Pioneren Kenneth Brophys regnbueliv


2153

innlogget

40195

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Pioneren Kenneth Brophys regnbueliv

Torsdag kveld ble boken om Kenneth Brophy lansert på Fotballpuben i Bergen. Brophy har vært en sentral figur i homomiljøet i Bergen siden 1970. Foto: Gry Olsen Tronvold.

Gry Olsen Tronvold
5. nov 2018 11:00

Fotballpuben i Bergen var fylt til randen av venner, kjente og familie for å feire Kenneth Brophy og boken om hans liv.

Kenneth Brophy (72) var sammen med Kim Friele den første åpne homofile i hjembyen Bergen. Og som tittelen på boken tilsier, Hetset og hedret, Kenneth Brophys regnbueliv, så var det ikke alltid like lett.

I 1970 var Brophy også en av initiativtagerne til å starte Bergensavdelingen av Det norske forbundet av 1948 (DNF-48).

– Jeg hadde vært til sjøs og besøkt byer som New York, San Francisco og Amsterdam. Jeg så hvordan homofile hadde det der, så jeg tenkte at det var på tide vi fikk noe annet enn te-husene, forteller Brophy og ler – og sikter til pissoarene og parkene som var det vanlige møtestedet for homofile på den tiden.

Kenneth Brophy har vært stamgjest siden åpningen av Fotballpuben i 1991. Puben var derfor et naturlig stedsvalg når boken skulle lanseres. Her sammen med eier, Paal Davanger. Foto: Gry Olsen Tronvold.

Kenneth Brophy har levd et langt og interessant liv, men ikke alt har vært en dans på roser.

Boken tar oss med fra en vanskelig oppvekst på barnehjem og skolehjem, gjennom et liv til sjøs – før han bosatte seg i Bergen og begynte å arbeide i restaurantbransjen.

Han har vært en engasjert fagforeningsmann, homoaktivist og politiker i Arbeiderpartiet.

– Vi hadde en 40 års markering av DNF-48, og var en gjeng på Rica. Da fortalte jeg litt om historien om livet mitt. Tore Eikeland i AUF oppmuntret meg til å få skrevet ned historien, slik at unge som han skulle lære noe om kampen vi har tatt. Sånn ble ideen til boken født.

Tore Eikeland i AUF var en av dem som mistet livet på Utøya, så boken er dedisert til ham.

– En drøm å skrive boken

Gro Berntzen er tidligere journalist og lærer. Hun fikk forespørsel fra Bodoni forlag om å skrive boken.

– Jeg var aldri i noe tvil om at jeg skulle ta på meg oppdraget, sier Berntzen.

– Han er så åpen, engasjert og byr på seg selv. Det var en drøm for en journalist å få skrevet denne historien, sier hun.

Gro Berntzen har skrevet boken om Kenneth Brophys liv. Foto: Gry Olsen Tronvold.

At Kenneth Brophy har betydd mye for mange var tydelig med et så godt oppmøte denne kvelden på Fotballpuben.

Lederen i Foreningen FRI, Ingvild Endestad, kom fra Oslo for å hedre Brophy med tale.

Rødt-politiker Torstein Dale og Skeivt arkiv holdt også taler. Arkivet har bidratt med opplysninger som er flettet inn i Brophys muntlige fortelling.

Den kjente og kjære skuespilleren Helge Jordal leste fra boken, og kvelden ble avsluttet med allsangen You´ll never walk alone.

– Jeg håper at denne boken kan vise hvordan et liv kan utarte seg, men at det går an å komme seg videre og klare seg, sier Brophy.

– Boken er også et godt bidrag for ettertiden å vise hvordan homoaktivistene måtte kjempe for de rettighetene vi tar for gitt i dag.

Forlagsredaktør i Bodoni, Jo Gjerstad, forfatter Gro Berntzen og hovedpersonen selv synger You´ll never walk alone sammen med publikum – en sang som på mange måter representerer alt hva Brophy står for. Foto: Gry Olsen Tronvold

Les også: - Jaggu er du deilig, Kenneth!

Se Kennet Brophy fortelle om stiftelsen av Bergensavdelingen av DNF-48:
ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

  • BGO-GUTTEN

    5. nov 2018 08:54 Fantastisk Kenneth,,du har betydd mye for oss homofile i Bergen takk til deg som har stått på i alle år..var detsverre på jobb når du hadde boklanseringen,,vi er alle glade i deg Kenneth..
  • Mirromurr

    5. nov 2018 10:24 En av de gode gamle som kan mer en fadervår og som vet hva det handler om, og som tilpasser seg nye tide. :) :) :)
  • Metallica

    5. nov 2018 16:41 Knall i padden Kenneth! Denne boken skal jeg lese. ;)