun var oppgitt over Idrettspresident Karl-Arne Johannesen, som hun mente pakket inn homoproblematikken i de eksisterende antimobbekampanjene til NIF. - Han vil ikke ta ordet homo i sin munn, sa hun, noe som fikk Anders Hornslien til å se rødt.

Anders Hornslien
- Jeg blir så provosert, utbrøt han. - Når ledere er så lite bevisste på egne holdninger er det skummelt.

 - Det må bli nulltoleranse mot homo som skjellsord, sa Eng videre, og fikk støtte fra Hornslien som påpekte at man aldri lenger hørte "javla neger" fra tribunen. - Men det er fremdeles lov å kalle dommern for homo, humret han.

Lederansvar og initiativ
Gjennomgående var debattantene opptatt av lederansvaret, initiativ og utviklingen av verdier og holdninger i de enkelte klubbene. - Dette må ut på grassrota, sa Erik Thorstvedt. Han mente gode rollemodeller var viktige. - Få med klanen og supporterklubbene også. Mange ser opp til dem.


Erik Thorstvedt
Thorstvedt var også opptatt av at det ikke nødvendigvis ville bli så ille å stå frem for en norsk fotball-topp. - Hvis han har mediatekke skorer han høyt og havner sikkert på Skavlan.

Øyvind Brevik fra Raballder håndball mente egne homoidrettslag fremdeles var nødvendig. Han var oppgitt over at laget måtte stenge sitt debattforum på hjemmesiden sin etter gjentagende hetsing fra andre lag de hadde møtt. Han leste opp enkelte av innleggene, som førte til høylydt latter.

Også jenteidretter ble berørt, og det ble påpekt at det generelt er lettere å være homofil i jenteidretter. - Men det er en toleransegrense for hvor mange åpne lesbiske det skal være på en del lag, fortalte Heidi Eng. - Man dytter ansvaret over på jentene, som føler de ikke kan stå frem fordi "kvoten" allerede er fylt.

Tiltak på gang
Kulturminister Trond Giske åpnet debatten.
Stine Rofeldt i Norsk Fotballforbunds inkluderingsutvalg fortalte at de nå hadde satt sammen en ny kurspakke sammen med LLH med fokus på homofile. Den er snart ferdig og skal tilbyes til alle norske fotballklubber. - Anders Krystad sa dette kom til å bli et lite etterspurt kurspakke, kommentere Jon reidar Øyan, leder i LLH. Øyan og en rekke av paneldeltagerne var opptatt av at Giske også truet med riset bak speilet hvis NIF ikke øremerket flere av de bevilgede midlene til arbeid mot homofobi og hets. - det må likevel mer enn penger til, dette er holdningskapende arbeid, sa han.

Arbeiderpartiets homonettverk, som sto bak paneldebatten, sender i morgen ut et opprop til en rekke klubber de ber om å undertegne.
- Vi må plassere ansvaret der de hører hjemme; hos lederne og klubbene, sa Håkon Haugli, leder for nettverket.

ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

 • slettet_yRgEchy

  13. okt 2006 01:10 Hei trygve. Enig med din beskrivelse av møtet. Alle var enige i problemstillingen. Motstandere var ikke til stede. Jeg synes likevel det var et viktig og fint møte. Og som det ble påpekt på møtet: APs homonettverk har fått satt saken på medienes dagsorden!
 • slettet_rnOqBpQ

  13. okt 2006 13:53 En ganske så tvetydig, men morsom overskrift må jeg si :)))

  Likevel er jeg enig i det "debattantene" kom frem til under møtet.

 • qua.bergen

  13. okt 2006 14:02 For første gang har NRK tatt opp temaet homofili i en av sine sportssendinger (sportsekstra i Dagsrevyen for et par dager siden), det er et fremskritt, det ville ikke ha skjedd for ti år siden....Likevel - jeg fulgte med på tennis-sendingene fra Wimbledon på forsommeren, der spillernes kjærester ofte ble fanget inn av kamera, reporterne fortalte da hvem dette var. Unntatt de gangene Amelie Mauresmos dame kom i bildet (AM er som kjent åpen lesbisk). Da holdt reporterne kjeft.