Plass til homohets


440

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Plass til homohets

Håkon Haugli
16. aug 2006 00:00

«Hvor mye er det plass til i skolen?», spør Dagbladets Trude Ringheim 12. august. I et langt stønn av en artikkel tegner hun et bilde av et umulig sammensurium av høye forventninger en lærer kan møte. Så avlegger hun meg en visitt: jeg skal ha gjort vondt verre ved å «kreve at skolen tar homoansvar».

Bakgrunnen er at APs homonettverk utfordret skolen til å gi kampen mot homofobi samme prioritet som rasisme. Skolen skal verne om alle minoriteter, men svikter. Det er en utfordring myndigheter, lærerorganisasjoner, lærebokforfattere, rektorer og lærere må ta - men selvsagt ikke et ansvar den enkelte lærer bærer alene.

Håkon Haugli, leder av Arbeiderpartiets homonettverk

En undersøkelse blant svenske lærere viser at kun 2 % føler seg forberedt på å håndtere homofobi. Bare 8 % mener lærerutdanningen forbereder dem på spørsmål om seksuell orientering. Bjørn Smestad ved Høyskolen i Oslo bekrefter bildet for Norges del: «Homse» er det vanligste skjellsordet brukt om gutter, lærerstudentene har ikke homofobi (og knapt homofili) på pensum, og lærerne aksepterer homomobbing i større grad enn rasisme.

På Trude Ringheims foreldremøte i klasse 2A ramser foreldrene opp tema de ønsker mer av: reklame, ledelse, fotball, dans, bestemor og bestefar, dyrevern, meditasjon og yoga. Men homofobi er noe helt annet. Unnfallenhet overfor homohets har alvorlige konsekvenser. Vi vet at selvmord er 2-3 ganger mer vanlig blant unge homofile. Og vold mot homofile er et stort problem. 23 % av alle homofile i Sverige har vært utsatt for hets eller vold. Rundt 40 % av all hatkriminalitet begås av personer under 18 år.

Hva må gjøres?
Skolemyndighetene må utvikle verktøy for å jobbe med hets av minoriteter. I lærerutdanningen må det gis plass til hvordan lærere forebygger diskriminering og håndterer spørsmål om seksuell orientering. Ulike samlivsformer må alminneliggjøres i pensum, og skolen må unngå å fremstille homofili som et problemområde på linje med abort og kjønnssykdommer.

Lærerorganisasjonene bør gjøre som sine svenske kolleger: kartlegge kompetansebehov og holdninger blant medlemmene. Allerede i morgen kan homofobi bli et tema på lærerværelset, og i skolegården kan det umiddelbart innføres nulltoleranse mot «homo» som skjellsord. Rasisme og homofobi er to sider av samme sak. På skolen er det ikke plass til noen av delene.


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

 • slettet_PHbXjsd

  16. aug 2006 12:31 På tide at det er en plikt av at hver skole tar opp temaet homoseksuelitet, transvetit, lesbisk, bifil ++ så vi får "slutt" på dikrimineringen som ofte fører til depresjon og selvmord hos folk, spess hos unge gutter.

  hadde omverdenen vært opne for hver en minoritet og gruppe hadde vi fått slutt på mye av faen skapen, barn og ungdomer er ikke født med fordommer men foreldrene og de andre voksne som lærer dem opp til å hate folk som er annerledes enn seg selv.

  jeg selv er heldig hvis oppvoks med denne teorien "Man skal ikke tåle så inderlig vell den urett som ikke rammer dem selv"

  de gangene jeg kan huske temaet homofili ble tatt opp var ett parr ganger på banreskolen; læreren vår fomidlet det på en meget fin måte.
  og konstanterete oss med at i hver klasse er det minst 1 skeive uannset hva folk måtte mene, trudde ikke på det den gang, men har i etter tid oppdaget at hun fikk rett, jeg er en av dem fra min klasse på 25 personer fra barneskolen, selv om jeg oppdaget min legning litt sent men men, her er jeg nå som bifil.

  mvh Sara

 • slettet_XciKTUJ

  16. aug 2006 13:10 Medisinernes Seksualopplysning (MSO) reiser rundt til nettopp ungdomsskoler for å blant annet ta opp homofili. Det er dog en liten del av alt det de tar opp i løpet av en 6 timers skoledag, kanskje 20-40 min (vanligvis hos 10. klasse). Det er kun skoler som ber om det selv som får dette tilbudet, og kapasitetsproblemer gjør at MSO ikke rekker innom alle skoler.

  Dette er rundt universitetsbyene. Småsteder trenger sårt mer kompetanse til å hanskes spørsmål rundt normalseksualitet (jf. Haugli).

  for mer info om MSO, se internettsidene:
  www.mso.oslo.no

  Helt til slutt må jeg nevne Skeiv Ungdoms tilbud om at unge lesber og homser kommer til skoler for å snakke rundt temaet homofili. Hvis du er lærer er det bare å ta kontakt med dem! ;)

 • Northwestern

  16. aug 2006 15:35 Homofobi er en del av rasisme spør du meg. Så homofobi bør være en del av antirasismearbeidet.