Makttoppen 2006 - homser med mest makt i Norge


2350

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Makttoppen 2006 - homser med mest makt i Norge

Redaksjonen
13. jan 2006 00:01

Gaysir har kåret de ti homsene med mest makt i Norge. Vi har sett på hvilken makt de har over homofiles og lesbiskes liv og hvordan de påvirker samfunnets holdinger til homofile og lesbiske.

Det har ikke vært en lett sak. Det er mange homser som sitter med en del makt - enten gjennom jobben de har eller som forbilde eller i kraft av å være et kjent homo-ansikt. Ikke alle bruker makten til å gjøre noe for homofile og lesbiske og ikke alle er like glad i å eksponere seg som homofil. Det har trukket ned når vi har kåret dem som har mest makt. Maktfolk bruker makten sin.

Vi har vurdert i overkant av 50 personer. Felles for veldig mange er at de har markert seg i enkeltsaker eller i et begrenset tidsrom. Vi har lagt vekt på hvem som har makt i dag. Derfor vil navn som hadde vært selvskrevne på listen for et år siden, ikke nødvendigvis være på listen i nå.

Det er overraskende mange kjente homofile som offisielt aldri har kommentert at de er homofile eller som prøver å holde en så lav profil som mulig - tiltross for langvarige samboerskap. Den negative makten som ligger i slike "offentlig hemmelige" homofile har vi valgt å holde borte fra listen.

Til slutt: Jada, vi vet at det er mange definisjoner på makt og at makten oppleves forskjellig. Og om et år kan det godt være andre som troner på makttoppen. Det er flere sterke kandidater på vei opp.

Her følger Gaysir-redaksjonens avgjørelse for 2006:

Erling Lae.
1. Erling Lae
Byrådslederen i Oslo har stor reell makt og han er ikke redd for å bruke den. Han har tatt initiativ når det gjelder homofile med innvandrerbakgrunn, økt bevilgningene til homofiles organisasjoner, er sentral i tilretteleggingen av Europride/Skeive Dager i Oslo og har et sterkt engasjement for å bedre homofiles tilværelse. Demonstrerte makt da Oslo Høyre med ordføreren i spissen ønsket en annet biskop en Ole Kristian Kvarme. Han representerer ikke hele landet, men er et forbilde for alle homofile i Høyre og et eksempel til etterfølgelse for andre ordførere/byrådsleder over det ganske land. En kjent homofil som aldri er redd for å stå for den han er.

2. Kjell Erik Øye
Kjell Erik Øye.
Statssekretæren til Karita Bekkemellem inntar en sterk andreplass og kan fort stå helt øverst på listen om et år. Han har fått alle de viktige homosakene på bordet sitt. Felles ekteskapslov, anti-diskriminering, adopsjon og bevilgninger til homoorganisasjonene er hans arbeidsfelt. Nyter stor tillit hos ministeren og kjenner homo-Norge godt etter arbeidet med partnerskapsloven på begynnelsen av 90-tallet og som tidligere leder av LLH. Er ikke et så kjent ansikt som Erling Lae og beviset på makten hans vil først komme når han loser homo-sakene trygt gjennom Stortinget.

3. Arve Juritzen
Han ble først og fremst kjendis fordi han var homo - ikke fordi han hjalp deg på TV2. Har aldri vært redd for å vise hvem han er. Har stått frem med kjæreste, partnerskapsinngåelse, skilsmisse, barn og en rekke andre saker i ukepressen og VG. Ingen er i tvil om at Arve Juritzen er homofil og ingen er i tvil om at han forsyner seg av de rettigheter og muligheter homofile har. Få homofile vet å bruke pressen så godt som han, og han satte barneombudet ettertrykkelig på plass i Sommeråpent når det gjaldt barn og homofile. En av våre største homo-kjendiser - som bruker makten når det er noe han brenner for.

