Han forsker på analsmerter


2405

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Han forsker på analsmerter

Gjennom bachelorgraden sin skal Henrik Leirtun se nærmere på hva som gjør at noen har mer analsmerter under analsex enn andre, selv om de ikke har noen fysiske skader. Dersom du ønsker å delta i undersøkelsen hans kan du følge lenken nederst i saken. Foto: Jonas Sundquist.

Jonas Sundquist
4. sep 2018 08:00

– Hvis vi skal ha en god mental helse, er det også viktig med en god seksuell helse, sier Henrik Leirtun. Og en ting som kan være ødeleggende for sexlivet, er analsmerter – noe Leirtun skal forske på.

Nesten halvparten av dem som har analt samleie opplever analsmerter, og for én av fem kan disse smertene bli så store at samleie må avbrytes.

Det viser i alle fall en undersøkelse gjennomført av Henrik Leirtun, som tar bachelorgrad i psykologi ved Høgskolen i Innlandet.

– Det er gjort veldig lite forskning på dette området, så vi vet ikke så mye om disse smertene, forteller han.

Nå ønsker han å se nærmere på hva som gjør at noen har mer smerter enn andre, men til det trenger han folk (se nederst i artikkelen).

Godt sexliv uten ereksjon?

Leirtun forteller at det er flere aspekter ved skeives seksualliv som ofte har blitt oversett i tidligere forskning.

– Blant annet har ereksjon blitt brukt som indikator på god seksuell helse hos menn, men dette er ikke i nærheten av dekkende for skeive legninger, sier han.

Tidligere forskning på feltet kan tyde på at analsmerter henger sammen med psykiske problemer som angst og depresjon. – Men det er gjort veldig lite forskning på området, understreker Leirtun. Foto: Jonas Sundquist.

Leirtun påpeker at mange homofile menn, spesielt de som vanligvis er passive, ikke alltid trenger ereksjon for å ha et godt seksualliv.

– Et vesentlig spørsmål er hvorfor noen opplever mer analsmerter enn andre, selv de ellers ikke har noen fysiske skader eller lignende, fortsetter han.

Det lille som finnes av forskning på feltet tyder på at noen psykiske problemer og lidelser kan ha noe med saken å gjøre, spesielt angst og depresjon.

– En mulighet kan være sosial angst, at man rett og slett blir anspent i seksuelle situasjoner, som kan føre til mer smerte, sier Leirtun, og legger til:

– Så en interessant ting å se på er om folk opplever like mye smerter når de holder på alene som med en partner. Det kan tyde på at sosial angst kan være en komponent.

Dramatisk for mental helse

To av tre homofile menn opplyser at de praktiserer analt samleie, viser tidligere studier. Dette viser at forskning på skeiv sex er svært relevant for mange, understreker Leirtun.

– Så viser en artikkel i New York Times i sommer at én av tre i «generation Z» ikke definerer seg som eksklusivt heterofile, så det er grunn til å tro at ganske mange har analt samleie på et tidspunkt.

Leirtun tror at smerter under samleie, spesielt så grove smerter at samleie må avbrytes, kan ha konsekvenser.

– Du skal egentlig ikke ha spesielt mye smerter under analsex, og for noen kan disse smertene være så ille at de avstår fra sex fullstendig. Det kan være dramatisk for ens mentale helse, sier han.

Menn dårlige til å oppsøke hjelp

Assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Tore Holte Follestad, stiller seg positivt til at det nå skal forskes på analsmerter.

– All forskning på seksualitet er viktig. Vi vet generelt lite om seksualitet, og vi mangler forskning på alle nivå, også analsmerter, sier han.

Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn. Arkivfoto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Follestad sier de som kommer til Sex og samfunn ikke pleier å si at de sliter med analsmerter. Allikevel betyr ikke dette at det ikke er et problem.

– Menn generelt går lite til helsevesenet. At få menn som har sex med menn informerer om at de sliter med analsmerter, passer i mønstret om at menn er lite flinke til å oppsøke den hjelpen de trenger.

Follestad tror det eksisterer en utbredt oppfatning om at dersom sex gjør vondt tenker man at det bare skal være sånn.

– Det er leit at det er slikt, og derfor er det desto viktig at vi har mer relevant, forskningsbasert kunnskap, sier han.

Søker respondenter

Leirtun håper studien han skal gjennomføre kan være med og kartlegge flere aspekter knyttet til analsmerte, og at dette kan føre til videre og dypere forskning på feltet.

Målet med forskningen er å finne en årsak til flere opplever analsmerter, som igjen kan bidra til å finne en behandling. Foto: Jonas Sundquist.

– Det endelige målet er å finne en årsak som vi kan behandle. Vi har allerede teknikker og medisin for de som sliter med å komme for tidlig eller har ereksjonsproblem, men vi har ingenting for analsmerter.

Han mistenker det fremdeles er litt tabubelagt å snakke om analsex, og at det å være «bottom» kan bryte med et mannsideal.

– Så det er noen barrierer vi håper å bryte ned, og normalisere analsex, sier han.

– De som har analsex fortjener et like bra sexliv som alle andre, og det håper vi at vi kan gjøre noe med, avslutter Leirtun.


Studien Leirtun skal gjennomføre er en spørreundersøkelse som finnes på nett. Dersom du ønsker å bidra, kan du følge lenken her.

Undersøkelsen tar ikke mer enn femten minutter, og er fullstendig anonym.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • 0vid

  4. sep 2018 08:41 Og det er ikke 1. april i dag? Jeg er med, klar til analyse!
 • Amadeus

  4. sep 2018 10:22 Spennende og viktig forskning!
 • nordman

  4. sep 2018 18:09 Gaysir minner mer og mer om Larsons Gale Verden...
 • aram

  4. sep 2018 22:24 Så nå skal en psykolog finne ut (les forske) hvorfor analsex er smertefullt for enkelte. Jeg vil anbefale en ny runde med veileder. Som lege er det ikke noe mysterium i det hele tatt. Så kan man sikkert beskylde meg for å være somatisk orientert (opptatt av det rent kroppslige) og lite åpen for psykologiske faktorer. Det er velkjent at opplevelse av smerte vil variere med ulike psykiske tilstander og det er her jeg mener at avsporingen ligger. Det er ikke naturlig å ha pikk eller andre gjenstander opp i rumpa, kroppen er ikke utviklet til dette. Men nå mener ikke jeg at man ikke skal ha analsex, men det er ikke naturlig at alle fikser det og det bør da heller ikke være noe nederlag. Når man leser artikkelen, får man inntrykk av at dette er det eneste saliggjørende - og tankeløse utsagn som at "de som har analsex fortjener et like bra sexliv som alle andre". Misforstå meg rett, jeg er ikke prippen og har mye erfaring innen "feltet", men husker godt at det å like å bli knullet ikke var noe som kom av seg selv, det var noe som krevde tilvenning og læring. Noen tåler en underarm i rumpa, mens andre har problemer med en finger, og dette er rett og slett en del av vår store menneskelige variasjon.
 • 0123456789ABCDE

  6. sep 2018 08:02 "...Tidligere forskning på feltet kan tyde på at analsmerter henger sammen med psykiske problemer som angst og depresjon..."

  Dette er interessant. Hva kan være sammenhengen?