17. mai - Den internasjonale dagen mot homofobi


1779

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

17. mai - Den internasjonale dagen mot homofobi

Redaksjonen
16. mai 2006 00:00

Flere homoorganisasjoner arbeider hardt for at FN skal gjøre 17. mai til den internasjonale dagen mot homofobi. For å legge kraft bak kravet, holdes en stor homo-konferanse i Tyrkia i morgen. Fra Norge stiller en stor delagasjon med Anette Trettebergstuen i spissen.

Anette Trettebergstuen leder en norsk delagasjon til konferansen som vil gjøre 17. mai til den internasjonale dagen mot homofobi.

- Det er homo- og menneskerettighetsorganisasjonen KAOS i Tyrkia som arrangerer konferansen som samler homo-organisasjoner fra de fleste europeiske land og en rekke arabiske land, forteller hun til Gaysir.

Hun er blant innlederne til et seminar om homofiles rettigheter i Norge og hvordan man har oppnådd disse rettighetene.

- Selv om norske erfaringer blir en slags utopi, er det viktig å peke på at det har vært en kamp i Norge også. Jeg kommer til å legge vekt på kvinnebevegelsens betydning for lesbiskes rettigheter spesielt, men også at det ikke har vært staten, men det homofile miljøet og enkeltpersoner som har drevet rettighetene fremover.

- Selv om vi har kommet langt på lovverk, står homofobien sterkt mange steder i Norge den dag i dag. Det er derfor viktig å kjempe både på juridiske rettigheter, men også mot homofobe holdninger, i samfunn hvor homofile har dårlige kår i dag.

Anette Trettebergstuen reiser til Ankara i spissen for en delegasjon som også består av tre representanter fra Aps homonettverk. Fra nettverket reiser Bård Nylund. Ragnar Kværness og Linn Yttervik. I tillegg er journalist Jon Martin Larssen invitert som foredragsholder.

- Turen er delvis finansiert med midler fra Barne- og Likestillingsdepartementet, opplyser Bård Nylund til Gaysir.

- Jeg er litt overrasket over at LLH ikke har latt seg representere ved konferansen. LLH har blitt invitert av arrangørene, sier Anette Trettebergstuen.

- Jeg må si jeg savner det internasjonale fokuset i organisasjonen, og jeg håper LLH kan bli flinkere til engasjere seg i levekårene for homofile og lesbiske i andre land. Jeg er engasjert i disse spørsmålene og håper å kunne ta tak i dette sammen med LLH.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet sitter i Utenrikskomiteen og har reist flere saker som gjelder homofiles og lesbiskes kår.

Konferansen i Ankara starter onsdag 17. mai og vil vare til søndag 21. mai.

 


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • slettet_VtdRJ8A

  16. mai 2006 16:45 Du gir på en måte ordet navlebeskuende en helt ny betydning, lonelyness.
 • aarya

  16. mai 2006 17:43 Kanskje det norske flagg med regnbuen på kunne være en idè??
  *holde kjeft igjen* :P
 • ivan

  16. mai 2006 18:32 Det er jo svært uheldig for Norge at det er 17 mai som blir den internasjonale dagen mot homofobi. Ikke mange steder i verden der hele folket deltar i feiringen av nasjonaldagen slik som her. Jeg kommer til å fortsette å feire 17 mai som Norges nasjonaldag. Men en dag må jo velges. Skal noe til å unngå et eller annet lands nasjonaldag. Kunne jo tatt 4 juli for å terge GeorgW Bush? Eller 1 april, men det er jo Frp sin dag ;-))
 • Brukernavnet

  16. mai 2006 21:20 det er vel ikke akkurat meningen at det norske folk skal oppgi 17 mai som nasjonal festdag, men at de internasjonale homoorganisasjonene har valgt seg ut 17 mai som dagen de vil at FN skal fokusere på homofobi. At ikke resten av verdenssamfunnet dobbeltsjekker om en slik dag kræsjer med den norske grunnlovsdagen er vel ikke så veldig rart...

  Det er mange FN dager, og jeg synes det er på tide at vi får en anti homofobi dag også.

 • slettet_yRgEchy

  17. mai 2006 00:53 Hei dere som drar. Fantastisk at dere gjøre det! Til alle de negative: Slutt å sutre. Slutt å konstruer problemer! 17. mai er selvsagt fortsatt nasjonaldagen vår - selv om homser over hele verden kanskje vil dele dagen med oss. Tenk noe så stort og flott. Heia Anette, Bård , Ragnar og Linn!!!!! Hipp hurra for 17. mai!!!
 • slettet_BGQtc4I

  17. mai 2006 01:21 Fornuftig av LLH å holde seg borte fra dette lite gjennomtenkte forslaget.. ALLE vet jo at 17 mai er Norges nasjonaldag og at i Norge funker og er det heller ikke ønskelig med andre "feiringer" / protester på en slik dag..
  Halloen, det er vår nasjonaldag!!!

  For min del så er de ulike PRIDE events på ulike datoer i store deler av verden en dag mot homofobien..!!

 • slettet_xbglbfH

  17. mai 2006 13:01 Blir det ikke på Norges nasjonaldag, blir det sikkert på et annet lands nasjonaldag.
 • Æge

  17. mai 2006 13:06 Synes jeg ser for meg hovedsaken på CNN: Det norske folk går i tog mot homfobi! En hel nasjon stiller seg bak kravet om at homohets må opphøre...

  Blir jo helt fantastiksk!

 • slettet_hoTphkq

  18. mai 2006 10:50 jeg vet ikke helt om jeg skal ta alle innleggene i denne debatten seriøst. Denne konferansen er viktig for den skaper en dialog mellom orgasnisasjoner som jobber for homofiles rettigheter. I de fleste land i verden har homofile få om ingen rettigheter. Norge kan bl.a bidra med å fortelle vår historie, og det er der det kanskje er viktig at LLH er med å bidrar. At den internasjonale anti homofobi dagen kan falle på 17. mai er ikke et norsk forslag. De har ikke valgt 17. mai fordi det er grunnlovsdagen til Norge. Vi kan fortsatt ferie dagen i bunad, gå i tog og spise is selvom vi er homo.. Noen av oss vil kanskje samtidig fokusere på at veien er utrolig lang før homofile i alle land kan føle seg trygge. Ikke risikere dødstraff fordi de lever med og elsker en av samme kjønn..
 • slettet_Uisyx6s

  19. mai 2006 06:30 Akkurat 17. mai er sannsynligvis valgt fordi det var 17. mai 1990 at homoseksualitet ble fjernet fra listene over psykiatriske sykdommer til Verdens Helseorganisasjon.

  Se http://www.idahomophobia.org/article.php3?id_article=20