- Gi faen. Vær deg selv!


2406

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Med skjebnen i egne hender

Bjørn Hatterud skriver om livet sitt. Mandag 15. oktober kommer boka «Mot normalt». Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Thomas Kolbein Bjørk Olsen
12. okt 2018 16:00

– Du har hatt et skrøpelig liv, sa indremedisineren som gikk igjennom Bjørn Hatteruds journaler. Nå har Bjørns historie som funksjonshemmet og homo blitt bok.

På mandag kommer «Mot normalt» ut på Det Norske Samlaget. Gaysir møter Bjørn på biblioteket på Bjerke i Oslo. Han stortrives her oppe blant blokkene hvor han har bodd i ni år.

I boka forteller Bjørn Hatterud om uutholdelig smerte. En mengde behandlinger og operasjoner - som ofte går feil. Om å ikke passe inn, motgang og lidelse. Men også om hvordan hans bakgrunn har vært billetten til klassereisen fra overvektig mobbeoffer i Brumunddal, til en solid posisjon i hovedstadens kulturliv som skribent, kunstkritiker, kurator og musiker.

– Jeg har ikke skrevet boka for å få sympati eller for at noen skal synes synd på meg. Da ville jeg blitt forbanna. Målet er å prøve å inspirere folk til å tenke at selv med et annerledes utgangspunkt kan man skape seg et interessant liv.

Brumundølen Bjørn Hatterud har gjort karriere i hovedstadens kulturliv. Vi møtte ham på sitt elskede Bjerke. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Ikke plagsomt lenger

Vi får være tilstede under Bjørns fødsel. Både mor og sønn holder på å miste livet. Vi spoler frem til i dag og vi møter dem igjen på et hotellrom i Polen. De spiser potetgull og drikker sjampanje. Det har gått bra med Bjørn.

Men boka beskriver en kamp som ville satt arr i sjela på de fleste, og i Bjørns tilfelle over hele kroppen.

– Hvordan er det å samle livet sitt mellom to permer?

– Det er interessant og rart. Men dette er én versjon, en redigert og spissa versjon av livet mitt. Men det føles sårbart. Mange av tekstene jeg har fått publisert i aviser, blader og tidsskrifter har tatt utgangspunkt i mine egne erfaringer, så det er få ting i boka jeg ikke har skrevet om tidligere. Det er det å samle alt som er litt spesielt.

– Jeg kunne kanskje ha skrevet boka for fem år siden, men ikke ti. Nå har jeg hatt det kjempebra i flere år. Jeg får bruke alle erfaringene jeg har hatt på en fin måte i det jeg jobber med i dag. De plagsomme tingene er ikke plagsomme lenger, forteller Bjørn.

Saken fortsetter under bildet.

På mandag blir det slippfest for Hatteruds bok «Mot normalt» på Kafé Hærverk i Oslo. Og 19. november kan du møte han på Litteraturhuset. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Gi faen. Vær deg selv!

I boka skriver han også at Gaysir har spilt en viktig rolle.

– Ja, på to måter. Jeg fant min kjæreste og livsledsager der. Men jeg ble også kjent med mange kulturfolk, forfattere, kunstnere og andre i kulturlivet som jeg ble kompis med.

– Gaysir har vært kjempeviktig for å skape et nettverk. Der har jeg fått jobbmuligheter og sosial trygghet. Ikke minst har det vært en viktig plattform hvor jeg kunne føre interessante samtaler i chatteform, og delta i debatter.

– Gaysir kom før Facebook og har vært et rom for andre typer samtaler og hadde en viktig rolle da jeg begynte med å skrive, publisere tekster og jobbe med kunst og musikk.

– Gaysir har hatt en en stor betydning for meg, forteller forfatteren. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Han håper andre kan la seg inspirer av historien hans.

– Hvis jeg kan endre samfunnet i en litt mer aksepterende og fordomsfri retning ville det være helt utrolig fint. Kanskje folk som er i en lignende situasjon som meg kan lese min historie og oppleve sin situasjon litt lettere.

– Det er jo fremdeles slik at mange syns det er vanskelig å være homo, å være funksjonshemmet, å være menneske. Jeg er ingen selverklært Jesus-skikkelse altså, men jeg ønsker å inspirere andre til å gi litt mer faen og tørre å være seg selv.

Mye fobi og hat i homomiljøet

– Hvordan har du opplevd å være funksjonshemmet i homomiljøet?  Er det et miljø med mye aksept?

