Hans Esben Gihle: - Hvor mye orker man å kjempe?


2810

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Hans Esben Gihle: - Hvor mye orker man å kjempe?

Bjørn Lecomte
14. sep 2006 00:00

Han er en av fortfigurene i Oslo Gospel Choir, han har jobbet med André Crouch - som igjen har jobbet med Michael Jackson, Madonna, Elvis, Elton John og Diana Ross.

Hans Esben Gihle er gutten fra Toten som var født med den unike stemmen, og fikk leve drømmen. - Å være frontperson i Oslo Gospel Choir er homokamp nok, sier Hans Esben Gihle til Gaysir.

Gaysir fikk møte mannen som har fått til det som er drømmen for mange: bli sangstjerne. Oslo Gospel Choir var bestselgende norske artist på 90-tallet med over én million solgte plater. De ga ut 15 cd`er, og publikumsbredden var imponerende.

Hans Esben Gihle. Foto: Bjørn Lecomte

Grammy-vinner André Crouch og Oslo Gospel Choir

I tillegg tiltrakk koret seg "the big guy" André Crouch, som har vunnet åtte Grammy-priser. Crouchs sanger har blitt sunget av Elvis, Paul Simon og mange flere. I tillegg har han blant annet samarbeidet med Michael Jackson, Madonna (Like a prayer), Diana Ross og Elton John.

Amerikaneren forelsket seg i Oslo Gospel Choir og korets enestående kvalitet. Og det var også slik Hans Esben Gihle ble inspirert til å gå på audition for koret i 94.

- Jeg var pissnervøs

- Det var prøvesynging og 250 håpefulle. Jeg hadde ikke tenkt å være der og var rett og slett pissnervøs. Jeg hater å konkurrere, sier han.

Hans Esben sier selv at han aldri har tenkt at han var litt flinkere enn de fleste andre til å synge.

- Det å prøvesynge er sikkert noe mange må gjøre, men det liker ikke jeg. Og jeg har ikke vært på en audition siden den gang. Hadde jeg turt det, kunne jeg gått på prøvesynging for musicals. Men da skal du være god på å selge deg selv, og det er jeg ikke.

Han var 22 år da han gikk på prøvesynging, og opplevde det som ganske stort å skulle møte et kor han forgudet.

Kom seg videre til prøve to

-  Jeg kom meg videre til prøve to, og der skulle vi improvisere over Amazing Grace, og da fikk jeg til noen fraseringer som jeg aldri har fått til siden. "Den satt", tenkte jeg. Var litt stiv i munnviken.

Hans Esben turte ikke tro på at han skulle slippe inn i koret, og var nervøs til ytterpunktet da han ventet på Telefonen.

Turte ikke ta telefonen

- Jeg har den kassetten fra telefonsvareren fortsatt. Jeg turte faktisk ikke å ta telefonen. Da hørte jeg til slutt at jeg hadde fått plassen, og at plassen gikk til en annen om jeg ikke ga tilbakemelding, så begynte jeg endelig å reagere. Den plassen var min, ja takk.

De siste årene har norske medier viet mindre oppmerksomhet til Oslo Gospel Choir, mens populariteten vokser veldig i andre land. Nå kommer det en ny plate i Sveits, og OGC gjør sjelden noe i utlandet som ikke er utsolgt. I  tillegg til Sveits er koret svært populært i Tyskland og Holland. I Holland har de også spilt inn DVD.

Fra Østre Toten

Hans Esben Gihle. Foto: Bjørn Lecomte

Han er fra Østre Toten, og trives fortsatt på sin hjemplass. Men han innrømmer at han har blitt veldig urban siden han kom til Oslo for noen år siden.

- Det er deilig å komme seg litt vekk av og til, som en rekreasjon, sier Hans Esben om det å reise hjem til Toten.

Hans Esben forteller om hvordan han kom i en god og oppmuntrende dialog med presten på hjemstedet sitt.

Hyller presten på hjemstedet

- Lasse Gran er en fantastisk mann. Han er fortsatt prest på Toten. Jeg vil beskrive ham som et unikum av en mann. Det var aldri den "store samtalen", for vi hadde så god kontakt at åpenheten var naturlig i samtalene våre, sier Hans Esben.

Hans Esben er en av Norges mest kjente kristne homofile. Nå er det vanskelig å vite hva andre kjente homofile tror på, men Gihle er definitivt av de få i Norge som har bygget en musikkkarriere i et kristent marked, og samtidig vært åpen homofil.

