Heller Samvirkelaget på Snåsa enn homokamp i Tyrkia


2350

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Heller Samvirkelaget på Snåsa enn homokamp i Tyrkia


I løpet av de siste ukene har tyrkiske homofile på nytt vært utsatt for angrep fra myndigheter og velorganiserte homofober. Avstanden mellom vår virkelighet og situasjonen i Tyrkia er kolossal. Torsdag arrangerer APs homonettverk åpent møte om Tyrkia.
 
Sist fredag konfiskerte politiet hele opplaget av Tyrkias eneste magasin for homofile. Konfiskeringen skjedde med hjemmel i en lov som skal "beskytte familien" og "samfunnets generelle moral". Med samme begrunnelse vil myndighetene i Bursa, Tyrkias tredje største by, tvangsoppløse LHBT-organisasjonen Gokkusagi (regnbueforeningen). Foreningen forsøkte 6. august å arrangere en markering, men ble møtt av flere hundre demonstranter som kastet stein.

I følge nettstedet gaycitynews.com, ble hundre homofile, lesbiske og transkjønnede tvunget til å forskanse seg på organisasjonens kontor mens homofobene herjet. I følge talspersoner for Gokkusagi gjorde politiet ingenting for å beskytte dem.

Til sammenligning handlet de tre mest aktive debattene i kategorien "klagemuren" på Gaysir om hvordan deltakerne i Mr. Gay Europe ser ut, om samvirkelaget på Snåsa (!), om MessTV og om sjåfører som ikke bruker blinklys. Det er kanskje ikke et rettferdig mentometer på hvordan vi har det, men jeg er sikker på at den tyrkiske klagemuren ser helt annerledes ut.

Håkon Haugli, leder i Arbeiderpartiets homonettverk. Foto: Bjørn Lecomte

Selv om vår rettighetskamp ikke er over, har vi kommet langt. De fleste av oss har et avklart forhold til våre omgivelser, møter sjelden/aldri diskriminering, og er bevisste våre rettigheter og vårt likeverd. Norske lesber og homser har nådd makttoppen, vi har store økonomiske ressurser og en stat som - for det meste - omfavner oss. Vi har fortsatt en jobb å gjøre i Norge, men skal vi la det bli med det? Er kampen for likeverd og rettigheter en kamp vi bare vil kjempe innenfor egne grenser?

Vold og overgrep begått av politiet, sensur, og kamp for anerkjennelse er en del av hverdagen for Tyrkias homofile. Da Arbeiderpartiets homonettverk deltok på Kaos GLs internasjonale konferanse mot homofobi i Ankara i mai, opplevde våre deltakere trakassering fra forbipasserende.

Tyrkias behandling av minoriteter og manglende respekt for menneskerettighetene er imidlertid under press. Tyrkia møter som søkerland til EU krav om forbedring, og det er tegn til at presset virker. Demonstrasjoner med regnbueflagg ville vært utenkelige for få år siden, og politiet har sluttet å raide utesteder for lesbiske og homofile. Veien fram mot likestilling for Tyrkias homofile ser likevel ut til å bli lang.
 
Kan vi bidra? Jeg mener svaret er ja. Dersom norske homofile velger å bruke vår politiske innflytelse, kan vi få til noe.

Vi kan begynne med å skape debatt. Så bør vi kreve at norske myndigheter gjør homofobi til et tema i internasjonale fora som FN, Nordisk Råd og Europarådet.

Norge har gjort kampen for likestilling mellom kjønnene til en viktig del av utenriks- og bistandspolitikken. På samme måte kan vi gjøre LHBT-overgrep til et sentralt tema i vår dialog med myndighetene i land der slike overgrep finner sted.

Det ser dessverre ut til at norske homoorganisasjoner i liten grad prioriterer internasjonalt arbeid. Norske lesber og homser har så langt ikke reist noen offentlig debatt om overgrep begått mot homofile i andre land. Hva er det som gjør at vi ikke reagerer på vold og systematisk undertrykking i land som vi ellers gjerne forholder oss til for eksempel som turister? Bryr vi oss ikke?

Møtet om homofile og lesbiske i Tyrkia er på Stortinget torsdag 31. august kl. 18.30.

Homoaktivist Nevruz Ebru Aksu fra Tyrkia, forsker Anne Ross Solberg, journalist Jon Martin Larsen, stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen, Ragnar Kværness fra APs homonettverk og politisk rådgiver i Utenriksdepartementet Torbjørn Urfjell vil delta.

På grunn av Stortingets sikkerhetsrutiner, er det nødvendig med forhåndspåmelding til
[email protected].