– Jeg opplevde det ikke som spesielt åpent og aksepterende da jeg var yngre. Homoer er som folk flest, du finner alle typer blant dem. Noen har dessverre kommet seg over skam og vonde opplevelser gjennom en strategi der de trykker andre ned.

– Homoer er ikke nødvendigvis noe mer tolerante og aksepterende til andre. Det er allment kjent både rasisme, fettfobi og skrullehat i homomiljøet. Det er en del å jobbe med der. Problemet er jo også at homoidealet bokstavelig talt er litt smalt. 

– Selv i de tradisjonelle frirommene, som bamsemiljøer, begynner det å bli vanskeligere å passe inn. I hvert fall er det slik internasjonalt, med stadig større krav til kroppslig perfeksjon.

– Det blir et kjøttmarked, og der er hjernen bare en del av innvollene. Det å være smart er ikke det mest attraktive. Da jeg var yngre var det ikke superstas å gå ut på homosteder for å finne seg en partner. Det var derfor det var så positivt at Gaysir kom. Noen av oss er bedre i skriftspråk enn i kroppsspråk!


«Mot normalt» er en av åtte bøker i Det Norske Samlagets bokserie «Norsk røyndom».

Mandag 15. oktober kl 20.00 er det lanseringsfest på Kafé Hærverk i Oslo.

Mandag 19. november presenterer Bjørn boka på Litteraturhuset kl 17:30. Gratis inngang.


ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • Nexen

  12. okt 2018 17:18 Takk Bjørn ! Takk for at du gikk foran og holdt døren åpen på mitt skap. Villskudd ble min vei ut. Har alltid kjent deg som raus og varm. Gratulerer masse med boka !
 • kamelåså

  12. okt 2018 17:55 Hipp hurra for bok og en flott fyr!
 • Kjetil64

  12. okt 2018 20:28 Flott, ser frem til å lese boka di.
 • Bård81

  12. okt 2018 20:46 Gratulerer, Bjørn!
  Og tusen takk for boka. Slukte den i et jafs, og smilte, lo og gråt om hverandre.
 • 73WR

  12. okt 2018 20:46 Godt å se at man her står frem på en konstruktiv kritisk måte, og således tør å videreføre en stadig
  sterkere strømning innenfor internasjonal tenkning rundt LHBT - subkulturelle miljøers alt for ofte innsnevrende
  og forvrengte stigmatiserende stereotypier som ikke fører til sann selvforståelse innenfor identitet,
  men snarere virker destruktivt innenfor utviklingen av et sunt selvbilde som et ekte LHBT - menneske.

  De menneskelige verdiene som det å tenke selv, vise evne for sunn kritisk refleksjon, samt nekte å innordne seg en del LHBT - subkulturers til tider stereotypifiserende diskriminerende propaganda, er nettopp det som
  gjør LHBT - personer til hele selvbevisste menneskelige individ; Man evner her å tenke ut fra eget autentisk
  selv.

 • sissi

  12. okt 2018 22:52 "– Det blir et kjøttmarked, og der er hjernen bare en del av innvollene."

  Fordømt godt sagt!

 • vocho

  13. okt 2018 09:44 Er ikke noe særlig flink til å lese bøker, men denne skal jeg ha med meg. Du er tøff, kjære nabo!
 • NOBULLSHIT

  13. okt 2018 10:43 Denne skal jeg få med meg,du er tøff og et pluss til miljøet vårt.
 • geodude

  13. okt 2018 12:49 Bjørn <3
 • Mirromurr

  13. okt 2018 13:21 Det tror jeg jeg skal skrive på CV-en min. Tidligere overvektig mobbeoffer. Høres nesten lyrisk ut. Spennende når noen kommer dit du er i dag og kan presentere det på en måte som andre forstår. Det kan være noen der ute som trengte akkurat de orda du skrev og som la år til sin levetid nettopp pga det. Å gi faen kan være positivt når man kommer dit, men den veien kan være uendelig lang. LØFT DITT HODE DU RASKE GUTT står det. Og det er sant.
 • qua.bergen

  13. okt 2018 13:57 Det er gutten sin, det!
 • Fri og Frank

  13. okt 2018 19:32 Gler meg til å lesa denne! <3
 • Tricky

  13. okt 2018 22:22 Tommel opp Bjørn 👍👍👍👍