Kristne homofile

- Det er veldig mange kristne homofile over hele landet. De får kanskje noe ut av det jeg gjør. Jeg føler at jeg har drevet homokamp hele veien. Å være frontperson i OGC er homokamp nok, og jeg håper jeg har fått plassert noe som unge kristne homofile kan bruke, sier Hans Esben.

Han skryter veldig av Kirkens Bymisjon, og sier de har "mange flotte verdier".

- Jeg må ikke bli likt av alle. Å tørre å være og få lov til å være, det er det viktigste for meg.

Anonym barnehageonkel

Til daglig jobber han i en barnehage, hvor han forblir en anonym barnehageonkel - noe han er tilfreds med.

- Jeg jobber i en barnehage, og der driter jo ungene i hva jeg gjør. Man skal skifte bleier og så videre, sier han og ler.

Å være homse i kristenmusikken

- Er man homse i Norge, så dabber de (kristenmusikk) oppdragene av. Det er ikke noe som sies rett ut, men det sies gjennom at man ikke får oppdragene.

Dette "dobbeltspillet" er noe Hans Esben ikke orker:

Hans Esben Gihle. Foto: Bjørn Lecomte

- De som orker det, de får bare gjøre det. De som ikke liker den jeg er, de trenger jo ikke å være der jeg er. Dette går jo nødvendigvis ikke på legning, men også på kjemi, om du skjønner?

Hvor mye orker man å kjempe?

- Hvor mye orker man å kjempe for rettigheter rundt forbi alle plasser? Man finner sin plass, og det føler jeg at jeg har gjort, sier han.

Hans Esben ga ut en plate i 97, og da ble det mye omtale. Norge har også sett ham som deltaker i Beat for beat på NRK.

- Gøy? Jeg hadde det kjempestas. Jeg fikk møte en høyt elsket artist, Lisa Nilsson. Jeg konkurrerte mot a' - og tapte med glans.

Take me back - Make me black

En av de store gospelsangene på 90-tallet var "Take me back" av Andre Crouch.

- "Take me back" var litt morsom i homseverden. Jeg kunne synge "make me black", sier Hans Esben og treffer spikern på hodet. For når en gjeng kritthvite nordmenn synger så sterkt og stort som et digert kor med svarte syngedamer, så har man faktisk trimmet stemmen og sangdynamikken ganske godt.

- Jeg er så stolt av den gjengen der. Gospelkoret er et tverrkirkelig kor, og vi er opptatt av mangfoldet.  Dette er en gjeng med mennesker som alle har sine problemer, som alle vanlige mennesker i gata.

- Sissel er fantastisk!

I 94 holdt koret en julekonsert med Sissel Kyrkjebø i Fjellhallen på Gjøvik. 5000 mennesker satt i salen.

- Det var fryktelig stort å være på hjemmebane. Surrealistisk. Vi holdt julekonserter med Sissel i sju år.  Og hun er bare fantastisk, en utrolig dame som er veldig folkelig. Hu brydde seg om alle.

- Jeg har vært utrolig heldig å få jobbe med flere artister. Vi har vært på turné med Carola, Martha Louise, Mia Gundersen - for å nevne noen. Forskjellige artister, men det har vært moro!  

Når alt er tungt

- Det er klart at den legningbiten har vært tung til tider. Gospelkoret har vært et fristed. Det har blitt diskutert der, men i et vennlig fora. Jeg måtte på scenen, selv i tunge tider. Men jeg hadde alltid folk i ryggen. Andre på utsiden av koret vil kanskje ha opplevd det annerledes. Pressen var jo ganske frampå og gjorde sine versjoner, men det var stillere i koret, sier Hans Esben.

Hans Esben vil gjerne rose vennene sine i OGC, og i Fagottkoret. Han skryter mye av fagottene, og superlativene hagler når han beskriver stemningen i de korene.

- Det er et raust miljø; man får være den man er. Vi har så mye moro sammen, sier han.

Når man har det vondt, og skal på scenen

Det kan være tungt å stå opp for alle og enhver. Men når man skal på scenen samme kveld og fremstå som sprudlende og topp topp musikalsk, så kan det være ekstra vanskelig å ha det vondt.

- Når man har mye gørr innabords, så legger man fra seg det i trappa opp til scenen. Det har vært en terapi til tider å kunne stå på scenen og gjøre det jeg har gjort. Musikk er en personlig uttrykksform, og den har jeg benyttet meg av til det fulle, sier han.

Elsker Whitney Houston

- Whitney Houston er en sorg for meg. Den vakreste kvinnen i verden med en stemme som tar pusten fra deg. Og så har det gått henne så dårlig. Hun og Patti Labelle er syngedamer med gudegaver, avslutter Gihle.


ANNONSE