AP Homonettverks møte om Tyrkia: - Norge skal aldri tie


1687

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

AP Homonettverks møte om Tyrkia: - Norge skal aldri tie

Bjørn Lecomte
1. sep 2006 01:00

Homofile og lesbiske sosialdemokrater inviterte til åpent møte om Tyrkias homofile og lesbiske. Blant talerne var forsker Anne Ross Solberg. - Det er hyppige tilfeller av homofobisk vold og politivold i Tyrkia, sier hun. Håkon Haugli (Ap) poengterer at "Norge skal, internasjonalt, aldri tie om dette". 

 Hvordan er det å være homo i Tyrkia? 

(F.v)Ragnar Kværness, styremedlem i APs homonettverk, st.rep Anette Trettebergstuen (Ap), aktivist Nevruz Ebru Aksu, forsker Anne Ross Solberg og Jon Martin Larsen, journalist i Dagsavisen. Foto: Bjørn Lecomte

Homofile og lesbiske sosialdemokrater, Arbeiderpartiets homonettverk, inviterte til åpent temamøte om situasjonen for lesbiske og homofile i Tyrkia. Bakgrunnen for møtet er at den tyrkiske homoorganisasjonen KAOS GL (www.kaosgl.com) arrangerte en internasjonal antihomofobikonferanse i mai, der Homofile og lesbiske sosialdemokrater deltok.

Som oppfølging av dette, ønsket Arbeiderpartiets homonettverk å sette søkelys på homofiles levekår i Tyrkia og på hvordan Norge, gjennom bistands- og utenrikspolitikken, kan arbeide for å bedre situasjonen for lesbiske og homofile i andre land.

- Situasjonen avhenger sterkt av din familiebakgrunn

Den tyrkiske aktivisten Nevruz Ebru Aksu og forsker Anne Ross Solberg. Foto: Bjørn Lecomte

- Det livet du vil få som homofil, lesbisk eller transseksuell i Tyrkia avhenger sterkt av din familiebakgrunn og din økonomiske situasjon. Om du er oppvokst i en by eller på landsbygda, om familien din er konservativ eller liberal, religiøs eller sekulær, sa forsker Anne Ross Solberg. Solberg har bodd i Tyrkia i fire år, og jobber for tiden som forskningsassistent på Blindern.

- Mange urbane, middelklasse homofile og lesbiske lever et dobbeltliv, og de klarer å skjule homoseksualiteten for foreldre og kolleger, samtidig som de har et sosialt nettverk av homofile og heterofile som vet om deres legning, fortsetter Solberg.

Solberg konkluderte med at det er hyppige homofobiske voldsepisoder og politisjikane i Tyrkia. Hun sier også at "den tyrkiske konservative regjeringen viser liten eller ingen interesse for å forbedre forholdene for homofile og lesbiske i Tyrkia.

- Det er et stort behov for forbilder. Det er veldig mange homofile og lesbiske i prominente posisjoner i samfunnet, men ingen av dem er ute av skapet, sier Solberg.

Må undersøke analen for å slippe militæret

Med seg hadde hun den tyrkiske aktivisten Nevruz Ebru Aksu. Hun fortalte, blant annet, om hvordan det tyrkiske militæret behandler homofile.

Den tyrkiske aktivisten Nevruz Ebru Aksu på Nettverkets møte om Tyrkia. Foto: Bjørn Lecomte

- I følge tyrkisk lov, må alle mannlige tyrkiske borgere avtjene værneplikt, hvis han ikke har en fysisk eller psykiatrisk gyldig grunn til ikke å gjøre dette. For homofile menn er dette likevel noe annerledes. En homofil mann som ikke vil inn i militæret, må undersøkes analt av en militærlege, som visstnok skal kunne fastslå om han har hatt analsex eller ikke.

- I visse tilfeller krever også militæret bilder og videoopptak som dokumenterer at mannen er homofil. Det tyrkiske militæret anser homoseksualitet som en "meget seriøs psykoseksuell feil hos et menneske". Dette blir skrevet i en rapport, som igjen kan ha negativ effekt på mannens arbeidssituasjon, sier Aksu. Hun er ikke medlem i noen organisasjoner, og jobber helt uavhengig som aktivist.