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • zammy

  28. aug 2006 12:08 Det er ett tankekors at en nyhet om homsers håpløse situasjon i Russland får minimalt med kommentarer, mens en kåring av Mr GayEurope får svært mange svar og egne debatter. Er vi homser mer selvopptatte enn andre deler av befolkningen? Jeg heller mot ja, dessverre.
  Samtidig er jo Gaysir ett fristed for mange som ikke kan diskutere/fleipe om såkalte useriøse temaer andre steder. Og det må jo være mulig å ha to tanker i hodet samtidig?
  Jeg syns innlegget til Håkon Haugli var bra og tankevekkende!
 • JPHappy

  28. aug 2006 14:33 Jeg har en utfordring til Gaysir her - redaksjonen har blitt l-i-t-t flinkere til å oppdatere oss på rettighetsbrudd i andre land, men har langt igjen til å komme på samme nivå som for eksempel QX.se.

  Jeg håper redaksjonen ser sitt samfunnsansvar og sørger for at vi både blir mer bevisste på hvor heldige vi er, hvordan verden ser ut for lokalbefolkningen der vi ferdes på ferie og forlystelser - og engasjerer oss mer i omfattende diskriminering og rettighetsbrudd som ikke angår oss sjøl.

  Og vi tar med oss saken til FN, Håkon :-)

 • VampeN

  28. aug 2006 14:48 Tumbs opp!
 • Keep in Touch

  28. aug 2006 15:17 Veldig viktig at dette blir satt på dagsordenen!

  Men når det gjelder tyrkisk politi, begår de GENERELT vold og overgrep mot minoriteter, og tyrkiske myndigheter bedriver en sensur som ikke er klok. Skriver dette for å poengtere at homofile på ingen måte er mer utsatt enn andre minoritetsgrupper i Tyrkia, som f.eks. kurdere, kristne osv...

  Den tyrkiske "klagemuren" hadde nok sett litt annerledes ut enn den man finner her på Gaysir, ja....men det kan jo også være fristende å gjøre et poeng ut av at mange tyrkiske homofile er utrolig sytete og sutrete. De tror liksom at alt er sååå mye bedre alle andre steder.

  Jeg tror nok at homofile har det verre i over halvparten av verdens land enn hva som er tilfellet i Tyrkia, men når det er sagt, mener jeg også at det er riktigere å legge press på myndighetene i Tyrkia enn f.eks. Iran, Saudi-Arabia eller Nord-Korea. I mange land vil et slikt press ha svært liten effekt, mens i Tyrkia, som er et wanna-be-demokrati, og som samtidig står og sikler EU oppetter ræva, vil reaksjoner fra Vesten ha langt større innflytelse.

  Bare en liten digresjon til slutt:
  Bursa ikke Tyrkias 3. største by, slik det blir påstått i artikkelen. Det er kanskje den 7. eller 8. største, eller noe sånt.

 • Kid B

  28. aug 2006 18:51 Nå skal det også sies at det er vanskelig å delta i en debatt om noe man ikke vet så altfor mye om. Selv er jeg ikke videre oppdatert på situasjonen i Tyrkia, sånn rent bortsett fra at jeg er meget klar over at det ikke er sabla stas å være homo der. Og da er det strålende at Håkon, Gaysir og andre driver fornuftig folkeopplysning.

  Et kjent fenomen på Gaysirs forum er jo at folk mener ivrig om mangt og meget de ikke har videre peiling på...

 • SuddenlySeymour

  28. aug 2006 18:56 Ungdommen nå til dags, altså!
 • Amadeus

  28. aug 2006 22:11 Kjempebra initiativ, jeg er veldig glad for at det blir satt fokus på internasjonale forhold.
  Jeg kan dessverre ikke være der selv på torsdag, men håper det blir et informativt møte!
 • Keep in Touch

  29. aug 2006 11:14 Den store bøygen for Tyrkia i forhold til EU, er nok ikke Kypros, men Kurdistan...
 • slettet_X5sGmnK

  29. aug 2006 18:27 åssen er deg mulig? alle tyrkere er litt homo, det er bare å reise ned å plukke på øverste hylle. Og vil du ikke er det ikke lett og avvise dem.
  Ingen tar nei for et nei der.
  Det er verre og være Kurder der. + bombing av turister som gjør at de mister inntekt.
  de med uniform er verst. Den vanlige tyrker er noen av de fineste mennesker du kan møte!
 • Vera El Hoeno

  31. aug 2006 13:57 Snåsa mot Ankara... HEIA SNÅSA!!!!