4. Knut Olav Åmås
Debattredaktøren i Aftenposten har stor makt - spesielt i det akademiske miljøet. Og han er villig til å bruke den som for eksempel da avsløringene om Alf Prøysens seksuelle legning ble offentliggjort av han mens han vikarierte som debattredaktør i Dagbladet. Han er dr. philos og har deltatt som redaktør i flere bøker/artikkelsamlinger om homofile og homofili. Han var tidligere redaktør i Samtiden og nyter stor respekt innenfor sine kretser. Han har en god penn og er en god debattant.

5. Bjarte Hjelmeland
Bjarte Hjelmeland.
Anerkjent skuespiller som ikke er redd for å fortelle hvem han er. Har hatt mange ledende roller i store oppsetninger, blant annet Per Gynt. Blir svært synlig gjennom 2006 med rolle i NRKs nye krimserie og flere Ibsen-oppsetninger. Mange kulturkjendiser tør kanskje fortelle litt mer om seg selv når de ser at Bjarte Hjelmeland ikke har fått ødelagt sin karriere til tross for sin legning. Brukte kjendisstatusen sin da han rykket ut mot Frelsesarmeen før jul.

6. Jon Reidar Øyan
LLH-lederen har markert seg positivt og ofte. Har plassert LLH tilbake på kartet når det gjelder homo-spørsmål i media. Er flink i debatter og har saker han brenner for. Gjør blant annet en stor jobb for å få idrettsledere til å ta homofobien i idretten på alvor.

7. Per Kristian Foss
Høyres nestleder har stor makt i kraft av å være en synlig homofil som nyter stor respekt og er en erfaren politiker. Kom først ut som homofil i voksen alder, men da i beste sendetid og på en måte som vant mye sympati. Har kanskje ikke markert seg som en barrikadestormer og lot hensynet til regjeringskollega Kristelig Folkeparti veie tyngre enn landsmøtevedtak om en felles ekteskapslov. Var nok mer mektig som finansminister enn som opposisjonspolitiker.

8. Christen Sveaas
Idretts-Norge mangler en Christen Sveaas på herresiden. Han har gjort mer for å fjerne homofobi i norske styrerom og i toppen av næringslivet enn det de fleste aner. Var Blikks snille onkel en del år, og Stein Erik Hagens våpendrager i Orkla. Han når miljøer med mye makt som de fleste har vansker med å få innpass i. Har vært en betydelig bidragsyter til Venstres valgkamper.

9. Kenneth Elvebakk
Regissøren bak "Den hemmelige klubben" og den nye Raballder håndball-serien er kanskje den som mest bevisst arbeider med å synliggjøre homofile overfor et bredt publikum. Flink regissør som etter den siste suksessen helt sikkert kommer til å få lov å arbeide med nye spennende homo-prosjekter. Er med i nettverket for homofile sosialdemokrater.

10. Per Østvold
Per Østvold.
Lederen for Transportarbeiderforbundet i LO og sentralstyremedlemet i SV er en mann med mye makt. Og han bruker den, men kanskje ikke i så stor grad på saker som angår homofile og lesbiske. I forbindelse med transportarbeiderstreiken for et par år siden fortalte han åpent at han bodde sammen med en annen mann. Har en del makt i LO som er i bevegelse når det gjelder fokus på diskriminering av homofile i arbeidslivet.


I morgen kommer listen over de 10 lesbene med mest makt i Norge.


ANNONSE

Kommentarer (12)

Ny kommentar ›

 • Bård81

  12. jan 2006 16:33 Jeg er uenig med flere av punktene. Men slik er det jo.

  Jeg synes kanskje at Christen Sveaas har mindre makt i homorelaterte saker enn feks André Dahl. Det samme gjelder Per Østvold.

