Lykken ble kortvarig - måtte flykte for livet


2413

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Måtte flykte for livet

Det russiske paret Yevgeny Voitsekhovsky og Pavel Stotsko giftet seg i Danmark, og fikk ekteskapet godkjent av russiske myndigheter. Det førte til store overskrifter - og drapstrusler. Nå har paret flyktet fra Russland. Se videoinnslag nederst i saken. Foto: Facebook/Pavel Stotsko.

Kristian Mendoza
5. sep 2018 14:00

Ukens utenriks:
Presidentkanditat trekker tilbake homostøtte | To malaysiske kvinner dømt til stokkeslag | Malte huset i regnbuefarger som protest mot naboer.

Se også: Slik er livet for det første russiske, homofile ekteparet.


Nigeria: Presidentkandidat trekker tilbake homostøtte

For en uke siden kunne vi melde om politiets aksjon mot et hotell i Nigerias hovedstaden Lagos, hvor 57 menn ble arrestert, mistenkt for “homofile handlinger”.

Imidlertid ser dette ut til å bli en del av en homofob bølge som brer seg utover Afrikas mest folkerike land, – noe som også påvirker landets folkevalgte.

Nylig bestemte presidentkandidat Donald Duke seg for at “homofili bør bannlyses” etter å selv ha stått for avkriminalisering av seksjon 212 i landets lovgivning, ifølge Pinknews.

– Homoseksualitet er ulovlig i Nigeria og slik må det forbli, mener presidentkanditat Donald Duke. Pressefoto.

«Nylig ble en uttalelse om homorettigheter gjort om slik at det fremstår som om jeg støtter homofili og likekjønnede ekteskap», forklarer han seg i en nylig post på Instagram.

«Men dette er langt fra sannheten. Homoseksualitet er ulovlig i Nigeria og slik må det forbli», kunne han utdype.

Homofile og lesbiske, dømt under “homosex-paragrafen” risikerer inntil 14 års fengsel i Nigeria. I den muslimske delen av landet, hvor sharialover praktiserer, risikerer man dødsstraff i form av steining, melder Pinknews.

Donald Duke gjestet nylig det lokale youtubeshowet On The Couch. Se klippet her:Malaysia: To kvinner dømt til stokkeslag

Det er imidlertid ikke bare i Nigeria “homofile handlinger” straffes hardt. Nylig ble to kvinner i Malaysia dømt til stokkeslag for å ha brutt landets muslimske sharialover, melder flere nyhetsbyråer – blant andre Reuters.

De to skal ha blitt tatt på fersk gjerning mens de hadde sex i en bil i delstaten Terengganu.

I full offentlighet, foran 100 skuelystne personer, ble kvinnene på 22 og 32 år straffet med seks slag hver på ryggen med et spanskrør.

Ifølge Amnesty International er dette er første gang kvinner i Malaysia blir dømt for å ha hatt lesbisk sex.

I tillegg har kvinnene fått en bot på nesten 7 000 kroner for “ugjerningen”.

– Dette er første gangen loven blir håndhevet på denne måten. Vi tror de fleste straffereaksjonene foregår i det private, men at dette nå skjer foran mange mennesker er et bevis på at Malaysia har blitt et mer fiendtlig samfunn, forteller Rachel Chhoa-Howard  i Amnesty.

Nå ytrer flere lhbt-forkjempere bekymring for den voksende homofobien i det religiøst konservative landet.Storbritannia: Skeiv idrettsprofil gikk med selvmordsplaner

I sportsverdenen er Nigel Owens et forbilde for mange skeive. Den åpent homofile rugbydommeren er blant annet med i anti-mobbekampanjen #back2school som setter søkelyset på mobbing i skolen. En rekke kjendiser har stilt opp i kampanjen.

Imidlertid kunne livet til 47-åringen ha endt i 1997. I kampanjevidoen i regi av The Diana Award, forteller han om selvmordsplanene. I mange år var han selv var offer for mobbing på skolen.