Anette Trettebergstuen om hva du kan gjøre for å hjelpe

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap), Jon Martin Larsen, journalist i Dagsavisen og Håkon Haugli (Ap) var også på talerstolen.

Hvordan kan norske homofile og lesbiske engasjere seg for skeive som blir forfulgt i andre land?

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) om hva du kan gjøre for skeive i andre land.

- For det første kan man, gjennom engasjement i LLH og de norske organisasjonene, oppfordre til et sterkere engasjement. Man kan snakke om det, spre informasjon, slik at dette kommer til folks bevissthet, for dette er faktisk noe som det snakkes veldig lite om.

- Veldig sjeldent debatterer man situasjonen i Iran. Det blir bare en notis i avisene når en homofil henges. For en større offentlig debatt enn dét - er det ikke. Hver og en av oss kan bidra med bevisstgjøring.

- Vi kan skaffe oss kunnskap ved å snakke med innvandrerne i vårt nærmiljø som kommer fra disse landene. Også kan man som enkeltpersoner presse på politikere, regjering og myndigheter  for å få de til å bevilge mer penger til organisasjonene i de landene det gjelder.

- Man kan også presse UD til å ta sterkere avstand fra de overgrepene som foregår, avslutter Trettebergstuen, som er medlem av utenrikskomiteen på Stortinget.

Håkon Haugli, lederen i nettverket, kom med et klart mål til Norges rolle i den internasjonale kampen mot diskriminering av homofile og lesbiske:

- Norge skal, internasjonalt, aldri tie om dette. 

I sin kronikk, publisert på Gaysir tidligere i uken, skrev han blant annet:

"Norge har gjort kampen for likestilling mellom kjønnene til en viktig del av utenriks- og bistandspolitikken. På samme måte kan vi gjøre LHBT-overgrep til et sentralt tema i vår dialog med myndighetene i land der slike overgrep finner sted."

Besøk Homonettverkets hjemmesider for mer informasjon.

Håkon Haugli (Ap): - Norge skal aldri tie i disse sakene. Foto: Bjørn Lecomte

Les også Hauglis kronikk på Gaysir: Heller Samvirkelaget på Snåsa enn homokamp i Tyrkia


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • slettet_ySKUX5b

  1. sep 2006 14:57 Dette har ikke noe med at Tyrkia er muslimsk å gjøre. Fordommene går på tvers av religiøse retninger. Man trenger ikke dra lenger enn til f.eks Polen for å se tilsvarende holdninger og tilstander. Polen er svært katolsk.., altså kristent. Situasjonen er den samme i Russland og i tidligere sovjetstater.
 • Brukernavnet

  1. sep 2006 15:14 Helt riktig, Tyrkia er en sekulær stat og dette har ikke mye med religion å gjøre...det er i beste fall en veldig forenklet konklusjon å dra.
  Tyrkia er på veg fremover, og er søkerland til EU, noe som har mye å si for demokratiutviklingen. Mulighetsrommet i Tyrkia nettopp pga dette er stort, andre stater og organisasjoner kan bidra med mye og være med på å gjør ehverdagen for tyrkiske homofile bedre.
 • Keep in Touch

  1. sep 2006 15:16 ENDELIG kommer det noe om denne saken fra en person som virkelig vet hva hun snakker om.(Anne Ross Solberg.)

  Situasjonen for homofile i Tyrkia er svært bra sammenlignet med alle arabiske land & en del totalitære regimer som f.eks. Iran,men sammenlignet med vestlige land,har de tyrkiske og kurdiske homsene langt mindre frihet og må ofte leve skjult ovenfor familie & arbeidsgiver,& ikke sjelden også ovenfor venner.