 • slettet_7NE3dBm

  12. jan 2006 16:33 Eg har overtatt makten i Bergen..
 • Oslojuhuu

  12. jan 2006 17:27 Hva slags makt er det Juritzen bruker egentlig??Kan ikke helt se at han noen makt som er verdt å snakke høyt om jeg
 • slettet_2GR2e6k

  12. jan 2006 17:51 nå har ikke jeg lest alt ovenfor... men er det ingen lesbiske "maktpersoner"? med tanke på at det i headingen blir gjentatte ganger nevnt "med innflytelse på homofile og lesbiske"
 • ...

  12. jan 2006 19:10 heihopp:
  Du har tydligvis ikke leste hele. Siste setningen i artikklen er:
  I morgen kommer listen over de 10 lesbene med mest makt i Norge.
 • slettet_hiYQ9N1

  13. jan 2006 03:17 Hvor er Trygve?
 • slettet_DdTqiDU

  13. jan 2006 07:58 Morsomt med sånne lister, de får en jo til å tenke over enkelte ting :-)
  Som for eksempel at Kim Friele nok fremdeles er i stand til å både
  påvirke almenhet og politikere med atskillig større styrke enn de fleste,
  kanskje noen, på denne listen her. Eller at det nye (lesbiske)
  Likestillingsombudet, Beate Gangås, nok kan ha mye makt fremover.
  Jeg tror Rolf Angeltvedt og de andre jentene og guttene i Helseutvalget
  for homofile har langt mer betydning for homser og lesbers liv enn hva
  f.eks. Sveaas noen gang har hatt (trodde forresten han fremdeles var
  skjult?)...

  En ting er å ha makt, eller påvirkningskraft, noe helt annet er å bruke
  den på en slik måte at den betyr noe for mange homser og lesber.

 • TheStud

  13. jan 2006 09:11 Flott artikkel fra Gaysir - bra at man beveger seg mer i retning av å skrive artikler som ikke bare er "nøytrale" men også kan engasjere folk litt! Jeg syns lista ser bra ut :-) Selvsagt kan man diskutere rekkefølgen på kandidater etc, men grunnen til at jeg syns lista er så bra er at den er variert; den har folk med veldig forskjellig bakgrunn og som både aktivt har fremmet homosaken og indirekte gjennom å være kjent som (åpen) homofil har bekjempet fordommer i befolkningen.

  Jeg merker meg at mange reagerer på Arve Juritzen. Jeg syns han hører til på lista; såvidt meg bekjent er han den eneste kjente homofile alenepappaen i Norge. Han ble tidlig som rikskjendis kjent som åpen homofil og har gjennom sine artikkelserier i VG og andre steder åpenbart synliggjort problemstillinger rundt det å ville ha barn som homofil; og vist at det er fullt mulig å gi barn god omsorg som (singel) åpen homofil.

  Ellers er jeg godt fornøyd med at Jon Reidar Øyan er på lista; makkerparet Jon Reidar og Christian har virkelig satt LLH igjen på kartet som aktør.

 • rocky

  13. jan 2006 13:17 Arve Juritzen? Kan noen forklare meg at han er på tredje plass?
 • stian1978

  13. jan 2006 18:24 Det viktigste er ikke at vi åpne homser vet hvem personene er! Hadde vært moro å se en liste som heterofile hadde laget. For det er listen de hadde laget som hadde nådd ut til mest mennesker.
 • hvo

  14. jan 2006 16:50 Sånn blir vel lista når man ser den med osloøyne. En lokalpolitiker fra
  Høyre, som ikke lengre har sine kompiser i regjeringen, på førsteplass.
  Mens en statssekretær på andre. Ikke et vondt ord om noen, men lista
  virker krampaktig og nærsynt.
 • slettet_Y9xzH5G

  19. jan 2006 16:38 Her på denne listen er det ikke èn eneste dame med!!!!

  Hva med den nye likestillingsombudet, som er lesbisk? Hun har tidligere
  jobbet i politiet og alltid vært åpen om sin legning!

  Har ikke hun mer makt enn Arve Juritzen???? Hva slags makt har han?