Nigel Owens er blant flere britiske kjendiser som har stilt opp i anti-mobbekampanjen #back2school. Foto: antibullyingpro.com.

I tillegg til mobbingen han ble utsatt for, hadde Owens problemer med å akseptere sin seksuelle legning. Det ble rett og slett for mye.

– Jeg var 26 da jeg skrev et selvmordsbrev til mamma og pappa, erindrer han og opplyser at han var minutter unna å ta sitt eget liv.

– Hadde det ikke vært for at jeg ble funnet av mine nærmeste, ville jeg helt sikkert klart å ta livet mitt. Da ville jeg ikke kunne snakke om dette. Mitt selvmordsforsøk var det verste feilen jeg har begått, fortsetter han.

I denne videoen går han nærmere inn på temaet, og hvordan mobbingen påvirket ham.USA: Ønsker å avslutte nabokrangel med disse fargene

Nabokrangler kan ta mange former, ikke minst i måter partene håndterer konflikten.

Det lesbiske paret Lisa Licata og Sherry Lau fra Pittsburgh, Pennsylvania valgte å svare sjikanen fra sine homofobe naboer med å male huset i regnbuefarger, melder flere medier, blant annet newnniwnext.

– Da de begynte å protestere på at vi hadde et homoflagg i huset vårt, bestemte vi oss for å ta det et skritt lenger, forteller Lisa.

– Dette er det 21.århundre. Vi bor her og vi skal ikke flytte. Min familie aksepterer oss, det samme gjør vennene våre. Hvis du ikke liker oss, bare la oss være i fred og lev livet ditt, fortsetter hun.

Lisa Licata og Sherry Lau har foreløpig malt veggen mot naboen, men planlegger å fullføre hele huset, skriver Huffington Post. Skjermdump Action 4 News.

Det er fem år siden paret flyttet til nabolaget. Fordi de ikke ønsket negativ oppmerksomhet rundt sin legning, valgte de å si at de var familie. Men etter hvert som sannheten kom frem, ble også sjikanen sterkere.

Ifølge Lisa og Sherry, skal det homofobe naboparet ha skutt hunden deres med luftvåpen, noe de valgte å anmelde til politiet.

Nå håper paret regnbuefargene kan sette en stopper for det hele.VIDEO: Russlands første likekjønnede ektepar måtte flykte for livet

Yevgeny Voitsekhovsky og Pavel Stotsko er ikke et hvilket som helst par. De er nemlig Russlands første likekjønnede ektepar.

Ekteskap mellom to av samme kjønn er ulovlig i Russland, men da paret oppdaget et smutthull i loven, som sier at myndighetene anerkjenner ekteskap inngått i utlandet, tok de sjansen.

Pavel Stotsko (t.v.) og Yevgeny Voitsekhovsky giftet seg i Danmark. Foto: Facebook/Pavel Stotsko.

I januar giftet de seg i Danmark. Da Voitsekhovsky og Stotsko senere samme måned returnerte til Russland, sendte de inn sine identitetspapirer til et registreringskontor i Moskva - hvor en kontorist stemplet et gyldig "ekteskapsstempel" i passene. (Alle russere over 14 år må ha et såkalt "internt pass" dokumenterer bosted og sivil status).

– Vi var veldig glade da vi fikk det stempelet i passet. Vi trodde vi kunne leve et rolig og lykkelig liv i Russland, og at loven på vår side – til tross for all homofobien i landet, sier Stotsko til VICE News.

Men lykken ble kortvarig. Da saken eksploderte i media tok det ikke lang tid før politiet banket på døra.

– Vi forventet virkelig ikke at myndighetene ville reagere så aggressivt. Vi følte oss beleiret. Politiet sto ved inngang og rundt bygningen. Vi satt inne i leiligheten som om det var en fengselscelle, alene og i frykt, forteller Stotsko i videoen.