  Det er fornuftig å legge press på Tyrkia akkurat nå, fordi det faktisk kan nytte. (Det vil til sammenligning nytte svært lite å legge tilsvarende press på Syria,Iran eller Nord-Korea, men det betyr heller ikke at vi skal tie om det.)

  Det med homofile & analsex beskriver hvor forskrudd oppfatning tyrkere og kurdere flest har av homofili.For mange der nede er det utenkelig at en homofil ikke er passiv og har analsex.De blir svært overrasket når de får høre at det finnes homofile som ikke er passive,& dette har også sammenheng med at det tyrkiske ordet GAY (selvsagt lånord fra engelsk,men ikke helt samme betydning) betyr at man er passiv.

  Har skrevet tidligere at jeg tviler på at homofile blir behandlet dårligere enn andre forhatte minoriteter i Tyrkia (som f.eks. kurdere eller kristne).
  Det betyr selvsagt ikke at jeg bagatelliserer politiets oppførsel,men snarere at dette er et generelt problem for minoriteter i landet.

  MEN:
  I lys av voldsepisodene mot homofile i Oslo den siste tiden,må jeg si at jeg som homofil føler meg tryggere i Tyrkia enn i Oslo.

 • slettet_jLws9HY

  1. sep 2006 17:00 Men hva kom ut av selve møte?
  Jeg var der selv og mener at jeg fikk masse ny kunnskap om situasjonen for skeive i Tyrkia. Og det vekket mitt engasjement for deres situasjon.
  Men jeg føler at det hele gikk ut på hva EU og den norske regj. kunne gjøre, altså hva "politikere" kan gjøre.
  Jeg syns man på slike møter bør få noen konkrete mål å jobbe seg mot. Hva skal folk som var på møte gjøre for at de faktisk er med å jobber for at det skal finnes demokrati og frihet for skeive i Tyrkia?
  Det burde iallfall legges mer vekt på å skape mer bevissthet rundt det slik at når man endelig har en demonstrasjon eller lignende så skjønner folk hvorfor.

  Så jeg vil be Nettverket for homofile og lesbiske sosialdemokrater å gjøre noe med møteformen sin.
  Og oppfordrer dere til å være konsekvente demokrater!
  EU har aldri vært og kommer aldri til å bli demokratisk!
  Og om å ikke glemme sine sosialistiske røtter.

 • pluto

  1. sep 2006 22:59 Må sei at Istanbuls sluttkommentar er det morsomste eg har lese på lenge.
  Er det ikkje nettopp personar med røter i den muslimske kulturberikelsen i Oslo som står bak dette?
 • Keep in Touch

  2. sep 2006 13:08 Pluto:

  Såvidt meg bekjent har det ikke vært tyrkere innblandet i de voldsepisodene i Oslo som jeg refererer til...

  Dessuten er noe av poenget mitt at i Tyrkia har politiet så god kontroll at man kan føle seg trygg i gatene. I Oslo har de faktisk mistet kontrollen, og voldsmenn kan herje fritt.

  Det er faktisk du som driter deg ut med kommentaren din;-)

 • slettet_8d2dM3X

  4. sep 2006 19:08 Istanbul, hvis du føler deg tryggere i tyrka, går det sikkert an å flytte dit. Jeg mener, hvis politiet der gjør gatene så trygge.
 • Keep in Touch

  5. sep 2006 11:36 Leah:
  Nå bor jeg heldigvis i en by som er mye tryggere enn Oslo, og har derfor ikke noe behov for å flytte.

  Men jeg mente 100% det jeg sa om at jeg føler meg tryggere i Tyrkia enn i Oslo, selv om det er tydelig at enkelte føler seg litt støtt og såret over en slik uttalelse..
  Politiet er veldig synlige i gatene i tyrkiske storbyer, og folk har respekt for dem. Politiet gjør virkelig gatene så trygge!

  Ellers er det jo en del andre ting som også avgjør hvor du vil bo,
  f.eks. levestandard, familie, jobb osv...

  -Men når det er sagt:
  Du skal ikke se bort fra at jeg faktisk flytter til Tyrkia for en kortere eller lengre periode.