Nedgang i hivtilfeller blant msm


2169

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Nedgang i hivtilfeller blant msm

For første gang siden 2001 er det registrert under 200 hivtilfeller på ett år i Norge. Trenden med nedgang i meldte hivtilfeller blant menn som har sex med menn (msm) fortsetter. Det viser ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Illustrasjon: Designed by Freepik.

Redaksjonen
5. mar 2019 10:28

Hivtallene for 2018 er klare. I fjor ble det meldt om 191 nye hivsmittede i Norge, mot 221 i 2017.

For første gang siden 2001 er det registrert under 200 hivtilfeller på ett år i Norge. Det melder Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider i dag.

Det er særlig meldte hivtilfeller blant menn som har sex med menn (msm) smittet mens de var bosatt i Norge som går ned.

Antall msm påvist smittet i Oslo, der smittepresset har vært størst, er nå redusert med 80 prosent sammenlignet med toppen i 2009.

– Svært gledelig

– Spesielt gledelig er det å se at trenden med nedgang i meldte hivtilfeller blant msm fortsetter, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved FHI i en kommentar.

‒ Det er msm som er mest utsatt for hivsmitte i Norge, og det er i denne gruppen vi forventer å se størst effekt av dagens forebyggingsstrategi; økt testaktivitet, rask igangsatt hivbehandling, som i praksis gjør at hivpositive ikke smitter videre, samt tilbud om forebyggende behandling (PrEP), sier han.

Hivinfeksjon i Norge meldt 1984-2018 etter diagnoseår og risikoutsatte grupper. Foto: fhi.no

Av de 191 hivtilfellene, var det 122 (64 %) menn og 69 kvinner. Totalt er det nå diagnostisert 6468 hivpositive i Norge; 4382 menn og 2086 kvinner.

Øivind Nilsen legger også til at det er viktig å arbeide for adferdsendring og økt kondombruk blant msm.

– Ikke minst har dette stor betydning for å motvirke den kraftige økningen vi ser av gonoré og syfilis.

Rapporten fra FHI viser også at andelen hivpositive msm med innvandrerbakgrunn har vært økende de siste årene. I fjor utgjorde denne gruppen 62 prosent av de meldte tilfellene blant msm. De fleste kommer fra andre europeiske land, Asia og Sør-Amerika.

HivNorge: – Behandling og PrEP virker!

– Statistikken over nye tilfeller av hiv i Norge i 2018 er svært gledelig, sier generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad.

– Antallet msm som er smittet i Norge utgjør kun 29% av de diagnostiserte i 2018, og antallet msm som er smittet i Oslo er 80% lavere enn smittetoppen i 2009. Man har nå tilnærmet full kontroll på hiv i Norge, sier hun.

– Vellykket behandling og PrEP virker, sier generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Pressefoto.

Den forebyggende hivmedisinen PrEP ble gjort tilgjengelig som forebyggende behandling fra 2017.

Kolstad mener at innføringen av PrEP, hivpositive på vellykket behandling, som betyr at de er smittefri, er hovedårsaken til nedgangen.

– Over 1000 bruker nå PrEP. Og test-aktiviteten har også økt og dermed er nå mørketallene historisk lave. Dette er utvilsomt starten på slutten av hivepidemien i Norge. Vi har tatt i bruk de viktigste verktøyene de siste årene og det virker, slår Kolstad fast.


Rapporten «Hivsituasjonen i Norge per 31. desember 2018» finner du her: www.fhi.no.


Les mer om PrEP (klikk på bildene for å lese sakene):

Stor interesse for PrEP og lange ventelister i Oslo

– Vi må fjerne skammenPrEP eller ikke PrEP?


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • 0vid

    5. mar 2019 14:42 PrEP slår til og med blå-blå innvandringspolitikk når det gjelder hiv. Folkehelsas egen Raymond, Øivind Nilsen nevner PrEP sist av virkemidlene for forebygging, men jeg er ikke i tvil om at det er pilletrillinga som har den største effekten.

    "Kondombruk, tidlig diagnostikk, raskest mulig start med behandling og tilbud om forebyggende medikamentell behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er fortsatt de viktigste forebyggende tiltakene"