Paret valgte til slutt å flykte til Amsterdam, hvor de har søkt asyl. De håper nå å få nederlandsk statsborgerskap, og har ingen planer om å reise tilbake til Russland.

Se filmen her:


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • Lord Lolindir

  5. sep 2018 18:34 Og fremdeles finnes det homofile her i landet som sier at Pride har utspilt sin rolle?
 • brownieman

  5. sep 2018 18:56 Selvom Russland er et av de verste landene for lgbt folk, betyr ikke at Norge er det beste heller! Det finnes jo diskriminering og homofobi ved stor grad i Norge også!
 • Vestfoldbamsen

  6. sep 2018 10:12 Støtter absolutt de foregående kommentarer. Kampen for aksept er desverre - og over hode ikke over. Den dagen hetro-samfunnet virkelig tar inn over seg sitt systematiske overgrep mot lgtb-personer gjennom genrasjoner, da kan unge og eldre slippe å leve i skam, frykt og selvhat. Og skammen ville bli plasert der den hører hjemme.
 • Amorzinho

  6. sep 2018 18:45 Lord Lorindir:
  Tror bare ikke du har blitt forklart det rett.
  Jeg deltar ikke i Pride av den simple grunnen at den har sporet av fra sin rolle.
  Istedenfor å gå demonstrasjonstog for rettigheter, har Pride blitt til en maskeradetog hvor det krangles om plassen til den enkeltes legning i toget, og å vise frem sexleketøyene som brukes på soverommet..
  Skjønner du hvor jeg vil hen?
  Er ikke interessert i å se menn i stringtruse og bdsm-utstyr.. Eller kvinner for den saks skyld.
  Kun mannen min på soverommet.
 • McGayGuy1971

  6. sep 2018 19:24 Amorzinho: Du kan umulig ha deltatt på mange Parader?? Har deltatt i over 10 år og har ikke sett noe særlig av det du nevner her... Ihvertfall ikke i Oslo. Ikke noe mer enn det man bør regne med eller forvente seg.
 • Lord Lolindir

  7. sep 2018 09:14 Amorzinho: Da har du ikke sett en hel Pride-parade i Norge. Jeg skjønner at du ikke trenger den for din egen del. Men fra deg til at den ikke trengs for andre er for meg en veldig egoistisk holdning. Det er over titusen som deltar i Oslo, og enda flere som ser den fra fortauskanten. Den viser mangfold, og ja det er mange farger og glitter i paraden, men det er også flyktninger fra land der homofili er forbudt, der homofile forfølges og blir drept, som deltar. Det er mange plakater som oppfordrer disse landene til å endre sin lovgivning mot homofili. Det er fortsatt flyktninger som må dekke seg til i parader i Norge, i frykt for hvordan sin egen familie vil reagere. Det er politi, brannmenn, sykepleiere, militære osv i uniform som viser at homofile finnes der også. Det er prester som viser at de støtter vår sak (du ser selv hvordan en stor gruppe kristne i Norge reagerer på dette, et godt bevis på at Pride fortsatt er nødvendig). Pride er forøvrig ikke kun for homofile, men for alle som støtter seksuelt likeverd. Neste år er det 50 år siden Stonewall, og det kommer til å feires over hele verden, vel og merke i de landene der det er tillatt med Pride.
 • PompelAndPilt

  8. sep 2018 09:21 «tok det ikke lang tid før politiet banket på døra.
  – Vi forventet virkelig ikke at myndighetene ville reagere så aggressivt. Vi følte oss beleiret. Politiet sto ved inngang og rundt bygningen»
  Mangler det ikke noe her? Politiet banket på døra for å beskytte dem eller trakassere dem?
 • Lord Lolindir

  9. sep 2018 12:03 PompelAnd Pilt: Å reklamere for homofili er forbudt i Russland. Siden det ble en stor mediasak der borte, må du nok regne med politiet akkurat ikke vil stå på de homofiles side. De to fant et smutthull, men skal vedde på at russiske myndigheter har sørget for å tette dette nå.