Kom ut som hivpositiv: - Responsen har vært overveldende


2117

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Responsen har vært overveldende

ÅPEN: For Ole Christian Pedersen har det fra dag én vært viktig med åpenhet rundt hiv-statusen. Foto: Privat.

Vetle Mikkelsen
9. mar 2019 08:00

For Ole Christian Pedersen har åpenhet rundt hiv vært avgjørende. Nylig kom han også ut som hivpositiv i et offentlig blogginnlegg.

– Jeg har faktisk bare fått hyggelige tilbakemeldinger. Det har vært overveldende. Jeg kjenner fortsatt i dag at jeg er rørt over alle tilbakemeldingene, sier Ole Christian Pedersen til Gaysir.

Han har siden dag én vært åpen om hivstatusen sin til dem rundt seg, men tok nylig åpenheten et steg lenger og skrev et åpent innlegg om temaet.

– Det er viktig for meg å være åpen, for da føler jeg at jeg er med på å bekjempe det stigmaet, sier Pedersen, og legger til at han vil vise andre hivpositive at de ikke er alene.

To år med diagnosen

Pedersen ble diagnostisert med hiv i februar 2017, kort tid etter at han flyttet til Oslo.

– Jeg ble oppfordret til å teste meg av en jeg hadde hatt ubeskytta sex med, for han hadde akkurat funnet ut om sin egen status, forteller Pedersen.

Han følte på seg, allerede da, at han også hadde fått viruset. Han gikk innom Olafiaklinikken, et lavterskeltilbud for testing av seksuelt overførbare infeksjoner, og innstilte seg på å få diagnosen.

– Første prøve var resultatløs. De klarte ikke å fastslå noe. Det gikk en uke, så var jeg inne igjen, og da slo den ut. Da var det liksom «ja, sånn er det», sier Pedersen.

OVERVELDENDE: Etter at Ole Christian kom ut i et blogginnlegg, har han utelukkende fått gode tilbakemeldinger. Foto: Privat.

Kort tid etter begynte han på medisinsk behandling, og han forteller om utelukkende positive erfaringer med helsevesenet:

– De har vært veldig imøtekommende og hyggelige.

Sprer kunnskap

Våren 2018 tok Pedersen kontakt med HivNorge, interesseorganisasjonen for personer som lever med hiv. Der engasjerte han seg raskt som frivillig.

– Jeg deltar på diverse arrangementer i regi av HivNorge, sier han.

– Og så har jeg vært på to prider, Oslo Pride og Skeive Sørlandsdager. Da sto jeg på stand, og holdt quiz, i tillegg til at jeg deltok i paraden. Det var kjempegøy! legger Pedersen entusiastisk til.

Gjennom arbeidet med HivNorge sprer Pedersen kunnskap om hiv.

– Jeg svarer på de spørsmålene folk måtte ha, og prøver å forklare at det ikke lenger er like farlig som det var for 20-30 år siden. Den gangen var det jo så godt som en dødsdom, sier han.

Pedersen forteller at han stort sett er positivt overrasket over hvor mye kunnskap folkene rundt ham har om hiv.

– Men så er det noen få jeg kjenner som ikke har hatt så mye kunnskap om det. En av dem hadde mye angst rundt dette med hiv, men etter at jeg fikk diagnosen har han helt mistet den frykten.

Han er likevel klar på at det fortsatt er et stigma rundt hiv i det skeive miljøet, og at mange fremdeles har fordommer rundt det.

– Fordommene kommer av mangel på kunnskap, mener Pedersen.

Ole Christian er aktiv som frivillig i HivNorge. Her avbildet med en annen frivillig på stand under Skeive Sørlandsdager. Foto: Privat.

Viktig med støtte

– Hva er ditt råd til andre som finner ut at de har hiv?

– Et råd er å bruke de tjenestene helsevesenet tilby, sier Pedersen.

Han nevner blant annet psykologtimer som noe som kan hjelpe, dersom man trenger noen å snakke med. Kirkens Bymisjon har også gode tilbud.

– I tillegg tilbyr HivNorge et opplegg hvor man kan treffe personer i samme situasjon, som du kan møte over en kaffe og prate med. De gir gode råd, og kanskje en klem om du trenger det, fortsetter Pedersen.

– Det er viktig å bruke dem man har rundt seg til å støtte seg på. Går man med det alene og tenker mye på det, så kommer det ikke noe godt ut av det.

Til sist har Pedersen et tips til noe han selv har hatt mye nytte av:

– Galgenhumor, den er veldig fin. Jeg har hatt mye galgenhumor rundt situasjonen min. Det er en måte å takle ting på, og å gjøre det litt lettere.

Hele blogginnlegget kan du lese her: nouw.com/olechristian


Les også:

Nedgang i hivtilfeller blant msm

For første gang siden 2001 er det registrert under 200 hivtilfeller på ett år i Norge. Klikk på bildet for å lese saken.

ANNONSE